praveze VZDIALENOST severom je 445, juhom 442 km. tzn. pod 4 hodky potrebujes priemernu rychlost 112km/h. ak priratame 5 IC zastavok a 4 min na statie, tak priemerka sa zdvihne na 122.
bavme sa o tom kam idu kolajnice a nie co dokaze lietadlo preletiet. inak by ma fest zaujimalo, kade chces viest trasu, ked pises ze 360km, ked najkratsiu moznu trasu najdes tak na 380km. jedine ze mas v paralelnom svete neobmedzene moznosti a vies postavit tunel skrz cele nizke tatry ci velku fatru.
ale ako vtip dobre.
fh:
cestoval som vlakmi BA - KE v 2001 - 2005 a uz vtedy 50-70% obsadenosti IC vlaku bolo Kosice - Bratislava. Zbytok nastupil v Kysaku, ostatne zastavky bola minimalna vymena ludi.
Takze ak sa mi snazis povedat, ze hoci aj priama linka Kosice - Bratislava by sa neuzivila, tak si na nespravnej adrese.
Este aj Presovcania a okolie co nastupuju v Kysaku by im bolo vyhodnejsie dojst 12 minut do Kosic a odtial ist 2h15m do BA.
Nehovoriac o tom, ze takyto cas jazdy by zvysil atraktivitu zeleznice voci autu a lietadlu, dosledkom coho by bol narast dopravy.
Priemyselne a turisticke centra na severe nech si vytazuju vlastne linky, verim tomu, ze by sa uzivili bez problemov.
PK v takom období som tiež cestovával vlakom. Povedal by som že polovica vystúpila ešte pred Kysakom. Relatívne dosť ľudí vystupovalo už v Žiline, dokonca som pravidelne stretával železničiarov ktorí diskutovali či robiť trať na 180 alebo 200 km/h. Asi mávali meetingy v Žiline…
Podstata a jeden z možných dôvodov je opísaný tu dialnice.info/viewtopic.php … 60#p215760:
Ďalšie dôvody: málo, až minimum, pracovných príležitostí alebo/zároveň slabšie platy oproti BA a jej okoliu.
• Ak niekto namietne aj “lepší” vozový park RJ, tak nech vie, že tu jazdia “motorové jednotky” third hand. Na niektorých krásne reliéfne vidieť D, nad ním tiež reliéfne CZ a až navrchu je SK pred “inventárnym číslom” (neviem presne ako sa to označenie volá), alebo skôr
.
Normy na to máme. 200-230km/h je optimum pre naše pomery. Vyššia rýchlosť je neúnosná. Pendolina zvládnu ísť 200km/h na tratiach s polomerom 1300m bežné vlaky 1800m. Takže BA-ZA pôjde zrýchliť len lepšou technológiou. Dialóg je o tom aby sme nepoľavovali s rýchlosťou pod 160km/h bez naklápacích skríň. Tzn 1200m polomeru. epi.sk/zz/2010-350#f3747512
cize ked ma niekto skodovku 120 (Bee, 812, 813) ktoru kupil ako novu pred 25 rokmi je na tom lepsie ako ked kupi jazdeny volkswagen golf (vozovy park RJ). to snad nie.
o co su dnes horsie prilezitosti v DS ci KN ako pred 2012?
stale sa to oplati neverim tomu ze peniaze nechaju prepadnut. samozrejme prehlbi to problem financovania a stavania z rozpoctu. stavanie vo velkom z rozpoctu je zalezitost celostatnej priority typu chceme to mat. ako ked sa pytali niektoreho ministra ze co by sa v jeho rezorte dalo urobit za peniaze na stihacky. povedal ze uplne vsetko - ale treba stihacky tak budu stihacky.
ta suma sa mi zda neuveritelne nizka.
Ok treba povedať, že modernizácia dražie a popri trati sa stavá kadečo iné cesty, mosty, nadjazdy, podjazdy, stanice, domy, plavárne. Tak dajme tri posledné úseky. Nimnica 365 mil eur 16km a P. Teplá- Žilina 153mil na 22km a Lucivna poprad 90mil eur na 13km. 603mil / 51km = 11,8mil km. x 242 km =2,861mld.
Lorenc sto bodov, lepsie by som to nepovedal, max suhlas, teraz uz len najst spravnych ludi do vedenia zsr a zssk ,aj ked Hlubocky sam je k tomu velmi nakloneny, nechce resp jednoznacne zamietol ist pod 160 km/h co som ho pocul takmer v kazdom rozhovore do novin pre media povedal ze pod 160 nesmieme ist v ziadnom pripade ak chceme stlacit pod 4h Ke-Ba ,160ka je teda absolutne minimum aby modernizacia koridoru mala aky taky zmysel a ozaj napredovala inak to vazne nema ani zmysel robit a investovat do mackopsa ,idealne by to bolo dostat pod 3h co by bolo mozne s 200km/h, cize tych 200-230km/h je pre nas uplny ideal presne ako povedal Lorenc a len tam kde to teren a upravy nedovolia treba dat najnizsiu 160 km/h
a to su reprezetativne useky? v starsom excely (priloha OPD 2014-20) je kosice-kysak 348 mega/16 km… dajme 1 mld. eur za sedemrocne programovacie obdobie. cize min. 3+ programovacie obdobia. s tym ze zacina aj modernizacia koridoru IV. cize 20-30 rokov.
Devil, myslim ze su dost reprezentativne:
Lucivna - Poprad - jednoduchy usek s jednou prelozkou, jednou rekonstrukciou malej stanice a jednym podjazdom
PB - ZA - dve stredne velke stanice, tri zastavky, jedna vyhybna, jedna prelozka, 5 nadjazdov, 3 podchody a jedna lavka
PU - PB - zlozity usek - dva tunely, dva vacsie mosty, jedna estakada, jedna vacsia stanica, niekolko preloziek, jedna zastavka, niekolko mensich mostov, niekolko velkych murov…
Myslim ze tieto tri stavby tvoria naozaj akysi priemer narocnosti.
Keby sa predpokladana hodnota usekov Zilina- Kosice osekala utvarom hodnota za peniaze o 25-30%. Tak by unia nic nehovorila proti existujucemu projektu a vsetko by slo 160- 200 km/h.
Medzi KN/NZ/NR už nejazdia “užovky”.
Stačí, že nie sú o nič lepšie!
P. S. Asi to tu “dole”, žiaľ, lepšie vieme/pociťujeme, ľaví i praví brusiči & co., môžu tárať, čo chcú…
no nestaci lebo to nema logiku, nie je nic lepsie zato pocet cestujuich nasobne rastol. pointa je ale ina vec. ze RJ sa nechodi KN-BA, pretoze Os+EC cez NZ je aj napriek prestupu o pol hodinu kratsia cesta. sam som to vyskusal pred 4-5 rokmi. gro ludi teda nie je z KN a okolia. nefukcne Wc alebo wi-fi je neprijemnost ale stale sa bavime o inej frekvencii vlakov a inej urovni cestovania ako boli kozenkove kupe alebo lavicky akoby z parku.
dali ste tam 3 useky z toho 2 lahke, mozno najjednoduchsie a jeden tazky ale mozno nie najtazsi.
Nahodil som to do Google Maps. Priama ciara Bratislava - Kosice je 304km. Aj s obidenim Stiavnickych Vrchov to mas priamo 311km. Rovna ciara Bratislava - Sala - Sahy, co je asi 40% vzdialenosti, uplna rovina prakticky bez prekazok. Dalej s miernymi odchylkami od priameho smeru Rimavska Sobota, Lucenec, Tornala, Turna nad Bodvou, Moldava nad bodvou, Kosice. Stale to vychadza na 316km. Ziadne Tatry, ziadna Fatra…
Takze 320km. Co je pri 160km/h rovne dve hodiny. Pri rychlosti 200km/h by to bolo 1h36minut.
Kolko Ludi denne cestuje KE-BA, Kolko vlakou by jazdilo denne (4 pary)? myslim ze by uplne sticilo keby po takej trati jazdila Slovenska strela od Tatrovky a aj to by nebola plna.
Ved o tom sme sa bavili vyssie. IC z Ke chodia pomerne plne, cize by to menej ludi nebolo. Takyto cas by prilakal kopy novych cestujucich, chlapov za frajerkami, Kosicanov do divadla v BA, alebo opacne. Kosicanov na letisko BA alebo Vieden, Sluzobne cesty by nemali zmysel autom. Vies kolko by pribudlo kosicanov denne na nakupoch v Ba? Alebo v Rakusku?
Pri case 4h otocis IC denne max 2x. Pri case 2h by suprava otocila denne 4x, pri case 1h36m by suprava mohla otocit 5x. Mensie naklady na ludi v supravach, kedze platis len jednu supravu nie 2 paralelne a pod.
Nevidím to ako efektívne, čo kúpiš v Bratislave kúpiš aj v Košiciach, divadlo…no povedzme, ale koľko to urobí ľudí ? A kôli nákupom v Rakúsku pre Košičanov ťahať novú rýchlostnú železnicu je cez čiaru.
Načo by bola takáto linka? To pre tie dve mestá stačí nasadiť IC vlaky s naklápacími skriňami a upraviť na to technológie. A už dnes by mohlo slovenské pendolino za zlomok peňazí uraziť túto vzdialenosť do 3 hodín. Pendolino vie ísť po oblúkoch, kde jazdia konvenčné vlaky 100 -120 km/h aj v bezpečnom režime 120-140km/h a tam kde jazdia už dnes 160km/h aj 200km/h. Je to o kreativite a prístupe a o upgrade technológiňí tratí a riadenia.
to nie je cez čiaru, ale cez tri čiary. ak by sme sa rozhodli také niečo stavať tak prvých 10 rokov by bola príprava a potom výkupy+realizácia 60 rokov, aj to som optimista. ak by niekto chcel také náklady vratiť do železnice, tak ich kľudne dajme do južného koridoru a vybudujme spojky Šaľa-Tlmače, Fiľakovo-Jesenské. žiaľ aj toto je ťažké sci-fi, veď v Dražovciach sme odrezali trať pri 500+ miliónovej investícií… má tam pracovať cez X tisíc ľudí no my tak ani lokálnu železnicu nechceme rozvíjať… na železnice sa jednoducho kašle, páni by pochopili ak by robili každé výjazdové rokovanie vlády výhradne vlakmi, aj pelle by ním mal chodiť a nie vrtulníkom.
Napriek tomu, ze je to podla teba cez tri ciary je takato vystavba mozno za rohom. Sirokorozchodna trat je stale na spadnutie. Aj ked motiv jej vystavby bol zvrhly, samotna myslienka tu bola a nebola by zla.
Namiesto vymyslania ako naklanat vozne spravit trat rovnu (Bratislava - Sahy) a problem je vyrieseny na desiatky rokov dopredu.