ŽSR Modernizácia trate Liptovský Mikuláš - Košice

hlavne by modernizacia mala ist ako z BA, tak aj z KE.

je r.2016. nieco nove z tohto useku hladom modernizacie trate? resp pripravuje sa uz nieco?

je polka februára a nikde sa mi nedarí nájsť akýkoľvek výsledok tejto štúdie. Neviete niekto, čo je s ňou?

Vseobecne EK ziadala prepracovanie studie realizovatelnosti na useky Zilina-Kosice, lebo vraj boli projektovane s megalomansky dlhymi tunelmi ale otaznou celkovou casovou usporou, po novom ma byt podla studie priemerna rychlost medzi ZA a KE 136-141 km/h a celkova casova uspora 40 minut (medzi BA ZA celkovo 30 minut po modernizacii). Stale sa rata s prelozkou okolo LM a useky Paludza - LH a Lucivna - PP pojdu aj prve do realizacie, nie som si ale isty ci sa nadalej pocita napr. s prelozkou ZST Strba. Co brzdi dalsie kroky ohladom vypisania sutaze spominanych usekov netusim

Zdroj: vlaky.net/online/diskusia/te … 9&n#790479

Takže z uvedeného vyplýva, že trať pôjde viacmenej v pôvodnej trase. Jediná väčšia preložka bude iba pri Liptovskom Mikuláši.

Je to škoda, zbytočne sa zasa vrátime v koncepciách nazad.

mna prekvapuje najma strba, sak to by mali ako prve riesit .. ci sa spoliehaju na ot, ze su lokomotivy uz dostatocne vykonne ?

Skor si myslim, ze to bude ako pri dialniciach - najprv sa spravia investicne nie narocne useky a ked pride rada na tie tazsie a hlavne najviac brzdiace, tak ti kompetentni uz budu davno na dochodku a uzivat si :stuck_out_tongue:

Tiež to vidím podobne. Nech sa trápia ďalší :slight_smile:

Trasovanie Poprad-Tatry - Krompachy na území KE kraja.
zastupitelstvo.vucke.sk/Dokument … 0mapa1.jpg

Je tam aj pokracovanie - dalsie dva useky:

zastupitelstvo.vucke.sk/Dokument … 0mapa2.jpg
zastupitelstvo.vucke.sk/Dokument … 0mapa3.jpg

hlavne ten druhy usek je zaujimavy - trase ide viac v tuneli ako na povrchu…

a to trasovanie trate co ste tu dali z vucke to je uz to aktualne nanovo prehodnotene z eu co sa ide realizovat, alebo to este stare povodne z roku pana?

To trasovanie je nejaké hodne staré. Myslím, že s takým zaústením do Kysaku sa vôbec nepočítalo, to železnice zmietli zo stola ako prvé. Ten dlhý tunel je Bujanovský tunel, čiže jestvujúci. Nevidel som teda ešte aktuálnu štúdiu realizovateľnosti, ale myslím, že to je úplne neaktuálna skica.

Nahral som obrázok trás podľa variantov z EIA. Železnice si samozrejme vybrali ten najpokrútenejší, červený južný, aby čím viac kopírovali jestvujúci záber železnice. A tam sa nedá nič moc vykúzliť.

gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=32946

Ja som hľadal trasovanie hlavne medzi Spišskou Novou Vsou a Krompachmi. Neviem čo hovorí štúdia realizovateľnosti na túto časť. A vlastne všeobecne bohvie čo štúdia realizovateľnosti povedala na úseky od Spišskej Novej Vsi na východ. Veľa tunelov tam je navrhnutých, k tomu kdesi pri Olcnave v jednom z variantov pôvodne mala byť kilometrová estakáda kvôli územiu záplav.
Isté je zrejme len trasovanie Poprad - Spišská Nová Ves a Košice - Kysak z tejto časti.

Cele to je uplne zle a bude stale, pokial sa neurobi kompletna a jedina logicka prelozka a nenapoji Presov.
Kysak je vysmech zeleznic na vychode SR.

Čisto teoreticky - keby sa mala budovať preložka trate cez Prešov - kadiaľ presne by podľa vás bolo najlepšie trasovanie?

gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=33064

V LM je problematický „most cez Váh“ na Nábreží medzi ulicou Belopotockého a Hlbokým. Nespokojní ľudia spísali petíciu proti tomuto mostu. Tento most sa má postavit v súvislosti s projektom prekládky železničnej trate a stanice. Nespokojný aktivisti vraj navštívili EU komisiu v Bruseli a poukázali: 1. Most zasahuje do novej cyklotrasy(ktorá by sa nemala 5rokov zmeniť). 2. Most nie je vynútenou investíciou, ale mesto LM si chce týmto spôsobom len rozšírit svoju infraštruktúru.
Môžu aktivisti zastaviť proces Modernizácie železnice úseku Paluza-Lipt.Hrádok? Pozná niekto túto problematiku?