takze ak som dobre pochopil tento rok by sa malo zacat s realizaciou usekov na 160km/h Poprad Tatry-Lucivna(co je pomerne rovny a takmer bezproblemovy usek) a Paludza(L.Mikulas) - L.Hradok a co dalsie useky kedy sa ma zacat s ich realizaciou,resp kedy odhadujete zeby sa mohlo zacat realne napr s usekmi Lucivna-Strba-L.Hradok(to ma velmi zaujima nakolko tu dojde asi k uplnemu prelozeniu zel. stanice Strba) dalej by ma zaujimalo ako to bude s realizaciou usekov Poprad-tatry-SpisskaN.Ves ci SNV-Krompachy a Krompachy-Kysak a nakoniec Kysak-Kosice viete niekto aj o tychto usekoch kedy by malo resp mohlo dost k zacatiu realizacie prac vramci modernizacie trati na 160 km/h? nieco som nasiel tu ale neviem nakolko je to realny harok.. telecom.gov.sk/index/open_fi … jektov.pdf
A ešte predtým asi Púchov - Považská Teplá.
Lučivná - Liptovský Hrádok je dosť náročný, veľa tunelov, to asi neprejde, skôr asi len optimalizácia.
Pri ŽSR by som pochyboval, či tento rok začnú tendrovať až tri stavby.
A potom čo mám info, by na rade mali byť Košice-Kysak a Poprad-SNV.
aha cize podla tych videi a materialov predpokladam ze sa zacne najprv s usekom Poprad-Lucivna kedze s realizaciou L.Hradok-Paludza rataju az od r.2017,co je “paradny” posun..skoda,vsetko sa to natahuje jak guma v trenkach,snad este viac ako pri dialniciach.. dufam ze aspon Poprad-Lucivna uz zacnu realizovat tento rok.. a zrejme zeleznice planuju a dali prednost fakt asi tym jednoduchsim usekom menej komplikovanym co by zdovodnovalo uprednostnenie usekov SNV-Poprad-Tatry a Kysak-Kosice ..a dost komplikovany bude aj usek s viacerymi prekladkami mostami a tunelmi Krompachy-Margecany-Kysak spolu so Strbou asi najhorsie useky
preco az 2016? ved PP-Lucivnu mozu kludne zacat realizovat uz tento rok, resp co tomu brani aby sa so samotnymi pracami na useku nezacalo tento rok? resp aspon tak to bolo pisane v masterplane… ci tento rok sa planuju zacat realizovat prednostne useky SNV-Poprad a Kysak-Kosice?
Úsek Výhybňa Paludza - Liptovský Hrádok sa má začať reálne stavať najskôr až na jar 2017:
"Kedy plánujete začať so stavebnými prácami a kedy by to mohlo byť všetko hotové?
Doba výstavby:
Pri predpoklade ukončenia štúdie realizovateľnosti (požiadavka EÚ pre financovanie z fondov) v 09/2015 a jej odsúhlasenia v termíne 12/2015 predpokladáme zahájenie prác na príprave súťažných podkladov 01/2016 s ukončením (aj so schválením súťažných podkladov) do 05/2016. Vyhlásenie verejného obstarávania predpokladáme 06/2016 a ukončenie verejného obstarávania 12/2016.
cize tak ako som vravel, dobre som pocul v tej videoreportazi,zial LM-L.Hradok az od r.2017, natahuju to neskutocne.. ako vsetko v tejto smradlavej skorumpovanej krajine.. dufam ze fakt aspon PP-Lucivna zacnu tento rok..tam sa nebude nic prekladat jedna sa o rovny usek cize nic nebrani tomu aby sa zacalo tento rok s realizaciou, taktiez to iste plati aj o useku SNV-Poprad to su z hladiska komplikovanosti terenu celkovo este najlahsie useky na trati ZA-KE ..nakolko mame eurofondy uz len obmedzeny cas a terminy tlacia musi sa zacat tento rok-tak ako to je v masterplane, lebo v opacnom pripade nam hrozi blamaz a prepadnutie financii a bude sa riskovat ze sa to do konca obdobia platnosti nestihne vycerpat
Rok 2016
Z Operačného programu integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 sa predpokladá realizácia stavieb:
Modernizácia železničnej trate Žilina – Košice, úsek trate Liptovský Mikuláš – Poprad-Tatry (mimo), realizácia úseku Poprad-Tatry - Lučivná a Paludza - L. Hrádok – začatie realizácie.
Veru, človek by čakal, že 143 po otvorení košicko-bohumínskej železnice sa bude aspoň uvažovať o jej pretrasovaní cez tretie najväčšie mesto Slovenska.
je nieco nove ohladom prac na tomto useku, resp pohlo sa uz nieco? ako prve by mali zacat realizovat co som pocul LM-L.Hradok(Paludza) , PP-Lucivna a PP-SNV prip Kysak-Kosice(koli IKD v Kosiciach) kedze sa zaroven jedna o pomerne lahke useky len so zopar prekladkami a minimum tunelov horsie to bude s usekom Lucivna -L.Hradok teda cez zast.Strba ktora sa ma cela presuvat cela nizsie koli Strbianskemu tunelu neviete kedy by sa malo aspon pribl. zacat s realizaciou tychto usekov?
Nové nie je zatiaľ nič. Ale smeruje to k tomu, že modernizovať sa viac-menej nebude, pretože železnice zistili, že na to treba peniaze. Maximálne sa postaví úsek Palúdza - Lipt. Hrádok a Lučivná - Poprad, ktoré sú najjednoduchšie a projekčnou i majetkovou prípravou najďalej. Momentálne sa spracúva štúdia realizovateľnosti, ktorá má povedať, čo je ekonomicky opodstatnené a čo nie. Inými slovami povedané - EÚ sa rozhodla, že do východnej Európy nebude investovať, aby sa náhodou nedotiahla na krajiny západnej Európy Aspoň to je moja interpretácia. Z predbežných záverov štúdie totiž vychádza, to je len sprostredkovaná informácia, nie zaručená, že vyčlenené finančné prostriedky nebudú postačovať ani len na obyčajnú rekonštrukciu celého úseku ZA - KE, nieto na optimalizáciu alebo modernizáciu. A ani tá rekonštrukcia sa nedá stihúť do roku 2030, ako sa niekto nazdával. Žiaľ, podpora železničnej infraštruktúry na Slovensku zo strany EÚ aj našeho MDPT je len deklaratívna, v skutočnosti je všetko (financie aj podpora) orientované na cestnú infraštruktúru a IAD a kamióny. Muselo by nastať silné personálne zemetrasenie na ministerstve aj GR ŽSR, aby sa podarilo naprojektovať, obhájiť a postaviť niečo moderné, nové a nadčasové. Pri súčasnom stave veci si myslím, že na modernizáciu koridorov a tobôž ostatných tratí môžeme kľudne zabudnúť.
No, mozno miesto toho, aby sa ministerstvo staralo len o to
na severnom naokolo blizsie, mohlo by radsej zacat robit aspon nieco (zdvojkolajenia, elektrifikacie, obnovy) na juznom tahu, aby tam mohla byt maximalka vsade aspon 120kmh. Tam, ako pri dialniciach, sa to da realizovat za zlomok ceny KE-ZA.
No a tiez ak by sa posnazili robit na napojeni KE a PO na planovanu priamu zeleznicu do Krakova (myslim koridor IX alebo XI) a zabojovali o to, aby koridor Budapest-UA siel cez KE a nie cez Debrecin, tak by sme toho mohli mat za europske peniaze vela.
Ale slovenska vlada samozrejme riesi len Blavu a povazie, takze sa tesme, co nove nam postavia okolo ziliny.
nemusis komentovat ale v zasade je to tak. EU nam (V4 + dalsie nove clenske krajiny) od zaciatku skrtila podporu na rozdiel od inych krajin npr. grecko, spanielsko atd… a tak ako EU diskriminuje na urovni clenskych krajin tak Sk vlada diskriminuje na urovni regionov vid juzna trat, ciastocne zdvojkolajenie s odstranenim zavad so znizenou rychlostou + elektrifikacia nie su ani vo vyhlade.
neviem aky koridor myslis, mozno sci-fi koridory pre na ktore nam (madarom, cechom atd.) najblizsie roky nedaju nic. ak myslis sucasne modernizacie na 160 km/h takmas pravdu, madari to uz tahaju na debrecin + odbocka smerom na rumunsko. ak by to islo cez miskolc mohlo to pokracovat na KE prip. PO.
Čo sa týka štúdie realizovateľnosti, mala byť odovzdaná koncom septembra. Ale predĺžilo sa to na koniec októbra. V decembri má byť odsúhlasená. Tak by to malo byť, ak sa niečo nepomenilo. Som zvedavý, čo prevratné štúdia prinesie, od toho by sa to potom malo všetko odvíjať.
Až následne po štúdii sa začnú pripravovať podklady na tendre, potom prebehne tender. So začatím prác na trati okolo LM treba rátať zrejme najskôr až v roku 2017. Či by prípadne úsek Poprad - Lučivná mohol ísť skôr do výstavby neviem, ale zrejme nie.
IX. koridor, to je oznacenie, ktore sa pouziva len na SVK (nwm preco), trat 188 (Kysak - PO - Lipany - Plavec) je len sucastou suhrnej siete, aj ked sa Poliaci snazia, aby sa dostala do hlavnej (oni idu budovat novu Trat Podlezie - Tymbark na 160 km/h a prestavbu sucasnej lokalky Tymbark - NS na 120), to sa uz riesilo aj sem dialnice.info/report.php?f=19&p=171003 . Zial, u nas tato trat (a s nou aj spojenie PO-KE) zostava (a asi aj velmi dlho zostane) takym zeleznicnym skanzenom, kde jedinymi “vydobytkami” budu speronozovana ZST Presov a autoblok v useku PO-Plavec.
viacmenej nic nove len neustale posuvania terminov… uz je to na neuverenie, grc.. takto sa Zilina-Kosice nikdy nezmodernizuje, resp sa asi toho nikdy nedozijeme, cele zle toto!!! zsr.sk/slovensky/media-room/ … ge_id=4182 a to sa uz malo zacat realne robit od zac. roka 2016 s usekom PP-LM ved eurofondy na modernizaciu usekov uz davno vyclenene su, tak do psej riti co tomu brani aby sa uz KONECNE zacalo aj s realizaciou prac?