inak by ma zaujimalo kedy zacnu s tym predstanicnym namestim. vsak so stavbou sa malo zacat uz v roku 2004 a zrejme sa najskor zacne az 2007 …
Túto opravu naozaj nemusíte spájať s opravou predstaničného námestia. Nemusíte sa ni len obávať, že sa to potom bude upravovať znova. Nič také nehrozí. Ak je niečo s čím hľadať súvislosť, tak je to prvé/šieste nástupište.
Túto opravu si kompletne hradia ŽSR. V ďalších rokoch takáto istá oprava postihne aj ostatné 3/4/5 nástupište, len už nebudú takéto veľké opatrenia. Hlavným dôvodom opráv je zlý stav nástupiska resp jeho podkladu, ktorý postupne spôsobuje rozpadanie sa nástupných hrán. Súčasťou rekonštrukcie je teda jeho sanácia, oprava nástupných hrán a ich zvýšenie o 100mm na maximálnu výšku povolenú profilom UiC, pre pohodlnejšie nastupovanie do vozňov. Ďalej sa bude rekonštruovať vybavenie nástupišťa, úpravami prejde osvetlenie nástupiska, rozvod elektrickej energie, trochu skultúrniť by mali ten kiosk, ďalej dôjde k výmene informačných panelov ZPA PRAGOTRON 5O za elektronické panely STARMON ELEN (také aké sú na prvom/šiestom nástupišti). Takisto sa bude opravovať konštrukcia strechy, spraví sa ich nový náter a pod. Takisto by sa mali na nástupišti osadiť priemyselné kamery. Nie je mi známe, či sa bude realizovať, ale v projekte bol aj výťah (a jeho doplnenie na prvé nástupište).
Niektorí z vás si asi položili otázku, prečo je s tým taký cirkus. Odpoveď je jednoduchá. Štruktúra zhlavia na hlavnej stanici umožňuje dostať sa po koľajách vedúcich z Vinohradov smer Vajnory, Galanta, Nové Zámky a Štúrovo (teda tie, o ktorých idú rýchliky a osobné vlaky smer Nové Zámky, vlaky smer Zvolen, medzinárodné rýchliky a EC vlaky smer Maďarsko /vyjma vlakov cez PPS Rajka/ a osobné vlaky smer Dunajská Streda a Komárno) len po koľaj č. 10, čo je na treťom nástupišti koľaj bližšie k staničnej budove. Teda na tieto vlaky sú všehovšudy 4 nástupné hrany.
Keďže dve ám teraz vypadnú, musíme vlaky presmerovať ku zvyšným hranám. To je možné len prejazdom zoraďovacej stanice Východ. Aby sa mohlo tade posielať minimum vlakov (nízka rýchlosť, rušenie činnosti zoraďovacej stanice) museli sa z tých zvyšných dvoch hrán upratať všetky vlaky, čo tam byť nemusia. To vyvolalo stav, že miestami by sa tam dostalo viac vlakov ako je nástupných hrán. Tak boli niektoré vlaky (hoc idúce napr. i smer Trnava) presunuté na Nové Mesto.
JoHnZ,
opat raz klobuk dole pred znalostami a hlavne ich podanim.
Hovorca by to mal copy/paste do oficialneho vyjadrenia.
vdaka
Este hadam, ze z opacneho smeru (Z Lamaca) sa da dostat na vsetky kolaje?
System, ze na urcity smer chodia vlaky vzdy z podobneho nastupistia som si vsimol aj ja pri mojich (mini)pocetnych cestach vlakom.
Z Lamača je samozrejme možný prístup na všetky nástupištia. Na staniciach majú svoj vlastný “grafikon” - plán obsadenia koľají, ktorý im hovorí, na ktorom nástupišti bude čo kedy stáť. Úlohou výpravcov je tento grafikon v maximálnej miere dodržiavať, nemusí sa však dodržovať striktne, najmä ak sa vysytnú väčšie či početnejšie meškania (a potom z rozhlasu počujeme “upozorňujeme cestujúcich na zmenu nástupišťa, …”). Je to výhodné pre prípad, že sa pokazí informačný systém - miestni sa riadia tým, maximálne si to skonfrontujú s rozhlasom a tých niekoľko cezpoľných už zvládne usmerniť staničný a vlakový personál.
Väčšinou je takémuto systému naklonená aj schéma stanice, kedy je na jeden smer z nejakého nástupišťa vždy “najľahší odchod” s najmenším množstvom prejdených výhybiek…
EDIT:
A zabudol by som… vďaka za pochvalu ![]()
Tak, trochu musím poopraviť svoj predposledný príspevok (akurát idem zo školenia a pozerám na to), teda odstavec o rozsahu rekonštrukcie nástupišťa, a urobíme to po železničiarsky:
Všetky slová opravovať, upravovať a rekonštruovať nahraďte slovom vymieňať. Pred mojimi očami totiž strhli celú konštrukciu nástupišťa, pričom hrany sú už odvezené. Takisto na koniec pripíšte vetu: “Takisto prebehne rekonštrukcia oboch koľají prislúchajúcich k tomuto nástupišťu”.
Akurát som stále nezistil, či tam má byť aj ten výťah, alebo sa invalidi spokoja s tým prechodom, čo je na strane od Lamača … ![]()
Kontrolný deň na železnici
11.09.2006
Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomír Vážny sa 11. septembra zúčastnil na kontrole postupu modernizácie koridoru Va na železničnej stanici Leopoldov. Predstavitelia Železníc Slovenskej republiky a dodávateľských firiem ministra informovali o súčasnom stave a perspektívach modernizácie z hľadiska investícií aj výstavby.
Zdroj: MDPT, telecom.gov.sk/index/go.php?id=42&prm3=147
Podľa www.vlaky.net sa začala sa aj modernizácia stanice v Piešťanoch.
Branco: V stanici je osadene nove trolejove vedenia a vytrhana jedna skupina kolaji, teraz sa robia nejake zeme prace …
nesúvisí nejako rekonštrukcia druhého nástupišťa na žst. Bratislava hl.st. s nasadením Pendolína od nového gvd na EC Slovenská strela?
Nick: Pokiaľ ja viem, mjú sa v priebehu budúceho a obbdudúceho roka opraviť všetky nástupištia a Pragotron vymeniť kompletne za ELEN a (zasa) sa má prerobiť podchod …
A co je s podchodom, ze sa ma prerabat? Vsak je relativne novy a postacujuci. Potrebne je urobit akurat vytahy na batozinu a vozickarov.
Hlavnej stanici este chyba pesie prepojenie s Prazskou ulicou na zastavku Sokolska, ktora je vzdialena cca 100 m od stanice, prechadza sa tam vsak cez kolaje, ludia to vsak aj tak casto vyuzivaju.
Je niekde nejaký plán, ktoré stanice sa budú ešte modernizovať do r. 2013 ![]()
Budem patriot a opýtam sa na jednu: Senica
Skalica ![]()
Inak Malacky opravené sú. ![]()
O takom pláne neviem, také plány sa väčšinou ani nerobia a väčšina investícii je teraz nasmerovaná na koridory … ale plánuje sa čosi skôr na východe …
skalica sa ak sa nemylim opravovala, takze tam sa zrejme nic nebude diat. v senici asi tazko, opravovala sa tam trat a teraz tam bude zrejme dlhsie ticho
Rekonštrukcia bratislavskej stanice za 60 mil. Sk. Po takmer štvormesačnej odstávke železnice sprístupnili zrekonštruované nástupište. ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?p=32842#32842
ŽSR dosiahli za deväť mesiacov tohto roka zisk na úrovni 1,378 mld. Sk.
No hurá … jedno nástupište pol roka robiť … a ešte to krásne načasovať cez zmenu GVD … URS UŽI je proste jednička!!! A ešte k tomu ten dizajn … jak z toho filmu čo to tá laminátka otvárala elektrickú dopravu Kúty - BA … jak tam súdruhovia vystupovali … no ale v celej stanici sú novučičké diódové panely ELEN, takže už tam žiadny občasný BLBOTRON nebude miasť ľudí…
A vážne, to je len 1 nástupište
![]()
Koľko ich je
5 ![]()
No, trocha som to prestrelil, 4.5 mesiaca … jedno (prvé) už opravené je, teraz spravili druhé a 3 nás ešte čakajú … ale ELENy sú na všetkých …
Ozaj, a ked uz si takto od fachu, mal by som zopar otazok:
Co sieste nastupiste? Ostane, alebo ho zrusia?
A co prechod na 5. nastupiste zozadu z Jaskoveho radu? Bude aj pre verejnost?
Sieste nastupiste urcite ostane na riesenie kadejakych dopravnych dovodov, i ked ucel na ktory vzniklo (ako predlzenie 1. nastupista na pristavovanie suprav rekreacnych rychlikov ROH a dialkovych sezonnych vlakov NDR - Balkan, ktore mali nezriedka cez 20 voznov) uz plnit asi nikdy nebude.
Ale pri vyluke v stanici ako je tato je plocha na pristavenie 1 kusa Os tak, ze nikde neprekaza (v 95. roku bola realizovana uprava kolajiska umoznujuca odjazd z 1. nastupista mimo nastupista c.6) skoro ako dar z nebies …
Prechod z Jaskovho radu pravedpodobne ostane neverejny … nie je to z hladiska predpisov dostatocne bezpecne pre pohyb verejnosti … prechadza sa cez kolaje na dost neprehladom mieste. To ze je tam 30 nic neriesi …