Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

No, vratit Tatrany na 2-hodinovy takt a pridat 5-zastavkove 4-hodinove ICcko pre vsetkych (tj aj studentov a idealne z Uzhorodu do Viedne), ktore by sa casovo nebilo s lietadlami (napr skoro rano z KE, pozde vecer navrat do KE a jedna otocka okolo obeda), by mozno este malo sancu. Zvlast ak by to bolo rozbehane a pripravene na ten maj 2028 ked skonci dotacia lietadlam, aby ukazali konkurencieschopne vlaky.

Ja som stále zástancom toho, že základná vrstva by mala mať hodinový takt, ale ak to je naozaj ekonomicky neudržateľné, tak toto by mohol byť rozumný kompromis (aj keď by som bol radšej, ak by šlo o nadstavbu nad súčasný takt). Akurát teda si nie som istý, ako by sa predĺženie do Užhorodu prejavilo na spoľahlivosti (aj keď to sa dá ošetriť prestojom v Košiciach).

1 lajk

No, ked to spravia tak ako je to teraz, ze bud v Cirnej alebo v KE je tam aspon hodinova vata, tak ziaden problem.

PS: Vraj tu vatu idu redukovat: Od 14. júna sa mení cestovný poriadok vybraných vlakov ZSSK. Cestujúcich čakajú nové spojenia, letné posily aj úpravy časov vlakov - KOŠICE:DNES

Vy by ste mal normálne že robiť generálneho riaditeľa železníc. By ste to ukázal aj tým Japoncom, ako sa to má robiť (mimo šinkansen). Ale najprv sa aspoň ujednoťte ako urobí 20 minút meškania vlaku 30 minút prestoju šoféra. :slight_smile:

Takže výrazne zhoršiť dopravu všetkým cca. od Ružomberku ďalej smer Košice. Kdeže vlastne končí to hejslovácko?

Nie, vyrazne zlepsit obsluhu vsetkym tym, ktori pouzivaju vlaky na dialkovu dopravu od Ciernej nT po BA (+Vieden+Uzhorod).

Pri aktuálnom koncepte (priame vozne a hodinový takt Tatranov) vata až tak potrebná nie je, keďže stále sa dajú vozne pripnúť k nasledujúcemu vlaku. Pri priamych vlakoch to bude väčší problém

1 lajk

a kde je hranica na diaľkovú dopravu?

napr. s cieľom v BA je diaľková od ZA? PP? Margecany či až KE?

a o čo horší sú tí, ktorí jazdia napr. za prácou z GL do KE či z dedín okolo SN do PP?

celkom nerozumiem, kam si smeroval. lebo ak robíš niečo pre biznis je to iné, ako keď to robíš vo verejnom záujme a teda aj do straty.

Sam si si odpovedal. Ti, co jazdia z GL do KE ci dedin okolo SN do PP by mali byt obsluhovani lokalkou. Ti co jazdia napr. medzi vych Slovenskom a zap Slovenskom by sa mali dostat do niektoreho uzala (KE, Kysak, PP, BA) a odtial ist rychlou dialkovou dopravou.

Smeroval som k tomu, mat normalne vrstu InterCity vlakov, ako vo vsetkych okolitych krajinach. Neviem, ci srandujes, ked sa na to pytas.

s tým sa zhodneme. aj s IC. len otázka znela, čo je pre Teba hranica.
Tzn. idúc povedzme z KE na západ, by mal stáť vlak v každom meste / uzle napr. po ZA? a potom už len TT a BA?
mne sa napr. tento koncept páčil, keď som šiel do BA. ale zas vystupovať v PP, aby som sa lokálkou dostal do SN, sa mi nechce. nedaj Boh, že by som šiel až do GL.

a tu nasleduje otázka. koľko si ochotný (resp. koľko je štát ochotný) platiť za komfort.

a kde je hranica toho 100%ného komfortu.
(neviem či sa už viac rozumieme).

Nerozumiem, preco je toto o “komforte”. Je to o akceptovatelnej obsluhe roznych cielovych skupin. Ci sa to spravi tak, ze povedzme od HE po ZA bude viac zastavok a potom uz len rychlo do BA, to moze byt na uzitocnu diskusiu. Tiez ci v SN ma taky vlak stat. Podla mna skor nie. Mal by jazdit (HE/Uzhorod-)KE-Kysak(pre Presov)-PP-ZA-BA-W (alebo mozno PO-KE-PP-ZA-BA-W), idealne 4x denne, a ostatne uz by bolo len na prestupoch (resp. po pri tom by mali jazdit nejake podobne ICcka juhom PO-KE-RV-LC-ZV-NZ-BA).

osobaky su kvoli comu? a pre tych co dochadzaju do KE skoro rano rex, nocak regio a dalsi nocak R681.

otvoril som si cp…npr. na PP-SN je od 5:29 do 20:31 20 vlakov vyssej kategorie za 15 hodin. okrem tatranov/krivanov je pendolino kosican, EN443 z prahy co plni funkciu ranneho vlaku, dalej ranny Rex. potom postupne ustupujuce leo/regio, dokopy 2 denne. to ze ustupuju naznacuje aky je dopyt/vlak po zahusteni.

cize co je adekvatne pre tie okresy ?

Zachovať hodinový takt základnej dopravnej linky.

2 lajkov

lenze to nie je ako elektricka v meste ze sa pripaja a odpaja. to je ta ista trasa a na 90+ percent tie iste stanice. je jedno aka je linka, momentalne je to hustejsie ako hodina.

2 lajkov

a to je práve to, o čom rozprávam.
Keď sa mali prvý krát rušiť R/EX zástavky, tak jedna z nich bola Margecany, čo všetci miestni nadávali, lebo im to skomplikuje dopravu do práce. Keď ideš niekomu siahnuť na komfort, ihneď prestane počúvať racionálne dôvody a predstaví si, jak sa zrúti celý svet a to pritom by prišiel do cieľa len pár min neskôr.
Chodieval som z PO do SN vlakmi a štandardná doba čakania na “prípojný” rýchlik bola 40min. všetci si povedali, že je to tak, musíme síce čakať, ale šak OK.

z takej RV ide do KE rano 1 vlak s prichodom 6:44. ked niekto ide na 6tu alebo na 8mu tak moze vyuzit akurat autobus.

vzhľadom na meškania to na 8mu môže byť tak akurát :smiley:

1 lajk

V RV by hlavne mali presunut stanicu blizsie k mestu. Lebo takto to proti busom nema velku sancu.

na prazdnej trati by som sa meskani az tak nebal.