Na ministerstve dopravy asi citaju tento portal, a doslo im, ze obsluhovat hlavnym statnym expresom vsetky tie hejslovacke “metropoly” je nezmysel:
Mozu to urobit, ako v Nemecku - rychlovlak (ICE, u nas IC) stoji len v najvacsich mestach, a v kazdej zastavke ma pristaveny REx alebo normalny osobak ci S-Bahn, co rozvaza do 50-100km dialky a prichadza/odchadza 5 minut pred/po ICE. IC nemusi stat v kazdom malom meste a dopravna obsluha ma minimalne prestoje.
No na to by museli mať viac personálu hlavne nedostatkových rušňovodičov a k tomu aj rušne z vozňami. A to železniciam nevonia, viď peripetie s predajom lístkov a automaty sa vraj neoplatia, no na poštách sa to dá kúpiť.
Síce som to tu písal už v Októbri 2025, že to takto najskôr bude, ale dobre. Ale aby si to nemal tak jednoduché, tak najskôr všetky Považany začnú zároveň jazdiť do Žiliny a takisto Valašské expresy. Takže bude na tom “hejslovácku” hromada vlakov naviac ![]()
Pointa je, že Púchovu a Považskej Bystrici ostane Považan s hodinovým taktom. Smer od Žiliny na východ takúto linku nateraz mimo Tatranov nemá a nevyzerá, žeby sa plánovala.
Na to ale potrebuje mať to IC(E) tú rýchlosť. Takže to bude fungovať medzi BA a ZA (a aj sa to tak robí, Tatran a Považan), ale na východ od Žiliny to znamená nekonkurencieschopnosť celého toho konceptu voči automobilovej doprave, ten čas strávený v osobáku a na prestupe to IC proste nedoženie (a zároveň zastavenie vlaku neznamená tak vysokú penalizáciu ako zo 160km/h). Preto má až do nejakého väčšieho zrýchlenia zmysel skôr viac zastávok, kľudne na úkor osobákov.
Cize, kedze bude Povazan po ZA, tak Tatrany by mohli jazdit BA-ZA bez zastavky a kto potrebuje nieco medzi tym, tak v ZA prestupi.
No a na ten zvysok len dookola vyhovorky: raz nie je rychlost, potom nie je vrstva, potom nie su rusnovodici, potom je preplnena trat, potom nie je elektrifikacia. Kazdopadne, ak by Tatrany zastavovali len (W-) BA a ZA a potom uz len LM al Ruzomberok, Poprad, SNV, Kysak a KE (a MI/HE alebo CiernaNT/Cop…), mohol by to byt dobry kompromis.
no a novinka tu:
Ministerstvo dopravy plánuje zrušiť zastavovanie expresov Tatran v Považskej Bystrici.
ale pobavila hláška z textu:
„Smerom na východ budú musieť prestupovať v Žiline. Prestupy sú však nastavené tak, že nestratia prakticky žiaden čas,“ priblížila.
zdroj celého článku:
Ale teda tie zastavenia sú aj pre ľudí spoza Žiliny. Aby to neskončilo klasicky tak, že starých ľudí vyženieme, nových nepritiahneme a výsledkom bude čistý mínus. lebo ani keby hneď všetci z tých dvoch či koľkých lietadiel prešli do vlaku, tak to tú linku nevytrhne…
Ja sa nebavim o tom, co “tu linku vytiahne” ale o tom, aby bol vychod aspon nejak poloslusne napojeny vlakom na BA (a dalej). To, ze kazdy z vychodu musi ist do BA na 13 zastaviek, aby v PB mali polhodinovy interval ak nahodou potrebuju ist do BA alebo do Puchova, je presne hejslovacka logika, na ktorej tento stat ide cim dalej tam, kam ide.
Na to aby tie vlaky mali nejaku sancu pretiahnut ludi z lietadiel by sa museli maximalne blizit k 4 hodinam KE-BA. K tomu sa ale vynechanim jednej/dvoch zastavok ani nepriblizia. Takze len kozmeticka uprava, ktora mozno fakt skor uskodi nez pomoze. Ale pomoct moze vtedy, ak dalsi rok skrtnu dalsie dve zastavky a tak dalej, az sa o 10 rokov dopracujeme do normalneho stavu.
To sme sa nepochopili, ja sa bavím o zastaveniach typu Trenčín, neprotestujem proti zrušeniu zastavovania Tatranov ani v PB ani v Púchove. Ja ho zo svojho pohľadu naopak milerád vymením za návrat expresov z Prahy až do Žiliny.
A znovu zopakujem, že na tom, čo píšeš budú hlavne bití z Mikuláša, zo Spišskej, ale aj z Levoče, z Gelnice, Krompách a defakto aj tí z Popradu alebo Prešova, ak potrebujú cestovať v rámci regiónu inam než do Košíc. Preto sa furt pýtam, kdeže to hejslovácko končí.
No, ci medzi ZA a BA ostane jedno zastaveni alebo nebude ziadne, to z mojho hladiska nie je dolezite. Dolezite je, ze teraz je ich tam 5.
A k zvysku sme to uz velakrat rozoberali. Pri dobrom nacasovani pripojnych osobakov nikto z PO/Krompach/Gelnice/Levoce nemusi nic stratit.
No ale uvidime, co bude z tohoto:
Az na to, ze “naplno vyuzit rychlost 160kmh” by mohli praveze vtedy, ak by medzi BA a ZA nikde nestali.
Fakt neviem o com sa bavime. Poliaci maju:
- hromadu ICciek, a ako sme uz pred casom rozoberali, aj take, ktore idu Krakow - Warszawa non-stop.
- trat, ktora “nie je VRT” lebo je len na 200, ale bude VRT o 3 roky. Take nikde inde vo vych europe nebude este aspon 10 rokov
- to, ze vlaky idu z W bez zastavok do nejakeho velkeho mesta a potom za nim zastavuju uz vela, je z mojho hladiska uplne OK. Ak my spravime W-BA-ZA-PP-KE, tak kludne to moze pokracovat do HE/PO/Ciernej ako osobak.
- To, ze oddelili tu celostatnu firmu od regionalnych je prave super. Nedovoluje im to spravit to, co na hejslovacku, ze “hlavny celostatny expres KE-BA” riesi lokalku okolo “najdolezitejsieho zeleznicneho uzla v hejslovackom vesmire ZA” z PB do PU a Kralovian.
Pretože tam by aj ten Považan bol IC ![]()
V najväčšej krajine regiónu by bolo načim, resp. je to skôr ostuda že len. ![]()
Darmo budeš ohýbať čo je v Poľsku Žilina a čo Košice, proste vlakov, čo by prešli celú krajinu bez väčšieho množstva zastávok ani tam nejak moc nemajú. Sa s tým už zmier. ![]()
Skôr preto, že ide po trati čo nejde cez žiadne mestá. Teda, skoro. Vygoogli si Wloszczowa Polnoc a Opoczno Poludnie. Ťa porazí. Svrčinovec handra proti tomu. ![]()
V prvom rade som sa uz davno zmieril s tym, ze s tebou zbytocne drat klavesnicu. ![]()
Ked mi ukazes to nejlepsie spojenie dvoch najdolezitejsich miest na 13 medzizastavok, budem s tebou suhlasit, ze to maju rovnako alebo horsie ako my.
Až bude hlavné mesto v Žiline
(alebo teda v Banskej Bystrici, nech sme korektní) a nie v Bratislave, tak to nebude ani na Slovensku.
Spojenie do Varšavy:
Bialystok (300k ľudí) - 11 zastávok do Varšavy, max. 3x denne tuším
Rzesow (200k ľudí) - 19 zastávok
Wroclaw (700k ľudí) - vlani slávnostne dostali pendolino s 6 zastávkami, to dej doby tuším min. 12 zastávok
Atď. Proste tam, kde je situácia podobná ako medzi BA a KE sa jazdí podobne ako jazdí Tatran. A že zrovna KE sú druhé najväčšie mesto Slovenska v tým úplne nezohráva úlohu, pretože aj s Prešovom majú dohromady toľko čo ten Bialystok…
Nečítajú ![]()
toto je dlhšiu dobu v plánoch ZSSK ,osekat zastávky na celej trati od BA po KE na tatranoch, len sa čaká na posledné dodávky Kiss jednotiek aby Považany ktore nešli z BA až po Zilinu obslúžili Považskú B. v hodinovom takte. To isté sa stane časom na ramene ZA-Ke.
To prečo to dávno nieje je ten že to nemamé čím jazdiť, to sa pomali mení a Tatrany casom sa jazdným časom veľmi priblížia k IC ktoré uz dúfam navždy pôjdu do zabudnutia,lebo z prevadzkovych dôvodov to je len komplikacia
DRX ale to že Tatrany obsluhujú aj také mesta bola a je stále prevádzková nevyhnutnosť, iné lepsie riesenie nieje lebo ti to vozový park ,stav strate a aj priepustnosť trate nedovoluju inak urobiť a nastastie sa to bude postupne optimalizovať k lepšiemu. V ZSSK zasa nerobia idioti, len je problém že tam stále riadi a vstupuje politika, politika riadi to koľko nových strojov dostanú, politika riadi to koľko je prípustné pre ministra Ráža osekat zastávok na tatranoch, atď. aby bol stále peknučký.
no mozno aj nejazdi.
pozrel som si smer rzesow, od lublina ide doslova len zopar priamych vlakov. a co je este zaujimavejsie ma margo zastavok, to su mesta pre mna uplne nezname, zato ked som si ich do radu preklikal maju velkosti nasich okresnych miest.
takze znovu sa pytam, pokial nezohrava ulohu KE ani spojenie zapad-vychod kolko vsade zastavujucich vlakov je adekvatnych pre okresy?
Wow, ty vies ale klamat:
Alebo mi tu ukazes 19 zastavok?
No a samozreme, ze ked pre nich je Bialystok 15-te najvacsie mesto, tak najprv musia vyriesit dobre tych 14 vacsich nez dojde na 15-te. Ked je u nas BA-KE hlavne spojenie, tak by malo byt rovnaku prioritu ako W-Krakow.