Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

100% suhlas. Ked ja napisem “hejslovacky blavastan”, to je len ine pomenovanie pre “politika riadi to koľko nových strojov dostanú, politika riadi to koľko je prípustné pre ministra Ráža osekat zastávok na tatranoch, atď. aby bol stále peknučký.”

OK, tak to je novinka tohoto roku. Podobne ako tá Wroclav. A koľkokrát za deň to takto jazdí? :upside_down_face:

Lenže podstatný rozdiel je v tom, že LOT má tieto linky do poľských regiónov aj ako feedre, zatiaľčo BA-KE je čisto point-to-point linka.

3 lajkov

A lieta to lietadlo pre 80 ľudí.

Cize suma sumarum je, ze Rzeszow, ktory je vyrazne mensi nez Kosice, a na polske pomery nepodstatne stredne mestecko, ma so svojim hlavnym mestom:
-vyrazne lepsie zeleznicne spojenie
-vyrazne lepsie letecke spojenie
Zatialco v hejslovackom blavstane sa “zvazuje”, co hrozne sa stane, ked sa na “najlepsom” exprese KE-BA znizi pocet medzizastavok z 13 na 11, lebo co potom “chudackovia” v PB a PU, ktori nebudu mat kazdu hodinu Tatran do BA!?!?! To, ze cely vychod kvoli tomu odpisujeme na 5.5 a viac hodin trepania sa do BA ale vobec nevadi…

Ty v tých KE musíš mať strašne zlý život. Podľa Tvojich reakcií Fico nebol ďaleko od pravdy keď povedal, že na východe nič nie je.

2 lajkov

A preco neporovnavas aj to druhe mesto? Warszawa so svojimi 1.8milionmi je obrovske ekonomicky silne mesto. Hovori sa, ze urban ma 2miliony a metropolitna oblast 3 miliony. Taka Bratislava so svojimi 500k nesiaha Warszawe ani po clenky.

A nie je to len o Rzeszowe. Ale cele podkarpatsko ma 2miliony obyvatelov a Rzeszow je dobry centralny point. Zatial co o kosiciach sa to neda povedat…

1 lajk

Ale Bratislava je prigorodkom Viedne, a ja hovorim, ze tie vlaky maju jazdit aj do Viedne. Cize hned maz vacsiu metropolitnu oblast nez vo Varsave.

A to lepšie spojenie je teda dané tým, že tam raz deň vo vlastne nie moc použiteľnú dobu (aké by bolo využitie vlaku, čo je v Bratislave o štvrť na jedenásť?) ide pendolino, ktoré má “len” šesť zastávok, tak teda odignorujeme, že do Krakova to stojí v podstate podchvíľou (takže to je totožné ako ten Tatran) a dokiaľ sa na CMK nezačne jazdiť tých 250, tak vlastne ani zas o toľko rýchlejšie. Proste opitý značkou InterCity. :upside_down_face:

Ja teda neviem, aké je v Rzesowe nárečie, ale povedal by som, že jazyková bariéra bude menšia než medzi BA a Viedňou…

1 lajk

Rakusania nemaju ziadny vztah k BA okrem par sociek, co tam chodi na trochu lacnejsie nakupy; tazko ocakavat nejake intenzivnejsie kontakty medzi Viednou a BA. Ale urcite by bolo dobre, keby tam IC/Ex vlaky chodili priamo, ako kedysi.

3 lajkov

dalo by sa polemizovat ze co ma 3 mega urban populacia varsavy s vlakmi do niekolko sto km vzdialeneho 200 tisicoveho rzesowa. ze ci ponuku a dopyt determinuje viac tych 3 mega alebo skor tych 200k a dalsie mesta na trase. to mi pripomina argument k D3 o 25 tisic autach co sa “bude valit” na skalite ked poliaci dokoncia S1.

asi je tazko reagovat na moju otazku (ze, asfd) ze pokial nie je dopyt na celu trasu KE, kysak-BA (dodal bysom este aj TT) tak aky je dopyt na obsluhu okresov a miest ktore su porovnatelne s perifernym polskym vidiekom ze v priemere chodi vlak vyssej kategorie kazdu 3/4 hodinu? odpoved asi uz tusime…

Ja totižto nechápem, čo sa očakáva za reakciu. Ona totiž minimálne zčasti aj ponuka určuje dopyt. Doprava ak má byť na denné použitie v rámci regiónu, musí jazdiť minimálne raz za hodinu. Pri dvojhodinovej frekvencii je to už veľmi obmedzené, a ešte väčšie intervaly sú na denné použitie len pre ľudí čo vyslovene nemajú ako cestovať.

Ak sa nechce hrabať do ostatných vecí, ako je cestovanie zadarmo, letecké spojenie apod. Tak by som si dovolil by pripomenúť, že napr. v roku 2019 na IC vlakoch BA-ZA-KE jazdili väčšinu týždňa súpravy s kapacitou, ktorá zhruba zodpovedá tomu Wizzairáckemu Airbusu (54+195 miest). Fakt je to teda také terno?

A ešte by som pripomenul jediný prípad, keď tu jazdil súkromník “za svoje”. Čuduj sa svete tá zastavovacia politika vyzerala tiež hodne podobne tomu Tatranu. Jančura je magor, ale že by naschvál robil zastávky moc často? Nemyslím…

1 lajk

ponuka urcuje dopyt na dotovanej zeleznici v akom zmysle ? zssk prisposobuje ponuku vlakov comu, ked zisk nie je mozne dosiahnut tak ci tak ?
je to priemerne raz za 3/4 hodinu. k tomu mozno 10 osobakov. neriesim teraz zastavovacku, znovu sa pytam je primerany dopyt v regione na takuto nadstandartnu sluzbu ?

Zaujimave, ze zisk nie je mozne dosiahnut a nevadi to. Dotacia pre letecku linku ale vadi.

A co ma spolocne Warszawa s Rzeszowom? Napr. aj to ze Rzeszow je prestupny terminal pre Ukrajincov. Len v takej warszawe a okoli je ich priblizne 340tisic.

A napr. aj to, ze cim vacsie mesto, tym vacsia ekonomika, tym vacsia doprava, tym vacsi pohyb ludi atd.

Doprava ak má byť na denné použitie v rámci regiónu, musí jazdiť minimálne raz za hodinu. Pri dvojhodinovej frekvencii je to už veľmi obmedzené, a ešte väčšie intervaly sú na denné použitie len pre ľudí čo vyslovene nemajú ako cestovať.

minimalne ? osobaky nie je su pouzitelne “v ramci regionu” ? a treba k 3/4 hodinovej sluzbe pre region aj nejaka vytazenost ? alebo zase sme niekde velmi velkorysy, inde nie, cize zase klasicky dvojaky meter (?)

to je jasne. ale namiesto argumentu vseobecneho charakteru by bolo lepsie vediet data tej danej trate.

Prosím Ťa, už napíš konečne kam s tými poloinsitnými otázkami mieriš…
Navrhuješ zrušiť zastavovanie v SNV alebo Poprade? Navrhuješ 2 hodinový takt do KE, lebo veľa vlakov je na tom úseku? Či kam tým smeruješ?

myslim ze je to dost jasne. DrX chce rozdelit tatrany. namiesto hodinoveho taktu 2 hodinovy “rychlejsi” a 2 hodinovy “pomalsi”. klasicky protiargument je ze pre KE/kysak by to aj tak nebolo atraktivne zato by utrpeli ludia tam kde by zastavovalo menej vlakov.

tak sa pytam ze ake objemy cestuju z tychto stanic ze musia mat Ex, RJ, atd.. priemerne kazdu 3/4 hod. argument o “linke” je uplny nezmysel. ked potrebujem cestovat v danom case je jedno ci mi akurat ide Ex tatran, Ex kosican, RJ, alebo aj nocak na rannu dopravu. teraz uz citam nieze hodinovy takt, ale minimalne hodinovy. tiez sa pytam ze osobaky preco nestacia “na denne pouzitie v ramci regionu” min. do blizkeho okresu. reakcia nie je.

ked si totiz pozrieme vytazenost nie linky ale trate vidime sice udaje spred 12/24 (opat idp gov) ale pomer je jasny. su vyrazne rozdiely v ramci trate BA-KE a to az 300 percentne. a vyrazne nizsie cisla su presne tam kde sa zubami-nechtami brani hodinovy takt “vsadezastavujich” tatranov. to uz potreba hodinoveho taktu zacina mat stale vacsie trhliny.

Áno minimálne. U osobákov by som sa s ohľadom na rýchlosti bál, že sú tam už až moc pomalé. Takže možno redukovať skôr tam, než v prípade Tatranov. A ten dvojaký meter funguje aj naopak, fakt si myslíme, že vytvorenie rýchlej vrstvy tam pritiahne toľko ľudí aby sa to nezastavovanie ospravedlnilo? Kapacity vlakov z doby pred covidom naznačujú, že skôr nie. A to tam nelietali lietadlá.

Preto ja sa DrX furt pýtam, kde končí to jeho “hejslovácko”. Inak počítať do regionálnej obslužnosti nočné vlaky a RJ alebo LE (ktorí tam za týždeň byť nemusia), je veľmi krátkozraké. Ostatne aj to zastavovanie Tatranov nevzniklo len tak, je to snaha si siahnuť do potenciálne väčšieho prepravného prúdu. Ale ak nie, tak nie, ale nechcem vidieť od DrX už žiadne kecy o hejslovácku.

1 lajk