nocak pride do KE pred 6tou iny dokonca po 8. preco by sa to nemalo pocitat, kopa ludi chodi do prace (skoro) rano. rovnako rj, leo, nemusia tu byt o tyzden ale uz roky chodia tak sa ideme tvarit ze nie su ? prave naopak ked kilometre zaplati sukromnik nemusi to urobit stat.
osobaky dokazu pozbierat cestujucich po dedinach, dochadzanie do prace, skoly, lekar v meste atd. expres nie. 5 minut navyse ked si pozries susedne mesta.
25 percentne zvysenie poctu cestujucich expresov pridanim vlakov nie je ziadne umenie a uz vobec nie zrusenim/obmedzenim inych vlakov. pokial viem ale zaroven klesla obsadenost na jeden vlak.
vlastne si myslis ze nie je podstatne podporovat dochadzanie a lokalku, ved nech chodia autami, tiez je druhorade usetrit cas tym co idu stovky km. tak co je regionalna obsluznost ? cesta z ruzomberka do spisskej a pod. ?
pokial viem expresy jazdia s 10 voznovymi bmpeer, tj 740 miest. vytazenost je vraj 65 percent, priemer celej linky. za ZA postupny pokles a obsadenost logicky pod 50 percent. tam kde trat ma denne 7-8.000 tisic pasazierov vsetkych vlakov to vychadzalo okolo 200 cestujucich v jednom exprese. odpocitaj lokalku a dialkovych a mas vysledok regionalnej obsluznosti.
PS: ked niekto chce dialnicu pre menej ako 10k intenzitu zvozia ho pod ciernu zem.
Presne tak. A to cislo je este horsie na lokalkach. Napr. taky Bardejov. Nechce sa mi pozerat, ze aka je tam intenzita na ceste, ale predpokladam, ze 5000+. A cestujucich denne je tam kolko? 400?
Hej, takže budeš losovať na ktorého dopravcu si máš kúpiť lístok. Nočák má povinné miestenky, najnižšiu spoľahlivosť a hromadu vlastností, pre ktoré nie je dobré s ním takto počítať.
Tam by som sa dosť bál že sa skôr zistí že v tých osobákoch nejazdí vôbec nikto
Ale diaľnicu (ICčka) chce DrX, mne stačí cesta prvej triedy bez obchvatov väčších miest (Ex).
neviem, kedy si šiel posledne na Os, alebo teda potom skôr, že kde.
nevravím, že všetky osobáky. sám sa smejem, keď vidím na hlavnej trati rušeň a za ním 2 vagóny a je mi smiešno-smutne. ale ak ide os vlak v dobrom čase tak je plný. tieto dni napr. chodím pomerne často sn-pp ranným vlakom a je plný študentov aj pracujúcich. takže je otázka, ak je prázdny vlak, či je v dobrom čase.
mimochodom, problémom vlakov je ich cena a nie čas. niekedy boli na regionálne kratšie trasy Os finančne zvýhodnené. nebola to síce polovica ale ak som sa práve neponáhľal, využil som skôr os. že zastaví na pár zastávkach viac? alebo že príde pár min neskôr? nevadilo. bol prázdnejší a pokojnejší. ale ak mám platiť (takmer) rovnako, idem aspoň rýchlejšie, aj keď si tú 1-2 zastávky postojím.
btw. keď už tak mudrujete o vlakoch, aspoň ich používate?
Naposledy predvčerom, v okolí Brna. To že nie je každý osobný vlak rovnako vyťažený je normálne. Vlaky majú jazdiť pravidelne, nejde jazdiť len v “dobré časy”. Resp. keď sa zruší najmenej vyťažený vlak, tak sa väčšinou zníži počet ľudí aj v zbytku. Že niečo nevadí tebe (alebo ostatne ani mne) neznamená, že to nevadí ostatným. Zo skúsenosti viem, že existuje nejaký spodný prah kombinácie cestovnej rýchlosti a intervalu spojov, kedy tým jazdí už naozaj len ten, kto nemá na výber (a to v podstate bez ohľadu na cenu), a vyjadrujem obavu, že osobáky na tej trati sú pod ním. A naopak, že tie expresy majú v tejto podobe väčšiu šancu sa udržať nad ním, než kombinácia osobákov a IC.
samozrejme ze pouzivame. nie sice na 180 ale podla cisiel je pokles cestujucich evidenciou zo zapadu na vychod resp. vzdialenostou od vacsich centier. s tymi 200 ludmi v exprese na liptove/spisi zrejme nie som daleko od reality. isiel som aj expresom, zadarmisti, turisti, navstevy, proste na prvy pohlad z velkej casti klientela co ma cas. ked na stanicu pride rano meskajuci Os/Rex tak beziaci ludia, hnev, napnute zily… to nie je vycitka ale konstatovanie. podla mna najpodstatnejsie je zabezpecit lokalnu obsluznost na co expresy netreba alebo len minimalne, dialkovu pretoze nie je samozrejmost pre vsetkych ist autom/lietadlom cez polku alebo celu republiku.
“cesta I. tr.” je pre mna paralela s jednokolajnou tratou, “obchvat” su rychlejsie casti prip. zdvojkolajne useky. takze to je tak gemeran a bez obchvatov ciastocne urpin. trat 120 je “dialnica”, 180 je “RC alebo cesta 2+2”.
hej, len je otázka, čo kto štatisticky používa a čo je potrebné a čo je luxus. keď som jazdieval ZA / BA, mal som R každé 2hod. a dalo sa. len som si musel naplánovať čas podľa toho. Potom len SN - PP - R každé 2h a Os každú hod. ak idem krátku trasu, je luxus mať prakticky za hodinu 3vlaky. ale keď chcem jazdiť diaľky, každú hod na R je príjemnejšie na plánovanie.
Takže v konečnom dôsledku ma tu každý pravdu, a zvyšok je na výpočtovom štatistickom modeli, čo je výhodnejšie.
a problém tých vlakov a ich nevyťaženosti, okrem iného je, že za mňa je pomerne veľa chýb je v plánovaní prípojných vlakov. tzn. keď mi vlak má prísť 10min po tom, čo odíde prípoj. napr. takto zle je (alebo aspoň bol) definovaný prestup v PP na TEŽ.
To že klientela “vyzerá, že má čas” neznamená, že sa pri “vykázaní” do osobáku nerozhodne pre použitie iného spôsobu dopravy. To isté v okamihu keď to čo sa dá dnes vyriešiť tým Exom, bude napr. znamenať prestupy IC-Rex/Os. Výsledkom bude, že “vykázaní” ubudnú, noví nepribudnú a vo výsledku naopak pribudne konsolidačný tlak na to, zrušiť to celé komplet…
DrX chce z polky Tatranov spraviť IC. Tým sa neušetrí ani koruna, naopak kvôli horšej previazateľnosti obehov kľudne ešte môže 1 súprava pribudnúť. Aby tie IC vlaky nalákali väčšiu klientelu z áut a lietadiel, musela by sa jazdná doba takého vlaku dosť niekam k 3:45 (aby aj pri započítaní cesty na/zo stanice bola akotak porovnateľná s autom alebo lietadlom). Dosiahne sa to znížením počtu zastávok? Ak nie, má zmysel trvať na zrýchlení?
Prestupy sú evergreen. Na jednokoľajných sieťach ako je TEŽ sú často limitované stavom infraštruktúry a začasto nejdú riešiť inak, než napr. pridaním vlakov. A ak na to nie je priestor alebo peniaze, tak to proste nemá optimálne riešenie…
lenze osobaky nepotrebuju vysoku rychlost. ty pises o vykazani ludi do osobakov. tym nepriamo priznavas ze vacsina cestujucich je lokalka.
to co sa dnes vyriesit expresom je to ze casti klientely osobakov ponukneme rychlejsiu jazdu, ktoru az tak nepotrebuje pritom ina cast nikdy expresom nepojde lebo ten nestoji vsade. dialkovych zase prinutime by akceptovali niekolko zastavok navyse, stratia cas ale vzhladom ze nechcu ist autom a stale je cesta vlakom lacnejsia.
ziadnych 3:45 nikdy nebude. zatial najlacnejsi sposob zrychlenia bol rusenie zastavok. ak padne PU/PB ostava ich este cca 7 na MENEJ vytazenej casti trate. preco im teda nestaci ex kazde 2 hodiny + rj/leo/nocak/kosican/rex ?
Aj osobáky potrebujú nejakú rýchlosť aby boli konkurencieschopné ostatným druhom dopravy. Takže presný opak, ja konštatujem, že hromada cestujúcich sú ľudia na stredné vzdialenosti, pre ktorých nutnosť použiť osobák = idem radšej autom.
A ak žiadnych 3:45 nebude, tak už absolútne nemá zmysel sa honiť za znižovaním jazdnej doby redukciou zastávok ZA-KE. Pretože 3:45 je pre BA-KE tá hranica voči jazde autom, ktorá dovolí siahnuť si výraznejšie na segment ľudí čo je dnes v autách (ev. v tom lietadle, podobná je cestovná rýchlosť na Praha-Ostrava). Do tej doby sú tam z veľkej väčšiny ľudia, ktorým je jedno či je to o 10 alebo 20 minút menej. PU/PB dostane miesto Expresov hodinovku Považanu + dvojhodinovku Valaškých expresov. Koľo na východe jazdí Rexov? A Košičan už nejakých pár rokov nejazdí…
prečo by mal byť čas 3:45 ekvivalentom? teda áno, je, ale iba keď zarátaš len dobu jazdy. kopec ľudí si vyberie vlak, ak nemusí prestupovať krížom krážom, len pre to, že nemusíš sedieť celý čas, kedykoľvek si môžeš zájsť na WC, dať si šlofíka či pivo. ten najmenší problém je čas. a hlavne na svk by som viac ocenil 4hod a načas ako 3:45 s 15 min meškaním. časovo je to síce to isté, ale tie nervy, že už Ti nevychádzajú ďalšie plány.
koniec koncov vlak je ekvivalent len pre šoférov jednotlivcov. ak ste 2 v aute a nemáš ťažkú nohu, resp. pri troch určite je auto ekonomicky výhodnejšie. áno, môžeme polemizovať o servisoch, gumách a pod. ale to nikto do svojich prepočtov štandardne nezahŕňa.
osobak na 2kolajnej trati s tratovou rychlostou okolo 100 km/h je pre lokalku bezpochyby konkurencieschopny aj voci autu. dokonca viac konkurencieschopny nez expres na stredne vzdialenosti najma ked na predmetnom useku existuje dialnica…
3:45 nie je ekvivalent. potom RK-SN vlakom 1:37, autom 1:17.
neviem aky kosican nejazdi, pendolino kosican jazdi 5:52 praha 14:12 kosice, zo ZA odchadza 10:40, 9 minut pred nim ma odchod tatran. zaujimave, tranzitujuci cestujuci si vdacne posedia vo vlaku o 20 minut ale ked na strednu vzdialenost nepojde vlak kazdu hodinu ale obcas az po hodine a 20 minut tak bude sodoma. a nakoniec argument s ktorym sa sustavne nedokazes vyspriadat… v oblasti PU/PB cestuje viac ludi nez v oblasti liptov-spis, ovela viac. dopyt tiez nie je nafukovaci. tam by malo zmysel hodnotit pomocou udajov stanicu za stanicou.
Áno, ale tí sú tam už dnes. A určite viac ocenia vlak idúci každú hodinu ako vlak idúci raz za dve hodiny aby si mohli práve plánovať veci okolo.
Keby boli vo všetkých autách aspoň 3 ľudia, nemáme problémy s kolónami ani parkovaním. A áno čisto cenovo sa autu konkuruje zle. Človek si ho sám kúpi a nerieši to, sám si ho aj odšoféruje a nerieši to, atď.
Viď ondrejko_t. V súčasných časových polohách ide vlakom len ten kto autom ísť nechce. Od 3:45 už je hranica kedy by to zvažoval človek čo normálne autom ísť chce. A je to krásne vidieť aký vlakodom to dokáže zapaltiť na trati Praha-Ostrava.
Ale ten vlak nepôjde po hodine 20, tam často pôjdu (ak sa má medzi Os a R/Ex vlakmi niekde prestupovať, tak to tak musí byť) 2 vlaky krátko za sebou a potom necelé dve hodiny nič. To je krásne vidieť v Česku na Trati Brno-Česká Třebová. Ide railjet z Viedne, 20 min za ním rýchlik a hodinu 40 nič pretože railjety z Budapešti stoja až v Pardubicích. A jak ak nechcem skoro o hodinu skorej vstávať, môžem ísť nakrásno z Brna do Chocne autom…
Ja som ten Košičan myslel cez PB. Tam už roky nejazdí. A že v oblasti PU-PB cestuje oveľa viac ľudí, no veď preto tam aj jazdí raz toľko vlakov. Ten koncept s tými Tatranmi je predsa práve preto aby sa to územie rozumne obslúžilo MENEJ vlakmi.
ale to sa da predsa korigovat. a bude to aj v zaujme inych spolocnosti aby na tej istej trase s tymi istymi stanicami nesli 10 minut po sebe. to je luxus. hlavne ked nieco plati stat co by nemusel. vsade sa takto postupuje alebo ma postupovat len zase na ZA-KE sa to neda…predpokladam ze zmysel celeho zeleznicneho tahu BA-KE nestoji na tych cca 7 staniciach. mimochodom mozno mas aj odpoved co si doktorax-krat pytal.
V tom prípade ale nebude atraktívne používať Os vlaky ako feedery pre R/Ex, pretože tá doba čakania bude príliš dlhá.
To nie je o tom, že sa nedá, ale že výsledok bude čudujsasvete horší. Ešte raz, tie Tatrany nevznikli preto, že by bolo moc vlakov, ale preto, že kombinácia dvojhodinovky R a pár IC sa javila byť príliš neefektívna. Akurát im to musel ukázať Radim Jančura…
No nestojí, dobre, len potom už nechcem počuť žiadne kecy o “hejslovácku”.
To su mi ale kecy. Vsade na svete je “kombinácia R a pár IC” efektivna (aj s Jancurom aj s Leom aj s Westbahnom aj bez nich), len na hejslovacku sa “javila neefektivna”, lebo ICcka by nezastavovali v kazdom hejslovackom megapolise . Prave naopak, Dankovi stacilo zaviet statne IC a zazracny Jancurov “model” ICciek do kazdej dediny sa zrutil a RJ sa zdekoval. A aj sami “tvorcovia” to pripustaju, kedze teraz idu z tych Tatranov urezavat zastavky, a vidia, ze lietadla im zobrali vsetkych tych bohatych klientov jazdiacich diakovo V-Z, ktorych ako vypalnici nutili platit za “prvu triedu” na 13 zastavok KE-BA, kedze nic ine civilizovane nemali.