Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Ci sa to nazyvalo IC alebo Expresy je jedno. Pozoruhodne bolo, ze uz v r 2014 to zvladalo KE-BA za 4h53m a to s 9 medzizastavkami. No a doplatilo to presne na to iste co statne ICcka: zadarmistov v ostatnych vlakoch.

1 lajk

mozes to zopakovat aj 100x ale mne to pride len ako nicim nepodlozene tvrdenie. nie je podstatne ze cestuje o 25 percent viac ludi na linke ked pridali alikvotny pocet vlakov. potom majme expres kazdu polhodinu ked uz nic ine jazdit nebude. IC mali fungovat komercne co nedokazali, preto boli neefektivne. Ex su vsetko dotovane, je ich viac este aj klesla obsadenost na jeden vlak ale na papieri je to efektivne. inymi slovami tranzitujucim nezadotujeme vacsi komfort, zadotujeme ho okresnym mestam/dedinam.

na cestach je vacsina dopravy primestska/lokalna so svojimy spickami. nemam dovod si mysliet ze na zeleznici je to inac.

1 lajk

Z Tatranov sa ide urezavat akurat PB a PU, miesto coho ale dostanu hodinovku Povazanov az do Ziliny. Na Vychode sa bude len a len skrtat a vysledok bude horsi. Prechadzanim zastavok sa nic neusetri, takze kazdy vyhnany cestujuci z nacedtnej zastavky, ktory nie je nahradeny cestujucim co da po uvedenom zrychleni prednost vlaku, je cista strata.

1 lajk

Tak ked tam vacsinu tyzdna nedokazali naplnit ani ten jeden Airbus, tak aby neboli neefektivne. O to viac nepodlozene je tvrdit, ze ked sa to vrati tak to zrazu efektivne bude.

Mňa by zaujímalo, ktoré zastavenia by rušil…

Pretože na papieri môžeme rušiť kadečo, lenže predsa len je tu nejaký systém, t.j. ako tak naviazané prestupy, obehy súprav a personálu atď atď, kde každý krok má nejaké následky a môže nasrať nemalú časť klientov ZSSK. To mu už istú dobu tu píšeš.

Uvažuje sa s rušením zastavovaní v ZA kraji s tým, že buď bude zavedený rychlik ZA - Košice, keď dôjdu Kissy, aby presunuli súpravy. Druhá možnosť v budúcnosti je potiahnutie Valašských Expresov z Prahy na východ Slovenska. To podľa mňa nie je ideál.

Čo sa týka pravidelného dochádzania, tak zatiaľ tu nezaznelo, že vo vlakoch objednaných štátom cestujúci si môžu kúpiť časové lístky, ktoré sú výrazne cenovo zvýhodnené. Reálne nikto Regiojetom zo Spišskej do Košíc za tri eurá nepôjde, keď týždenným ho jazda vyjde cca dve eurá…

1 lajk

No zle citate. Napisal som uz vela krat, ze pri IC by mali byt W-BA-ZA-PP(-Ky)-KE(-PO/HE/Cop).

A tiez som uz napisal, ze pri dnesnom stave by to alternativne mohli byt aktualne Krivane na vychod, a tieto ICcka na zapad, cize W-BA-ZA-krivanove zastavky-KE(-PO/HE/Cop), s tym, ze Povazany pokryvaju medzizastavky BA-ZA.

A tiez celkom zabavne citat, ze “každý krok má nejaké následky a môže nasrať nemalú časť klientov ZSSK”. Vsak o tom to presne je, ze sa taky krok urobil zrusenim IC s odvovodnenim, ze tam bolo malo ludi, aj ked je jasne, ze malo ludi tam bolo lebo nemali zadarmisti pristup a boli priplatky.

s väčšinou s Tebou viac či menej súhlasím. ale s týmto sa súhlasiť naozaj nedá. už keď opomenieme spomalenie z budúcej 200 na 0 (ale dajme aj teraz tých 120resp. 160 na 0 plus následný rozbeh z nula na požadovanú rýchlosť a plus čas na zastávkach, nemôžeš byť na tom istom. Môžeme polemizovať, či ušetrený čas je dosť vzhľadom na zrušenie a potenciálnych cestujúcich, ale určite to nie je nič.

Len pre zaujímavosť, existuje nejaká štatistika železnice odkiaľ kam koľko ľudí cestuje (nejaká aktuálna)?

Z môjho pohľadu by takéto reporty mali mať denne v dnešnej dobe aj ked neviem ako sa eviduje cesta na časový lístok …

to je v tejto modernej dobe asi jedno, aký typ lístka je, ak sa bavíme o kapacite cestujúcich. každý lístok sprievodca skenuje s PDAčkom. Myslím, že ten softvér zvládne aj počty kto odkiaľ a kam. ja mám časový lístok na mesiac a idem ním 8-10x keď si beriem bike do práce. tak ma tých 8-10x naskenuje a má dáta.

isteze nebude a ani som to netvrdil. DrX chce nieco co si mysli ze to pomoze KE a okoliu aj ked si nemyslim ze “dalekemu vychodu” niekde na zempline to pomoze. ty ale obhajujes hodinovku akokeby to bol nespochybnitelny celospolocensky zaujem. na ZA-KE je potencialne 7 stanic kde by mozno nemuseli niektore ex zastavovat. z tych 7 su 4 vyslovene prestupne uzly inac by tam tatran ani rychliky predtym nezastavovali. tam je prestupovanie v poriadku ??

100pro ze existuje ale taketo veci je u nas problem zverejnit. nie je v zaujme mat na stole fakty ocistene od balastu. rieseme tu airbus ale efektivitu 200 ludi v 10 voznovom vlaku kazdu hodinu neriesime. osobak stoji pri kazdej vrbe, rex vo vacsich dedinach, rychlik z uzloch a v mestach a ic/ex len vo viac vyznamnych uzloch a mestach. to je bezna hierarchia.

pravidelne dochadzanie je prevazne rano/poobede na kratke vzdialenosti. nie je to parketa RJ ale ani pre expesy ale prave pre Os/Rex.

Ja som to myslel z pohľadu nákladov. Prechádzaním zastávok sa ušetrí nejaká marginálna časť variabilných nákladov až pokiaľ sa tým zrýchlením neušetrí napr. jedna celá súprava (čo tu nehrozí, ako som písal, podľa toho ako sa to pojme môže vďaka potenciálne obmedzenejšej možnosti preväzovať obehy kľudne jedna naopak pribudnúť).

A ja tvrdím, že moc nepomôže a skôr (a ešte viac) uškodí ľuďom z okresných miest medzi Martinom a Košicami. To je celé.

Prestupovanie z inej trate je úplne iná vec ako viac či menej nútené prestupovanie medzi linkami na tej istej trati.

asi tak čo sa týka prestupov. Zhodou okolnosti, včera som po dlhom čase cestoval vlakom. Tak cesta Okoličné ZA podotýkam osobný vlak, prestup LM, prestup Vrútky. Síce perfektne načasované, bez problémov. Pri ceste späť jeden prestup. Pokiaľ si dobre pamätám, tak veľmi dávno osobáky vždy chodili KE -ZA. čo už nová doba :grinning_face:

1 lajk

Dobre si pamätáš, je to asi 15r dozadu :slight_smile: keď som nestíhal posledný rýchlik, tak toto bola istota. aj keď stála pri každej vŕbe. pivo a karty s kamošmi to zachránili :smiley:

potom ho skrátili len do PP a teraz je, myslím, len po LM.

len pre zaujímavosť. Okoličn-Lm spoj svit LM, dva vozne. do vrútok spoj LM-Vrútky z vrutok spoj Vrútky- skalité. Vo vrútkach vlak zastal tesne za vlakom do Za na tej istej koľaji. Bolo to fajn, ale také smiešne.

Čo je na tom smiešne?
Svit - Mikuláš je hluché územie. Preto dva vozne a lokomotíva. To je možno tak 150 miest na sedenie. Panter má viac.

Asi dva tri roky dozadu bol v sedle Vrútky - Liptovský Mikuláš dvojhodinový takt.
Hodinový takt bol na striedačku Čadca - Martin/Mikuláš.
Až po cca roku boli zavedené doplnkové spoje Vrútky - Mikuláš. Nakoľko vo vrutkach má ZSSK depo so sústruhom a myckou, tak na tieto spoje potom nasadzujú umyté jednotky, aby neboli zbytočne prebehy.

Ťahať osobaky cez pol republiky nedáva nejaký zmysel. Obraty, využitie súprav, personál, atď.
Už linka Čadca - Mikuláš je pozostatok modernizácie v Žiline, cieľom pre drvivú väčšinu je Žilina.

1 lajk

ale nie, smiešne mi pripadalo to, že vlaky stáli za sebou, ako autobusy mhd na zastávke.

To buď rád, že čakali.
Ja som raz takto chytil nejaké práce na trati mimo špičky, osobák meškal do 10 minút a osobák vo vrutkach nečakal.

1 lajk