Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Na april, ked uz bude 13 letov tyzdenne, to vyzera takto:

Book now: BTS to KSC, 17.04. – 26.04.

Letecké spoločnosti majú na rozdiel od ZSSK systém nastavený na dynamické zmeny cien lístkov v závislosti od obsadenosti.
Takže je pekné, že v apríli je pár leteniek za 18 éčok, ale v realite tú sumu vychytá pár ľudí.
Na zajtra lístok stojí 69,99. Veľa? Málo? To je na každom, ako si to vyhodnotí a či sa mu to oplatí.

Ďalšia vec, ktorú ste do ceny nazahrnuli sú batožina, nejaké špeciálne požiadavky a výber miesta. To všetko je spoplatnené. Takže tá suma “od” je v podstate iba marketing…
Nie že by cena za let BA - KE bola zlá, ale je nutné korigovať niektoré drísty, čo tu odznejú.

4 lajkov

jarino, presne tak. Ale konkretne ake dristy si tym korigoval? Ja vidim len, ze si dal devilovi odpoved, preco je stale potrebne mat viac rychlych Krivanov. No a vobec nie je pravda, ze “tá suma “od” je v podstate iba marketing…”. Praveze je zvrhlost, ked ti niekto do ceny listka automaticky zahrna aj sluzby, ktore nevyuzijes.

1 lajk

prave preto aj pre tie idiotske poplatky navyse ktore to cele predrazuju som zastancom rychleho vlakoveho spojenia a stlacenia ke ba pod 4h aby sa stala zeleznica atraktivnou prepravou a konkurovala by aspon ciastocne leteckej doprave pri tych cenach by si potom lietadlo ani neskrtlo s tymi predrazenymi poplatkami ,pri zachovani hodinoveho taktu, kazdy druhy rychlik by vynechal mensie zastavky (povedzme mal by zastavky kysak poprad ruzomberok zilina a este max tak trencin trnava vacsinu trasy by siel 200kmh tazsie useky 140-160kmh) a napr by zachadzal az do viedne a na vychode minimalne po humenne (po dokonceni 160ky a zdvojkolajneni aj na spojnici Ke-Mi)

2 lajkov

twister, presne tak. Akurat, ako vidis, na Slovensku nie je zaujem vyuzit maximalnu rychlost ani teraz. Priorita je zastavovat pri kazdej vrbe medzi Trnavou a Popradom. Cize ked sa to este zrychli, tak oni skor pridaju zastavky, lebo “5h30 na BA-KE uplne staci” podla logiky asdf a dalsich.

2 lajkov

Pekne popisany bordel, ktory v tomto zeleznice maju…

treba pozerať cez wizzair a nie cez pelikan

Vcera som kupoval na marec jednosmernu letenku za 19,99

1 lajk

ved nech zavedu ked je zaujem. uz aj teraz sa bude dat urobit otocka lepsie ako akymkolvek vlakom.

okrem toho sa ide robit masivna oprava trate cize sme dospeli do stadia ze modernizovana cast sa musi opravovat ked polovica trasy nie je modernizovana. takze perspektiva krivanov za stabilnych 4,5 hod je mokry sen, vzdy sa bude nieco stavat a opravovat.

Zaujem je aj o rychle vlaky. A kedze vychodniari platia rovnake dane, nie je dovod aby museli stravit vo vlaku hodinu dlhsie len kvoli tomu, aby sa niekto mohol za ich peniaze vozit z Kralovian do Vrutok.

No a ten argument s opravou je tiez riadne od veci. Udrzba je sucast fungovania veci. A ak by bol standard 4h30, tak teraz by to bolo 4h45, co je velky rozdiel oproti 5h45 (co je skoro 12 hodin vo vlaku, ak potrebujes ist na otocku).

No ale skoda mlatit prazdnu slamu. Wizzair jasne ukazal, ze ta potreba rychleho hromadneho spojenia vychod-zapad tu je. Hejslovacke zeleznice maju priority inde, tak bude na tychto ludoch zarabat madar (a to riadne, ked su letenky niekedy den pred odletom za 140EUR!, a aj tak sa predaju, lebo nikto nepojde cez 15-zastavkovu hej-slo pakaren).

Pri opravách je väčším problémom ako spomalenie pokles kapacity trate a teda kvôli lokálnej obsluhe môže byť potrebné, aby diaľkové vlaky v danom úseku nahrádzali regionálne

pleties si udrzbu a opravu. to ma blizsie k stavbe zeleznice nez udrzbe. to nie je nejake natieranie zabradlia a brusenie kolajnic. to je v podstate oprava az vymena zvrsku,tj cistenie/vymena strkoveho lozka, vymena podvalov, upevnovadiel, kolajnic, vyhybiek, ich zrovnanie…to trva tyzdne/mesiace a vtedy sa jazdi na jednej kolaji. ine opravy su vymeny kablov a elektroniky… tie prace a vyluky vylucuju cas 4:30 co je podla teba “rychla” zeleznica …a ani to nie je konkurencia k lietadlu.

Aj udrzba aj oprava su sucast fungovania zeleznice. Docasne su kvoli tomu obmedzenia, tak ako boli obmedzenia na trati BA-ZV/BB. Dokoncia a bolo by 4h30, ak by bolo.

Realita je, ze aj vo vsetkych krajinach to (rychla zeleznica) ide, len na SK nie. A tak to supluje vnutrostatnou linkou lowcost aerolinia, co je nieco co nema sancu sa uzivit ani v CR, ani v AT ani v HU. No ale mame hodinovy takt z Vrutok do Kralovian! Co viac si mozeme priat?

tak si pozri zoznam vyluk, aj roky dozadu a zistis ze kazdy rok je vyznamny cas zabrany opravami. cyklický, nikdy nekonciaci proces. na ZV/BB je to akurat viac okate kvoli jednej kolaji.

v tychto krajinach sa vnutrostatna linka neuzivi lebo geografia. lietadlo na 200-300 km ma aky zmysel ? podla udajov krivanov nie su viac vytazene ako tatrany. a opat trochu mlatenia prazdnej slamy, 4:30 okrem toho ze tiez nie je nic moc… GVD je papier co znesie vsetko, tak ako na ZV/BB sa davali casy pod 3 hod ale skoro ziadny vlak neprisiel so ciela nacas.

Nie, lietanie Praha - Ostrava normalne zilo, dokial sa nezrychlili zeleznice a neprisla na ne konkurencia.

No a fungovalo normalne aj KE-BA za 4:30 s tym, ze potom malo nenormalne motanie sa po Blave, kym doslo do Viedne o dalsiu hodinu (ci hodinu a pol). Teraz, ak by to bolo tak, ze KE-W za 5h15, tak by to praveze bola super bezkonkurencna sluzba.

2 lajkov

lenze na ostravu mas trat zmodernizovanu komplet kde vlak si udrzi priemerku 120 a o 100km kratsiu trasu. ale nasiel som lepsi priklad. priamy vlak debrecin-wien, podobne ako KE-wien, ciastocne zmodernizovana trat, podla tvojej koncepcie by mal stat len gyori, bp, ci szolonoku.

vcelku porovnatelne, na uzemi SK mas o 3 zastavky viac ako na uzemi HU.

aby sme si rozumeli, ide mi o to aby som ukazal ze existuje vyse 400 km (v tomto pripade takmer 500 km) spoj spajajuci najvacsie mozne centra a predsa stoji aj v menej vyznamnych staniciach. ziadne 4-5 zastavkove IC/EC…

1 lajk

Zase si nasiel presne priklad toho, co hovirm ja. Lebo toto tuna je len jeden exot vlak priamy Debrecen - Vieden. Ale to nie je vobec zajimave, lebo na Debrecen - Vieden je v skutocnosti hodinovy takt (aj ked na 2 prestupy) a cela cesta trva 5h15, cize presne tak ako ja navrhujem pre KE-W (kludne aj s prestupom v BA) :

No ale suhlasim, ze na madarskej strane to ma zastavok do bludu, co presne madari robia aj na tom “EC-cku” do Kosic. A preto aj skoro nikdy nedava zmysel jazdit KE-W cez BP, aj ked mame taktove “EC”.

PS: Vsak aj pre to, ze maju slusne napojenie na Vieden, neexistuju ziadne lety DEB-VIE, zatialco KSC-VIE sa lieta prakticky uz od padu komunizmu.

2 prestupy je uz ale celkom pakaren. Ako je ale mozny cas okolo 5.15? 221 km dbrc-bp je za 2.35 pricom 242 km krivan s 2-3 menej zastavkami ke-za je az 2.57 a tatran s 2-3 viac zastavkami az 3.19hod. Cize nie je to dane poctom zastavok ale povolenou tratovou rychlostou. Okrem toho trasa cez BP je aj o nieco kratsia.

Cize mi vychadza ze na ZA-KE by si potreboval cas asi 2:30 co nedas lebo pri krivani más len 4 zastavky z coho kysak a poprad su nedotknutelne.

A ked sa lieta z KE do W tak naco riesis vlaky za 5.15?

Ano, ked bolo v 2018 KE-BA za 4:36, tak teraz po 8 rokoch zrychlovania na 160ku to vlaky nedaju za 4:30, vsakze :slight_smile: . A BA-W za 45 min je pre Tatrany uz v aktualnom CP, cize 5:15 jak vysite.

No a ked tebe nevadi platit za letenku KE-W bezne 200EUR, a niekedy aj 700EUR (vtedy uz neletel ani ten letecky influencer), tak prosim. Praveze zasa, fakt, ze to ludia su ochotni platit, dokazuje, ze dopyt po rychlom spojeni je.