Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

vykony na zeleznici su dane pomermi na tratiach, najvacsie vykony su tam kde je priepustnost.

@DrX lenze lietadlo je tak rychle ze aj s prestupom dokaze konkurovat autu aj keby si isiel aj niekde okolo KE. vlak to nedokaze bez ohladu ci je to tatran alebo krivan. nieco za nieco, obetuje sa cas ale usetria sa peniaze. co sa tyka vytaznenosti podla mna je to naopak. lokalka je nevyrovnana, v spicke silnejsia lebo rano/poobede ide do/z prace, cez den pracuje a vecer je uz doma pri telke a cipsoch, lokalka zo svojej podstaty nemoze vytazovat obednajsie vlaky (!!). este by bolo dobre urcit kto je dialkovy cestujuci. podla mna tam kde sa uz casovo velmi neoplati pendlovat denne zacina dialka. povedal by som nad cca 100 km. a zadarmisti su studenti a dochodkovia tym je to jedno, najma dochodcom.

zo skusenosti si pamatam ze R do BB co vsade stali boli viac plne ako Ex Hron co nestal skoro nikde. a tam este aj malo aky-taky zmysel na otocku do BA lebo cele to trvalo okolo 3 hodin. nikoho som za tie roky nepocul zeby chcel 450km otocit vlakom za den. to je 9+ hodin vo vlaku, vstavanie rano o 4och alebo prichod vecer o 11npr… to je na slaktrafenie… praveze uspech lietadla dokazuje opak. klientela ktora zaplati aj viac ale nie kvoli nejakej smiesnej polhodine.

1 lajk

No je pravda, ze “nikoho som za tie roky nepocul zeby CHCEL 450km otocit vlakom za den” ale proste realita je taka. Ja som presne takto chodil do BA najcastejsie. A ak som tam potreboval byt rano, tak to este musel byt aj nocak. Ked tam potrebujes nieco vybavit na urade za 2 hod, tak co zariadis si 2-tyzdnovu dovolenku? Nie, ides tych 9 hodin tam a spat, co ine mozes robit??

Zabúdate na to, že v BA je problém parkovanie (€+), takže ak tam ideš na otočku (môže byť aj 2 dní), tak sa oplatí vlak ešte viac :wink:

Ano, bezne, nejaka sluzobka, cize cesta tam v ten den alebo den predtym a potom o den az dva naspat. To sa vcelku da bez casovej tiesne.

A Wizzair moze zaviest tretiu rotaciu :slight_smile:

2 lajkov

Keď mu to MD SR zaplatí…
Už sme sa tu bavili, že Expresy plnia viac funkcií naraz. Väčšina cestujúcich bude vlak používať aj naďalej.
Je úplne normálne, že kvôli prácam sa zníži kapacita trate a proste grafikon sa musí dočasne upraviť. Furt lepšie jak keby ZSSK s MD SR by sa na drzovku tvárili, že tie 15 minútové pravidelné meškania sú len taká náhodička. Zákazník si zaslúži pri nákupe produktu vedieť, kedy sa naozaj dostane do cieľa, ak to nie je mimoriadnosť a ZSSK vie, aký budú mať obmedzenia dopad.

MD SR to Wizzairu vobec nemusi zaplatit, kedze mu neplatilo ani za to posledne rozsirenie.

No a zvysok presne tak. Kedze z tych “viac funkcii Expresov naraz” je v poradi dolezitosti dialkove spojenie na poslednom mieste, tak to kludne tak mozu spravit. Ked ludom nevadi, ze miesto 4h30 idu 5:30, tak vydrzia aj 5:45.

1 lajk

Cena listka expresu 20 eur, alebo aj menej v prípade vselijakych zliav zssk, alebo aj zadarmo. Menej komfortny a zaroven pomalsi autobus (6-7 hod) 25-30 eur. Letenka 48 eur a hodina letu.

cize za cenu letenky mam 2 cesty tam aj spat ke ba a este sa zveziem pol cesty minimalne do ziliny ..to je mi “vyhodna” alternativa.. jedine tak casova uspora nic viac.. ekonomicky sa to stale absolutne neoplati vacsina pojde ajtak vlakom, tak ako to rychlo zacalo tak to aj skoro skonci a bublina splasne , kedze lietadla budu vozit vzduch a par menezerov ci papalasov resp majetnejsich.. a vlaky budu aj nadalej plne , kedze studenti a dochodcovia maju zadara o to viac..

Ako si prisiel na tu cenu letenky 48 eur? Najlacnejsie su 18.99EUR bez vselijakych akcii a dealov. Let 35 min, zvysok formalne kroky. Celkovo do 3 h od dvier k dveram.

1 lajk

mozno myslel tych 48 neakciovu cenu, ale v tomto pripade by to uz davalo velky zmysel.. no ved uvidime

18.99 je NEakciova cena:

Wizz Air pridáva na trase Bratislava - Košice nové lety. Vieme koľko | Aktuality.sk

1 lajk

tak to je potom parada.. inac robia podobne lety za pod ceny aj z ke do prahy? to by bola este vacsia pecka ..kazdopadne pre studentov a dochodcov budu stale lepsie vlaky kedze maju zadara, ale pre vsetkych ostatnych (teda zarobkovo cinnych ludi v produktivnom veku) je tym padom uz jasna volba lietadlo

Nestudoval som kedy je co volno v akcii. Ale o to lepsie. Potom ma aky zmysel riesit krivane?

Ano, do Prahy lieta zas Ryanair. Aktualne 4x do tyzdna, od 31.marca bude denne. Ceny su o trocha vyssie - zacinaju na cca 40 eurach jednosmerne.

aha tak tam sa to uz velmi neoplati, tam vychadza vlak lacnejsie napr RJ uz od 20-25 eur cca ale ktovie mozno casom nastupi lacny wizzair s pod cenami ako konkurencia aj tu..

Praveze sa to oplati este viac, pokial ma tvoj cas nejaku hodnotu. Lebo na lete do Prahy usestris 7-10 hodin v porovnani s vlakom, a to mas prakticky cely pracovny den.
Ale suhlasim, ze pokial Wizzair by prisiel aj na tuto linku, ceny by este klesli. je dost mozne, ze Wizzair zriadi v Kosiciach malu bazu, a potom tuto linku urcite prida. Ale nateraz nic oficialne oznamene nebolo.

Priklad cien za spiatocne lety na april:

PS: Devil, ked zavedu 4 lety denne, nebude co riesit.

1 lajk

no ano pokial niekomu ide o cas, ale tak ci tak pri ke ba lietadlom dorovnali cenu vlaku tu je cena pomaly dvojnasobna (ak ratame sukromnikov) , no napr take statne pendolino ke praha vyjde drahsie (cca 50e) ako lietadlo takze pri takomto porovnani ak berieme ceny statneho dopravcu zssk/cd , je to prinos , bezne statne rychliky dokonca este s 1 prestupom bud v ziline alebo puchove vychadzaju cca 35-40e aktualne, co je tiez hodne mimo a neoplati sa to

1 lajk

Neviem kde máte letenky pod 20€, lebo Ja vidim od 48 vyššie …

1 lajk

Priamo na webe Wizz Air je na tento deň cena 20,99 eur (v najlacnejšej “batôžkovej” tarife)

1 lajk