Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

No vsetci vychodniari (az na PP) a juh BB kraja by takto bol spojeny s BA a CR, tak mozno hej.

a

1 lajk

Lenže VRT na Budapešť pôjde cez Rajku…

Tak si pozri aj tie staršie GVD a zistíš, že tam bol polhodinový takt…
2022:

Ja len že pravdepodobne pozeráš na výlukový grafikon skrz tie práce na skapacitnení trate BA - Leopoldov…

No, pokial sa mi nezasadime aby to slo inak, tak hej. Rovnako ako Slovensko totalne odignorovalo moznost aby sa TEN-T trat z BP na UA tahala cez Miskolc/KE (teraz je pokial viem navrhnuta cez Debrecen).

S ČESKOM NÁS SPOJÍ VYSOKORÝCHLOSTNÁ TRAŤ

3 lajkov

mas pravdu pozeral som len posledne gvd. tych Os bolo viac, bol striedavo Rex po TN a R po ZA.

nepomer je v tom ze smerom na BA pocet cestujucich narasta lebo aj pocet obyvatelov narasta, ale tym ze zredukovali Os ponuka vlakov klesla lebo R nestoji vsade.

Nemyslím si, že EÚ by zafincovala dve paralelné VRT trasy, keďže trasa cez Maďarsko rieši súčasne spojenie Budapešti s Viedňou aj Bratislavou plus Győr je predsa len trochu väčšie mesto ako Nové Zámky (a podľa aktuálnej TEN-T mapy je trať nakreslená aj cez Székesfehérvár).

Čo sa týka východnej trasy, tam sa zase aktuálne počíta s priamym vedením zo Szolnoku na Oradeu, nie s pokračovaním na Debrecín a ďalej smer Ukrajinu.

vyzera to ze letecka linka BA-KE by sa mohla v pocte letov zdvojnasobit ,rokovania uz maju prebiehat a zrejme to pochova uvahu o 2h takte “zrychleneho” expresu BA-KE

1 lajk

pa3ck, hej, urcite je vacsia priorita VRT na W. Otazka je, co spravime my s nasou trasou cez NZ, ked tadial prestanu jazdit ECcka do BP. Najlogickejsie pre nas aj tak bude tu trat rozvijat pre obsluhu SK.

No a k vychodnej trase, je tam niekde na vychod od BP odbocka aj an Rumunsko aj na Debrecen/Ukrajinu. Pre nas by mal byt zaujem, aby to na UA slo cez Miskolc/KE. Ale to vsetko je hudba velmi vzdialenej buducnosti.

Michaelse, viem si predstavit, ze sa tie lety zdvojnasobia. Ked je Wizz ochotny zivit veci ako BA-Plovdiv, toto pre neho musi byt super vyhodne. Ale ze by to muselo pochovat uvahu o 2h zrychleneho W-BA-KE-UA si nemyslim.

Samozrejme, nepopieram, že by sa tu mala zmodernizovať konvenčná trať (na tej rovine pokojne aj na 200 km/h), ale čistokrvná VRT asi nebude ekonomicky obhájiteľná. A predpokladám, že by miesto EC nejaké vlaky vlaky nižšej kategórie jazdili (s pridaním zopár zastávok na slovenskej strane.

V každom prípade, od tohto štádia sme ešte veľmi ďaleko a budeme asi radi, keď sa podarí spraviť Záhorie na dvestovku…

Ja som vychádzal z TEN-T aktualizácie z roku 2024, takže nehovorím, že plány na iné VRT trasy nemôžu existovať. Trasa Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony je tam zakreslená iba ako konvenčná trať.

1 lajk

ja neviem ci tahanie expresov az na UA je prevadzkovo vhodne a mozne, dlhy prestoj na hranici je problem sam o sebe, dodrziavanie grafikonu na expresoch si sami rozbijame kazdy den a este to viac komplikovat takto. Chapem pointu ale na toto fakt asi dlho nebudeme mata nemali by sme sa oto ani pokusat.

Po viac ako roku hodinoveho taktu niesme 100% pripraveny technicky na hodinovy takt expresov BA-KE,skoro kazdy den sa musi zobrat rusen z povazana aby dotiahol aspon jeden expres do ciela. Doslova sme ten ich “revolucny” grafikon spustili na velke riziko a este to doje…bu tym ze cez leto sa boja spustit prazdninovy grafikon aby nahodou ludia si neoddychli na dovolenke a stroje neposlali do dielne na udrzbu.

K UA: ak by bolo W-BA-KE v dvojhodinovom takte, tak ten zvysok uz mozu poriesit ako najlepsie vychadza. Napr kazdy druhy vlak do HE (mozno s viac zastavkami), kazdy druhy po Cop, alebo ak by to mal byt problem na hraniciach, tak po CiernuNT a tam mat dohodnuty prestup na ukr. zeleznice (alebo odpojit vozen).

O prazdninovych planoch neviem, podla mna ale ta velka mantra co sa robi z toho taktu nie je zdrava - urcite nie na dialkovu dopravu, ktoru vraj tie vlaky tiez zabezpecuju.

To tak nefunguje. V zásade totožné problémy v na percentá totožnom rozsahu boli aj predtým. Ubranie počtu vlakov to fakt nespasí.

@asdf , @devil atd, myslim, ze navysenie letov KE-BA na 13 tyzdenne je dobra odpoved na to, aky je dopyt po rychlom spojeni vychod-zapad. Vraj kolko? 46 ludi denne? :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

A len dodam, ze keby to dali zadarmo pre studentov a dochodcov (co je nic ine ako dalsia forma dotacie pre vlaky), tak mozu kludne lietat BA-KE aj kazdu polhodinu… No ale na hejslovacku je pravdepodobnejsie, ze nejaky Choma vymysli zakon, ze tie lietadla musia mat medzipristatie v Ziline (nemal by som mu asi davat napady…)

Našťastie je v Žiline príliš krátka dráha pre A321 :wink:

2 lajkov

Super, to už je jeden celý vlak. A teraz otázka či Kriváň naplní požiadavky tých ľudí z toho lietadla alebo by sa najprv musela trať po tvojom milovanom “hejslovácku” zrekonštrovať aspoň na 200km/h aby sme tých 4:30 zrazili ešte aspoň o hodinu.

Tato sluzba by mala vlakovy ekvivalent, ak by siel 3-voznovy vlak maximalkou bez zastavky KE-BA. Za kolko by to dal pri dnesnej trati? Urcite pod 4 hod (pri priemerke 120kmh by 445km mal dat za 3h42m), a to je porovnatelne s tym, kolko trva cloveku lietadlom KE-BA centrum-centrum, ked sa zahrnie cesta na letisko (mimo centier) a nutnost byt na letisku aspon 1 hod pred odletom. Takze preco to tie vlaky nerobia? Lebo musia zastavovat pri kazdej hejslovackej vrbe a garazi, vsakze… a lebo odbornici vyratali “46 ludi” - rovnaki odbornici, ktori vyratali, ze na hejslovackej D1/D3 sa vyplati stavat dialnica aj za 100mil EUR/km, ale na bezproblemovej rovine KE-Moldava “nevysla B/C analyza”.

1 lajk

Skúšal som to zhruba spočítať, keď vezmem súčasnú trasu Kriváňu a odpočítam všetky pobyty a rezervy na zastavenie (vrátane Vinohradov), vychádza mi to 4:10 za ideálnych podmienok. Čo sa týka cesty na letisko, v KE to asi platí, ale zrovna BA má to letisko tak blízko centra, že v podstate tretina mesta má porovnateľne dlhú cestu na letisko ako na vlak.

Ak rozpočítali 46 ľudí na jeden Tatran, tak to sú dohromady zhruba tie dve lietadlá. Takže takto im to sedí. Takže zaujímavá by bola skôr analýza zloženia tých cestujúcich. Či to sú ľudia, čo by vôbec boli ochotní jazdiť vlakom.

Na železnici dlhé roky platilo že najväčšie výkony boli v smere sever-juh (HU/AT-Leopoldov-Žilina-CZ/PL) a východ-západ (UA-Košice-Žilina-CZ/PL). Takže samotné rameno BA-ZA-KE bol vždy síce kladný, ale skôr vedľajší dôsledok.

nie je. aj mne vyslo okolo 4:15 cas pre vlak bez zastavenia. to je uroven auta ale uz xty krat opakujem, auto ta odvezie domov ku dveram, vlak nie. ale kedze jarino postol vytazenost vlakov sam vidis ze krivane nie su vytazene viac, hoci rozdiely nie su velke. mozno skor by som riesil aby krivane nechodili skoro/neskoro lebo vlaky “cez den” su vytazene viac ako skore/neskore.

asdf, letisko v KE je od centra blizsie nez v BA (aj s blbou zachadzkou to vyjde len na rovnako).

A 46 ludi na Tatran mozno zhruba sedi. Ale pointa je prave v tom, ze ti dialkovi ani zdaleka nepotrebuju mat hodinovy takt. Uplne im stacia aj dva rychle spoje denne a to im dnes zeleznica neposkytuje.

No a neviem co platilo “dlhe roky”. Za Ceskoslovenska si to viem predstavit, ze viac sa smerovalo na KE-Prahu. Dnes urcite nie.

@devil presne, opakujes sa. Auto ta dovezie k dveram, ale zas musis ho riadit a je to drahsie. Lietadlo ta dovezie uplne mimo mesta, a nikomu to zjavne nevadi. A co sa tyka vytazenosti, ja som v strede dna KE-BA v zivote neabsolvoval. Podla mna ta vytazenost v strede dna, co postol jarino, nie je dana dialkovymi cestujucimi. Nech to ocisti len na ludi, ktori idu vychod zapad (napr medzi BA+TT a PP a dalej), a urcite im to vyjde inak. Cele tie statistiky maju pokrivene lokalkou a potom robia chybtne zavery.

1 lajk