Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Ked tu diskutujeme o novej trati v AT medzi Grazom a Klagenfurtom tak tu pridam video cestujuceho (zial nie firu) z prejazdu. Je po madarsky ale daju sa zapnut titulky. V kazdom pripade 127km za 41 minut je velmi pekny cas. O tom, ako maju vyzerat stanice a nastupistia vo vacsich centrach sa je skoda bavit v porovnani s miestnymi pomermi.

ÉVSZÁZAD fejlesztése AUSZTRIÁBAN: 3 óra helyett 41 perc lett az út 50 km alagúttal, 250 km/h (STOROČNÝ rozvoj v RAKÚSKU: namiesto 3 hodín trvala cesta 41 minút s 50 km dlhým tunelom, 250 km/h) - Borovi Bence

Ale tam je predsa Kysak v súčasnom stave :slight_smile: Zas tak veľký vizionár dotyčný evidentne nebol :slight_smile:

bavili ste sa tu aj o Leu ze uz nezachadza do Kosic myslim ze to je dost vazna tema.. akoze nemohol som tomu uverit ale vazne oni ho ti parchanti jednoducho na hulvata od 15.12. zrusili.. ked som to zistil som myslel ze ma slahne!!! a to som nim casto chodieval a vyuzival ho napr do Popradu prip na Strbu ked som siel do Tatier a teraz uz po novom mozem rovno zabudnut, sice dali na spojnicu presov kosice bus ako nahradu ale dokopy je to skoro 3x predrazene , kedze listok po novom uz teraz vyjde napr do PP takmer 10 eur! to im nebude chodit takmer nik ked statny stoji 5,40e a priamy spoj kazdu hodinu, lol a este je tu regiojet za 3,70e je to obrovska skoda lebo leo mal niekedy ceny v zlave aj za 2-3 ecka.. navyse teraz o to plnsie budu regiojety a bude o dost tazsie ziskat listok do tej trojky za taku cenu.. tak sa nam vnutrostatna cesta pekne predrazuje..hnupi za toto moze tato vlada vystve este aj vsetkych sukromnikov z hlavnej trate!!! pritom je to totalny nezmysel aby medzinarodny spoj nezachadzal do hlavneho mesta az do Kosic aky to ma teraz zmysel ze ide len po Po a nejde do Ke? uz su v Leo Exprese teraz spokojni ze odrovnali Kosice hlavnu metropolu vychodu? totalne padnute na hlavu!!! lebo na ten ich predrazeny bus sa im kazdy s prepacenim vykadi.. btw. len tak pre zaujimavost som dal do vyhladavaca na Leo webe cestu Kosice Praha teraz po novom mi vyhodilo cenu 70 niekedy aj 80 eur..lol preboha ved to je cena na urovni spiatocnej letenky.. a to este aj ta spiatocna letenka ma vyjde mozno niekedy aj polovicu ak chytim nejaku dobru zlavu.. chore.. Leo sa ukazkovo odrovnal..minimalne pre Kosicanov urcite..

1 lajk

Ja sa popravde cudujem, ze to drzali tak dlho. Ta ich elektricka chodila do KE uplne prazdna. Do Presova je to urcite vyborny spoj ale v case LE chodi aj RJ z/do prahy. RJ je lacnejsi a subjektivne pre mna pohodlnejsi. Takze dava logiku, ze si nebudu dlhodobo konkurovat. Kusok ma mrzi, ze sa nedoplnaju.

Mimochodom, naposledy som chcel ist LE ked zacinal covid, vtedy som za listok KE-Ostrava dal 60e. Cize 70e za Prahu mi nepride uplne mimo. Vlak nezrusili ale ani nikdy nevypravili. Listok mi nikdy nepreplatili

3 lajkov

Mam otazku. Existoval niekedy plan na zdvojkolajnenie a prelozku trate medzi Suranmi a Levicami? Tato trat je velmi klukata a rychlost je tam nizka. Dakujem

1 lajk

ja myslim ze konkretny plan nie. viem ze R zacali tadial jazdit tak pred 40 rokmi, predtym isli od kozaroviec na ZM a dalej na leopoldov a TT. elektrifikacia po ZV prebehla tusim v 90ich rokoch. plan bol skor uplne nova trat od trnovca (cize za mostom cez vah s napojenim nielen SA ale aj dusla) do NR a potom mozno dalej.

1 lajk

Holt konkurencia je silna, presne ako pises. Tak sa LE skusa tou priamou obsluhou Presova odlisit a najst si svoje miestecko. Ak by mohol zastavovat v KY a tam mal pripoj do KE (o com bola rec), bolo by to este ako tak akceptovatelne. Takto to pri konkurencii ZSSK a RJ nema sancu. O rok zas skusia nieco ine (lebo uz to prevracali vselijak…)

1 lajk

Mám za to, že LE jazdil do Prešova v podstate vždy - využíval toho že je to tá električka a proste to z Prahy vzali do Prešova, tam fíra prebehol na druhú stranu a hurá do Košíc.

Jazdil vzdy, ale stale inak. Najprv to robil podla tebou navrhovaneho Pha-PO-KE. To mu ale nevychadzalo, tak posledny cca rok robil okruh (myslim Pha-PO-KE-Pha, alebo naopak). Zjavne ani to nevychadzalo… A asi vie, ze robit Pha-KE nema pri tej konkurencii sancu. Podla mna mal sancu robit Pha–KE-PO (s vyuzitim toho, ze je to elektricka). Tak uvidime, ci to tak skusi buduci rok

1 lajk

presne, Praha Ke Po by bolo asi najlepsie alebo ked uz nie takto tak by stacil uplne aj Kysak ak by pri odchode z Presova tam zastavil a siel odtial uz na Poprad, casova strata by bola len minimalna,navyse na Kysak je mnozstvo spojov da sa tam presunut rychlo a lacno cize aj toto by bol lepsi napad a riesenie pre Kosice ako teraz ked mina aj Kysak aj Kosice

Leo má oproti nočnému Regiojetu kapacitu súpravy tretinovú, takže sa dá pochopiť, že sa sústredí na menšie mesto, ktoré iný priamy spoj nemá. A je tiež otázka, či si kapacita trate (najmä v pražskom uzle) nevyžiadala skrátenie obratových časov a obslúženie Prešova aj Košíc súčasne by sa proste nestíhalo.

Plus je otázne, čo sa bude diať po prepnutí Žiliny na striedavé napätie - že či budú mať dotvedy dualizované Stadlery v dostatočnom počte na vyjazdenie dvoch párov vlakov na Slovensko, alebo budú musieť nasadiť súpravy Talgo, ktoré nemajú riadiaci vozeň.

Ja si skor myslim, ze LE nema super velky zaujem obsluhovat vychSK. Jednoducho sa v tej konkurencii nechytaju. Teraz sa mohutne rozvijaju v PL, a zavadzaju dokonca Przemysl - Frankfurt (letisko). Na Slovensku robia bizarne experimenty typu Petrzalka a Presov. Holt, “alternativa”…

LE od zaciatku cielil na UA. Este pred RJ. Aktualne to vyzera tak, ze miesto toho, aby sli PO-KE naraz busom aj vlakom, vlak otocia uz v PO a bus ide cez KE az do Mukaceva

1 lajk

tak ci onak suma sumarum kosice a okolie tymto prisli o plnohodnotne priame a hlavne lacne vlakove spojenie leo expresom od tejto sezony a to je fakt. otazne je ci to do buducna vratia alebo resp aspon spravia kompromisne riesenie (ten kysak po ceste) alebo nechaju ten ich predrazeny bus na ktory chodi minimum ludi to je cisto robeny pre ukrajincov a skor takych zbohatlikov ktory sa v tom ich luxusnom buse prevazaju, ostatni jedinci co si vedia spocitat 2+2 urcite ich busom nepojdu (10eur listok napr do pp a to este aj s prestupom zachadzkou a cakanim na spoj je akoze sorry fakt total mimo) maximlane tak si kazdy kosican bude musiet priratat za pripojny statny rex 2 ecka co v priemere dvihne cenu listka na kratsie trasy napr do tatier na pribl +6-7eciek co sa ale ajtak kosiciam neoplati v konkurencii statnych R ci RJ pri ich cenach takze ten spoj bude rentabilny max tak pre presov a okolie a pre kosice mozno s prizmurenym okom aj na dlhsie dialkove trasy ,ak by strategiu aspon upravili a zahrnuli aspon ten kysak ,kosicanom by sa aspon ciastocne otvorila cesta takto sa im to popri statnym R +RJ vobec neoplati navyse zachadzka rexom+ nasledne cakanie na leo v presove je aj dost velka casova strata inak zaujimave dlhe roky takto leo fungovalo a nevadilo im to az doteraz , teraz odrazu zmenili taktiku

Aký plač, že súkromník, ktorý jazdí na vlastné riziko, sa rozhodol pre zmenu. Ak niečo prevádzkuje a nedosahuje na tom zisk (pri tých cenách a obsadenosti to nešlo), tak potom musí niečo zmeniť alebo zrušiť linku. (Od nového grafikonu došlo k výraznému zníženiu počtu spojov Bratislava-Praha, lebo ten 2 hodinový takt nedával ani štátnym železniciam ekonomický zmysel a dosť časť nestíhali tie obrátky.)

1 lajk

Dvojhodinový takt ostal, akurát sa vypustil jeden pár vlakov v okrajových časoch. Plus Hungaria nezachádza v Prahe na Hlavní nádraží a ide priamo bez úvrate cez Holešovice (to sa ešte možno zmení, keď bude schválený riadiaci vozeň na Comfortjete)

Tú hungariu z Holešovíc som si nevšimol, no ten posledný pár bol ideálny ako maximálne využiť deň. Je pravda, že tie vlaky bývali prázdne.
Zase pribudla možnosť Vindobona → Bathory, ale na prestup v Břeclavi sú len sekundy. Minulý piatok to pri meškaní 25min. už z Prahy bolo jasné ešte pred odchodom.

Skutocny dovod preco ZSSK neriesi rychle spojenie vychod-zapad je, ze potrebuju mat nocaky aby mohli cez ne tunelovat peniaze do ZOSiek:

Kym u nas je velky uspech hodinovy takt na BA-ZA-KE s 15 medzizastavkami, kde nemozeme vyuzit poriadne ani 160kmh:

1 lajk

Kontrolná otázka: Na koľko km trate v úseku Žilina - Košice by v prípade hoc i bezzastávkového vlaku bolo možné využiť rýchlosť 160km/h?

1 lajk