Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Tolko isto ako v Rakusku, kde okrem toho, ze maju Railjety, sa do Innsbrucku a Grazu z Viedne aj lieta.

Iste a kolko obyvatelov ma vieden a aká je kupischopnost obyvatelstva tu a tam?

A kolko obyvatelov ma Innsbruck (v porovnani s KE polovicu) a aka je cena listka na vlak/lietadlo v porovnani s platmi tu a tam? A to je na W-INN hodinovy takt railjetov a este pomedzi to hodinovy takt sukromnika. A tomu RJ trva W-INN cca 4h16, pricom KE-BA by aj na dnesnej trati mohlo byt podobne (do 4h30)

Moment, do Innsbrucku je ten hodinovy takt taky trochu deravy a sukromnik tam jazdi len co dve hodiny. Nebolo to popletene so Salzburgom?

Moze byt, ze je to derave. Nedival som sa detailne. Rychlo som to zadal do OEBB.AT a vyslo mi:

Cize za 1.5 hod 5 spojov, 3 priame a 2 prestupne, vsetky do 5 h

No, ja vidím len 3 ale nevadí.

1 lajk

Ale Graz je porovnatelny a vieden je nasobne vacsia a mnohonasobne bohatsia ako ba+ke

Zajimava diskusia: Z prvej ruky - Rozhlasový archív STVR

Krivane su vraj “dubeciho vlaky”, nesystemove a cim skor ich chcu zrusit, aj kvoli lietadlam. Vraj “nestastne dva pary expresov”. O moznosti, ze by praveze Krivan bol zavedeny systematicky (napr kazde 2 h) ani zmienka.

No a sranda este, ze skritizovali aj zeleznicu do Volva. Vraj ked sa tam nespravi takt, tak je to vyhadzovanie penazi. Su celkom dobri extremisti :slight_smile:

Sú nesystémové. Rozbíjajú prestupy.

Vlaky do Volva sú v pláne asi 2. Nič viac tým smerom nepôjde.

1 lajk

No sak nech ich spravia systemovo.

A aj do Volva. Podla mna by mali rychliky KE-BP zastavovat minimalne v Cani uz davno - ked uz za hranicou zastavuju v kazdej dedine. No a preco do Volva naplanovali len 2 je tiez nejasne. Uvidime, ci to zosystematizuju.

Aha, sme na východe, tak už môže aj medzinárodný expres v Čani zastavovať :upside_down_face:

No, ak by zastavoval len KE-Miskolc-Budapest, a daval by to za 3 hodiny, tak nie. Ale ak vyzera takto:

(cize vzdialenost medzi niektorymi madarskymi zastavkami je len 6 km a trva im to potom cez 4 hod), tak nevidim dovod, aby tam nepridali aj Canu, zvlast pokial na tej trati KE-Sena nic ine nejazdi.

No ale teraz, ked zavedu osobaky, tak mozu radsej zaviest hustejsie tie.

Takže gratulujem k objaveniu konceptu, na ktorom funguje Tatran. A môžeme to ukončiť. :upside_down_face:

1 lajk

Gratulujem k “čo sa babe chcelo, to sa babe snilo.” Pokial je toto hlavna madarska trat spajajuca 2 najvacsie mesta a spoj najvyssej urovne tam medzi nimi medzi-zastavuje 15x, tak mas 100% pravdu.

zvlastne. nove vlaky ale nie su ani v cp.sk zeby zssk este poriadne nezverejnili cestovne poriadky. si si isty ze uz boli v OeBB? ZSSK roky jazdili do rakuska s ICeckovymi voznami tak neviem aky by tam mohol byt problem. ale je zvlastne ze tie vlaky do viedne ani nijak nepropaguju a v novom gvd ich trebalo hladat. a zo styroch slubenych vlakov su nakoniec tri. ten jeden co konci na novom meste nemozme ratat.

nuz ked EC metropolitan zastavuje nielen vo vacove ale aj v nagymarosi tak si viem predstavit zastavovat hocikde. npr. pocas modernizacnych vyluk na 110ke by urcite pomohlo keby EC stali v MA.

ale ak existuju osobaky tak toto mi pride uz prehnane. je zaujimave ze z bp do miskolca je 2:02 opacne 2:12. miskolc-KE 1:43, opacne ale 1:31, teoreticky bp-ke za 3:33. a keby sa niektore hornady zrychlili na sposob krivanov tak aj 3:20.

a co ak neexistuje ziadna “hlavna trat” ale zastavuje sa podla geografie a demografie. tie 2 zastavky medzo bp a miskolcom su pripoje do krajskych miest, nieco ako kysak. inak nic vyznamne.

1 lajk

V Rakúsku majú v poslednej dobe pomerne striktné požiadavky na vybavenie osobných vozňov určitými technickými systémami ako premostenie záchrannej brzdy, selektívne blokovanie otvárania dverí, atď. Tak striktné, že myslím v určitých veciach idú aj nad rámec základných požiadaviek na interoperabilitu. A ak to ZSSK vo vozňoch nemá vyriešené tak, ako to v Rakúsku chcú…

1 lajk
Facebook Post

Reko trate aj na východe

2 lajkov

To sa opravuje trať s bežným rozchodom, alebo širokým?

S normálnym - na tejto fotke je ŠRT vľavo: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1359799835933859&set=pcb.1359801362600373