Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

zobral som tvoj priklad

Niekomu zo Strby/Kralovian/Puchova nebude vadit, ze tam nebude stat ICcko, ak bude mat dobre nacasovany osobak do ZA/PP, na ktory ked prestupi tak bude v BA/KE o pol hodinu skor, ako ked sa tam musi trmacat cez 15 zastavok terajsim Ex

Strba - do Ziliny ma dalej ako LM, takze cesta OS je este dlhsia.
- do Popradu - tam cestuje v OS proti smeru ktorym chce ist, takze cela cesta do popradu je strata. Takze OS - Strba - Poprad 20 min, 8 min, na prestup + zase nejakych 10 min. super zrychlenym IC naspet na Strbu, takze sme na nejakych 38 min cesty a stale sme len v Strbe. Takze pokial by mal niekto usetrit na trase Strba - Bratislava 30 min, tak to super rychle IC by muselo dat trasu na urovni 2:40 co je o 1:10 menej ako robi teras Ex.

Puchov - isiel by do Ziliny. Tak to je este horsie na tom ako Strba. OS Puchov - Zilina 45 min, popripada Povazanmi - 30 min. Pre predstavu. Pomalymi Ex trva Puchov - Bratislava 1:30.

Kralovany - tam by to mozno ako tak vychadzalo, kedze su o dost blizsie k Ziline ako LM.

Vrutky - tu by sa to malo oplatit.

Takze si navrhol riesenie, ktore by zlepsilo vychodu a ostatnym zhorsilo.

K Liptovskem Jánu. Zlý príklad. Liptovský Ján nemá železničnú zastávku. Najbližšia je v Podturni, ale tadial nechodia autobusy do Jána. Takže ako obyvateľ Liptovského Jána sadnem na autobus, ktorý ma odvezie do Liptovského Mikuláša, kde nastúpim na ten zlý Ex a odvezie ma do Bratislavy.

Za dalšie. Je rozdiel ísť OS z Važca, to je dedina ktorá ma zastávku, do LM a potom ísť na Ex alebo ísť tým osobákom až do Žiliny.

1 lajk

Puchov: ten ma aj teraz Povazan nie? Cize uplne irelevantne pre cokolvek Puchov - Bratislava. Ked nechce prestupovat, pojde povazanom.

Strba: to musi platit pre kazdu dedinu velkosty Strby po ceste, ze keby tam zastavoval Ex, tak usetria oproti osobaku. Takze zas len dojdes k zaveru, ze treba osobak, ktory zastavuje vsade.

Liptovsky Jan - hej, neviem ci ma zel. stanicu. Ja sa bavim o principe, nie o konkretnej dedine ci meste.

Tiez, ja hovorim, ze IC a Exy sa maju striedat. Cize ked Strban ci Puchovcan nechcu prestupit, pockaju na dalsi.

Jednoducho, teraz sa to spravilo tak, ze zo zrychlenia zapad profituje a vychod nie. Ked to podla teba tak ma byt, tak sa nemame o com bavit.

Ty mas pamat rybky Dori ? Tak si aspon pozri o par prispevkov vyzsie, co tvrdis.
Puchov si pouzil ako argument, ze vraj im zrychlene IC zlepsi spojenie do Bratislavy.

Aspon priznaj, ze chces aby sa par pastikarov dostalo z Bratislavy rychlejsie domov. To aj za cenu ze ostanym 2/3 cestujucich zhorsich oproti 1 hodinove taktu Ex dostupnost.

Ked podla teba nie je zlepsenia, to ze sa preslo z 2 hodinoveho taktu na hodinovy a silou mocou chces zaviest nejaky naspet pre x cestujucich 2 hodinovy, len preto ze sa ti zda ze vlaky idu pomaly, tak sa fakt nemame o com bavit.

3 lajkov

Nie, chcem aby bolo male blavocentristicke Slovensko, ktore ma hlavne mesto excentricky polozne, malo aspon priblizne rovnako kvalitnu obsluznost pre celu republiku, cize aj vychod, a to hlavne z hladiska dostupnosti hlavneho mesta.

Co sa tyka Puchova alebo Kralovian, fakt ma nezaujima ktore mesticko/dedina je tesne pred ZA a ktore tesne ZA. Viem, ze tam tie Exy stoja 5 krat na hadam 50 km, a to je na urovni osobaku.

A kde som ja napisal, ze “nie je zlepsenia, to ze sa preslo z 2 hodinoveho taktu na hodinovy”? Hlavne zlepsenie je, ze sa pridalo 50% viac vlakov, a to sa mohlo spravit aj tak, ze by sa zachovali 2 prekladane 2 hodinove takty aj 1 jednohodinovy. V prvom rade hodinovy takt nie je - a asi preto, ze to by bolo totalne neakceptovatelne. Preto sa aspon zaviedli Krivane, aby mohli vychodniarom zapchat usta. Preco by sa malo zlepsit len pre jednych (lokalkarov na zapade) a pre druhych (cely vychod) nic?

Lenže toto sú dve rozličné situácie a rozhodne by benefity by pri dvojvrstvovom variante neboli rovnaké. Tu ide o to váženie, čo je v konečnom dôsledku pre väčšinu lepšie. Svoj názor som tu už dávnejšie písal, tak sa nebudem zbytočne opakovať.

Kriváne sa v tejto podobe a po takomto procese určite zavádzať nemali. Či už bude výsledkom jedno- alebo dvojvrstvový variant s pravidelným taktom, musí byť zadaný ako kostra grafikonu a na tom môžeme potom riešiť lokálnu dopravu, ktorú aktuálne Kriváne ignorujú.

na tom co pises je kus pravdy ale jednoducho si nepripustas argument ze podla sucasneho stavu sa odvezie viac ludi ako podla toho co navrhujes. sidelna struktura viac mensich a skoro ziadnych velkych miest na trase, max. rychlost praje skor vlakom co obsluhuju uzemie medzi sebou a nepraje dialkovemu spojeniu. toto nie je ako dialnica…

narychlo cez cp je jednom smere 17 expresov 1 RJ, 19 povazanov + 1 nocak, 9 rexov do NR. R do PD teraz kvoli oprave trati priamo nejazdia. osobakov BA-TT 20 v jednom smere cize 1 za hodinu. npr. do mensieho mesta GA je to 25. cize ciastocne obetovali aj aglomeracnu dopravu pri BA.

Samozrejme, ze s vami nesuhlasim. Praveze geografia Slovenska (velka vzdialenost z V na Z) a to, ze 3 najvacsie centra su na opacnych koncoch + ZA v strede, je idealny zaklad na to, aby sa toto prepojilo na najvyssej urovni, a dalsie urovne sa k tomu daju krasne dopasovat. A to rovnako horom aj dolom (kde tym strednym uzlom je ZV/BB).

Presne tak to funguje vsade inde, len na SK nie. A kedze si nemyslim, ze ten, kto to navrhol + odbornici z tohto fora su vacsi odbornici nez cela EU ani vsetky krajiny okolo nas, a ani si nemyslim, ze Slovensko je v tomto odlisne OD VSETKYCH OSTATNYCH KRAJIN EU, tak nejake smiesne prepocitavanie toho, co by sa stalo v Puchove, je pre mna skor trapne ako nejaky argument.

PS: “Co je pre vacsinu lepsie” je hlupost, lebo ta vacsina vzdy bude zavisla len od toho, ako nastavis vahy (aktualne to, ako su vahy nastavene, je presne odzrkadlene v mape zrekonstruovanych trati a zavedeneho ETCS. To iste pri dialniciach, kde bude Cadca skor napojena na BA, nez cokolvek vychodne od osi Martin/Zvolen). Jednoducho, v kazdom modeli ti vyjde, ze najlepsie by bolo, ak by sa vsetci prestahovali do BA a zeleznice/dialnice by sme nemuseli stavat, vsakano. Jedno metro a vsetci su v siedmom nebi. Ideme teraz podla toho planovat stat?

uz prezrad co chces stale v hlavnom meste centralizovaneho statu vybavovat. lebo vo vlaku ide prevazne dochodca, student, cpckar alebo turista a tych najviac zaujima cena listka, azpotom cas pricom polhodina ich isto neodradi. vybavovaci alias sluzobna cesta prevazne autom. alebo aj lietadlom ak sa da. pre mna je polhodina nie je argument aby som isiel kvoli tomu vlakom alebo nesiel vlakom.

podla tvojho argumentu by uz pomalym R do ZV/BB nemal chodit nikto.

3 lajkov

No neviem perco tu riesis co chcem vybavovat ja. No ale odpoved je jednoducha: presne to, co vybavuju ludia jazdiaci SC v Cesku, RJ v Rakusku, IC v Polsku a Madarsku, pricom nicia ten idealny takt, ktory tam maju rychliky ako nase Exy.

Tak ako Tatran aj RJ v Rakúsku aj IC v Maďarsku vedia zastavovať za každou treťou vŕbou ak je sídelná štruktúra podobná trati 180. Poľsko ako príklad úplne nechceš (tam až na pár tratí jazdia vlaky metódou náhodných výstrelov odvšadial všade). Akurát v Česku by sa ti páčilo. Tam to dotiahli dokonca do takej miery, že si tým nezastavovaním redukujú dopravnú obslužnosť a to čo som roky jazdil vlakom, sa dnes aj bez diaľnice oplatí jazdiť autom, pretože ten vlak čo by mi časovo vyhovoval proste zastaví z Brna až v Pardubicích a nič iné nejde. Ja by som si kľudne prestúpil, ale nemám kde…

Pacilo by sa mi aj v Rakusku, s RJ Innsbruck - Wien na 4 medzizastavky, a RJ Graz - Wien na 4 (coskoro 1) medzizastavku. Aj v Madarsku s Nyiregyhaza - Budapest na 5 medzizastavok, aj ked to az taka vyhra nie je (cca na urovni nasich Krivanov). Tam sa mi ale hlavne paci to, ze ICcka robia slucku BP-Miskolc-Nyiregyhaza-Debrecen-BP, cize cca v tych vychodnych mestach mozes vyuzit na jazdu do BP oba smery. V Polsku robia vselico (napr najnovsie aj ten Przemysl-BA-BP naokolo blizsie), ale hlavne maju pre IC celu separatnu spolocnost a su jedini vychodoeuropania, ktori maju vysokorychlostne trate a Pendolin hromady (a Krakow - Varsava bez zastavky). Takze urcite nerobia to, ze by nemali ziadne vlaky nad urovnou nasich Ex.

No asi je takych vybavovacov prilis malo. To uz nehovorim ja ale zssk.

A stale cakam na protinazor je preco boli na juhu pomalsie R viac vytazene nez ex hron.

No neviem co mozes hovorit ty, alebo zssk, ked nikdy nebola moznost to porovnat tak, ze by Exy a ICcka mali rovnake podmienky: bez poplatkov a so zadramistami.

A na zvysok neviem co za protinazor. Ja tam nejazdim a neviem ako to fungovalo. Mohlo byt 100vky dovodov: zle casy EXov, vacsina lokalnych ludi do vedlajsej dediny, navaznost pripojov…

Ex isiel v najlepsich moznych casoch, ranna spicka, poobednajsia spicka. sam vies ze gemeran bol pripoj, viem ze v suranoch aj leviciach boli pripoje Os. ale nestal v GA, SA, podhajskej, a v mensich pohronskych mestach a aj tak bol pomalsi nez auto. ak niekto tadial chodi mozno si vsimol pri ZC kde ide trat a R1 tesne pri sebe ako auta sustavne predbiehaju R na useku kde je tratova rychlost 70/80/100. a bol menej vytazeny bolo to ocividne aj tak ze pritom chodil o 1 vozen menej. na jednej strane bola chyba to zrusit ale na druhej nikto nekrical ze chce mat na striedacku rychliky-expres.

mali data kolko ludi chodilo IC a kolko chodilo R. nielen do KE/PO ale celkovo.

Čo sa týka rýchlejšieho spojenia medzi Bratislavou a Košicami prostredníctvom vlakov IC, čísla ukázali, že na jeden vlak medzi týmito mestami pripadá 46 cestujúcich, kapacita sedadiel je pritom 239 sedadiel. To je málo. IC vlaky sú priemerne vyťažené na 165 cestujúcich na jeden vlak, v prípade expresov je to aj viac ako tisíc.

teraz porovnaj skladbu cestujucich v samotnom IC 46/165 je 28 percent co isli BA-KE. vo vlaku co prioritne sluzil na prepravu zapad-vychod. dost maly podiel, cie nie ?

2 lajkov

To su take cisla na oblbnutie. Uz len keby to ratali na osobokilometre tak im vyjde nieco uplne ine. Lebo vsakano, ked tym lokalnym Ex sa vezu dochodcovia do krcmy vo vedlajsej dedine, tak ich moze byt vela. To ale neobhajuje, ze ten vlak ma sluzit na dialkovu dopravu.

Staci len povedat, ze Wizz dava teraz v pondelok a piatok 1000 sedadiel denne na KE-BA. Ak by bol dopyt 46 cestujucich, tak by to asi nerobil.

Praveze, ako pisem, problem ICciek bol (okrem cien a zadarmistov), ze jednak nesli dost skoro rano / neskoro vecer, aby sa dali pouzit ne vybavenie veci na otocku, jednak cez den nemali aspon dvojhodinovy takt, aby ich ti ludia mohli spolahlivo cez den nacasovat. Proste trh pokriveny vlakmi zadarmo vedie presne k tomu. Vsak preto aj odisiel Jancura - dotaciam sa neda konkurovat.

Doktor, nenašiel sa nik kto by tvoj názor podporil. Fakt ťa to stále baví dookola točiť o IC?
Áno, je pravda že medzi ZA-KE sú tie Tatrany obyčajné rýchliky, ale nie je dopyt a krajina nemá na ďalšiu verejnú službu v podobe IC vlaku BA-KE.
ŽSSK by si jazdením na komerčnej báze nezarobilo ani na slanú vodu. Ono by nemalo na ten spoj ani čo nasadiť. Využívaj dotovanú leteckú linku BA-KE a hoci prestup do W nie je v BA ideálny.

Vlados, ver mi, ze ja sa tu nikoho nesnazim presvedcit. Tu su vsetci viacmenej spokojni s tym psychom, ze sme dali vsetky dialnicne financie za cele obdobie EUfondov len na jednu 30-kilometrovu zilinsku megalomaniu D3. Takze zeby tu bol zaujem o to rozvijat ine casti Slovenska, to si vobec nemyslim.

1 lajk

ja sa snazim pochopit tvoju argumentaciu, lenze zakladny problem s nou je presne ten isty ako ked sa bavime s podporovatelmi magalomanie…postavme vsak potom pride rozvoj a neviem ake intenzity lebo je to tretie-sieste atd “najvacsie” mesto. ak osobokilometre?

aj tie priklady zo zahranicia pritiahnute za vlasy. porovnavat milionove mesta s BA a KE. a okrem toho nikoho nenapadlo porovnat cestu so zeleznicou. praha-ostrava je najrychlejsi vlak 3:11 a to je menej ako autom! budapest-debrecin je to cca rovnako, asi 2:30. BA-KE to bude za chvilu 4 hod a vlakom ± hodina navyse. nizka hustota obyvatelov=nizky dopyt, a polka trate kde sa jazdi priemerne menej ako 100 km/h.

wizzair leti 1 hod. ale cakas kvoli nejakej polhodine by kosicania hromadne nasadli “do vlakoch”.

1 lajk

devil, uz sa budeme iba opakovat.

Je už zverejnený grafikon na rok 2026?