Pretože tie vlaky urobia najviac oskm tam kde ich urobí najviac aj tá cestná doprava. Či už regionálne ale aj časovo v rámci dňa. Vravím, vyskúšate si to na tom Slovensku, ja sa rád prídem pozrieť.
Praveze pri tejto trati su naklady nizsie…
Vid tabulka:
// ok, tak mozno to presne vychadza na 110euro na trasu, pokial zapocitame vsetky externality. ![]()
Nechce, nemusí ale bude. Takto vždy a všade kde sa zrušili vlaky bolo. Či už na Slovensku, v Česku alebo inde. Dali miesto vlaku autobus, a po určitej dobe zrušili aj ten autobus, lebo ním ľudia nejazdili a šli z toho vlaku do áut. Tak to je a môžete sa tu všetci aj na hlavu stavať.
Autobusy skoncili, pretoze ceny listkov isli velmi hore, na druhej strane cena aut a paliv sa stala dostupnejsia…
Napr. taky autobus Svidnik - Stropkov, co je 15km, stoji 2eura, z predplatenej karty 1.4e… Ked si niekto kupi male auto a ma spotrebu na tej trase 5 litrov, tak je to lacnejsie ako autobusom… Nehovoriac o tom, ze ked idu napr. dvaja, tak sa to uz neoplati vobec.
Nie je to problem autobusov, ale pozdvihnutia zivotnej urovne.
tie cesty sa museli tiez postavit za nieco, aj to B/C je pocitane ktovie ako. uspory casu, PHM atd. ale keby sa to malo zaplatit trhovo verte tomu ze dnes by cestna doprava bola v objemoch ako pred desatorociami. a san francisco s milionmi obyvatelov ma aky suvis so SK vidiekom ?
To je práve to, že človek si auto kúpi sám a dobrovoľne, neuvažuje o tom, že to sú nejaké náklady. Aj tie pneumatiky si na to kúpi sám, pretože sa predsa nechce zabiť a tiež o tom neuvažuje ako o nákladoch (teda väčšína). Takisto si to odšoféruje sám a dobrovoľne, neuvažuje o tom, že sú to nejaké náklady.
Bezpečnosť sa rieši minimálne, pretože po vlakovej nehode sú “vlaky nebezpečné” a požaduje sa systémovo riešiť aj to, že si v jednom prípade z milióna fíra poplietol návestidlo, po automobilovej nehode mali holt obete smolu, pojem systémová príčina neexistuje aj keď umre 200 ľudí ročne, dokonca ako sme si tu dnes prečítali, neschopnosť vodičov chovať sa správne na priecestiach je tiež problém železnice.
Inak mimochodom, ak je niečo príčinou toho že kým v Česku je zmodernizovaných X tratí a na Slovensku sme z BA sotva v Žiline, tak je to to, že prípravné kapacity (čo je dnes ešte vzácnejší zdroj než peniaze) sa míňajú nie na stavby železníc ale na stavby nadjazdov podjazdov pre autá.
A tomu sa proste čisto ekonomicky konkuruje zle.
No že Sk vidiek si “môže” dovoliť železnicu a Bay Area okolo SF nie ![]()
Pneumatiky ti vydrzia niekolko rokov… Keby to nebolo take vyhodne, tak ludia do toho neinvestuju. Nehovoriac o tom, ze autom si pojdes kedy chces a kde chces. Myslim, ze vacsina ludi si ceni viac svoj cas ako peniaze… Hlavne ked ten rozdiel je minimalny.
Ja nemam problem s investovanim do zeleznic. Ale to co my predvadzame, tak to nema ziadne ekonomicke zaklady a ani nic spolocne so zdravym rozumom. Namiesto toho, aby nam stacil funkcny usek na 120km/h, tak postavime novy tunel za 100milionov, kde sa pojde 160km/h…
Potom sa netreba divit, ze nemame zmodernizovane trate. A v cesku maju lepsi relief, tazko sa to porovnava…
Cize nie, my nestavame nadjazdy pre auta, ale investujeme do fancy projektov, na ktore proste nemame.
No neriešili sme tu bezpečnosť, ale ekonomickú životaschopnosť, ktorá evidentne nie je.
Ak si kúpiš ojazdené auto za 3000E, ktoré ti ešte poslúži 15 rokov, tak sa aj s amortizáciou, pneumatikami, servisom vieš dostať niekde k 30% nad čisté náklady za palivo, čo je stále lacnejšie ako lístky a rádovo menej ako skutočné náklady za cestu vlakom.
To nie je, že sa ekonomicky konkuruje zle, tu ekonomika vôbec nie je. Žiadna pridaná hodnota.
Pridaná hodnota je u vlakov vo Francúzsku ktoré chodia 300km/h, ale vlak idúci 80km/h u nás konkurovať nemôže.
Rýchlost 160km/h na trati cez Žilinu su tiež len vyhodené peniaze, ked okolité štáty budujú 250-300km/h.
Pred asi 20 rokmi som chodil IC Košice - Bratislava za myslím 4:45. Dnes po investovaní miliárd aj z mojich daní do BA - ZA, neprejdeš vlakom za menej ako 5:30.
Palec hore, good job. Takto sa to robí do psej matere.
Tak keď sa bavíme o tej ekonomickej životaschopnosti, tak sa v dobách keď BA-ZA-KE jazdili železnice za svoje a jazdil tam aj súkromník, tiež za svoje, jednozančne ukázalo, že zrýchlenie BA-ZA je ekonomickejšie využiť nie na skrátenie času BA-KE ale na obslúženie väčšieho množstva ľudí za Žilinou, aj za cenu určitého predĺženia jazdnej doby.
Už vidím ako som s autom, ktoré som pred 15 rokmi kúpil za 3k€ na servise na tretine nákladov za palivo. Palec hore, good job.
A nie úplne malá časť z tých miliárd nešla vôbec do železnice ale do likvidácie priecestí, takže fakticky do ciest/do áut.
No ja si pamatám cesty z KE IC vlakom a ten vlak bol plný už v Košiciach a Kysaku. Tak si neviem predstaviť ako môže byť viac ekonomickejšie stáť za ZA pri každej vŕbe ked nikto nenastupuje nevystupuje.
Mám 23 ročné Suzuki Wagon R, šrot, do servisu dávam okolo 150E ročne priemerne. Mal som Favorita, Feliciu, za palivo som dával 2000E ročne, servis sa mi v pohode zmestil do 200E ročne. Mám teraz iné autá, 2012, 2014 a servis za 13 a 11 rokov okrem brzd a pneu ma stál okolo 2500E pri nájazde 300.000km. Aj tú prevodovku čo mi odišla mi preliali olejom v značkovom servise pri výmene.
Tak skús zmeniť značku auta.
Pretože tak jazdili 2-3 vlaky denne, a plné to bolo v piatok/v nedeľu, v týždni mávalo IC kľudne len 5 vozňov a z toho 1 reštauračný. Keď prišiel súkromník tak začal zastavovať za Žilinou v skoro každej diere (proti rýchliku myslím nestál snáď len v Kraľovanoch, v Margecanoch a na Štrbe) zrazu ich naplnil myslím 9. Tak sa ZSSK prispôsobila a paradoxne aj oni tie IC v týždni predlžovali.
Svoje auto nemám a na služobnom (takže značku som nevyberal ja) bola za tretinu ceny ročného paliva garančka + výmena oleja, takže si radšej nepredstavujem koľko bude čokoľvek stáť až po záruke niečo odíde (a teraz mi je jedno či firme, alebo to firma predá a čierny peter spadne na niekoho ďalšieho).
Podľa mňa za zrušenie IC môže paradoxne prestavba trate BA - ZA.
Rekonštrukcia začala ked som prestal chodit vlakom, to mohlo byť niekedy 2005, odvtedy až prakticky do zrušenia IC asi 20 rokov, mali meškania okolo 50 minút a prestali byť zaujímavé a konkurencieschopné.
cesko/madarsko iste nemaju nic take. polsko ma vacsie mesta a vacsie vzdialenosti, to sme tu x krat preberali. dnes mozes chodit aj za 5 hod. inac bezne Ex 5:20 co rychlik predtym chodil tusim 5:50.
uz vidim ze sme “doma” bud to treba zrusit alebo potom treba TGV. ani jedno nie je spravne.
asdf, zas zavadzanie. Sukromnik musel zastavovat vsade, lebo nemal viacero vrstiev vlakov. A stat mal stale hlupu politiku, ze do tych ICciek nepustil zadarmistov a mal priplatky. A jednoznacne sa nic neukazalo. Jednoducho, ak chce ZSSK vyuzit to, ze ma aj ICcka aj Exy aj osobaky, musi ich zladit tak, aby to davalo vyznam. Niekomu zo Strby/Kralovian/Puchova nebude vadit, ze tam nebude stat ICcko, ak bude mat dobre nacasovany osobak do ZA/PP, na ktory ked prestupi tak bude v BA/KE o pol hodinu skor, ako ked sa tam musi trmacat cez 15 zastavok terajsim Ex. Preto civilizovane krajiny, ako Rakusko, Cesko, Madarsko, Polsko nic take, ako bizarne Exy s 15 medzizastavkami na 450km nemaju. Proste, ak ti ludia z toho maju prospech, tak to ocenia. Ak je to pre nich zhorsenie sluzby (ako boli nase ICcka - drahsie a bez pripojov a bez zadarmistov), tak mozu prist aj k hlupym zaverom, ako je nas Tatran. Ale, samozrejme, pre lenive a nespolahlive zeleznice je najjednoduchsie zaviest jednotne polozrychlene osobaky, a mame vystarane.
PS: nie som extra odbornik, ale tipnem si, ze to, ze sa teraz namnozili tie nehody je aj vdaka tomu, ze sa dramaticky zvysili obehy vlakov a vsetko je nasponovane na maximum.
Len pre istotu ZSSK nič, nezľaďuje, ZSSK plní objednávku verejnej služby (= rozumej, druhy, počty vlakov, zastavovaciu politiku, a minimálne v orientačnej rovine aj grafikon, určujú na ministerstve, inak posledné roky to robil nejaký Kubáček, to len až ho uvidíte v telke to kritizovať). Jediné vlaky, kde mohla čo zlaďovať ZSSK bývali ICčka, pretože tie jazdila za svoje.
V Rakúsku jazdia tak, aby im to vydalo na nejaký rozumný (min. dvojhodinový, ideálne hodinový) interval. Ak to vydá na 2 zastávky, tak je to na 2 zastávky, ak to nevydá, tak za zastavuje za každou treťou vŕbou ako po novom z Leobenu cez Judenburg do Villachu. Dokonca tam k tomu, som zistil, majú aj ten Kriváň, a síce 2 páry IC vlakov čo idú až z Viedne asi aby sa toľko nenadávalo na to že sa musí po novom v Bruck/Mur prestupovať. Ale po Bruck zastavuje ako to IR, takže také “IC” zastaví na 350km z Viedne do Villachu rovno 19x. Už sme tu o tom siahodlho diskutovali, nemusíme znovu.
PS: Určite nie, skôr sa zvýšil ich počet, takže je väčšia pravdepodobnosť že keď fíra niečo skazí, tak tam ten druhý vlak bude. Klasický príklad je tá Soroška. Keď jazdilo vlakov polovicu, tak sa tam nekrižovalo a fíra to návestidlo mohol prejsť aj 20x, a nič by sa nestalo. Nemalo by doňho čo naraziť.
Ci zladuje ZSSK alebo MD je uplne jedno. Pointa je, ze ten, kto to ma pod kontrolou, ma k dispozicii aj IC aj Ex aj Os, a moze ich nacasovat ako chce, zatial co sukromnik mal len ten jeden vlak, takze musel tlacit na to, aby ten vlak zastavoval pri kazdej vrbe.
V Rakusku presne naopak, nez co tvrdis: ked teraz zaviedli RJ do Villachu, tak vynechali skoro vsetky medzizastavky Vieden - Graz (az na jednu). To, ze maju potom aj vlaky nizsej kategorie (IC), ktore zastavia 19x je OK presne v sulade s tym, co navrhujem ja: 5-zastavkove Krivane a 15-zastavkove Tatrany striedavo, kazdy v 2h takte.
PS: Zda sa mi, ze hovorime o tom istom. Zvysil sa pocet obehov, cim sa trat zahustila. Fira nema cas povegetit 4 hodiny na konecnej a zaroven ma hustejsiu trat. Tak nieco prehliadne.
Takze nejake realne data.
Zobral som cestujuceho z LM
Ex 6xx trva cesta LM - Bratislava 3:20 hod. Dajme tomu by podla teba mu mala cesta trvat 2:50 hod, nech usetri tych 30 min.
Ok, takze zacnime pocitat.
EX 6xx urobi trasu LM-Zilina za 1:13, Os urobi tu istu trasu za 1:37 plus potrebujeme nejaky cas na prestup, dajme tomu 8 min, tak trasu LM-Zilina urobim Os 1:45.
Takze na trasu Zilina - Bratislava tvojmu vysnenemu IC ostava 1:05.
Vzdialenost Zilina - Bratislava je 201 km a ma to urobit za 1:05. Takze sme uz nad tratovou rychlostou, takze dovi dopo.
Skusme opacne. Dajme tomu, by to tvoje vysnene IC Zilina - Bratislava dalo priemernu rychlost 150 km/h, tak by urobilo trasu Zilina : Bratislava za 1:20 takze ten cestujuci by usetril zavratnych 15 min.
Cestujucemu LM-BA by kombinacia OS a super rychleho IC trvala 3:05 voci 3:20 pomaleho Ex.
Momentalne robi Ex Zilina - Bratislava za 2:02 pricom ma 5 zastavok po trase. Nech by sme vsetky vyhodili a pocitali 4 min. na jednu zastavku, tak sa dostaneme na cas 1:42.
Takze cestujucemu LM-BA by trasa v kombinacii OS a rychleho IC trvala 3:27 voci 3:20 co ide teraz pomalym Ex. Takze by prisiel do ciela o 7 minut neskor ako chodi teraz plus k tomu by mal jeden prestup.
No, samozrejme to zalezi od toho, aku daleku ma trasu. Sprav ten isty vypocet pre Margecany - Bratislava, a vyjde ti minimalne polhodina. Sprav ju pre Trebisov-Bratislava alebo Presov-Bratislava a vyjde ti plna hodina. Cize v priemere ta polhodina vyjde, ked berieme do uvahy vsetkych na vychod od ZA.
No a naviac, presne podla vasej aktualnej logiky, teraz si zobral LM. Zober si Liptovsky Jan alebo cokolvek ine, z ktoreho musi aj dnes ist osobakom na prestup. Ti vsetci praveze vyuziju naplno to, ze po prestupe uz budu mat rychlu jazdu a usetria presne tolko, o kolko bude to IC rychlejsie nez Tatran.
PS: Fakt zabavne, ze tu treba “odbornikov” presviedcat o niecom, co normalne funguje na celom svete. Mozno vies, ze vo velkych metropolach ma este aj metro Expresy a Lokalky.