Existuju aj autobusy a taxiky…
Autobusy moc nejazdia cez víkend, často ani večer, alebo teda jazdili by ale potom by tá dotácia šla tiež pomerne výrazne hore. A vlak je drahý, ergo budeme ľuďom dotovať taxíky. To znie ako plán.
No vlak raz za 2hodiny ako je to v pripade Presov - Bardejov tiez velmi pouzitelny nie je… Nehovoriac o tom, ze vacsina ludi aj tak pokracuje niekde dalej… A to neplati len v tejto bohom zabudnutej doline, ale vsade, lebo vlakom neobluzis 100% obyvatelstva, ale autobusom ano…
Dotacia na vlaky je skoro 10x ako v pripade autobusov…
Úplne by stačilo peniaze nalievané do vlakov dať do ciest a možno autobusov do každej dediny.
Bývam v okolí Bratislavy, máme priamo v obci vlakovú stanicu, ale z Bratislavy sa z krčmy po 23.00 už domov vlakom nedostanem.
A to je na Sk najživotaschopnejšia vlaková trať, z BA do satelitov…
Z BA z letiska domov sme takisto šli taxikom.
Na dochádzanie do Bratislavy tiež nepoužiteľné, časy od dverí k dverám dvojnásobné oproti autu aj s kolónami.
Tak dobre, tú srandu keby sa na Slovensku zrušili vlaky si rád pozriem. Pretože našťastie na Slovensku nežijem a netýka sa ma to. Akurát sa bojím, že to dopadne jak vždy. ![]()
Áno na Slovensku by to najskôr bolo, že vlaky zrušíme a peniaze ktoré išli na nich sa stratia.
Čo tu píšem je jednoznačne, že zrušiť dotované vlaky, nechať to čisto na komerčnej báze, čo sa uživí nech ostane.
Peniaze z rozpočtu do centa z vlakov presmerovať na cesty, diaľnice a podporu autobusov.
Vlaky v súčasnej dobe sú prežitok, osobná doprava je výhodnejšia do asi 300-400km, nad už je výhodnejšia letecká.
Pre naše vlaky ešte existuje životná hladina na mestské dochádzanie zo satelitov, ale to nikdy nepokryje kompletne územie, môže to existovať len ako doplnok na odľahčenie osobnej dopravy.
Rýchlovlaky v Číne, Japonsku vytvorili novú hladinu, keď sú výhodnejšie do asi 1000km, takže môžu existovať na tratiach 300-1000km, tie sú ale závislé na počte ľudí a tých my nemáme.
autobus tiez nie je elektricka a nebude chodit kazdych 10 minut.
je neuveritelne ze v 2025 sa tu bavime o potrebe vlakov v aglomeracii. potom dajme na komercnu bazu aj vsetky cesty a kludne aj zrusme spotrebne dane. nech sa cesty zaplatia same, vratane oprav a udrzby. to bude asi dost problem. ked sme pocitali visnove tak mytom by sa to nesplatilo ani za 30 rokov.
Dobre no, tak už len dúfať, že sa tá EÚ čím skôr rozpadne, pretože takto sa úplne emisné ciele plniť nebudú. ![]()
Kto povie, že CO2 je škodlivina a emisie, tak nech sám prestane dýchať a nech neje nič čo vzniklo zo vzdušného CO2, čo akože vzniklo všetko.
Pre mňa emisie CO2 nie je argument, ale papagajovanie propagandy. Ak dôjde ropa a plyn tak prejdeme na iné energie. Ale zakazovať si používať dostupnú energiu je sekať si sekerou do vlastnej nohy a kto nevidí, že to EU aj naozaj robí je asi slepý.
Preco by autobus nemohol chodit kazdych 10minut? V 00s Svidnik - Stropkov isiel kazdych 5 az 15minut… Aj pocas dna.
Elektricky a vlaky v aglomeraciach potrebne su, na druhej strane nemame na to financovat a prevadzkovat vlaky na zelezniciach, kde proste cestujuci nie su…
A hlavne, zeleznice nie su az take zelene ako sa hovori, kedze naklady na dotacie a prevadzku musis zobrat niekde z ekonomiky - v tomto pripade od aut, ktore platia spotrebne dane a DPH z paliv…
Ked prestanu jazdit auta, tak nebudu jazdit ani vlaky… Alebo mozno tak 10x drahsie.
V Česku spotrebnú daň a DPH z palív aj vlaky a nevšimol som si, že by to stálo na kilometer nejak viac, skôr naopak.
Ale vravím, až niekoho z vás alebo vašej rodiny naberie nejaký zmätený senior, čo išiel k lekárovi autom, lebo vlak mu zrušili a v autobuse mu je zle, tak holt riziko biznisu…
A tú cenu vieš presne spočítať. Výročná správa ZSSK 2024, Náklady 653.624.000 Eur, výnosy z lístkov 116.757.000. Pomer 5,59.
Čiže jednosmerný lístok Bratislava - Košice za 20E, reálne náklady 112E.
Takúto neefektivitu platíme z daní.
Ale tak to je jasné, v okamihu keď si na to jazdenie kúpite auto, takže neriešite amortizáciu, keď si to sám odšoférujete, takže neriešite personálne náklady, tak čisto ekonomicky sa autu konkuruje zle. Akurát je z toho hromada externalít, ale riešenie tých tiež zanedbávate, tak vravím, až tie vlaky zrušia bude nebochybne veselo.
Žil som pár rokov USA a stále hovorím, na Sk zrazí na prechode 80 ročnú babku auto, v USA zrazí 80 ročná babka autom teba.
Fungujú tak bez problémov, kto nechce šoférovať tak si zoberie nejaký Uber a pod…. Za 4 roky som na diaľniciach v okolí San Francisca, kde žije asi 7 miliónov ľudí videl asi 2 nehody. Tuto v okolí Bratislavy vidím na diaľniciach tak 2 za týždeň.
Este k tomu naklady na infrastrukturu, plus nakupy vozidiel z eurofondov a podobne…
Prečo by bolo veselo, vyššie som zrátal, že vlaky spravia 3,5 miliardy osobokm ročne, osobná cestná doprava okolo 47 miliardy osobokm ročne.
Už teraz vlaková doprava je len takmer nevýznamný spôsob dopravy, 7,4%. Ak by sa to zrušilo okamžite, systém by to pohltil takmer bez následkov.
Výborne, takže keď tam naženieme hromadu ľudí čo dnes nešoférujú, posunieme sa k tým dvom nehodám za 4 roky, chápem to správne?
Obojsmerná cesta BA - KE 224E, za tú cenu mám nedotovanú letenku na Kanárske 3500km, kde doletím za 5,5h rovnako ako vlakom z BA do KE.
Nikto nemusí šoférovať ak nechce a nemusí. Pôjde rovnako ako teraz autobusom, taxíkom. Väčšina obcí na Slovensku nemá vlak, ako tam len môžu ľudia žiť teraz?
Akurát sa v daniach skladajú tým čo idú vlakom. Na úkor kvality ciest k ich obciam.
A áno ak zlepšíš cesty z peňazí na vlaky tak sa počet nehôd zníži.