Takze na buduci rok ma zacat reko+elektrifikacia trate Leopoldov-Nitra. Len strucne fakty:
. Zvysenie rychlosti na 100-120 km/h
. Skratenie jazdy z terajsich 50 na 30 minut
. ukoncenie v r. 2013
. pravdepodobne viac rychlikov z NR do BA po ukonceni
V súčasnosti sa uvažuje o elektrifikácií dvoch tratí. Jedna je spomenutá Leopoldov - Nitra - (Šurany), náklady na úsek Leopoldov - Nitra sa odhadujú na 23,24 mil. €. Druhá je Bánovce nad Ondavou - Humenné, náklady sa odhadujú na 54,24 mil. Väčšiu nádej na skorú realizáciu má Nitra, Humenné sa dočká drôtov možno až v ďalšom programovom období, teda po roku 2014, aj keď aj s Nitrou sa uvažovalo až po tomto roku, ale asi je tam nejaký tlak na urýchlenie.
Okrem toho sa počíta s modernizáciou Kysak - Košice a aj iných koridorov. Ide o Kúty - Bratislava - Štúrovo a Krásno nad Kysucou - Čadca, tam by malo byť do roku 2015 minimálne ETCS a teda by sa tam mohlo jazdiť 160 aj bez nejakej extenzívnej modernizácie. Otázka ale je, či to bude ešte v tomto programovom období, resp. všetko to v ňom určite nebude.
A budu elektrifikovat aj cestu Moldava mesto- Zel. stanica? Alebo ako to niekto myslel? Nebojte sa v Blave, nic nebude, je to to iste ako s elektrifikaciou Banovce Humenne/ vyse 20 rokov kecania len/, rychle napojenie Kosice- Presova a dalsie, radsej nespominat. Pred volbamio vsetko! Po volbach, na vychod? ani Bohovi, nech ich tam porazi. Moze prist minister aky chce, mafia, pardon lobby, zariadi co treba. Aj 12 km tunel nad Bratislavou. Nakoniec 60% prispevkov aj tu na fore o tom svedci.
Slavomir, s kosickym IDSkom by som to az tak cierne nevidel. Myslim, ze rozpocet je tak 10% toho bratislavskeho, takze takuto ohlodanu kost mozu hodit aj na vychod. Info, ktore som o od ministerstva atd nazbieral, je na tejto linke.
ano, IDS je KE je tom dobre. KE maju vyhodu normalneho rozchodu el. trati. do moldavy treba riesit iba el. vedenie. okrem toho je reko trate v centre KE. KE mozu mat do 2013 resp. do 2020 perfektnu ID zatial co BA ma problem prevadzkovat aj jestvujucu riedku siet nieto este ju rozsirovat. hlavne ze ZSR si presadilo projekt filialky.
V programovom období 2014-2020 by mali ísť do realizácie úseky:
Púchov (mimo) - Žilina
uzol Žilina - Varín
Liptovský Mikuláš - Košice
Krásno nad Kysucou - Čadca št. hr. SR/ČR
Vzhľadom na nový systém financovania z eurofondov sa možno začne pracovať aj na úseku
Kúty št. hr. ČR/SR - Bratislava-Lamač
ktorý sa dostal do TEN-T “core network”
V tom prípade pôjde zase úsek cez Trenčín z fondov na 2014-2020, čiže je to v zásade jedno.
Kompletná modernizácia Liptovský Mikuláš - Košice je dosť sci-fi. Modernizácia Kúty - Lamač je pekná vec, ale podľa mňa by väčšou prioritou mala byť modernizácia BA - NZ, to je dôležitejšia trať, samozrejme ideálne na 200 km/h.
ja dufam, ze cele ramena kuty - BA - NZ - mad hranica pojde na 200 kmh, tie useky su viac menej rovne a vacsi problem ako samotne prelozky trati su jedine caste urovnove prechody
Úrovňové priecestia sú hlavne administratívny problém. Pre rýchlosť 160 km/h sú ešte dovolené, ale pre vyššiu rýchlosť už nie. Stačilo by zmeniť normu a povoliť ich aj na trati s rýchlosťou 200 km/h. Ono to obmedzenie má samozrejme opodstatnenie, úrovňové priecestie na trati, kde sa jazdí tak rýchlo, by bolo veľmi často a veľmi dlho zatvorené, ale to neopodstatňuje stavbu nadjazdov pre všetky cesty. Najdôležitejšie cesty, ktoré sa križujú s traťou IV koridoru sú už aj teraz riešené mimoúrovňovo, pár nadjazdov/podjazdov by sa zišlo pridať, ale to sa bavíme možno o 5-6 kusoch od Kútov po Štúrovo, kde je reálna potreba. Na západe sú na takýchto tratiach úrovňové priecestia úplne bežné, zase nemusíme byť pápežskejší ako pápež.
Medzi BA a NZ by som ale v rámci modernizácie riešil aj pridanie aspoň jednej, ideálne dvoch koľají. Na tomto úseku je tá trať dosť vyťažená a aj teraz tam často vznikajú zbytočné meškania spôsobené tým, že R alebo EC predchádzajú Os, ak by sa tu nebodaj zahustil interval Os ale aj ostatných vlakov, tak by to tam začalo byť veľmi husté, problémy by boli o to väčšie, ak by EC (alebo aj R) začali jazdiť 200 km/h (160 km/h). Okrem toho je tam aj dosť veľká nákladná doprava. Toto by som považoval za väčší problém.
Teraz sa ale pri IV koridore uvažuje asi iba s inštaláciou ETCS level 1, bez ďalších zásahov, teda modernizácia sa má obmedziť iba na zabezpečovacie zariadenie, čo by umožnilo jazdiť po tejto trati v zásade rýchlosťou 160 km/h, ale v niektorých oblúkoch a staniciach by sa muselo spomaliť. Bola by to taká veľmi low-cost rekonštrukcia, myslím, že to sa v zásade ani nemusí robiť, len prínos bude dosť malý, radšej by som to modernizoval komplexne, aj keď po menších úsekoch.