Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Je jasné, že nemá zmysel stavať mimoúrovňové priecestia aj na poľných cestách. Napr. počas rekonštrukcie trate ZA - Krásno nad Kysucou sa nevybudovalo žiadne nové mimoúrovňové priecestie, čo ma trochu sklamalo. Možno je to tým, že tie úrovňové sa križujú len s cestami tretej triedy a poľnými, resp. účelovými komunikáciami. A zároveň tam nie vysoká rýchlosť, dokonca daný úsek ani nebol rekonštuovaný na vyššiu rýchlosť (pri Brodne v zákrute dokonca 80, resp 110, ostatné 140). Ale aspoň podchody pre peších, príp. cyklistov sa mohli niekde vybudovať.

V IC vlakoch bude mať personál ZSSK nové rovnošaty (video)

youtube.com/watch?v=ywGrZ2dB … ploademail

S tými priecestiami je to trošku zložitejšie. Závisí to od intenzity dopravy, traťovej rýchlosti a miestnych podmienok. Treba si uvedomiť, že pri vyťaženej trati a potrebnej dobe predzváňania na priecestí by také priecestie bolo možno trištvrte dňa zatvorené. Takže tam, kde sa predpokladá vyššia rýchlosť a vyššia hustota dopravy sú mimoúrovňové kríženia nevynutnosťou, to nie je len administratívna záležitosť, že povolíme úrovňové priecesti aj pri 200 km/h.

Asi 75 km zrušených tratí by sa mohlo zmeniť na cyklotrasy

ekonomika.sme.sk/c/6285023/asi-7 … z1oEsnRzpc

Medzi Cíferom a Trnavou je jedno priecestie a je tam 160-ka. Kedysi som tade chodieval a myslím, že je to úplne v pohode. Zas až tak často nebýva zatvorené.

ta premena na cyklotrasy, to je vynikajuci napd ..

Bardejovčania majú nový moderný vlak (video)

youtube.com/watch?v=PA0D42Q1 … ploademail

viewtopic.php?f=35&t=16984

Takže ďalšiemu rušeniu spojov sa asi nevyhneme.

farizeji zo smeru pokracuju v tom co v opozicii kritizovali

Trate, na ktorých majú byť od budúceho grafikonu (2012/2013) posilnené vlakové spoje a obmedzené dotácie na súbežné autobusové linky :

Bratislava – Šaľa
Bratislava – Malacky
Bratislava – Leopoldov
Nálepkovo – Margecany
Poprad Tatry – Kežmarok
Humenné – Medzilaborce
Humenné – Stakčín
Zvolen – Lučenec
Lučenec – Utekáč
Banská Bystrica - Brezno
Jesenské – Tisovec
Žilina – Rajec

ZDROJ: MDVRR SR

Viac v článku :arrow_right: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=17200

A PO-BA uplne zrusene.
Cize len do Kysaku, tam na spinavej stanici bez nastupist cakat na spinavy pripoj zastavujuci v kazdej dedine.

zevraj BA-PO boli len ad hoc spoje. ale aky je problem predlzit planovane R BA-ZV-KE (5 parov) do PO ?

presne!

Tak kvoli problemom s tratou pri Trencine rezort pripravuje nahradne projekty. Nachadza sa tam elektrifikacia trate Zvolen-Filakovo, modernizacia trate Poprad-Lucivna, modernizacia trate Kosice-Kysak, modernizacia trate Povazska Bystrica-Povazska Tepla a komunikacny system na trati Cadca-Zilina-Bratislava.

viewtopic.php?f=35&t=17268

Železnice vyhlásili tender s názvom “ŽSR, Verejný terminál intermodálnej prepravy Bratislava, 1. etapa výstavby”

e-vestnik.sk/Vyhladavanie/Oz … tail/43000

No, som zvedavy, ci ZSSK prezije rok 2020. V r. 2019 sa ma totiz uplne otvorit europsky trh zeleznic: presseurop.eu/en/content/edi … back-track (je to tam aj v cestine).

Železnice plánujú zrekonštruovať do roku 2018 väčšinu trate BA-ZA-KE. Prednosť pri realizácii budú mať projekty so štúdiou realizovateľnosti a vypracovanou projektovou dokumentáciou. V roku 2014 chcú rozbehnúť modernizáciu úseku Považská Teplá - Žilina. V roku 2015 by následne do výstavby išli úseky Púchov - Považská Teplá, Palúdza - Liptovský Hrádok, Lučivná - Spišská Nová Ves a Kysak - Košice.

Tieto informácie v monitoringu tlače nie sú, pretože ich včera HN nemalo prístupné. Dnes som ich tam objavil, lenže doplniť to môžu len moderátori.
Tu je článok na HN-kách: hnonline.sk/ekonomika/c1-6026990 … i-o-hodinu

edit: Ďakujem za doplnenie článku v monitoringu tlače

To su pekne plany, ale aj napriek tomu ze tie useky su uz naprojektovane, nemyslim ze rok 2015 je realny. Dalej pri useku Lipt.Hradok - Lucivna odhadujem dobu vystavby minimalne 4 roky, pomerne komplikovany je aj usek Krompachy - Kysak a nespomina sa tam ani Sp.Nova Ves - Krompachy, takze hovorit o rekonstrukcii vacsiny trate BA-KE do 2018 je take…kadejake

V plane su najmä najjednoduchsie useky bez tunelov, t.j. Pov.Tepla-ZA, Paludza-Lipt.Hradok, Lucivna-SN. Cize väcsina trasy moze byt skutocne zrekonstruovana, ale ostanu tie najtazsie useky.

Ono dost zalezi od situacie na stavebnom trhu, ako sa firmy budu bit o zakazky, nasledne podavat odvolania a pod., Paludza-Hradok je dost velky projekt, takmer cela trat v novej polohe, no ja by som bol s tymi terminmi opatrnejsi, ale kiezby…