Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

To nie je ten program, v ramci ktoreho sa maju rekonstruovat stanice na baze spojenia s obch. centrami?

hej presne a bol naposledy neuspesny, tak som zvedavy ako dopadne toto

(Video)
Uvedenie vlakov push-pull Marta a Helena v Trnave

youtube.com/watch?v=466u3P3Y … ploademail

Casom bude vsetkych novych typov suprav 32, pokial som dobre zachytil. Mam na mysli vsetko, aj push-pull, aj 671, atd.
Kolko to bude asi % z celkoveho poctu vlakov na SK?

Otazka trochu mimo temi, ale predsa o “poschodakoch”. Tak sme ich volali ako studenti v 70-tych rokoch. Je tu este niekto kto uzival tie vlaky vyrabane v NDR?

ja si ich len pamatam odstavene v KE

Ked sa uz nikto do 24 h. neozve, tak to je strasne. Asi som uz stary :smiley:

Tym poschodakom som siel niekedy v 80-tych rokoch … jazdili tusim ako primestske vlaky do BA.

" U nas " na vychode jazdili: KE-PO Plavec. Celkom polahky sme zvladali jazdu na cierno, lebo sprievodca isiel napr. vrchnym poschodim, tak sme ho obchadzali spodnym :slight_smile: a tiez ine vyhody mal poschodak…

Komédia s prestupmi v Kysaku pokračuje :

http://korzar.sme.sk/c/6117682/cestujuci-z-rychlika-nestihali-autobus-z-kysaku.html

Najnovšie už vymysleli aj variantu vozenia ľudí autobusmi SAD. Aspoň vidno ako železniciam ide o cestujúcich.

Mne stačilo jedno čakanie 1,5hod v zime na krásnej a modernej stanici v Kysaku, a nikdy viac.Poznám v PO plno ľudí, ktorý sa radšej vozia autom do Kysaku na rýchlik,naozaj spojenie hodné roku 2011.

Tak tak, cely Kysak je absurdizmus. Keby este na IC cakala nova 671 - a to stale, bez ohladu na meskanie, tak ludia by boli ochotni aj presadnut z vlaku do vlaku.
Inak Kysak - PO bude stale o vozeni autami.

Podla mna je to skor dalsi dovod, aby sa uz konecne zaviedlo aspon jedno IC PO-KE-ZV-BA.

presne tak.

Mozno IC PO - ZA - BA, cez Zvolen uz takyto rychlik jazdi a trva mu to “iba” 7,5 hod. To myslim ze ludia stale radsej pojdu do Kysaku autom na existujuce IC…

teraz ukazuju v TV spravach ako sa vykolajil nakladny vlak v SN a zablokoval trat BA-KE na par hodin.

nie kazdy moze chodit autom a cas 7,5 hod sa da vyrazne stiahnut nakolko IC nie je R.

Aj pri obmedzeni preprahov v Kosiciach a Zvolene na minimum by to bolo kvoli stave trate na juznom tahu casovo stale o hodinu v prospech severneho tahu

este raz: nie kazdy ma osobneho sofera z kysaku, ten vlak by mal este topar zastavok a tiez si nemyslim ze medzi KE a PO by bol nevyuzity.

To je v poriadku ze nie kazdy ma sofera z Kysaku, vsetko co chcem povedat je ze z pohladu zeleznic sa neoplati prevadzkovat vlak kategorie IC ktory ma vyrazne kratsiu casovu alternativu v existujucich rychlikoch a IC vlakoch cez Zilinu. Podstatne pre ludi z Presova je aby sa komfortne a rychlo dostali povedzme do Bratislavy a je im jedno ci juhom alebo severom, ale v sucasnej situacii to je proste lepsie po severnej trase. Nehovoriac o tom ze platit IC priplatok aby si sa dostal rychlo z Presova do Kosic je nezmysel.

Tradicna zvratena logika:

1. Zeleznice pustaju slusne vlaky len severom (politicke rozhodnutie) a investuju len do severnej trate (politicke rozhodnutie) a aj napriek tym preinvestovanym miliardam by IC/Ex (ci je to IC nie je dolezite) juhom PO-KE-ZV-BA spravilo za povedzme 5:50 aj po dnesnej styridsat rokov neudrziavanej trati.
  2. Severom mu to aj dnes trva medzi 5:00 a 5:20 a to s prestupom (voci ktoremu je pre mnoho ludi 1/2 hod extra bez prestupu lepsim riesenim).
  3. Kedze nie je PO napojeny poriadne na juznu vetvu, spojenie PO-BB a PO NR (a mnoho inych) je na 2 prestupy, cize totalne nepouzitelne.

Najlepsie je napisat, ze “je jedno ci juhom alebo severom”, a obhajovat tym, ze sa rozvija len severna trat. Praveze, ked je to jedno, a ked je realna potreba aj na juhu, tak by sa mali rozvijat obe (nehovoriac o tom, ze juzna ma potencial byt ovela kratsou a na rovinach sa da stavat lacnejsie). Ale to nas nezajima, radsej tam nechavame zhnite vlaky jazdit po rozpadnutych neelektrifikovanych jednokolajkach 40-kou. Psycho…

vyrazne kratsia casova alternativa v existujucich rychlikoch cez ZA je uz davno vyvrateny argument. ExHron + R Gemeran po KE - 6 hod, cize tak ako R cez ZA a bez prestupovania v kysaku + keby sa vypustilo zopar zastavok tak ten cas by bol dokonca lepsi. v porovnani s IC cez ZA by to trvalo sice dlhsie ale tych IC je malo a neoplati sa cakat 3-4 hodiny aby si cestoval o pol hodinu menej.

priame IC BA-PO je bez statia KE nonsens lebo to vyrazne znizuje vytazenost. kde chces pozbierat ludi do vlaku, statim v kazdom okresnom meste ? IC priplatky musia byt v IC vlakoch, v Ex vlakoch nemusia byt takze aj tento “problem” je lahko riesitelny.