Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

ked chcu projekt filialka stihnut v obdobi do 2015, tak najneskorsi mozny termin .. len tam bude problem s priestorom nad filialkou, ktore dal vazny J&T ..

Aj povodny plan bol stavat to v r. 2011-2015 a zatial vyzera byt vsetko pripravene na to, aby to mohlo ist buduci rok do vystavby (pripravuje sa stavebne povolenie, pocas stavby bude potrebne zabrat pozemky dalsich firiem…). Len nie som si isty, ci sa planuje kompletny tunel popod Dunaj alebo len cast po Filialku.
A J&T vlastni len priestor nad stanicou, cize myslim, ze sa tam planuje podobne multifunkcne centrum ako na hlavnej stanici. Samotna zeleznica tu pojde hlbenym tunelom a tento koridor je aj v uzemnom plane BA. Podrobnejsie info o Filialke tu zeleznicne.info/view.php?naz … 2010090013

Takto vyzera jednotka 951, ktora zacne zaciatkom buduceho roka jazdit po zapadnom slovensku. Do r. 2013 ich pribudne spolu 10.
zelpage.cz/zpravy/7245

nie je tych 10ks strasne malo?

je, ale viac neni jednotiek 263 .. aj ked sa to dalo riesit dalsim dokupenim radu 381, ale lepsie ako nic .. ked urobia dobre turnusy nemusi to byt az take katastrofalne ..

Ono je toho celkovo trochu viac.

• 10 ks push-pull s jednotkami 263 pre zapadne slovensko
  • 10 ks elektrickych push-pull pre severne slovensko
  • 12 ks motorovych jednotiek pre okolie prievidze a humenneho
  • 70 ks modernizovanych voznov Bdt na Bdteer (osobne a zrychlene vlaky)
  • dalsie modernizacie, napr. 813, 913…
    To vsetko len pre osobnu dopravu, pre dialkovu su tu dalsie vozne:
  • 74 ks modernizovanych voznov Bmee na Bmeer
  • 35 ks novych voznov Bmpeer
  • 10 ks novych voznov Ampeer (1. trieda)

Samozrejme, tie jednotky (10+10+12 ks) su uz akoby kompletne supravy s kapacitou okolo 500 osob. Cize po cca 80% pokryti dialkovej dopravy (R, IC, EC) modernizovanymi klimatizovanymi voznami sa v najblizsich 2 rokoch dockame aj rapidneho zlepsenia v osobnej doprave, myslim, ze okolo 50% voznov bude vyssej kvality. :slight_smile:

relacia PO-KE by s novymi 951kami nadobudla iny rozmer

951 budu premavat v okoli BA, kedze su stavane na striedave napätie.
Medzi PO-KE budu premavat 671 (pre oba napätove systemy), prva uz tusim koncom tohto roka v okoli Ziliny
rail.sk/arp/slovakia/rolstock/671.htm

rozdiel medzi 671 a 951 je ten, ze 671 ma na jednej staren olkomotivu a na druhej strane riadiaci vozne, kiezto 951 je bez externej lokomitvy?

Opacne:
951 je samostatne nepohybliva jednotka, avsak so stanovistami rusnovodica na oboch stranach. Taha/tlaci ju modernizovana lokomotiva 263 upravena specialne pre tuto jednotku. Tato jednotka je vyhradne pre napätovy system 25 kV.
671 je samostatne pohybliva elektricka jednotka.

Obe jednotky su poschodove a ich interier a lisi len minimalne.

dik. preco ale potom 951 ma riadiace vozu na oboch stranach, ked by stacil jeden (na jednej strane je vzdy lokomotiva). alebo som to zle pochopil - stanoviste rusnovodica je myslene tak, ze na jednej strane je to riadiaci voz a na druhej rusen 263?

Zle som to napisal a mas pravdu - na jednej strane je riadiaci vozen, na druhej strane lokomotiva :slight_smile:

na viac ako 2 ks 381 zrejme nie je vyclenenych viac penazi z eurofondov, predsa len nova lokomotiva nie je lacny spas… sparovanim prerobenych lokomotiv 263 a 2 ks 381 sa pokryje potreba pre vsetky kupene jednotky 951

2ks..strasne smiesne cisla.

Tomas PO: Povodna idea bola, ze sa k tomu kupia oba prototypy 263 z Brna, lenze na to by EU prachy nedala a navyse, tie masiny su proti seriovym strojom dost odlisne. Tak sa, nez rekonstruovat k vratnym supravam dve laminatky, ktore patria skor do srotu sa pristupilo k tomu, ze sa kupia dve fungel nove masiny (a namaluje sa im o.i. jednodnovy turnus na Nove Mesto so spesakmi, kde sa bude pocitat so 160km/h).

a casom ich mozno kupia aj viacej … 381 je myslim docela OK ..

No je, od vyroby su koncipovane na 200km/h, ale o nejakych planoch na nove lokomotivy (pre dialkovu dopravu) som sa nikde nedocital…na nakup by do uvahy prichadzali aj Eurosprintery (tusim ze uz schvalene na sieti ZSR) a mozno aj nove Vectrony od Siemensu…

Ale ved doteraz vsade vyhlasovali ze 160-kou budu jazdit maximalne ak tak len IC. A na ne daju čo Gorily? Ale zase pri nich sa s nejakými reko nepočíta a vekovo už dosluhujú, aj keď oproti laminátkam sú cca o 10 rokov mladšie,ale už vyše tridsiatničky.

Aby to nakoniec nedopadlo tak že sa vyhodia miliardy eur na modernizáciu tratí a jazdiť sa bude stále 120. Veď ani Cargo nemá lokomotívy ktoré by jazdili rýchlejšie ako 100, a vagóny tiež neviem či by také sa našli na ucelený vlak.

stanog: Keď už nie 160, stále máme 16 pomerne moderných strojov 362, z kotrých ide vymáčknuť 160 … navyše ŽOS Vrútky spolu so Škodovkou vyrobili projekt rady 361, kde z nej po miernom zvýšení výkonu chcú vymáčknuť tiež až 160km/h. Gorily 160km/h jazdia po ČR a to v rámci možností uspokojivo, v dvoch strojoch je už namontovaná aj mobilná časť ETCS, posledný problém je, že SIEMENSu taknejak nefunguje traťová časť …

Čo sa týka osobných vozňov, aj to najposlednejšie staré Béčko môže keď už nič, tak 140. ZSSK takisto aktuálne má zaradených 40 nových vozňov (objednaných je ďalších 60) a tiež bezmála dve stovky modernizovaných vozňov pre rýchlosť 160km/h. Nové poschodové jednotky 671 tiež budú mať maximálnu rýchlosť 160km/h.

To nie ja, ale predstavitelia ZSSK tú 160-ku nijako nemarketingujú, hoci by to bol dobrý ťah, zachytil som len že o 160-ke sa v rámci nového grafikonu “uvažuje” na IC vlakoch. Tak preto moja otázka. Takže podľa teba by to technicky a kapacitne šlo (ak Siemens doladí ETCS) a rozhodnutie je potom čisto “politické”?