Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

jano.z: však áno, určite aj v tých hl. budovách sú stovky ľudí zbytočne, ja som tam v živote nebol, možno spolu aj 1.000 je tam umelo držaných.
zakaznik: samozrejme, … však na hl. stanici pred rokom (odvtedy som tam nebol) sú na perónoch stánky s hot dogmi a vnútri robia tmavé osoby, … to je “vizitka” Slovenska na takomto lukratívnom mieste, ale to by niekto aj musel niekedy vidieť nejaký bahnhof :slight_smile:

rovnako tak neviem, prečo by šéfovia stratových železníc mali mať audiny A8 …

Dnes bola v relácii KONTAKTY na SRO1 diskusia o rozvoji železníc. Dá sa to vypočuť v archíve.

Nebolo by odveci sem pridať aj link, alebo aspoň názov relácie. Ďakujem.

No veď názov relácie som tam predsa dal. Treba si prečítať príspevok poriadne. :wink:
Opakujem, relácia kontakty. Je to aj v archíve ale nahrávku si treba posunúť daľej lebo sú tam aj pesničky a správy v nej.

http://www.rozhlas.sk/inetportal/web/index.php?lang=1&stationID=1&page=showRelacia&id=179&stationID=1

Naozaj to tam bolo, prepáč..díki ešte raz. :unamused:

Po 35 rokoch dostavajú zriaďovaciu stanicu Žilina Teplička :arrow_right:

viewtopic.php?f=35&t=13590

Až na to, že výstavbou tak ako ju poňali neušetria zhola nič, naopak po umrtvení starej zriaďovačky sa zrejme budú musieť aktivovať aj Vrútky, pretože Teplička tak ako je koncipovaná nebude umožňovať úplné skupinové triedenie vozňov, takže toto bude prebiehať v zriaďovacej časti Žiliny osobnej a zrejme aj vo Vrútkach.

…“Predmetom predkladaného projektu je sústredenie vlakotvorných a zriaďovacích činností zo súčasných piatich zriaďovacích obvodov (Žilina zriaďovacia stanica Stará harfa, Žilina zriaďovacia stanica Nová harfa, Žilina, Vrútky a Vrútky nákladná stanica) do jedného – situovaného v novej lokalite Žilina Teplička.”…

dragon: To je síce pekné, ale tri pahorky a 61 smerových koľají jedným pahorkom a 18 smerovými koľajami nenahradíš …

jano.z: 35 km koľají sa tam robí … projekty sa aj menia, tak asi keď je cieľom projektu niečo zrušiť tak sa to zruší, hoci tebe sa to možno nepozdáva a nepáči

Dialniciar: Pochopim, ked sa nieco zrusi aby to viedlo naozaj (podotykam naozaj) k vyssej efektivite, ale aby ktosi postavil novu zriadovacku len kvoli tomu aby tam mohol robit primarne triedenie a na sekundar vsetko vlacil 10-20km, pricom musi za drahe peniaze sprevadzkovavat uz zrusenu stanicu (…), to sa skor priklanam k tomu, aby ZSR vyplatili vlastnikov pozemkov pod zriadovackou. Vynalozene peniaze sa vratia do par rokov.

Aj ZSSK má svoj “nástenkový” tender pri predaji 10 vozňov dala záujemcom čas necelé dva dni :arrow_right: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=13842

kto moze mat o taketo vozne zaujem?

Nebojsa zaujemcovia sa najdu. Ci uz ich rozoberu alebo budu prevazdkovat. Ved napr. aj stare prazske elektricky predali do Severnej Korei nedavno a ked sa u nas vyradovali sergeje do polovice 90. rokov(rada T679) tiez ich predali kdesi do Ciny ci do Korei ci kde…

Jedna cesta je export, druhá cesta je že sa najskôr také vozne lacno predajú a potom ich draho kúpia späť ako niektorú z modernizovaných verzií. Stačí len sledovať či sa neobjaví o rok verejná súťaž na dodávku takých istých modernizovaných vozňov s takým termínom dodania, ktorý dokáže reálne splniť len niekto kto už ich má aspoň rok rozpracované.

Co mi bolo povedane, obidvaja zaujemcovia boli firmy zaoberajuce sa upravou kovoveho odpadu …

Nuž ktovie kde nakoniec skončia, nevyspytateľné sú cesty kovového odpadu…

stanog: Zatial nijako, vláda sa chová rovnako ako predošlé mikiho vlády, akonáhle v novinách začne ktosi tvrdiť, že by to mohlo byť netransparentné (na jednom podobnom článku som sa terazky veľmi pobavil v elektronickom Trende), stiahne chvost, zrazí opätky a súťaž bola na pokyn ministerstva zrušená :laughing:

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=14158

Okrem diaľnic a ciest si prilepší aj obnova železníc, na ktorú pôjde približne 370 miliónov. Z eurofondov, ktoré sa neminuli v tomto roku, dostanú železnice ešte ďalších 270 miliónov eur.

Chape sa to tak, ze sa tym dofinancuju rozbehnute useky na koridoroch, alebo sa zacnu nove (napr.Zlatovce - Tr.Tepla) ?

Jednak budu v buducom roku prebiehat vo väcsom dodavky novych vlakovych suprav, voznov a jednak sa planuje zacat usek Zlatovce-Tr.Tepla, ktory sa mal robit uz tento rok (a minimalne z neho boli presunute peniaze).

A zapocul som, ze sa opät pocita aj s tunelom popod Dunaj so zaciatkom vystavby 2011. :slight_smile: