Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

To je nejaky zasobnik projektov na dalsich 100 rokov ? Aka zvykne byt cena za 1 km zel.tunelu v prostredi so znamou geologiou ? Urcite sa usetri na technologii a unikovych cestach, ale tu dieru prekopat musia, tak neverim, ze sa da dostat po 250M SKK na 1 km.

Pomaly 15 rokov mame natahovacky ohladom Visnoveho a tu je tych tunelov vyse 20. Nieco z toho sa aj zacne realizovat v dalsej dekade ?

Netreba zabúdať, že asi 50 mld. SKK na to dá len do 2013 sama EÚ.

50 mld ?

Kolko da za to obdobie stat do zel.stavieb ? Resp., kolko dava posledne roky ?

ta 1. otázka: z eurofondov ide okolo 110 mld. SKK na dopravu, z toho 1/2 na železnice, takže hlavný koridor v pohode 50 mld. SKK so spolufinancovaním, tá 2. otázka presne neviem ale niečo okolo 5 mld. SKK a tempo sa má zvýšiť

Cenu neviem, ale pokial sa rozbehne vystavba koridoru dalej na Zilinu a vychod, tak budovat kratke zeleznicne tunely (s patricnim financovanim) by nemal byt problem. Buduju sa inym sposobom ako dialnicne. V Cechach ich takto vybudovali niekolko za relatine kratky cas, aktualne sa tam napr. stavia (resp. rozsiruje) tunel cez Jablunkovsky prusmyk.
Zaujimave to bude pri vacsich projektoch ako napr. Cerveny kut pri Kralovej lehote. Bude to sice bez obmedzenia sucasnej trate, ale stavat 4km dvojrurovy tunel moze byt vcelku narocne…

Spoločnosť PSKD - Prevádzka a stavby koľajovej dopravy :arrow_right: pskd.sk/index.html

Celé železnice sú riadne “v riti”, lebo dlhujú 1 mld. € … :arrow_right:

1. Úvery, pôžičky
  2. Dlhy voči Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam
  3. Dlhy za elektrickú energiu, naftu a vodu

Slovnaft pohrozil, že prestane dodávať naftu.
Slovenské elektrárne pohrozili s prerušením el. energie.

A čo je na tom najhoršie je to, že prakticky stále sú všetky 3 firmy v strate, ktorá sa zas musí len vykryť úvermi a tie napokon vždy musí vykryť štát … :bulb:

Zmluvy medzi Slovnaftom a ZSR resp. Cargom asi nie su postavene reciprocne, ale taketo nieco by zas mohlo mat za nasledok nejake sankcie zo strany zeleznic - vlecka, Ustredna nakladna stanica, preprava produktov Slovnaftu… ale to len taka uvaha

Dlhy sú viac ako 20 mil. € … limit je 20 mil. €. Je kríza, Slovnaft tiež nemá peniaze nazvyš, … prečo by to mal trpieť ?

Presne tak. Je ich ako “hadov” pár 10 tisíc a nevedia si ustrážiť pár stoviek vlakov. :unamused:

Tých pár 10 tisíc máš odkiaľ?

Takže ŽSR +ZSSK-Slovensko +ZSSK-Cargo majú menej ako 20 tis. zamestnancov ?

Pokiaľ viem tak už ano :slight_smile: A keby aj, uvedom si, že sa jedná o nonstop 24/7 bezsmenovú prevádzku po celý rok. A na to potrebuješ vždy veľmi veľa ľudí.

ZSSK-Slovensko, takmer 5.000 … openiazoch.zoznam.sk/info/zpravy … wsID=80958
ZSSK-Cargo, takmer 10.000 … spravy.pravda.sk/zsr-vykazali-za … nomika_p09
ŽSR, vyše 17.000 … spravy.pravda.sk/zsr-vykazali-za … nomika_p09

Takže jano.z, nie že ani nie 20 tis., ale vyše 30.000 ľudí.

Dialniciar: Tak sa ti hlboko ospravedlnujem. Kazdopadne druha cast vety plati nadalej. Kazdopadne ukaz mi firmu, ktora si strazi svoj majetok sama a nepouziva na to SBSku alebo podobnu organizaciu. To ma ist rusnovodic v turnusovom volne strazit supravy?

Netreba, ale je tam prezamestnanosť a ty tým, že tam robíš tak si to nevieš uznať.

Ja nehovorím, že sa tam zbytočné pozície nenájdu. Ja nehovorím, že sa nedá redukovať. Ja len hovorím, že v súčasnosti už (okrem úradníkov) každý vyhodený zamestnanec vyžaduje náhradu v podobe vysokých investícii do techniky, ktorá ho zastúpi. A čím viac techniky tým väčšie prúsery až technika zlyhá. Viď také Nemecko. Tam buď vlaky jazdia ako hodinky alebo je snáď trojhodinové meškanie základ. V prípade extrémnych klimatických situácii už dnes beztak nie sme schopní jazdiť, nie sú ľudia čo by tam šli robiť (výhybky žiaľ technika snehu nezbaví, elektrický ohrev má len obmedzené možnosti a schopnosti).

Nemecko má trošku inú rozlohu, takže meškanie 3h nepovažujem za tak hrozivé. Na Slovensku je meškanie 1-2h bežné na 500 km z dôvodu modernizácie, havárie, kalamity, sfúknutých stromov a to je priorita.
Však pre mňa za mňa, buďme ako v Indii, bez modernizácie, za opicami, 1000 ľudí na strechách vagónov. :slight_smile:

Osobne mam za to, ze cestujucemu jedno, ci ten vlak ide 300km alebo 3000km, vidi ze na tom pragotrone svieti 180 min. a je nasraty … A kde si na Slovensku videl 1000 ludi na strechach vagonov?

A zialbohu sa setri prave na tebou uvedenych “prioritach”, lebo za tratovku netreba stavat moc techniky. To ze stav zeleznice ide do kelu sa neprejavi hned a tak sa tam setri najlepsie …

Ale prezamestnanosť nie je jediný problém. Rozum zostáva stáť aj nad tým, že ŽSR vlastnia najlukratívnejšie nehnuteľnosti v centrách miest a za ich najlepšie využitie považujú umiestniť tam výčapy, herne, stávkové kancelárie a záložne.

O managmente Zločineckeckej spoločnosti, ktorý vyháňa cestujúcich z vlakov škoda písať…