Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

degradovaný Diaľničiar: To si kde zobral tie čísla?

tak to som zobral z metrostav.sk/sk/aktuality/ak … ail?id=244 … úplne dole na stránke a druhé číslo je odhad MDPT, materiál, čo mám doma, nie je na nete :wink: sám som zvedavý ako to je možné :bulb: zrejme meškajú platby stavbárom

dialnice.info/viewtopic.php?t=11391

Toto sa mi zdá dosť veľa a koľko to je na celom Slovensku :question: :question:

Chcem sa spýtať, ZSSK je oslobodená od platby spotrebnej dane za palivá? Pre ZSCS to ale predpokladám neplatí.

doporučuji na www.justice.sk vyhledat zákon 213/1992 Sb. (pokud ještě platí). Řekl bych ale, že osvobozena nebude.

Prepravci na sieti ŽSR majú zníženú daň za naftu cca o 2/3

včera sa vyjadrovali na TA3 o modernizacií vozového parku
tu je video :

ta3.com/sk/reportaze/110243_ … ej-dopravy

V Čechách zvýhodnení železničiari v tomto smere nie sú, ale u nás áno. U vás chcú nalivať zelenú naftu. obdoba našej červenej.

Ale to je vlastne klasická červená nafta, akú používajú poľnohospodári, len ja som čítal vyjadrenia, že železničiari majú spotrebnú daň z minerálnych olejov úplne odpustenú, preto som sa pýtal. Takže spotrebná daň je znížená na 6,80Sk/l (ako u červenej nafty), ale nie je úplne odpustená.

Inak som prekvapený, že to platí aj pre ZSCS.

12 jednotiek je smiesny pocet…

A čo je to ZSCS ?

ZSCS - Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s., tá skratka sa veľmi nepoužíva.

Ešte mám otázku. Sú dopravcovia na železnici oslobodení od platby spotrebnej dane (alebo ju majú zníženú) aj za elektrickú energiu?

wizard112: Elektrická energia sa platí paušálne v rámci poplatku za dopravnú cestu …

Čiže za elektrickú energiu platia priamo “elektrárňam” až ŽSR? Ale otázka ostáva, je tam nejaká zľava na spotrebnej dani?

BRATISLAVA - Na všetkých železničných staniciach na Slovensku je od dnešného rána od 6:00 mimo prevádzky komplexný systém pre vybavovanie cestujúcich, pretože vypadla sieť železničných telekomunikácií.

Cestovné lístky sa predávajú náhradným spôsobom, buď z počítačov, ktoré nie sú napojené na sieť, z prenosných osobných pokladníc alebo sa vypisujú ručne. Na celom Slovensku sa nepredávajú miestenky, cestujúci môžu aj do povinne miestenkových vlakov nastupovať bez miestenky. Miestenky si zakúpia vo vlaku od sprievodcu.
Informoval riaditeľ odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.

Kvoli snehu?

Ze vraj pokazeny router … je to divne, aby jedno chybne zariadenie takto polozilo celu siet … o robustnosti systemu nemoze byt ani reci …

Ak jeden pokazeny smerovac vyradil tak dolezity server tak sa o odbornosti ludi zodpovednych za IT nejdem ani bavit. Uplne smiesne, to mozu kalerabovat mozno ludom co sleduju JOJ kriminoviny.

fred, ELZ: Ze sa ten system polozil az po dvoch rokoch :laughing: Kazdopadne, Zeletelezetele, zeleznicne telekomunikacie, su tak odborna firma, az to v r**i stipe :laughing: Aj s celym tym ich podarenym PISom aj iKVC … Mna skor zaujalo, ze iKVC terminaly nevedia pracovat offline, bez moznosti vydavania miesteniek … stare KVC terminaly to vedeli …

jano.z: “odbornici” sa asi zhodli, ze pad siete je vyluceny a tak off-line variantu nerealizovali. Neviem ake sw/hw parametre ma pocitac sluziaci ako terminal iKVC. Ale isto vela veci tam v off-line rezime fungovat mohlo. Je to odflaknute…