nechal by som Greece tak ako je. Dolezite je co je vynosne a mozes si byt isty, ze Greece si zvoli variantu ktora bude aj vynosna aj proeuropska, pretoze Grecko si EU velmi vazi.
Aj ked nove ceny dialnicnych znamok uz vlada schvalila, je dost mozne, ze sa budu znovu zvysovat. … …
Jednodňové nálepky pre ťažké vozidlá budú možno ešte drahšie (Ak Európsky parlament schváli zvýšenie denného užívateľského poplatku na 11 eur v januári, resp. vo februári, minister Prokopovič predloží návrh na zvýšenie jednodňových nálepiek pre vozidlá nad 12 ton):
Veľmi zaujímavý článok: Mýto: Lacno a rýchlo, alebo draho a pomaly? Odhady výnosov a nákladov mýtneho systému majú rezort dopravy a Národná diaľničná spoločnosť výrazne odlišné.
To je radovo horsia navratnost, nez odhad NDS (cca 1,5 roka), MDPaT (cca 1/2 roka), alebo dokonca sktocnost v Rakusku (1 rok). Mas aj nejake konkretne cisla, alebo ide iba o tvoj dojem?
Ale Rakusko ma realne velku dialnicnu siet a motoristov ktori maju peniaze na to aby zaplatili - ich zivotny standard moze klesnut - slovensky standard nema kam klesnut.
Celkova instalacia systemu sa bude vracat min. 3 roky.
Vlani sa predalo 3,7 mil. diaľničných nálepiek. Z celkového počtu vlani predaných známok pripadlo až 46,6 % na jednodňové nálepky, ktorých sa predalo 1 732 428 kusov.
A su tu konkretne udaje Príjmy z diaľničných nálepiek vlani vyššie o 30 percent. Z predaja známok pre osobné vozidlá získala NDS 600 mil. Sk, za nálepky pre nákladné vozidlá 900 mil. Sk
Zda sa mi, ze minuly rok stupla cena pre osobne o vyse 30%. (750 ->1100 SK)
Ak by bola k dispozicii aj oddelena statistika narastu, dalo by sa povedat, ci rastie pocet motoristov s nalepkou alebo nie.
Vie niekto presne cisla podelene na os/nakl?
ked uz chcu aby si nemuseli kupovat obcasni palubne jednotky, mala by existovat moznost prenajmu (trebars na hraniciach)…
ale mozno to len vidim cierne vzhladom k tomu, ze bude myto platit len nad 3,5 t… teda mozno to riesenie bude jednoduchsie ako nejake mytnice, ktore si ja predstavujem.
Ale od r. 2010/11 bude myto aj pre osobne auta. Dokonca sa aj planovalo ze myto pre osobne auta do 3,5t bude platit ked sa dokonci pilotny projekt PPP na D1.
Výnosnosť mýta má byť pri zavedení min. 3,5 mld. SKK s postupným ročným rastom (jednak mýta a jednak počtu kamiónov) o 25-33%, takže v za 5 rokov by to malo byť cca. 8 mld. SKK. Na začiatku však 1/5 zo zisku pôjde prevádzkarovi, neskô po splatení nákladov po 5 rokoch mu pôjde max. 5%, v prípade nových investícií možno 7%.