aquila,
ty sa točíš v kruhu celej tejto téme, čo sa týka výpočtu ceny diaľnice na 1 km, moje príspevky nájdeš v tejto sekcii vo viacerých témach.
Nemienim sa hádať o niečom, v čom sa zásadne, ale zásadne nezhodneme.
Ja som s touto vládou spokojný, tam, kde bývam, sa prakticky všetko modernizuje, EÚ s tým pomáha tiež, samospráva je aktívna, … z toho, čo tu bolo sa veľa zlepšuje. Nie je to Kanada a ani nikdy nebude. Ani Bratislava, ani Žilina nebude na úrovni naozaj vyspelých miest na svete. Podobne na tom bude SR. Dorovnávanie úrovne priemeru EÚ bude SR riešiť ešte 20, možno až 40 rokov, lebo aj ten priemer rastie.
Neurážaj ma. Ja to nerobím, mám svoj názor, rešpektuj ho. Alebo používaj argumenty. Mám ti snáď teraz napísať ako sa vyratúva priemerná cena diaľnice v SR a čo sa reálne stavia a aká je skutočná cena ? Prečo hneď zavrhuješ fakt, že cesty II. a III. triedy nedostanú nič ? Toto je EÚ, čo sa stanoví, to bude a ako hovorím, podporí sa stavebníctvo v celej krajine. To je rast, to je ten motor. Práca v regiónoch, kde nie je, zrazu bude, zlepšia sa služby. Žiješ vo vyspelom európskom meste, majú tam školy splachovacie záchody ? Asi ano. V SR mnohé nie a keby len školy. A čo takto nemocnice, poznáš región Záhorie ? Asi ano, tak si zájdi niekedy do nemocnice v meste Skalica. Prejdi si tam tie areály a zistíš stav, ktorý je v celej SR. A SI nepotrebuje diaľnicu, aquila. A mohol by som pokračovať.
Svoj názor ja nezmením prakticky na mnohé veci, ktoré sa teraz dejú po voľbách. Sú to systémové opatrenia. Zásadne sa znížia regionálne rozdiely, tam, kde je rast, bude mierny rast a tam, kde je minimálny rast bude ten rast radikálny, podporený investíciami z EÚ a zoštátneho rozpočtu.
Čo sa diaľnic týka, možno som sa nepresne vyjadril, neprehralo fórum, ale ani nedosiahlo to, čo dosiahnuť mohlo. Napriek tomu, bude rozostavanosť veľká, aj otváranosť bude veľká, ale úseky medzi ZA a RK neboli stále začaté - chyba minulej vlády. Nebolo PPP. Chyba minulej vlády. Osobne si ani nemyslím, že by sa otvorilo menej km ako v minulých rokoch a ani JG ani ty ani nikto ďalší nemá právo tvrdiť, že sa bude len pripravovať … máte veštecké gule ??? Tak ako to, že ste s nimi prehrali voľby ??? Okrem toho, kľudne mohol byť Fico ako Dzurinda a zastaviť výstavbu diaľnic a presunúť 20 mld. SKK na energetiku. Aj v tomto sa zastávaš minulej vlády ? Nerozoberaj Slovnaft.
SR si ide ďalej svojou cestou, je začlenená tam, kde má byť začlenená. Teraz nie je od veci mať lepšie vzťahy s Ruskom - energetický zásobník pre SR v hodnote 96%. Nemá to význam ? Nemci už to pochopili, Gréci tiež. Nóri (nie je v EÚ) takisto.
Čo, o čom mám ešte písať ??? O sociálnych dávkach, o minimálnej mzde, o nezamestnanosti ??? Tu by sa dalo diskutovať, ale faktom zostáva, že ľudia z Nemecka, Kanady, Japonska sú prekvapení ako sa tu žije. Celkový pohľad na mestá a obce - rozpadnuté cesty, veľa áut, odpadky v trávnikoch v parkoch alebo ešte lepšie, žiadne parky, staré rozpadnuté školy/nemocnice/hrady a zámky/… a na nich len nové tabuľky, že kto je zriaďovateľ. Sem, tam nejaká investícia.
Diaľnice v tomto celom žiaľ neprinesú nič. Tam, kde nie sú, je už rozvoj dnes. Ako napríklad Martin, Poprad. Niekde by mohli pomôcť, to je pravda, ale je otázne, čo pomôže ľuďom viac, … je rodina, kde sú 2-3 deti a tie chodia do školy, ktorá sa rozpadáva, do telocvične zateká, suchý záchod. Keď treba ísť do nemocnice, treba ísť 15 ročným starým autobusom, ďalej 10 km a človek príde do rozpadnuje nemocnice, kde sú netesné okná, stredne vlažné radiátory, nefunkčné WC a je lepšie na ne nechodiť. Práca takmer nikde, ešte nejaký ten Róm. Bordel v podobe menších skládok po okolí. Naozaj si myslíte, že tu pomôže diaľnica ??? Sama o sebe nie. A čo sem prinesie ? Prácu pre VŠ ? Tak to teda nie, lebo hlavne pre SŠ a tí dostanú viac peňazí.
To len Mesík môže písať, že Dzurindova vláda “padla” na diaľniciach. No, možno to bol jeden dôvod. Ale nie hlavný.
Peniaze z diaľnic idú na iné stavebné aktivity. A peniaze z VŠ idú na SŠ a ZŠ. Ale základ zostáva. Ja si tiež nemyslím, že BA VÚC by mal tvoriť 125% priemer EÚ a ostatné VÚC byť niekde na 50%. BA VÚC by mohlo stačiť 110% a ostatné VÚC by sa mali priblížiť aspoň na 80% priemeru.
A nakoniec, voľby toto jasne ukázali, len to by ste museli “vy” niečo aj vidieť.