Vas nazor na vladu Smer, SNS, HZDS 2006+

Tak toto je prehra maximálne tohto fóra.

Investície pôjdu do regiónov, na to je EÚ, aby pomohla znižovať rozdiely, regionálne rozdiely. Oprava stredných škôl, nemocníc, oprava pamiatok, čo podporí rozvoj cestovného ruchu a okrem toho, aj opravy ciest II. a III. triedy a výstavba cestných obchvatov na nich.

Regiónom nepomôže 30 mld. SKK na diaľnice, to je, aquila 15 km diaľnic. Čo to je ???

Avšak vyhrala moja sekcia.

Okrem toho, nepodporí sa BA VÚC alebo len na minimu, to je ďalšia správna vec. V SR treba na maximum dnes investovať do rozpadávajúceho sa základného a stredného školstva, do nemocníc, … toto všetko v konečnom dôsledku zníži prevádzkové náklady v týchto objektoch, čo podporí ďalší rozvoj z ušetrených financií.

A k opravám ciest II. a III. triedy ani nehovorím, dnes to ide na maximum a opravuje sa 30% ciest, aj to len tých, čo opravu potrebujú.

Podporí to stavebníctvo.

Financie sa neprejedia. Vláda má štátny rozpočet, PPP atď. na to, aby podporila výstavbu diaľnic.

Napríklad toto nepotešilo ani mňa: dialnice.info/viewtopic.php?p=26639#26639 , ale chápem to ako nutný krok “na spoznanie financií v danom roku a prípravu na ďalšie roky”.

preco by to mala byt prehra tohto fora ?!? toto je len forum, zase Dy ukludni sa.

a sam vies ze 30 miliard nie je 15 km dialnic, ale moze to byt 50-80 km dialnic alebo rychlostnych komunikacii. a to je 50 az 80% vladneho programu na 4 roky.

a ako si aj uviedol na linku, vela nutnych projektov, ktore sa konecne mali rozbehnut su touto vladou stopnute, kvoli bohapustemu prezieraniu penazi a podplacaniu svojich volicov

Ja som kľudný, ty si vyskočil ako prvý. Nič sa neprejedá, len sa nepodporí viac diaľnic a narozdiel od tej predchádzajucej vlády sa zbytočne ani nesľubuje, čo bude, aby sa vždy každý ďalší rok zistilo, že nebolo nič. :bulb:

Viem, aká je priemerná cena, viem, že sa budú stavať úseky, kde cena neklesne pod 0,8 mld. SKK, takže reálna cena je naozaj 500 mil. SKK, to tak proste je a s tým nikto nič nespraví.

Fóoum je o diaľniciach, keď sa ich bude menej stavať, je to aj prehra aj tohto fóra, ktorého účastníkom som aj ja, ktorý tvorím aj cestnú sieť a tá dostane financií celkovo viac. Takže ? Ja som celkovo spokojný.

Nevšimol som si ani jedného človeka, ani jedného v celej tejto téme, kto by mal podobný názor ako ja, takže ja vlastne “zápasím” s celým fórom a to ešte v niektorých prípadoch aj cez IS ešte “zúrivejšie” a už ma to prestáva baviť.

Ale aby tu bol aj protinázor tých, čo volili túto vládu (ľudí, ktorí volili niektorú z dnešných koaličných strán a nechceli túto koalíciu je minimum), tak sem budem písať svoje názory aj naďalej.

Ale vyssie pises, ze 30mld je 15 km dialnic :wink:

Dy, ale prestan, preco by mala byt neschopnost vlady byt prehra tohto fora ? to si fakt mimo strelil.

a ja som nevyskocil, ja som len konstatoval. skratka tato vlada ma presviedca o tom, ze je to populisticka vlada, ktora robi totalne nesystemove kroky.

fico si mysli, ze zjedol vsetku mudrost sveta a pritom sa pohybuje ako slon v porcelane.

a s tou cestnou sietov, ktora dostane viac :slight_smile: no uvidime :slight_smile: zatial sa brzdia projekty vsade :slight_smile:

uz je jasne ze budu trpiet dialnice, cesty prvej triedy a zeleznice. a ta pomoc je regionom, moze sa stat, ze pojde minimum aj na cesty druhej a tretej triedy, takze ?

ad ceny, zrazu je z 2 miliardy za 1km 0,8 miliardy to mas stale skoro 40 km dialnic. to sa ti zda malo ?

a ked sa uz bavime o vlade, tak populisticke kroky, ktore slubovala sa nesplnilo temer nic.

danova reforma zostava, milionarska dan sa nekona, DPH sa neznizuje na 5% ale na 10% a aj to len u liekov a vybranych vyrobkov, poplatky u lekara sa zrusili len ciastocne, odsun vojakov z iraku je vsetko mozne, len nie okamzity, vykrikovanie o boji proti monopolom a tie sa ficovi medzicasmo vysmieali do jeho ksichtu.

miliardy nesystemovo rozdal dochodcom, miliardu na SND sa nasla, na skolstvo ideo 700 milionov len tento rok menej. na znalostnu ekonomiku ma ist o 26 miliard menej.

a tak by sa dalo pokracovat dalej.

navyse si bohorovne povedal, ze prijmeme euro v roku 2009, ale za aku cenu ? nemoze chce aj minat aj setrit. a to ze sa budu opravovat skoly a podobne je deziluzia. opak bude pravdou.

takze o com ?

Samozrejme, 30 mld. SKK je 60 km diaľnic. :bulb:

Ale stále sa to nevyrovná katastrofálnemu stavu škôl, nemocníc a ciest II. a III. triedy a to sú regióny, to sú ľudia.

Keby sa presunula suma na výstavbu 100 a viac km diaľnic, tak to pochopím, ale nestalo sa tak.

Ale na rade by mali byt usek Visnove-D. Skala a estakada v PB.

Takze za 30 mld moze byt skutocne iba 20km s nadsazkou a/alebo inflaciou v case ked tie peniaze budu pouzite iba 15. :sunglasses:
Bral som to ako sarkazmus.

Dy, navyse su uplne mimo aj s tymi skolami a nemocnicami.

cize realne pojde na skolstvo z eurofondov o 46 miliard menej, no to je uzasne. vlada, ktora vychovava tupcov. hm, asi ich potrebuje …

aquila,

ty sa točíš v kruhu celej tejto téme, čo sa týka výpočtu ceny diaľnice na 1 km, moje príspevky nájdeš v tejto sekcii vo viacerých témach.

Nemienim sa hádať o niečom, v čom sa zásadne, ale zásadne nezhodneme.

Ja som s touto vládou spokojný, tam, kde bývam, sa prakticky všetko modernizuje, EÚ s tým pomáha tiež, samospráva je aktívna, … z toho, čo tu bolo sa veľa zlepšuje. Nie je to Kanada a ani nikdy nebude. Ani Bratislava, ani Žilina nebude na úrovni naozaj vyspelých miest na svete. Podobne na tom bude SR. Dorovnávanie úrovne priemeru EÚ bude SR riešiť ešte 20, možno až 40 rokov, lebo aj ten priemer rastie.

Neurážaj ma. Ja to nerobím, mám svoj názor, rešpektuj ho. Alebo používaj argumenty. Mám ti snáď teraz napísať ako sa vyratúva priemerná cena diaľnice v SR a čo sa reálne stavia a aká je skutočná cena ? Prečo hneď zavrhuješ fakt, že cesty II. a III. triedy nedostanú nič ? Toto je EÚ, čo sa stanoví, to bude a ako hovorím, podporí sa stavebníctvo v celej krajine. To je rast, to je ten motor. Práca v regiónoch, kde nie je, zrazu bude, zlepšia sa služby. Žiješ vo vyspelom európskom meste, majú tam školy splachovacie záchody ? Asi ano. V SR mnohé nie a keby len školy. A čo takto nemocnice, poznáš región Záhorie ? Asi ano, tak si zájdi niekedy do nemocnice v meste Skalica. Prejdi si tam tie areály a zistíš stav, ktorý je v celej SR. A SI nepotrebuje diaľnicu, aquila. A mohol by som pokračovať.

Svoj názor ja nezmením prakticky na mnohé veci, ktoré sa teraz dejú po voľbách. Sú to systémové opatrenia. Zásadne sa znížia regionálne rozdiely, tam, kde je rast, bude mierny rast a tam, kde je minimálny rast bude ten rast radikálny, podporený investíciami z EÚ a zoštátneho rozpočtu.

Čo sa diaľnic týka, možno som sa nepresne vyjadril, neprehralo fórum, ale ani nedosiahlo to, čo dosiahnuť mohlo. Napriek tomu, bude rozostavanosť veľká, aj otváranosť bude veľká, ale úseky medzi ZA a RK neboli stále začaté - chyba minulej vlády. Nebolo PPP. Chyba minulej vlády. Osobne si ani nemyslím, že by sa otvorilo menej km ako v minulých rokoch a ani JG ani ty ani nikto ďalší nemá právo tvrdiť, že sa bude len pripravovať … máte veštecké gule ??? Tak ako to, že ste s nimi prehrali voľby ??? Okrem toho, kľudne mohol byť Fico ako Dzurinda a zastaviť výstavbu diaľnic a presunúť 20 mld. SKK na energetiku. Aj v tomto sa zastávaš minulej vlády ? Nerozoberaj Slovnaft.

SR si ide ďalej svojou cestou, je začlenená tam, kde má byť začlenená. Teraz nie je od veci mať lepšie vzťahy s Ruskom - energetický zásobník pre SR v hodnote 96%. Nemá to význam ? Nemci už to pochopili, Gréci tiež. Nóri (nie je v EÚ) takisto.

Čo, o čom mám ešte písať ??? O sociálnych dávkach, o minimálnej mzde, o nezamestnanosti ??? Tu by sa dalo diskutovať, ale faktom zostáva, že ľudia z Nemecka, Kanady, Japonska sú prekvapení ako sa tu žije. Celkový pohľad na mestá a obce - rozpadnuté cesty, veľa áut, odpadky v trávnikoch v parkoch alebo ešte lepšie, žiadne parky, staré rozpadnuté školy/nemocnice/hrady a zámky/… a na nich len nové tabuľky, že kto je zriaďovateľ. Sem, tam nejaká investícia.

Diaľnice v tomto celom žiaľ neprinesú nič. Tam, kde nie sú, je už rozvoj dnes. Ako napríklad Martin, Poprad. Niekde by mohli pomôcť, to je pravda, ale je otázne, čo pomôže ľuďom viac, … je rodina, kde sú 2-3 deti a tie chodia do školy, ktorá sa rozpadáva, do telocvične zateká, suchý záchod. Keď treba ísť do nemocnice, treba ísť 15 ročným starým autobusom, ďalej 10 km a človek príde do rozpadnuje nemocnice, kde sú netesné okná, stredne vlažné radiátory, nefunkčné WC a je lepšie na ne nechodiť. Práca takmer nikde, ešte nejaký ten Róm. Bordel v podobe menších skládok po okolí. Naozaj si myslíte, že tu pomôže diaľnica ??? Sama o sebe nie. A čo sem prinesie ? Prácu pre VŠ ? Tak to teda nie, lebo hlavne pre SŠ a tí dostanú viac peňazí.

To len Mesík môže písať, že Dzurindova vláda “padla” na diaľniciach. No, možno to bol jeden dôvod. Ale nie hlavný.

Peniaze z diaľnic idú na iné stavebné aktivity. A peniaze z VŠ idú na SŠ a ZŠ. Ale základ zostáva. Ja si tiež nemyslím, že BA VÚC by mal tvoriť 125% priemer EÚ a ostatné VÚC byť niekde na 50%. BA VÚC by mohlo stačiť 110% a ostatné VÚC by sa mali priblížiť aspoň na 80% priemeru.

A nakoniec, voľby toto jasne ukázali, len to by ste museli “vy” niečo aj vidieť.

Asi naozaj vláda potrebuje podporiť regionálne školstvo, pre ktoré Dzurinda získal nové zahraničné investície.

Fakt:

Z eurofondov by v nasledujúcich siedmich rokoch malo tiecť viac peňazí na regionálne školy, nemocnice, miestne pamiatky či cesty, ktoré spravujú vyššie územné celky.

Toto je jasné a uberie sa z diaľnic, železníc a vysokého školstva+vedy a výskumu - reálne sa tam ale investovať bude, len menej.

Ja som predtým kritizoval rozdelenie europeňazí ešte podľa minulej vlády. Kritizovali to aj regióny ako NR+BB+PO a KE VÚC a pridali sa aj TN+ZA VÚC a v niečom aj BA a TT VÚC.

Dy, hned prva vec, uvedom si ze toto forum je diskusne forum, a nie ziadna lobbysticka skupina, takze jedinym cielom tohto fora je diskutovat a nie dosiahnut cokolvek. toto je forum pre volny cas. nic viac.

takze prosim, neplet si pojmy a dojmy ohladne tohto fora. vyhra tohto fora je to ze tu je a ze sa tu diskutuje. to si prosim pekne zapis niekde. navyse ja ti tvoj nazor neberie, ale skratka nezvaluj neschopnost tejto vlady na toto forum.

ja minulu vladu neobhajujem, ale zatial sa zda ze tato vlada tak isto ako dzurindova skrti na investiciach do infrastruktury. a som zvedavy kolko tych projektov II a III triedy sa dostane do zasobniku EU a ake uchvatne projekty VUC vypracuju, ked uspesnost VUC pri eurofondoch je mizerna, preco asi ?

a preco by nemala mat BA 125% priemeru EU ? je to uplne normalne. v cechach je tiez podobne, kde praha ma tusim az 163% priemeru EU a susediaci stredocesky kraj ma nejakyh 70%.

bratislava generuje 25% HDP. pre porovnanie aj vieden generuje 25% HDP. a tak je to temer v kazdej EU krajine. s malymi vynimkami typu nemecko, ktore bolo vzdy rozdrobene.

ad dialnice a infrastruktura, ano je tam velka sanca, ze prijdu investori, ze sa region bude rozvijat. preco asi kazdy investor isiel k dobre infrastruktury. ak si clovek pozrie mapu investicii, tak vzdy je na blizsku dialnica / RC alebo je v blizskej dobe planovana. samozrejme mimo ine.

ale to tvoje tvrdenie, ze zialnice v tomto pripade nic neprinesu je vazne mimo. zrovna od teba by som taky blbost neocakaval.

a skrtenie vydavkov do vedy, ktora je aj tak podvizivena ? o com to je, takto bude slovensko vzdy maximalne montaznou halou.

sam si X krat tvrdil, ze ziadna vlada by nemala kratit investicie do vzdelania a infrastruktury.

a ano tie rekonstrukcie skol a nemocnic je v konecnom dosledku len a len spotreba.

aquila,

prekrúcaš moje slová:

Ja to chápem, nikde som nenapísal, že to je lobbistické fórum. Vidíš snáď niekde v Cestnej sieti nejaký lobbizmus :question:

Táto vláda nie je neschopná, naopak … aha … tak práveže ty zase povyšuješ úlohy fóra nad vládu podľa tejto vety. No ale dobre.

BA VÚC, nie samotná BA, generuje niečo nad 20% HDP. A po plnom spustení závodov v ZA VÚC to dokonca klesne pod 20% HDP.

Prečo ? Pretože nemôže žiť BA nad pomery ostatných regiónov z peńazí, ktoré by mali smerovať práve do chudobných regiónov. Preto.

A ja tvrdím, že regióny viac potrebujú lepšie toto: Z eurofondov by v nasledujúcich siedmich rokoch malo tiecť viac peňazí na regionálne školy, nemocnice, miestne pamiatky či cesty, ktoré spravujú vyššie územné celky. A naviac, aquila, diaľnice sa stavať z EÚ budú.

Ano, v SR sú to naozaj “žiaľnice” (ja som mal naposledy kdesi preklep a napísal som namiesto zelených žiab, “železné žaby” :laughing: ), blbosť to samozrejme nie je a keď už si to takto napísal, aquila, tak ja som zase nečakal, že vôbec takúto vetu mne napíšeš. Prajem ti krásny deň, mne to dvíha tlak, končím.

Samozrejme, že dialnica nemusí byť všeliek. Stačí potenciál priťahovať rozumné množstvo zahraničných investícií. Bavil som sa s jedným Maďarom, vravel že v Maďarsku bol skok v prílive a potom nič moc. A to boli s dialničnou sieťou pred ČR (a možno stále sú). Nebudem tu vymenúvať čo všetko predstavuje potenciál pre príliv investorov. Treba dať Ficovi čas; ja som stredový volič, ale Fica by som nebol volil. Ovšem nerobme z neho bubáka. Každý politik, čo by chcel zabrzdit naštartované Slovensko by bol blázon. A keď niečo potentuje tak mu to hold ludia spočítajú. Menší problém može byť, že ludia vidia len na dosah svojej ruky, nevidia skryté deficity, budúci potenciál apod.

Že nejsi lobbysta :question: Vždyť soustavně lobuješ za zlepšování dopravní infrastruktury Slovenska :exclamation: :smiley:

Ano, ja ano. Ešte stále. Ale nie na fóre v sekcii Cestná sieť. Nikde tam priamo nehovorím, že “pán minister dajte peniaze na …” alebo “pán generálny riaditeľ SSC dajte peniaze na …”, ani v praxi to nerobím. Maximálne v diskusii dokážem zhodnotiť, ktoré cesty sú v nevyhovujúcom stave atď.

Ak niekde hodnotím výšku investícií do financovania celej cestnej siete, tak to nie je lobbing. Podobne regióny, 50% sekcie cestná sieť, píšem o potrebách regiónu, oni také sú bez ohľadu na to, ktorá vláda práve vládne. A lobbing, to je niečo, čo hovorí “dajme financie sem a nedáme ich tam, lebo …”.

Osobne som veľmi rád, že sa dá na diaľnice z EÚ menej financií ako to bolo v pôvodnom návrhu. Nech sa len vláda snaží zvýšiť pripravenosť úsekov a nech rozbehne začaté PPP alebo nech prijme euro o 1-2 roky neskôr atď., pretože som rád, že prebehnú stavebné úpravy na cestách II. a III. triedy (čo mimochodom bola priorita Vážneho), na školách a nemocniciach.

To je myslím si aj známy fakt, že napríklad ja ako cestár som bol dosť často v rozpore s takými ako diaľničiar.

V SR chýbajú diaľnice za 500-600 mld. SKK. A na opravenie ciest a výstavbu nových cestných obchvatov SR potrebuje 250 mld. SKK. Takže som rád, že sa ubralo z diaľnic a nasmerovalo sa viac na regióny a hlavne, veď to štát tej samospráve dlhuje.

To dokážem aj ja, postaviť cestu, potom ju 20 rokov nechať tak, niekde aj 40 rokov a potom ju prenechať samospráve. A tá už nech sa stará.

Slovenská koruna dnes posilnila tesne pod 37,50 Sk za euro

ekonomika.sme.sk/clanok.asp?cl=2883525

Bratislava 6. septembra (TASR) - Slovenská koruna sa dnes pohybovala v pásme 37,505/37,570 SKK/EUR, pričom hneď zrána posilnila pod úroveň 37,50 Sk za euro.

Ako TASR ďalej informoval díler ING Bank Andrej Zeman, koruna sa počas dňa veľmi nehýbala, obchodovanie začínala s kurzom voči referenčnému euru 37,550/37,570 SKK/EUR. Zrána posilnila a dostala sa na úroveň tesne pod 37,500 SKK/EUR, pričom najlepšia hodnota, ktorú dosiahla, bola 37,480 SKK/EUR. Potom prišli drobné výbery ziskov u nás, ale hlavne na ostatných východoeurópskych trhoch. Obchodovanie končila slovenská mena na úrovni tesne nad 37,50 Sk za euro, presnejšie 37,505/37,530 SKK/EUR.

Ku koncu obchodovania bol kurz slovenskej koruny oproti doláru 29,320/29,340 SKK/USD a voči českej mene 1,328/1,330 SKK/CZK.

Trh bude čakať na údaje o hrubom domácom produkte (HDP) v SR, ktoré majú byť zverejnené vo štvrtok, pripomenul Zeman. Keby sa udržala pozitívna nálada na ostatných trhoch, myslí si, že koruna by mohla trošku posilniť. Podľa neho by sa mohla pohybovať okolo úrovne 37,50 Sk za euro.

Copyright © TASR 2006, [6. 9. 2006 17:00:00]

A teraz, kde sú tie hrozby, že euro bude stáť cez NBS viac než 39 Sk a prepadne sa až k 40 Sk za 1 euro :question:

Je to o regióne, londýnskych bankách atď.

Hlavne mi nepíšte, že klesli devízové rezervy, lebo ano klesli, NBS ukázala, že to myslí vážne a je “pokoj”. A vláda to dokazuje vnútorným šetrením. A SNS, vážení, SNS presadzuje D1+D3 viac nez Vážny, tak uvidíme.