Vas nazor na vladu Smer, SNS, HZDS 2006+

vlada je vo funkcii este len kratko, ale na toto zareagujem.

sme.sk/c/2843927/Vlada-vezme … ciele.html

ak by neexistoval zavazok Euro do 2009 a keby neboli problemy s korunou po protichodnych vyhlaseniach clenov vlady tak by sa vsetky tieto opatrenia robili na ukor schodku. takto ale sa robia na ukor investicii v rezortoch, kedze prevadzkovych nakladov sa udajne dotknut nechcu. cize menej na investicie viac na spotrebu. zdroje sa idu laviciarsky prejest. typicke.

v tomto tiez suhlasim s devilom. fico si hodil okolo krku slucku. chce socialny stat, ale ma mantinely. ale je logicke, ze peniaze treba odniekadial vziat. a to este od 2007 budu vyssie vydavky na europrojekty ked ozaj chcu tych 400 miliard vycerpat

v principe by sa nic nestalo keby sme prijali euro o rok ci dva neskor. ale samozrejme jemu je jasne, ze ked ho v roku 2009 neprijme, bude to predvolebna tema cislo jedna.

ale aj tak sa podla mna nic nedeje. madari to uz presunuli na 2012 a neskor. cesi uz nahlas hovoria tiez o roku 2012 az 2013.

euro ako taky problem nie je. koruna vsak reaguje na stabilitu/nestabilitu verejnych financii. koniec koncov je treba drzat krajinu v istych mantineloch co sa tyka zadlzenia bez ohladu na prijatie eura.

to je jasne, ale radsej teraz 1-2 roky viacej investovat aj na ukor schodku a maastrichtu ako si hned hodit na seba kazajku.

navyse, ked sa prijme euro o 1-2 roky neskor, tak koruna aj tak bude zrejme stupat, lebo bude stupat cely region a clovek dostane za koruny viac euro.

to chcem vidiet to investovanie. odskodnenie po nebankovych subjektoch, 13 dochodok, vyssie socialne davky ciganom. a nahorsie na tom je, ze kazda s tych veci je s financneho hladiska efekt z obrovskou pakou. skoro milion dochodcov - daj im 1000 sk 13 dochodok a si na miliarde. boze, aky som nasraty…

Ono zvyšování sociálních dávek nemusí pro ekonomiku být samo o sobě zas až tak špatné, protože tím, že roste kupní síla obyvatelstva, zvyšuje se obrat v obchodě a službách a státu se velká část těch peněz zase vrací zpátky na DPH a spotřební dani. Důležité ovšem je, aby tím nedocházelo k zadlužování na úkor budoucnosti, a to ani tzv. skrytými dluhy, jako je zejména zanedbávání dopravní infrastruktury.
Odškodnění po nebankovních subjektech také osobně považuji za velmi problematické, ale pokud to větší množství lidí přiměje k tomu, aby své úspory neukládali “doma ve slamníku”, ale aby je investovali, může to také být pro slovenskou ekonomiku v konečném výsleku plus.
Na výsledky politiky nové slovenské vlády si budeme muset nějaký rok počkat, zatím bych tvoje nasírání viděl jako předčasné.

Davam bolsevikovoy rok, maximaaalne dva :sunglasses:

len aby to nedopadlo, ako vtedy :smiley: ze tu boli rokov potom este 20 :wink:

Nestrasit :exclamation: :sunglasses:

euro reaguje na okolie, nie na vládu

Samozrejme koruna. :laughing:

koruna na vladu reaguje, hlavne na to co urobi, niekedy aj na to co povie.

SKK zatiaľ reaguje viac na vývoj v okolitých krajinách, to potvrdila aj NBS. :bulb:

oslabovanie koruny po nastupe novej vlady bolo ale faktom. NBS to vsak nemoze nahlas povedat, ze to bolo kvoli tomu ze nebol jasny zavazok k prijatiu euru v konkretnom roku, akonahle uz bol zavazok vladou vysloveny koruna sa */- zastabilizovala.

Len pripomeniem minulosť, vláda od r. 1998 dokázala dostať 1 USD na viac ako 50 SKK a 1 EUR bolo nad 44 SKK. :bulb:

Ked uz si to vytiahol, tak prosim presnejsie:

V oktobri 1998 Dzurinda nastupil k moci. Marka vtedy stala 22 korun. To je zhruba 43 korun za euro. Dolar vtedy stal 36 sk.

V januari 2000, rok po zavedeni eura, sa euro prepadlo pod paritny kurz 1:1 voci USD, v prepocte na SKK to bolo pri kurze cca 42,30 SKK. Potom to s euro islo voci dolaru dolu vodou, napr. november 2000:
1 EUR = 0,85 USD, na Slovensku 1 EUR = 42,80SKK, 1 USD = 50,146, hop kalkulacka: 42,80 : 50,146 = 0,85

Ekonomovia by ti vysvetlili trocha lepsie nez ja, ako a preco bol kurz slovenskej koruny zviazany s pohybom nemeckej marky, francuzskeho franku a inych mien. Tato vazba ostala aj pri vzniku euro, len neskor s prichodom zahranicnych investicii na Slovensko sa zacal kurz koruny odvijat volnejsie od zapadoeuropskych mien, ale zasa zacal byt viac citlivy na vykyvy inych mien v nasom regione.

Takze moj prispevok na temu kto koho a co kam dostal.

Ako sprostý volič som to nepochopil. :astonished:

Este raz a strucne:

Dzurinda zacinal pri euro za 43 sk, potom stalo 44 a skoncil s euro za 37 sk.

V istom case sa dolar proti euru silno posilnoval, preto stal za Dzurindu aj 50 sk a Dzurinda na tom ziadnu zasluhu nema.

Toto uz je hadam jasne aj sprostemu volicovi, nie? :slight_smile:

Hodnotiť sa má neskôr. Takže ja len toľko, že som sklamaný tým, že vo vláde sú strany, kôli ktorým bolo Slovensko medzinárodne izolovné a dočasne aj vylúčené z integrácie do EU a NATO. A Fico so Smerom? Počkajme si. Ja populistom a bývalým mladým zväzáckym karieristom typu Fico, ktorý raz je tretia cesta a potom keď sa to hodí ľavica, neverím.

[Peniaze z únie pôjdu viac do regiónov, menej na diaľnice)

toto povazujem zatial za najvacsiu prehru tejto vlady.

chce peniaze radsej prezrat ako dat do infrastruktury. regionom by nic viac nepomohlo ako dobra infrastruktura.

30 miliardz z eurofondov + prispevok statu t.j. cca 40-50 miliard korun znamena 2 az 3 roky investicii.

a s prepacenim, vlada si serinka do huby, chce z eurofondov dialncie, zeleznice a este aj bratislavske letisko ?

som silne sklamany, je to ozaj populisticka vlada