Vas nazor na vladu Smer, SNS, HZDS 2006+

Zaujimalo by ma, aky je Vas nazor na tuto vznikajucu vladu. Ja osobne som zdrveny. :frowning:
Takisto by ma zaujimal Vas tip na noveho ministra dopravy a na zaver aj Vas nazor na system vystavby dialnic, ci bude narast vystavby, ako sa bude financovat a podobne.

Pozn: Nazov temy upraveny v case ked vlada uz nebola vznikajuca ale vzniknuvsia.
B;

Som na tom podobne. Pre mna je to najhorsia mozna alternativa. Aj ked minister dopravy bude zrejme Mikolaj - ktory bude urcite lepsi ako vsetci doterajsi ministri dopravy.

Slota ani Mečiar vo vláde nebudú, aspoň toto ma upokojuje… A ministrom bude Vážný zo SMERu s tým, že Mikolaj bude jeho námestníkom (tajomníkom) pre DOPRAVU, takže v tomto ohľade je to tiež v poriadku…

Len trochu osvetlím posledný príspevok, hovoril som s človekom, ktorý je blízko pri jednaní o koalícii, platí že na ministerstve dopravy a výstavby by mal šéfovať Ľ.Vážný (SMER), pričom prof.Mikolaj (SNS) bude jeho tajomníkom pre dopravu a ktosi z HZDS (meno som zabudol) tajomník tuším pre spoje a výstavbu (??).

Mal som zároveň v ruke jeden infoleták tak pridám profil:

Ing. Ľubomír Vážný

Narodený
15.7.1957

Vzdelanie
Stavebná fakulta SVŠT, Bratislava, odbor pozemné staviteľstvo

Profesijný životopis
1981 - 1985
technik v stavebnej výrobe, stavbyvedúci a samostatný vývojový pracovník v štátnom podniku Pozemné stavby
1985 - 1994
technický námestník a riaditeľ organizácie Stavoinvesta, Banská Bystrica
1994 - 2002
riaditeľ a konateľ spoločnosti Stavoinvesta s.r.o., Banská Bystrica
od 2002
poslanec NR SR (podpredseda Výboru NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie)

Osobne sa nejako nemožem presne vyjadriť k vláde, lebo sa ma ako občana ČR netýka, ale ako pozorovateľ túto variantu nepovažujem za najšťastnejšiu… Ostáva dúfať, že koalícia pojde cestou slušnej politiky bez výstrelkov typu “zrovnáme Budapešť a zbijeme novinára”. Na druhú stranu, ľudia takto volili, takže asi je na Slovensku dosť ľudí, ktorí chcú zmenu… Len čas ukáže, či to bolo správne rozhodnutie…

Ja len cisto kusok poctov:

pomer poslancov je
50:20:15
z toho by sa dobre odvodil nasledovny pomer kresiel vo vlade
10:4:3

skutocny stav je

11:3:2

cize oproti realnemu pomeru ma SMER-SD o ministra viac a SNS+HZDS o ministra menej.

To sa museli teda riadne tlacit do vlady, aby toto akceptovali.

O ostatnom sa iba domnievam, ze Slovensko dostalo taku vladu,
aku potrebuje :sunglasses:

Ostatne si povieme o 100 dni.

hm, v Pravde pisali, ze dopravu dostane SNS - takze mozno bude opacne garde tych dvoch panov

Nič tragické sa nestalo. :slight_smile:

Predpokladám že všetci 3 budú musieť veľmi uvážene vládnuť - len tým môžu všetci získať. SMER potrebuje prosperitu aby mohlo prerozdeľovať financie takže daňový model sa moc prerábať nebude - iba sa tam upravia drobnosti - také aké by robila aj SDKU. Potrebujú ukázať že to boli oni kto opravami reforiem zvýšili úroveň :slight_smile: Jediné čo musia spraviť je reforma zdravotníctva a socialnych vecí do konca roka aby sa pred budúcimi voľbami začali ukazovať výsledky.

HZDS si potrebuje napraviť reputáciu a zdvihnúť preferencie - v podstate to budú oni kto by mohol prebrať liberálnych a stredopravých voličov.

SNS sa bude potrebovať zbaviť nálepky nacionalistickej strany - aj keď Slota bude frflať vláda bude k menšinám ústretová. Okrem toho SNS je strana ktorá je ľahko vymeniteľná v koalícii - v zálohe je SMK aj KDH.

Môj názor :slight_smile:

ja osobne mam take divne zmiesane pocity… podla toho vtipu, kde svokra pada v tvojom novom BMW do priekopy :slight_smile:

ale tak nejako som aj mierne optimisticky naladeni, ze fico nemoze toho vela menit, lebo ked neni ozaj blbec, tak si aj on musi byt vedom toho, ze hlavne ekonomickej oblasti na tom slovensko este nikdy tak dobre nebolo. snad jedine ministerstvo financii robilo ozaj kvalitnu pracu. znizilo pocet zamestnancov o 1/3. cielene robilo reformu statnych financii, vdaka statnej pokladnici su statnej sa usetrili miliardy. minily rok prvy krat v historii SR a aj prvy krat medzi V4 aj nominalne klesol dlh o 50 miliard korun.

cize fico ak nebude hlupy (pevne verim, ze fantozzi sulaj nebude ministrom financii) tak sa to bude dat. prezili sme komunizmus, tak prezijeme aj blahobyt :sunglasses:

na MDPaT uz nikto horsi ako babka snad ani byt nemoze, takze tam bude len a len progres a zlepsovanie. osobne by som bol najradsej keby tam bol ozaj mikolaj.

kazdopadne ja osobne som dufal, ze ked uz nic ine tak bude vlada SMER - SNS - KDH, aby o 4 roky z politickej sceny zmizlo ci uz KDH ako aj HZDS :slight_smile:

inak ohladne SNS, ja sa do istej miery stotznujem s tym, ze SNS nie je o nic menej alebo viac nacionalisticka ako SMK. akurat je fakt, ze bela bugar to vie prezentovat aj inak ako pri par poharikoch :laughing:

skratka ja sa spolieham na to, ze aj SNS aj HZDS su viac pravicove ako lavicove strany, a mimo jemnych korekcii ala dvojita sadzba DPH, reforma zdravotnictva sa toho vela diat nebude.

koniec koncov, je to uplne normalny vyvoj, ze pravica je vystriedana lavicou.. skor na slovensku bol dlhe roky problem, ze tu nebola lavica, aj ked ani terajsia nie je este uplne normalna.

ja tomu davam tak 2-3 volebne obdobia a zostane na polickej scene SMER a SDKU spolu so SNS a SMK. proste pokial tu bude SMK tak tu aj vzdy bude SNS. to je proste logicke :slight_smile:

p.s. jo a jedna radostna sprava, ak ozaj bude mat MDPaT v rukach SNS, tak feroslava alias mesika asi roztrhne ako zabu :laughing:

nechcem byt velkym pesimistom, ale mam obavu hlavne o zodpovednost tejto trojky … faktom je, ze fico este nevladol a meciara so slotom sme uz zazili …

obavu mam aj z personalneho obsadenia, kedze vela odbornikov s viziou nevidno … alebo si predstavte SMER bez Fica, HZDS bez Meciara a SNS bez Slotu … vela toho nezostane…

to mas do znacnej miery pravdu.

aj ked paradoxom je, ze (aspon z mojho pohladu). SNS ma plus minus najviac odbornikov, ale skutocnych odbornikov.

lebo v SMERe je to ozaj hrozne chabe a v HZDS jak by smet.

ako som povedal, najvacsia katastrofa bude ak bude minister financii sulaj …

ja osobne si zatial viem predstavit ako odbornych ludi na miestach ministrov len

kalinak - vnutro
zelnik - zdravotnictvo
mikolaj - MDPaT

Suhlasim s melom aj s tebou. Na rozdiel od predchadzajucich volebnych obdobi uz ani zdaleka nie je co aj tak pokazit, lebo sme uz v EU, OECD aj NATO, ktore nas k niektorym veciam zaväzuju. Uz teraz su nepriaznive ohlasy zo zahranicia a ak chce Fico vladnut cele 4 roky, bude si to musiet ustrazit.
Takisto, ekonomika a mnohe rezorty su v najlepsom stave v historii SR a najblizsie 2 roky nech tu bude akakolvek vlada, pojdeme stale dopredu, dalsi vyvoj uz bude zavisiet hlavne od tejto vlady. Najhorsie to bude, ked Smer bude realizovat cely svoj program :frowning: ale aj tak sa uz snad nedostaneme do takej situacie, aka tu bola v polovici 90. rokov.
Kebyze bola takato vlada pred 8 alebo 4 rokmi, bolo by to ovela horsie (hlavne ta zahranicna politika), ako ked budu vladnut teraz.

ja to tiez tak vidim. uz sme v EU, OECD a aj NATO, dokonca ako nestaly clen bezpecnostej rade OSN, takze je to OK. od EU budeme mat hlavne teraz zrejme docela “chladny” postoj ..

fico ma jednu obrovsku vyhodu. reformy co prebehli v roku 2004/2005 sa zacnu realne pozitivne prejavovat okolo roku 2008.

buduci rok nabehne na plno PSA aj KIA, co prida minimalne 1,5 az 2 percentualne body na HDP (samozrejme spolu so subdodavatelmi), teda aj na rozpocte na rozhadzovanie.

od roku 2007 nas caka 450 miliardovy balik eurofondov. kde som fakt zvedavy ako to budu zvladat.

z naseho “foroveho” pohladu bude zaujimave ako pojde vystavba dialnic. resp nas moze tesit, ze su tam strany, ktore docela inklinuju k masovej podpore vystavby dialnic.

pri tejto vlade je jasne, ze D3 sa bude ozaj masivne financovat. zrejme sa dockame aspon zaciatku vystavby useku HP - lietavska lucka s tunelom ovciarsko.

kto si to temer urcite skarede zlizne bude znova bratislava. dovolim si tvrdit, ze petrzalska radiala sa na 99% nezacne do roku 2010 stavat.

otazne zostava, co urobi fico s privatizaciou letisk, ktora stale lezi na PMU.

dalej uvidime, ako na tom bude R2 a R7.

uvidime ako to dopadne so zeleznicami, ktore potrebuju akutnu restrukturovat. ja osobne by som bol velmi rad keby sa terajsie usporiadanie aspon zcasti prerobilo po vzoru OeBB.

Sulaj je katastrofa … jeho kalkulacie su na urovni studenta 1. triedy obchodnej akademie. Nie som makroekonom, ale zakladne pricipy sa daju vysvetlit aj 83 rocnej babke (vlastna skusenost … ani vam radsej nevravim, co babka povedala o ficovi ked som jej to vysvetlil … ona ma taky podrezanejsi jazyk :slight_smile: )

nesuhlasim s tym ze nie je co pokazit … stacilo by, ak by fico splnil svoje predvolebne sluby a sme v prdeli.

Moj predpoklad ako bude fico riesit svoje sluby:

• firiem sa velmi nedotkne … mozno zdani banky, ale tie potom dvihnu uroky, cim sa zas zvysia naklady na financovanie podnikov, cize asi by mu to nepreslo …

• musi sa teda dotknut fyzickych osob … prepocty ukazali, ze jeho “milionarska” dan moze priniest do rozpoctu radovo 100mil., co je malo na to, aby s tym nieco realne viditelne urobil.

• zrusi 20/50 korunove poplatky, zrejme sa pusti do reformy zdravotnictva tak aby bola pod statom… to sa mu ale pravdepodobne nepodari, ked si to trufne, nastve asi dost ludi… zaroven si myslim, ze taki ako Penta alebo J&T by nesli do takehoto biznisu (poistovne a nemocnice) keby nemali checknute s fickom, co bude po volbach. nie su hlupi… 20 korunacky bude musiet nejako nahradit (1mld do zdravotnictva) … bude preto 4 roky zdravotnictvo dotovat odinakial… alebo zdvihne odvody.

• zavedie nizsiu sadzbu DPH - ale pre uplne minimalny pocet poloziek … len aby sa tvaril ze splni svoje sluby. Zaroven pojde horna sadzba na min. 20% aby sa tento vypadok vykryl … ale tych 30% co ho volilo mu to zozerie (ked mu to zozrali pred volbami, tak nevidim velku nadej ze zmudreju) … mozno zavedie aj 25% sadzbu :slight_smile: … vtedy by mohol realne znizit aj spotrebnu dan na pohonne hmoty a odfajknut dalsiu polozku v programe za splnenu.

• dialnice - jednoducho: statny dlh = oddialenie Eura.

• cele to zvysi dlh, ale hlavne zmeni proporcionalitu v prerozdelovani (viac penazi bude rozdelovat stat) = vacsia moc statu … a to predpokladam radikalne a citelne.

V kazdom pripade ak mu dalo 30% ludi hlas, o niecom to svedci … pre mna je jasne to, ze ludia nie celkom pochopili, ze kto si jak ustelie, tak aj spi… hold, niekto caka, ze mu ustelie fico …

tak toto je teda pecka, ze HZDS bude mat ministerstvo spravedlnosti.

skoda, ze SNS nedostala MDPaT. aj ked ma neprekvapuje, ze si zobral SMER. predsa len, pocas nasledujucich 4och rokoch sa budu na tomto ministerstve tocit doslova stovky miliard.

taktiez skoda, ze nedojde k zruseniu min. hospodastva.

Silná vláda. Ja som spokojný, SNS je vo vláde. :laughing:

No hlavné je, že SDKÚ-DS+SMK+KDH+ANO išli do vlády s tesnou väčšinou a dovládli ako menšinová vláda, kluby SDKÚ-DS a ANO sa rozpadli a ANO sa ani do NR SR už nedostala.

Toto by som ja nazval “tlačením sa” do vlády za každú cenu.

Za podmienok, že Smer-SD má 1/3 poslancov NR SR a že KDH nechcelo Mečiara a SNS nechcelo SMK, tak ani iná vláda byť nemôže. :bulb:

No, celkom vyvážený príspevok až na ten záver. Totiž vymeniteľné sú tak ĽS-HZDS ako aj SNS práve za KDH či SMK. :bulb:

S týmto sa stotožňujem na 100%. :laughing:

Daniel, HZDS nie je vymeniteľné nakoľko by mohli spraviť vládu s pravicou.

tak nejako, vlado to odhadol hned po volbach, ze pred 4mi rokmi to bol plac vitazov a teraz smiech porazenych.

KDH si myslelo, ze je jazyckom na vahach, ale celu dobu nim bolo HZDS ..

inak mam taky blby dojem, ze tato vlada zrejme nepodpori petrzalsku elektrickovu radialu … ale dufam, ze filialku snad odklepnu…