Stredne Slovensko (R1 R2 R3)

dobre spočítať = vyveštiť :slight_smile:

len problem je v tom, ze to dopadne ako s R8 .. a podobnymi nezmyslami . .kde by fakt sa mali konecne inspirovat cechmi, kde stavaju aj normalne jednicky a obchvaty.. tu sa vzdy caka na superdrahu dialnicu ..

za tieto štúdie poďakujú v Krupine, namiesto dúfania v poloprofilový obchvat budú do roku 2035 čakať na presmerovanie kamiónov na Štúrovo

Ja by som skor povedal, ze v Krupine sa podakuju tym, ze im rapidne klesne mnozstvo kamionov v centre.

R8 je vnutrostatny tah regionalneho (cize ani nie statneho) vyznamu. R3 je CORE TEN-T koridor europskeho vyznamu.

len do 2035 ako napisal i15 nebude z juznej R3 vela stat, ak vobec nieco .. 2025 budeme radi ak bude D1 kompletna aspon po dargov a R3 bude aspon pri turcianskych tepliciach .. ak prejde nebodaj tunel raztocno, tak pred 2030 nebude .. a juzna R3 je ozaj mizerna priorita ..

viacmenej cely usek od HB az po BP. nielen obce su problem ale cesta I/76 nie je stavana pre kamiony a ma horsie sirkove parametre ako I/66.

takže postavíme 76km naraz?

Sahy - Levice - H. Benadik : 50km
Sahy - Krupina - Zvolen : 70km

Bol by nezmysel R3ku tahat az zo sturova (+30km). Ta 50km varianta sa mi viacej pozdava. PPP3 a PPP4 usek od ziaru po martin a je vybevene :smiley:

To by bolo super, keby sa toto urobilo, nezavisle na tom kadial pojde R3. Nejde o testovanie, jednoducho je to potreba, ktora je financne zvladnutelna.

Ja uz z toho stavu na tej betonke mam chut niekomu na SSC polamat ruky. Len vyhovorky, ze az z dalsieho programoveho obdobia a ked obdobie je za dverami, tak sa to nemoze tendrovat lebo to nie je pripravene.

cize, ked sa madari rozhodli, ze nepojdu na Sahy, tak sa my mame prisposobit a potiahneme viac km na Sturovo? hmmm
neviem, ci by naozaj nebolo lacnejsie postavit hontiansko - stiavnicke tunely :slight_smile:

Kilometrovo to mas rovnako, ale trasa Hronsky Benadik - Sturovo bude velmi pravdepodobne lacnejsia (prakticky stale popri Hrone).
Najlacnejsia alternativa je ako pise black1 Hronsky Benadik - Sahy. Tzn. Hontianske Tunely by boli asi najdrahsie.

Pre dohodu o hranicnom bode je ale podstatne aj to, kolko budu stat madarsku stranu jej useky, ako su potrebne a ako zasahuju do zivotneho prostredia.

A Madarom by pravdepodobne viac vyhovovala trasa cez Levice aj z politickych dovodov: cesta obsluzi viac slovenskych obcanov madarskej narodnosti ako cesta cez Sahy. portal.statistics.sk/files/8narodnostx.pdf

Region LV - Sturovo - Sahy poznam velmi dobre. Namiesto predrazenej R3 v novej trase ZV/Sahy alebo Levice/Sahy by bola idalna oprava/uprava I/76 od Hronskeho Benadiku po Sturovo, nech sa to potom kludne vola R3.

Poporiadku:

• napojenie z R1 Hronsky Benadik / Tlmace - jedine uzke hrdlo kde to treba dobre vymysliet, kratky tunel a pod
  • Tlmace / Kalna nad Hronom / Sarovce - nepoznam na SK idealnejsi stav pre prerobenie cesty I.triedy na Rku, dokonca v Kalnej je MUK s I/51, pre uplny obchvat Kalnej chyba 1 km, ktory uz komousi nestihli postavit
  • Sarovce (krizovatka s I/75, buduca R7) / Zeliezovce / Kamenin - tu je suvislejsi rad obci, dlhsie obchvaty
  • Kamenin / Sturovo / hranica - potrebny obchvat Sturova a most cez Dunaj

Vsade sama rovina, postavit 1+1, mosty a pod s rezervou na 2+2 a vybavene. A hlavne ked Madari chcu tahat Rku na Ostrihom, tak naco sa pchat na Sahy? Nakolko tento region poznam dobre, nad umyslom R3 ZV - Sahy som vzdy nechapavo krutil hlavou.

To je len želanie miestnych diskutérov. Chcú stavať R-ku na Štúrovo a M2 na Šahy. R-ka má prioritu, lebo v jej trase je hustejšie osídlenie, vyššia premávka a horšia cesta.

Patrilo by sa, keby sme si vzhladom na predlzenie tahu po Sturovo vylobovali aspon viac eurofondov oproti Madarsku. IMHO to vsak bude vyhodnejsie aj pre SR, kedze dostane ovela rychlejsie napojenie na Budapest oproti podstatne dlhsej ceste cez Sahy. Madarsko odmieta napojenie cez Sahy zrejme z dovodu blizkosti narodneho parku, co je pochopitelne vzhladom na mnozstvo ich pohori :slight_smile:

A z tych 20 km navyse by som si hlavu nelamal, jedna sa o teren ako R4 KE-Milhost. Skor je problem to, co pise i15, postavit naraz vyse 70 km usek, na paralelnej ceste I. triedy absolutne nevhodny pre kamionovu dopravu…

mb1000, to by sa muselo prerobit komplet teleso cesty, kedze v sucasnosti ma sirku 7,5 m, a to uz by mozno vyslo rovnako ako postavit novu - pricom ako pises, postacovalo by zrejme aj v polprofile.

sa nejako dohodnite :slight_smile:

:wink: Prepocitat, podciarknut a povedat co sa viac oplati. Ak niekto spocita ze ZV - Sahy je vyhodnejsie a budu to rozumne argumenty, budem s tym suhlasit.

vacsina je urcite nutnost. samozrejme spolu s novym mostom cez dunaj na ktory nejak kazdy zabuda. v madarsku je nutnost min. usek po dorog napojenie na most cez dunaj aj cast M0 medzi cestami 10 a 11.

Suhlasim, pricom zda sa to ako obrovske cislo, ale napr. teraz staviame “naraz” 61 km D1 (o par mesiacov to moze byt aj 85 km) a to v nepomerne tazsom terene.

IMHO tych zhruba 76 km aj s mostom cez Dunaj bude lacnejsich, ako ± 30 km usek H.Stubna-ZH v 1/2 profile.

No nepovedal by som, ze usek od Hronskeho Benadiku po ZH je menej klukaty.

Este to moze byt HB - R7 cca 27-30 km, R7 - Sahy cca 10-12 km.