štandardný stredoeurópsky čas vs. letný ?

Ad

Prečítaj si zopár nie mojich príspevkov, nielen, na tretej strane tejto témy, preto som toto tiež pripomenul. :wink:
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
https://europskenoviny.sk/2018/11/07/ludia-chcu-letny-cas-vlada-zimny-zamiesat-karty-moze-koordinovany-cas/

Podľa ankiet a prieskumov až okolo 80 percent Európanov, ale aj Slovákov, si želá letný čas. To pre nich znamená, že večer získajú hodinu denného svetla navyše. Získaná hodina v lete, ale bude stratou hodiny v zime ***, keď slnko bude vychádzať namiesto o pol ôsmej až o pol deviatej. To ľuďom, podľa ich vlastných slov neprekáža. Naopak zástancovia zimného času s tým majú dosť veľký problém.
​Zimný čas podporujú najmä odborníci z oblasti medicíny a psychológie. Okrem iného sa opierajú o najnovšie vedecké poznatky v oblasti biorytmov…

P. S. Ja našťastie zatiaľ s menením nemám ťažkosti. A nech s tým celozemeguľovým UTC nehlúpne ani pani technokratická meteorologička Miriam J. zo SHMÚ. ***Platí teda prenesene i to, čo povedal ten starý Indián, howgh.
dialnice.info/gallery/image … e_id=40691

Ale to je úplné nedorozumění.

1. to je vseobecny klam/neznalost - aj okolo zimneho slnovratu nebude denne svetlo na Slovensku (aj v BA) neskor ako o osmej rano a aj pri “zimnom case” budeme vstavat za tmy - hlavne ti co mame budik o siestej a skor
  2. a ide hlavne o ziskanie hodiny prave v zime a nie v lete
  3. v lete by vacsi problem (resp. hlupost) bolo podla mna prilis skore svitanie (uz okolo druhej rano ! - v BA o cca 2:11 v Humennom cca o 1:45)
  4. zial nemozme si dovolit taky luxus ako indiani aby sme vstavali podla slnka (aj ked by sa mi to pacilo)

PS: cital som vsetky prispevky aj v tomto vlakne a zatial som nenarazil na rozumny dovod preco neaplikovat letny cas (ostal mi len politicky dovod, alebo osobne pocity kazdeho soudruha )

to: KN.SK - nestihol som doplnit - ja tymto neutocim na Teba (a ani na nikoho ineho) - beriem to ako polemiku a debatu o dovodoch/prinosoch/negativach a snazim sa reagovat na (podla mna) nepresnosti, zavadzania ci nesuvisiace alebo nevhodne argumenty (hoc neumyselne) - a mozno narazim na argumenty, ktore presvedcia aj mna

ci si myslel takyto prispevok?

realita: v Zahorskej Vsi (pri aplikovano letnom case) zacne pocas najkratsieho dna svitat o 7:24, denne svetlo (mozes citat a bez problemov rozoznavas farby) bude o 8:05

a ak by som chcel byt hnidopich tak by som argumentoval, ze aj pri zimnom case by deti “z radostou” vstavali, pretoze zacne svitat az o 6:24 a aby si sa zobudzal zo svetlom (teda podla svitania) tak ako by to bolo idealne podla neurobilogov ci chronobilogov, tak by proces svitania mal zacat aspon 20-30minut pred tym nez vstanes (aby sa organizmus/circadialne procesy nastartoval podla svetla) - teda ani “zimny” cas nie je ok

a nasledne (vid vyssie uvedenu realitu) ako mam brat vazne vyjadrenia “odbornika” ak vypusti nieco taketo:

problem je ze velmi casto narazam na to co upozornuju aj v inych clankoch:

zaciatok vyuky v skole aj zaciatok smeny vo fabrike sa da uplne jednoducho posunut tak, aby respektoval vychod a zapad slnka. ci uz jednorazovo podla toho ci sa zavedie letny alebo zimny, alebo dokonca ked sa vo firme alebo na zrps dohodnete tak si mozete zachovat aj kvazi striedanie letneho a zimneho casu tym, ze budu inak zacinat smeny/vyucovanie v lete a v zime.

ja som hlasoval za letny cas, ktory mi vyhovuje viac, ale ak budu nemci, cesi, talini, atd mat zimny tak jednoznacne aj my musime mat zimny. ak budu striedat, tak bohuzial aj my musime zostat na striedani.

Podla poslednych zverejnenych informacii sa ma striedanie casu skoncit az v roku 2021. Takyto je zatial plan EU.

zpravy.idnes.cz/zmena-casu-evro … domaci_pmk

tu je k tomu clanok

Vida, tak Junckerov bullsh*t o tom, že si má každý štát zvoliť podľa seba skončil tak rýchlo, ako začal.

dalo sa cakat ze EU sa nedokaze dohodnut.

aj tak si myslim, ze nebude jednotny cas v celej EU, urcite Portugalci, Bulhari a Rumuni a mozno aj Greci budu proti jednotnemu casu, je nezmysel mat 1 cas v ramci EU vzhladom na geograficku polohu a rozdiel cca 40° zemepisnej dĺžky

hlavne by to bol priamo sok, keby dokazala EU nieco takto rychlo naimplementovat. ale je zaujimave, ze kopu veci riadi EU priamo a direktivne a zrazu pri tak podstatnej veci ako zmena casu necha rozhodovat jednotlive staty

aquilla: Tak už som počul aj také konšpirácie, že to komisia robí naschvál - aby dokázala, že členské krajiny sa nevedia dohodnúť na takejto “trivialite” a preto potrebujeme osvietených euroúradníkov, ktorí všetko vedia najlepšie.

Pre aký čas sa pravdepodobne rozhodnú krajiny?

Slovensko zimný
Česko zimný
Poľsko letný
Rakúsko ?
Maďarsko zimný

focus.hnonline.sk/ekonomika/cla … e-sposobit

Minimálne Česko bude mať určite rovnaký čas ako Nemecko, takže byť novinármi, s týmito vyjadreniami by som bol opatrný.

Dufam ze Nemci a Rakusania budu mat dost rozumu a daju si letny. Jak pojdu aj Poliaci do letneho tak by bola totalna somarina ist do zimneho

nemcom moze letny vyhovovat menej ako nam..v strede nemecka vychadza slnko este o pol hodinu neskor cize zimne rana su tmave, v lete tiez o pol hodinu menej zbytocneho slnka rano a aj v zimnom case o pol hodinu viac svetla poobede ako u nas. berlin je nam blizsi -asi 1/4 hodina rozdiel - zato porurie az 3/4 hodina…

U Nemcov to bude este napinave. Su prieskumy aj v prospech aj v neprospech letneho casu:

dak.de/dak/bundes-themen/ze … 17550.html
halloherne.de/artikel/knapp … -32456.htm

Holandania su za standardny cas:
dutchnews.nl/news/2018/12/f … no-change/

v zapadnom nemecku maju o vyse hodinu neskor slnko ako slovensko, co je asi najlepsi prikald, ze pre slovensko by posunutie o jedno hodinu aj v zime realne nic zleho neurobilo. kazdoapdne aj ked vacsina ludi hlasovala pre letny cas, je dost velka sanca, ze sa nemci bohuzial priklonia k standardnemu casu.

edit: oprava zjavnej chyby :slight_smile:

@aquilla: V zapadnom Nemecku maju Slnko o hodinu skor ako my? To sa zem toci naopak ci co? :smiley:

Od nas na zapad ma zmysel skor “zimny” cas - v Zurichu je napr. v lete tma az okolo 22:15. Ak by zimny cas ostal u nas, v lete by bolo svitanie uz okolo 03:15 (Bratislava), co nie je velka vyhra, na vychode by to bolo este o cosi skor. Kazdopadne si myslim, ze si cas zosuladime s najvacsimi europskymi obchodnymi partnermi. Ked to tak sledujem, je to ako s brexitom - najprv tlak, ze treba zmenu a chceme ju a potom sa nevieme dohodnut :slight_smile:

Najcerstvejsi prieskum v Nemecku zistil, ze Nemci chcu standardny cas google.sk/amp/m.haz.de/amp/ … Winterzeit