štandardný stredoeurópsky čas vs. letný ?

V poslednej dobe rezonuje téma zrušenia striedania časov. Väčšina občanov EÚ, vrátane SR, ktorí sa vyjadrili v prieskume EÚ, boli za zrušenie striedania. Väčšina obyvateľov EÚ, vrátane SR, boli za ponechanie letného času, ak sa striedanie zruší. Slovenské Ministerstvo práce, ktoré predstavuje koordinátora medzi rezortmi a inštitúciami sa prikláňa k zimnému času. Na Slovensku to vyvolalo vlnu odporu a v rôznych ľudových hlasovaniach boli ľudia za letný čas (70 až 90 % v jednotlivých anketách). Taktiež je dôležitá koordinácia medzi okolitými krajinami kvôli logistike a doprave. V hre je aj rozdelenia časového pásma napríklad na západnej hranici Nemecka, lebo jedno časové pásmo od Španielska po Čiernu nad Tisou je príliš široké. Na zavedenie trvalého zimného času by najviac doplatil zo Slovenska východ, kde je východ a západ slnka cca o 20 min skôr oproti Bratislave.

Vznikla aj petícia za letný čas:
peticie.com/za_zachovanie_l … ia_asu?a=2

V prípade ponechania zimného času by svitalo už pred 3 ráno a slnko by vychádzalo 03:30. Osobne si myslím, že to by bolo zbytočné mrhanie svetlom, nakoľko vtedy je aktívna menšina ľudí. Naopak, väčšina ľudí je aktívna poobede a podvečer, preto chcú letný čas, aby neprišli o dlhé letné večery (zároveň by aj v zime slnko zapadalo až 16:30 namiesto 15:30). Psychológovia tvrdia, že proti depresiám je dôležité mať veľa svetla, čo by spĺňal letný čas, rovnako aj z pohľadu bezpečnosti premávky spomínajú dopravní analytici výhody letného času. Životný štýl sa zmenil, ľudia už chodia do práce na 6-8 a sú radšej, keď majú svetlo poobede, čas na grilovačky, šport…

Ministerstvo dopravy ale upozorňuje, že do roku 2019, kedy plánovala Európska komisia zrušiť striedanie, nestihne prestaviť systémy. :smiley:

Debata s europoslancami a odborníkmi z radov dopravcov, lekárov, psychológov, distribučných firiem elektriny:
youtube.com/watch?v=_0SpColIVYM

Ak by sa striedanie časov zrušilo, za ktorý čas ste?

pozn. admin: upravenie terminologie (vdaka rastislav) a pridanie zachovania striedania.

Osobne som za trvaly letny cas. Presne z dovodu, ze radsej budem vstavat do tmy a mat vecer o hodinu viac svetla. navyky ludi a celkovo ako ludia ziju sa za posledne desatrocia dramaticky zmenil.

p.s. dovolil som si pridat do hlasovania aj moznost zachovania striedania, kedze niektore staty podla posledneho vyjadrenia by boli za zachovanie striedania.

Najskor k pojmom: zimny cas na Slovensku nemame. Mame len Stredoeuropsky cas CET, ktory plati aj dnes a Stredoeuropsky letny cas CEST, ktory byva v lete. Po vojne sme mali kratko aj zimny cas, ktory bol voci Stredoeuropskemu o hodinu posuny opacnym smerom ako letny

Stredoeuropsky letny cas, ma rovnaku hodnotu ako Vychodoeuropsky cas, ako je v zime napr. na Ukrajine.

Dolezitejsie ako to, aky cas budeme mat, je koordinacia so susedmi. My sme v europskej ankete uprednostnili letny cas, ale napr. Cesi uprednostnili stredoeuropsky. Takze v obidvoch statoch nemozme vyjst ludom v ustrety, iba ze by sme sa po 100 rokoch Ceskoslovenska zmierili s tym, ze nebudeme mat nielen rovnaku menu, ale ani rovnaky cas.
Cesky minister presadzuje standardny cas “Napríklad český minister dopravy Dan Ťok dal pri príchode najavo, že Praha by chcela zostať na štandardnom čase.” sa pise v clanku v Case:-) cas.sk/clanok/759806/krajin … h-rakuska/
Asi preto aj Richter navrhol standardny cas.

Slovensko ale tak ci tak zostane na hranici - len bud si vyberie stredoeuropsky cas ako Cesi alebo vychodoeuropsky cas, ako nas najvacsi sused Ukrajina (ktora pravdepodobne tiez zrusi striedanie casu, kedze obidvaja susedia aj Rusko aj Europska unia budu bez striedania a podla sucasnych politickych nalad sa prikloni skor na stranu EU ako Ruska)

Pokial ide o moje osobne preferencie, u mna maju prednost deti pred mojimi osobnymi letnymi zaujmami, nechcem, aby do skoly v zime vstavali do tmy, ked by napr. v Bratislave vychadzalo Slnko v zimnom slnovrate o 8:39.
V Parizi by ponechanim letneho casu vychadzalo slnko v zimnom slnovrate o 9:41, tak velmi neverim, ze si ponechaju letny cas.

cesi naopak chcu letny cas.

zpravy.idnes.cz/stridani-casu-l … omaci_lesa

pri nas to bude podstatne ako sa rozhodnu nemci.
lebo ako sa rozhodnu nemci, tak sa rozhodnu poliaci (ktory uz minuly rok schvalovlai ponechanie len letneho casu)
a ako sa posunu nemci, tak sa rozhodnu aj rakusania, cesi budu urcite tiez podobne. cize nase rozhodnutie je bezpredmetne. a uz vobec nikoho netrapi ukraina.

s casom je problem v tom, ze spanielsko je v zlom casom pasme uz od franca, a vlastne aj francuzsko je na rozhrani.

p.s. upravil som terminologiu a pridal hlasovanie o zachovani terajsieho stavu

Kazdy stat ma ale svojho suseda. Malo pravdepodobne je, ze Francuzi alebo Dani budu suhlasit s inym casom ako budu mat Nemci. Tiez chodia medzi tymito statmi rychliky, ktorymi argumentuje Richter.

jasne, ze ma, ale v ramci CEE sa to toci okolo nemecka. benelux, dansko, polsko a rakusku budu mat temer na 99% rovnaky cas ako nemecko.

cesko bude tiez chciet mat cas ako nemecko a slovensko nebude vynimkou. madarsko bude to iste co rakusko a nemecko.

takze ano, francuzko bude take ako nemecko a kedze nemeci chcu letny cas, tak je podla mna skor rozhodnute.

60 tisic Cechov praveze v konzultacii Europskej unie uprednostnilo standardny cas:
g8fip1kplyr33r3krz5b97d1-wpengi … 406_en.pdf

K hlasovaniu su ale vyhrady, lebo sa hlasovalo cez internet a tym padom hlasovali najma mladi a vzdelanejsi (ktorych to zaujima), menej stari a manualne pracujuci.

Dakujem, takto to je spravnejsie, aj ked najspravnejsie by bolo pytat sa, ci chceme stredoeuropsky cas (+1 oproti GMT) alebo vychodoeuropsky cas (+2h oproti GMT). Resp. ci nemecky ci ukrajinsky. Letne casy uz totiz nebudu.

Tu to dalej smrdi problemom, ak by Stredna Europa pouzivala vychodoeuropsky cas, lebo neverim, ze konzervativni Briti sa vzdaju svojho GMT (Greenwich Mean Time) pomenovaneho podla Londynskej mestskej casti Greenwich. Tak by bolo Francuzsko - sused Britanie a najma Spanielsko, ktore je zapadnejsie ako Britanie, vzdialene od Britanie az o 2 hodiny, co obchodu a spolupraci nepomoze. O pripadnych problemoch na Irsko-SeveroIrskej hranici ani nehovorim.

Este 2 postrehy k mediam a hlasovaniu - ak by sa hlasovalo pred Vianocami, asi by vysledky boli ine, ked by si rodicia uvedomili, ze maju svoje rozospate deti posielat do skoly za uplnej tmy, co asi nie je velmi bezpecne. Podobne novinari vzdy budu na strane letneho casu, lebo oni musia robit dlho do noci, kedze rano uz musia byt cerstve spravy z predchadzajuceho dna, takze objektivitu od novinarov v tomto necakajme.

Akokolvek, ak aj prijmeme letny cas, tak postupne sa vsetky aktivity posunu o hodinu (do skoly sa zacne chodit na 9:00) a z roboty tiez o hodinu neskor. Takze ziadna hodina navyse poobede k dispozicii nebude, to je iluzia. Akurat obed nebude naobed, lebo malokto stihne vyhladnut po neskorych ranajkach.

Podľa mňa to ,že dali štátom na výber je tá najhoršia varianta.
Určite vzniknú nejaké “časové ostrovy” pretože každý štát s niekým susedí →
ideálny stav by teda znamenal ,že by sa úplne celá E zhodla na jednom čase →
prakticky nemožné.
Osobne som za “prirodzený” resp. pôvodný CET resp. SEČ (po slovensky). Ale že by mi letný vadil povedať nemôžem.
btw. Na internet (ako zbraň hromadného ničenia mozgových buniek ,keď niekdy čítam ,čo sú ľudia schopní vyplodiť) sa už stihli aj ozvať aj ľudia ,ktorý vravia ako sa nemyslí na prírodu a zvieratá. Vysvetľovanie ,že čas je ľudský výmysel ,ktorý je pre ľudí a príroda si žije svojím “časom” je zbytočné ako čakanie na Dankovú rigorozku

Poludnie je normálne, aby bolo o ±12.00 h. Je podľa mňa prirodzené, aby bol zavedený normálny štandardný SEČ (aspoň v oblastiach približne od poludníka 15° v. d. cca. ±7°30’ [v SR najvýchodnejšia obec Nová Sedlica leží na poludníku s hodnotou 22°30′ 56″ v. d.]).
Hlavne nech zrušia striedanie časov. Bol len prirodzený a letný čas. Ak by nebodaj ostalo pri “zimnom”, tak by sa jazdilo hlavne zrána za tmy, čo by nevadilo, keby niektorí nejazdili s rozladenými svetlami, ktoré oslňujú/oslepujú oprotijazdiacich.

Tak ja som urcite za letny cas. Kto potrebuje rano o 5 svetlo? Podla mna cim dalej tym menej ludi. Ano kedysi ked velka vacsina ludi pacovala od 6 do 14 to mozno malo zmysel, ale takych je cim dalej menej

Žiadny čas nie je normálny. Každý je výmysel človeka. Môžeme si ho prispôsobiť potrebám človeka, tak ako doteraz. Ale načo ti je slnko o 12 najvyššie? Je potom lacnejší chlieb ako keby bolo o 13?
Ak ostane zimný, potom sa začne “prirodzene” počas najdlhšieho dňa v lete:

-v Novej Sedlici:
-brieždiť o 02:43, slnko vyjde 03:26. To je ozaj prirodzené, to využije väčšina populácie, ktorá je vtedy už hore. :slight_smile:
-západ slnka bude už 19:39 a súmrak 20:22 (teraz 20:39 a 21:22), kedy chcú byť ešte ľudia vonku, športovať, grilovať, vracať sa z turistiky.

-v Záhorskej Vsi:
-brieždiť o 03:10, slnko vyjde 03:52.
-Západ slnka bude už 19:58 a súmrak 20:40 (teraz 20:58 a 21:40)

Ak by mal ostať trvalo zimný čas, tak to nech už radšej ostane striedanie.

O 13. h tiež nebude lacnejší, ani o 20. h.

Ked hovorime A, povedzme aj B:
Ak by NEmal zostat zimny cas, tak v Zahorskej Vsi bude slnko pocas najkratsieho dna vychadzat 8:41. Deti do skoly pojdu v uplnej tme. Uz vidim, s akou radostou tam budu chodit a ako sa im bude chciet vstavat (a ci tam vobec dojdu, ked ich nikto nebude vidiet). Slnko je v tento den najnizsie nad obzorom, takze slnecny svit je ovela vzacnejsi ako v lete, pri oblacnosti bude tmavo cele doobedie.

A v takom Santiagu de Compostela v Spanielsku, s ktorym mame v sucasnosti rovnaky cas, by Slnko pocas zimneho slnovratu vychadzalo o 10:02 . Rano ako sa patri.

Striedanie casu je prezitok, skokove zmeny nie su pre cloveka prirodzene.

Rastislav, .

Oprava: … “letnom”, … :unamused:

Nevidím jediný problém, prečo by Slováci nemohli mať o hodinu viacej ako Praha. Medzi najvýchodnejším slovenským a najzápadnejším čekým bodom je 15 stupňov, t.j. rozdiel v svitaní je cez 40 minút.
Máme aj príklad: Rumunsko a Bulharsko máme v EU a majú o hodinu viacej ako majú Maďari, žiaden problém!

Áno, to máš pravdu. 08:05 by svitalo a 08:38 by bol východ slnka. Na druhej strane tí, čo sú už vtedy v robote sú aj tak v kancli alebo vo fabrike pri umelom osvetlení. Bonus by mali to, že keď skončia o 14, 15, 16 v robote, tak západ je až 17:01 a súmrak 17:38. Takže majú čas vybehnúť na prechádzku užiť si slnko. To je práve čas, kedy sú všetci aktívni. Na stredných školách (áno, pravda, to sú už starší žiaci ako na ZŠ), sa bežne chodí na 07:00 na nultú hodinu.

Samozrejme, súčasné rozloženie jedného časového pásma od Španielska po Čiernu nad Tisou je trochu extrém. Nám by vyhovoval možno letný, kvôli dlhšiemu svetlu poobede, im zas zimný, aby nemali neskore východy slnka. Preto je možnosť viesť hranicu časovéhio pásma napr. po západnej hranici Nemecka. Samozrejme, ďalšia vec je dopad na obchod, logistiku, dopravu. No neznamená to, že to musí ostať tak, ako je to teraz v 1 pásme, aj keď by to bolo ideálne. Nakoniec, v prieskume sa Španieli vyslovili za letný čas, takže by aj tak boli v UTC+2. Netreba zabúdať, že majú iný režim ako my a sú hore do noci.

A keď sa hovorí o rozdielnych časoch u nás a v ČR, príklad, že to ide je Portugalsko a Španielsko, ktoré sú si aj kultúrne blízke. No, samozrejme, nechcel by som, aby sme boli v inom pásme ako okolité krajiny. :smiley:

V Paríži vychádza slnko počas najkratšieho dňa 08:42, no aj tak sa Francúzi vyslovili v hlasovaní za letný čas celoročne keby sa striedanie zruší. Čiže by to bolo 09:42.
Španielske Santiago de Compostela má východ počas najkratšieho dňa 09:03, no aj tak sa Španieli vyslovili za trvalý letný čas, čiže by to bolo 10:03.

Ja by som tie europske konzultacie nebral prilis vazne, ako so pisal, su voci ich reprezentativnosti vyhrady, a ak by sme sli striktne podla nich, tak mame iny cas ako Cesi.

Názor dopravného analytika Drahovského k téme:

Ja ešte dodám, že v diskusii europoslancov jeden z nich uviedol, že zavedením zimného času by sme sa pripravili o 80 dní slnka po 19tej a ďalších 80 po 20tej.

O pár príspevkov vyššie bol výsledok prieskumu z ČR od agentúry, kde si Česi vybrali letný čas. A mohol by som sem dať niekoľko ľudových hlasovaní z FB a SK spravodajských portálov, kde LČ vyhráva na 70-80 %.

Ty si argumentoval konzultaciou EU, preto som ju spochybnil. A prieskum Facebooku mozem spochybnit tymto clankom: “Vo facebookovských voľbách by si víťazstvo vybojovala strana Richarda Sulíka. Facebook najviac pomáha strane Mariana Kotlebu. Z voličov so sociálnou sieťou by ho volilo 16 percent opýtaných. Keby ale hlasovali iba ľudia, ktorí Facebook nepoužívajú, získala by ĽSNS iba šesť percent hlasov” europa.pravda.sk/aktuality/clan … -rok-2021/

Mna to Cesko az tak netrapi (jeho podiel na nasom obchode stale klesa a o par rokov ho predbehne ovela vacsie Polsko), pre mna je podstatna eurozona a nas najvacsi obchodny partner Nemecko. Suhlasim s Aquilom, ze by sme sa mali drzat Nemecka. Tam nastastie maju triezve nazory: “Vedci obhajujú zimný čas ako normálny čas” news.de/politik/855716221/ze … schafft/1/