štandardný stredoeurópsky čas vs. letný ?

Tu je clanok vedcov v cestine: zpravy.idnes.cz/stridani-casu-z … omaci_lesa

Táto téma má chybný až zavádzajúci názov. Správny je Letný vs. štandardný stredoeurópsky čas.

len cela tato studia sa zaklada na predpoklade, ze ludia pojdu skor spat, co ale v dnesnej dobe nelplati, cize aj cela studia je tym padom bezpredmetna.

co sa tyka zostania slovenska v terajsom letnom case, aka UTC+2, tak by sme na tom s briezdenim boli stale lepsie ako spominane spanielske mesta na atlantickom pobrezi. cize vobec nic by sa nestalo. tam tiez maju deti, co musia byt v tme v prvych hodinach. jedine co maju ine, ze niektore casti v spanielsku zacinaju skolu nie o 8:00 ako je u nas zvykom, ale 8:30.

koniec koncov aj toto je ciste len politicke rozhodnutie. tak ako prestali zmenu casu v rusku, turecku, alebo cina je jedna velka casova zona, tak aj tu pojde najma o politicke rozhodnutie.
opraveny aj nadpis temy

Vidím a ďakujem.
Ad “deti”: Neriaďme sa tým slovenským: Ak mne skapala koza, nech skape i susedovie.

Podla mna je letny cas vhodnejsi pre sucasny styl zivota. Vacsina ludi radsej obetuje rannu tmu, ale vecer maju svetlo na uzivanie. To plati aj v lete aj v zime.

Spanielsko a Francuzsko maju teraz sancu sa vratit do svojej zony. Myslim, ze mat v EU tri casove pasma nie je problem. V Amerike maju styri pasma a nepostrehol som nejake problemy.

Pozeram, ako rychlo sa daju jednou vetou zrusit vyskumy vedcov:-)
Tu je podrobnejsi clanok: ct24.ceskatelevize.cz/domaci/26 … fyziolozka

Pre zaujimavost, pred rokom bola udelena Nobelova cena za chronobiologiu za vyskum, ze zive organizmy synchronizuju svoj biologicky rytmus s otacanim Zeme. aktuality.sk/clanok/525944/ … cinu-2017/

Odbornici sa prihovaraju za to, aby to bolo aj odborne rozhodnutie. Aby sme nedopadli ako v Rusku, kde si odbornikov a staznosti ludi vypoculi az potom, co politici rozhodli a vratili sa natrvalo k standardnemu casu: etrend.sk/ekonomika/skuska-stop.html

Nenavrhujem uz menit nadpis, ale ja by som isiel este dalej: Standardny stredoeuropsky (UTC+1) vs. Standardny vychodoeuropsky (UTC+2) - ten napr. trvalo plati v ruskom Kaliningrade, s ktorym sa casovo mozeme zjednotit

Ceske stanovisko cierne na bielom: uprednostnuju zimny cas: aktuality.sk/clanok/637239/ … neho-casu/

•••

Fyziológia človeka nepustí. Grilovať sa dá pri hviezdičkách a mesiačiku, i pri lúčoch (moderne fakliach). :wink:

to je dost extrem, ale npr. rumunsko (uz nejaky ten rok clen EU) je inom casovom pasme. mozno by mohlo byt riesenie rozdelenie casovych pasiem. som za letny cas a nie je to otazka ci bude svetlo do 16-tej alebo 17-tej v januari ked pocasie nepraje aktivitam vonku. skor ide o mesiace marec az maj resp. september-oktober. vtedy nie je jedno ci je svetlo do 17-18 alebo 19.tej.

mimochodom vstavanie do tmy je aj teraz. casto aj deti podla toho kolko cestuju do skoly. pri pracujucich povazujem za zdravsie vstat do tmy ale mat cas si poobede vyventilovat hlavy za svetla ako chodit do prace na 8-9 a tahat do nevidim 17-18+

Chcel by som stretnúť obyčajného človeka (tj. nie štátny orgán, ani akademika), ktorý chce v strednej Európe zachovať zimný čas a poznať jeho argumenty pre. Letný čas je nevýhodný len pre obyvateľov Španielska, Francúzska a Beneluxu, ale tí by sa mohli presunúť do GMT

Kto tvrdí, že škola musí začínať o 8:00? Keby sa začiatok posunul o hodinu, deti by sa len potešili :sunglasses:

Ako som napisal vyssie, nie je to problem. V spanielsku na atlantickom pobrezi uz teraz sa briezdi po 9tej. teda maju horsiu situaciu ako by sme mi mali teoreticky po prijati letneho casu.

Takze znovu opakujem, toto je ciste politicke rozhodnutie. Navyky ludi sa radikalne zmenili. Este pred 30timi rokmi sa besne chodilo ro prace na 7mu. Teraz je vacsina sluzieb na 9tu a to iste zamestnanci. Pri praci na zmeny je to jedno.

Nechcel som už reagovať na túto tému. Hodinkové zariadenia sa dajú posúvať “hore” i “dole”, tak potom prečo nie štandardný čas? Časy aktivít sa dajú upraviť, nie. A nie každá novota je nevyhnutne kladná, prospešná. Ako Aquila pripomenul, môže to byť i neodbornícke rozhodnutie politikov.
Inak boli šumy pred pár rokmi, že v Španielsku prejdú na UTC. Dúfajme, že v Nemecku konečne zvíťazí rozum a zvolia si (š)SEČ, sú “západnejšie” od nás, potom možno i u nás nebudeme mať kyjevský. :neutral_face:
http://tdi.sk/casovepasma/Standard_World_Time_Zones2.png

P. S. Francúzsko možno kvôli večnej rivalite s Angličanmi/Britániou si zvolili UTC+1 miesto UTC (Greenwich Mean Time). :wink:

:wink:
Svetloružové = pásma v príslušnom slnečnom čase (~ hviezdny čas alebo siderický čas)
Ružové = pásma posunuté o +1 h od príslušného slnečného času
Červené = pásma posunuté o +2 h od príslušného slnečného času
Sivé = pásma posunuté o -1 h od príslušného slnečného času

Oprava/spresnenie:
Štandardný stredoeurópsky čas (tzv. zimný):
[album]40653[/album]

Neštandardný stredoeurópsky čas (tzv. letný):
[album]40654[/album]

Jednoznacne zimny cas. Clovek ma vstavat s vychodom slnka, nie pred nim :unamused:

Ty budes vstavat o 4 rano?

Za poludníkom (22° 30’) ktorý vymedzuje UTC+1 je len jedna najvýchodnejčia obec na Slovensku Nová Sedlica. Inak povedané len 4’ 3’’ zemepisnej dĺžky územia Slovenska sú v UTC+2. Prirodzenejšie je mať poludnie keď je slnko najvyššie a polnoc keď je najďalej od nadhlavníka. Tomu na Slovensku viac zodpovedá UTC+1. Slnku (svetlu) sa v sučasnoti nie je problém prispôsobiť. Preto sa čudujem týmto diskusiám, ku ktorým som nechtiac tiež prispel.

Clanok o tom, co pisal pred par dnami:

dennikn.sk/1280879/chceme-letny … n/?ref=mpm

Nezmysel! Ja chodievam na obed o 11:00. Je to dané zamestnávateľom a nie zamestnancami! Nie každý ma slobodné povolanie, a aj tak sa snažíme prispôsobovať deťom. Buď, aby sme ich odviezli do školy, alebo aby sme sa vyhli takýmto rodičom :slight_smile: