štandardný stredoeurópsky čas vs. letný ?

“Malokto” neznamena “nikto”. Aj po prechode na letny cas budu existovat ludia, ktori musia obedovat pred 12:00, ale bude ich vyrazne menej. Posun vyucovania kvoli bezpecnosti deti (aby nemuseli chodit do skoly potme) bude totiz znamenat aj posun dalsich aktivit, ako napr. v clanku uvadzanych uradnych hodin. Obchodnici budu mat radsej prvu hodinu zavrete a otvorene o hodinu dlhsie, lebo prvu hodinu zarobia menej ako cez pridanu hodinu. Z rovnakeho dovodu sa posunie aj obed, ale to som uviedol len ako symbol, kedze slovo obed v slovencine ma 2 vyznamy: poludnie a hlavne jedlo dna. Podstatnejsie je, ze kedze deti budu vstavat neskorsie, budu vstavat neskorsie aj ich rodicia, ktori si ale budu musiet urobit svoju pracu, takze ju dokoncia neskor a tak ci tak nebudu mat hodinu svetla po praci navyse. Z tohto hladiska je vlastne jedno, ci prijmeme stredoeuropsky alebo vyhodoeuropsky cas, o hodinu svetla cez letne vecery prideme tak ci tak (v prvom pripade automaticky, v druhom pripade posunutim aktivit v celej spolocnosti o hodinu neskor). Dlhsie letne vecery zabezpecuje prave striedanie casu, preto ak niekomu na nich velmi zalezi, mal by lobovat za ponechanie striedania standardneho a letneho casu.

nemyslím, kto dnes chodí robiť za pásom od 6:00 a kto dnes chodí ťukať do excelu od 9:00, ten svoje návyky nezmení

Ja si myslim, ze to bude postupne, samozrejme nie na kazdej pozicii. Ak nadriadeni zacnu chodit do prace neskor kvoli tomu, ze vozia svoje deti do skoly, ktorej zaciatok sa o hodinu posunie, tak postupne ich budu nasledovat aj podriadeni, lebo nebudu chciet odchadzat z prace ovela skor ako ich nadriadeni (a pocuvat ich niekedy nevyslovene vycitky “Ty uz ides?”) . Mnoho krat im to aj bude vyhovovat, kvoli ich vlastnym detom. A kedze v praci nebudu chciet travit viac ako je nevyhnutne, radsej to vyriesia tak, ze zacnu neskor. V mnohych firmach je sice dnes uz ciastocne flexibilny cas len s niekolkohodinovym povinnym oknom, ale ocakavam, ze aj toto sa posunie, aby zostal cas na stretnutia s kolegami, kedze niektori z nich objektivne kvoli detom zacnu chodit do prace neskor.

Opakujem, v spanielsku maju uz teraz pri atlantiku neskorsie briezdenie ako by sme mi mali pri posune na letny cas. A jedine je ze su niektore skoly so zaciatkom o 8.30

gallery/image_page.php?album_id=54&image_id=40691

To je uplne trefne. Mne casto kolegovia hovoria, ze ked pridem skor do prace a skor odidem, tak mam vlastne dlhsi den :laughing: To ze je to pre mna maximalne neprirodzene o tom pomlcim.

mohla tam byt aj fotka dochodcu alebo nezamestnaneho, bezny biely clovek vsak zije vo svojich coraz uzsich mantineloch…bezny nocny klud alias 8 hodin spanku je 22-06. a to uz je skor nastavene na letny cas a polnoc teda nie je stred spanku, potom 1/4 ludi robi cez vikendy/noci, velka cast map pohyblivu pracovnu dobu, ina cast musi zabezpecovat nejake sluzby od presne danej hodiny bez ohladu na svetlo/tmu…(to je to co ten ujo na obrazku nemusi…)

To je pohľad rodiča školopovinných detí s typicky slovenským šéfom - otrokárom. Ale nie všetci sme takí, môj šéf napríklad nerobí nič, tak mu je jedno, kedy odchádzam :slight_smile: Robotníci v automobilkách začínajú za tmy o 6-tej a deti do školy nevodia. A mladí v shared service centrách deti nemajú.
A ešte jedna otázka, pri zachovaní trvalého “zimného” času bude v Košiciach v júni vychádzať slnko o 3:30, ako ľudia naložia s tou hodinou svetla ráno navyše? :slight_smile:

Ja som nikdy nemal sefa otrokara ani ako sef verim ze som nebol otrokar, ale moja skusenost je taka, ako som popisal. Je normalne, ze ked sef zacne chodit do prace neskor kvoli tomu, ze sa posunie skola, tak bude vyzadovat aj od svojej sekretarky atd. aby bola v praci vtedy, ked je tam aj on.

Uznavam, ze hodina rano navyse v Kosiciach nebude velmi vyuzivana (aj ked mozno by to mohlo viac obyvatelov motivovat trenovat na najstarsi europsky maraton -:), ale ja ak mam dat na jednu misku vah o hodinu neskorsi uz aj tak neskory vychod slnka v zime, co je nebezpecne pre deti, lebo riziko smrtelnej nehody v noci je az 7 krat vacsie tymbezpecnosti.cz/novinka/7 … zuje-.html a na druhu misku vah o hodinu skorsi zapad slnka v lete, ked je slnko prazi cely den, tak radsej volim skorsi a chladnejsi romanticky vecer v lete (pri svieckach:-)
Pre zaujimavost, aj ked s nami sa to neda porovnavat, lebo nemame take vysoke teploty (no v rozpalenej Bratislave sme uz na polceste quora.com/What-time-zone-is-Arizona-in Takze niekto moze mat rad svetlejsi letny vecer, naopak iny moze uprednostnit chladnejsi letny vecer pre svoje aktivity.

to je praveze otrokarstvo, jasne stanovene pravidla su ze bud musim chodit na nejaku hodinu ale nie na zaklade toho ako si svoj den naplanuje sef. alebo mam pohyblivy cas. ja som mal skusenost u zubara ktory je v praci od 7 a jeho sestricka bez ktorej niektore ukony nevie urobit chodi pred 8. ma problem s dopravou. a toleruje sa to a tiez som to pochopil.

Asi nemas skusenost s riadenim vacsej firmy. Kto tvori pravidla, ak nie sef, ktory je zodpovedny za chod firmy, za dodrziavanie zakonov, ze to, ze zamestnanci maju pracu a placu a za to, ze akcionari maju zisk?
Naklady na sefa vo firme su velke, preto sa musi venovat len najdolezistejsim riadiacim a strategickym veciam a operativu musi delegovat. Nemoze vybavovat telefony, pripravovat podklady a podobne menej zlozite cinnosti, ktore zvladne niekto iny so zlomkovym platom. Z tohto pohladu sa aj pracovny cas sekretarky musi prisposobit pracovnemu casu sefa, nie naopak.
Nehovorim, ze nemozu byt vynimky (dovolenky, choroba, skolenia, surne sukromne zalezitosti), to kazdy pochopi, vsetci sme ludia, ale z vynimky nemoze byt pravidlo, lebo taky sef je zly hospodar, lebo nielenze vykonava pracu sekretarky (casto neefektivne, lebo sekretarka ma prax to zvladat lepsie) za svoj nasobne vyssi plat (cim zvysuje naklady firme), ale najma takto usly cas chyba na riadenie firmy a rozhodovanie o smerovani firmy, co nasledne mozu pocitit ostatni zamestnanci.

takze cela republika sa ma prisposobovat tym co riadia velke firmy a zaroven vozia svoje deti do skoly aby nemuseli ist za tmy?

Nielen sefovia, ale vela obycajnych zamestnancov - rodicov (ktori na rozdiel od sefov nemusia mat auta) oceni, ak ich deti nebudu musiet chodit do skoly za tmy.

zaujimavy prispevok zo sme

Máme futbalovú akadémiu. Prípravka, mladší žiaci, starší U9, U11, U13 a U15. Prípravkári hrajú svoje zápasy v stredu resp. v piatok poobede a iba počas školského roka. Kvôli škole sa zápasy začínajú o 16:00 a končia po 17:00 (sept. okt.) Už teraz sa končili zápasy za šera. Začiatok skôr je problémový - cestovanie do 50 minút. U13 a U15 hrajú v sobotu o 10:00 a 11:45. Sezóna sa začína už v auguste, Ale prvé kolá sa väčšinou preložia (dovolenky a HORÚČAVA). Odložené zápasy sa odohrávajú v septembri poobede U15 o 16:00 a U13 o 17:45 - koniec cca 19:00 Pri zimnom čase by sa to nedalo. Chceme aby deti športovali, alebo sedeli za počítačom, tabletom, …
A netýka sa to iba futbalu, aj iné športy a krúžky pre školopovinné deti.

ano v auguste sa nehrá, lebo horúčava, že? takže by im vlastne to skoršie zapadanie slnka nemalo vadiť, či? treba sa pripravit na to , že sa otepluje a klimatická zmena je fakt,nie iluzia, lebo v novembri vidiet chodit ludi v trickach a kratasoch už vidime tento rok bezne :smiley:
a v lete ked su horučavy kazdy vychadza po zapade slnka,je to bezne na juhu europy a uz aj na Slovensku , bohuzial

Osobne by som uz teraz posunul vyucovanie o hodinu neskor. V podstate celkovo sa clovek zmenil industrialnou a postindustrialnou spolocnostou. To co platilo pred 50tiki rokmi alebo nebodaj pred 100 rokmi je pase. U mna jednoznacne letny fas. A zrovna pri skolach posun o hodinu by nebol od veci tak ci tak.

dennikn.sk/blog/1282120/ak-bude … p/?ref=box

posunut školu o hodinu neskor sa zrejme nevyhneme a bola by to najlepsia zmena za posledne roky v nasom zaostalom skolstve :smiley:

Toto sa tyka malej casti deti, ktore maju kruzky az do vecera. Velka cast deti je vtedy uz doma. Nebezpecna ranna cesta do skoly po tme by sa ale tykala vsetkych deti.

V Nemecku to uz skusali, citujem: “väčšina žiakov hlasovala proti neskoršiemu vyučovaniu. Odporcovia sa totiž obávajú, že popoludní nebudú mať dostatok času na iné aktivity.”

svet.sme.sk/c/4365910/v-severno … z5VxrMjzNY

Za mna jednoznacne letny cas. vcera som bol na bicykli, vystartoval som tesne po 3tej a vratil som sa o 5tej - uz za tmy ( v letnom case by o 5tej bolo este dostatok svetla).
no a k tym detom mozno len tolko, ze aj tak chodia v zime za tmy, akurat ked zacne skola, tak uz je svetlo.
lenze pridu domov, nestihnu spravit ani ulohy, ci sa vratit z kruzkov a uz je tma. takze sa ani nevybehaju a ucia sa aj tak pri umelom svetle.
takze osobne si myslim, ze aj detom viac prospeje mat svetlo poobede.