štandardný stredoeurópsky čas vs. letný ?

Este existuje kompromisna alternativa vybrat si posun len o pol hodinu a zostat tak v strede medzi letnym a zimnym casom.
Pol hodinovy posun ma napr. stredna Australia, India a dalsie staty.

to rastislav5 (a mozno par dalsim)

• vdaka “civilizacii” uz je nerealne aby sme sa riadili/vstavali podla slnka (tak ako tisice rokov - co mozme povazovat za skutocne prirodzeny cas) - casove pasma pouzivame par sto rokov (a uz to nie je prirodzeny cas, ale prisposobenie sa )
  • ad ranne vstavanie do “tmy” - vstavame uz aj teraz a vdaka cirkadiannemu rytmu (ktory ma istu zotrvacnost a nebudeme ho znasilnovat skokovo ako teraz a mmch da sa trochu upravit aj umelym svetlom, co aj praktikujeme) to bude “prirodzenejsie”
  • z hladiska polohy na vychodnom okraji casoveho pasme sme na tom oproti vsetkym “zapadnym” krajinam este v tazkej pohode
  • vzhladom na to ze sa vdaka civilizacii (a zmenenym zivotnym navykom oproti prvotnopospolnej spolocnosti) uz nemozme riadit len slnkom (aj ked je to urcite fyziologicky najlepsie), je to stale len o istom kompromise (vzdy to bude kompromis, ak niekto sa silou-mocou ohana prirodzenym rytmom/fyziologiou - musi sa odstahovat mimo civilizaciu)

a co sa tyka svetla - TU si to moze kazdy detailnejsie pozriet (pripadne si upravit lokalitu)
Pre upresnenie pojmov:

• nauticky sumrak/usvit - denna doba, ked bez umeleho osvetlenia si schopny orientacie v terene (mmch bez problemov uz rozoznavas obzor na mori - preto nauticky, pouzival sa pri navigacii)
  • civilny sumrak/usvit- denna doba, ked bez umeleho osvetlenia vies realizovat vsetky bezne cinnosti (citat noviny a nemas problem s rozpoznavanim farieb) - mmch tento cas nam vymedzuje dlzku denneho svetla (od civilneho usvitu do civilneho sumraku)
  • az nasledne pride vychod/zapad slnka (vychod/zapad slnka urcuje dlzka dna/noci)

typicky pre nasu lokalitu je cca 40minut posunu medzi jednotlivymi fazami

teda v krajnom pripade (pri pri aplikovanom letnom case CEST/GMT+2)

• pri zimnom slnovrate (mimochodom uz zvacsa cas prazdnin) v BA
    • zacina svitat o 7:22 (nauticky sumrak)
    • je plne denne svetlo o 8:01 (civilny sumrak)
    • slnko vychadza nad obzor o 8:40 (mozes sa zacat slnit )

a teraz dalsi extrem (pri aplikovanom tzv “zimnom” case - presnejsie CES/GMT+1)

• pri letnom slnovrate v BA
    • zacina svitat o 2:11 (nauticky sumrak)
    • je plne denne svetlo o 3:09 (civilny sumrak)
    • slnko vychadza nad obzor o 3:51

pre vychod republiky to mozte posunut o cca 15-20min (podla toho co uz povazujete za vychod :wink: )

• teda v lete (slnovrat) pri CES/GMT+1 by zacalo svitat uz o 1:43 (Michalovce) a plne svetlo uz o 2:46
  • v zime (slnovrat) pri CEST/GMT+2 by zacalo svitat o 7:04 (Michalovce) a plne svetlo uz o 7:45

Dakujem, aj ked som sa nic nove nedozvedel. Suhlasim, ze spojitost medzi slnkom a ludskou cinnostou je stale mensia (praca na smeny, zvyky ludi atd). V dalekej buducnosti si viem predstavit, ze na celom svete bude rovnaky cas, akurat vsade budu mat zivot zariadeny inak - obed nebude naobed, ranajky nebudu rano a vecera nebude vecer. Bude to podobna situacia, ako na juznej pologuli, kde su Vianoce v lete. Mozno sa zvoli londynsky GMT cas ako povodny cas, od ktoreho sa uz dnes vsetky casy odvodzuju. Ale pokial sa tak stane, uprednostnujem nas stredoeuropsky cas a nie vychodoeuropsky, ktory tu viaceri navrhuju. Chcel by som mat rovnake casove pasmo ako Brusel, nie ako Kaliningrad alebo Kyjev, kedze sme v EU.

O. T. aj nie tak úplne O. T.:
Poručíme větru, dešti a posuneme ručičky hodinek
https://hannig.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=455300

Ľudstvo sa odtrhlo od “prírody” a jej zákonitostiam…

budem mozno trochu nekorektny (vytrhavanie z kontextu), ale toto uz zavana tendencnostou (alebo len zaujatostou)

teda netrapi ta vlastne ani ci budeme mat CEST, ale CET, alebo GMT+xy, (a hladanie argumentov pre/proti) hlavne ak to bude rovnaky cas ako Brusel .. ok, prehanam .. ale ak sa Brusel rozhodne pre CEST tak si s tym ok (ako as zatial vacsina) ..

predpokladam, ze to bol len povzdych nad “civilizacnymi” dopadmi na prirotu a tak (pretoze inak sa cast stretavam s kvazi “argumentami” v podobe roznych citatcii vedeckych prac, ktore sa ale vsetky zaoberali skodlivostou posunu casu ako takeho a nie skumanim/odporucanim ktory je vhodnejsi - letny/zimny)

inak este mi napadlo, ze uz dost davno som sa stretol s produktami pomahajucimi “dostelovat” fyziologicke/biologicke hodinky - napr. neviem ci uz v elektrone (pamatnici vedia aky to bol casopis) som sa nestretol s lampou, co mala simulovat svitanie pre lepsie vstavanie a stimulovanie biologickych hodin ..

Ano, ja som OK aj ak si vyberieme jednotny londynsky GMT, ak sa tak rozhodne Brusel, Nemecko, eurozona atd, uz som to tu pisal. Izolovane pre Slovensko by som uprednostnoval stredoeuropsky (GMT+1), podobne ako ceska vlada uprednostnuje stredoeuropsky a nie vychodoeuropsky (GMT+2) Spolieham sa na vedcov, ze sa im podari presvedcit politikov:
"European researchers are unanimous. We must all go to the central European time zone, which in fact is winter time. A large number of national and international organizations are currently writing a letter with this advice to the European governments navva.org/netherlands/nation/eu … nter-time/

“But they do not know what it’s like to have summer time in the winter,”
“Ale nevedia, aké je mať v zime letný čas,” pokračuje (chronobiologička Marijke) Gordijn, …

to rastislav5 - prva cast ok, je to tvoj nazor, rozumiem mu .. su tu dalsi a kazdy ma svoj nazor
co sa tyka tej druhej casti, tak je to zial chartakteru ako sa stretavam casto na forach - kvazi argumenty a akoze vedecke fakty, ktore sa zneuzivaju manipulativnym sposobom - precital som si clanok (aj original) a je to standardna “novinarcina” bez akychkolvek skutocnych faktov ci aspon odkazov na relevantne studie - len “vhodne” podane vyjadrenie jednej vedkyne (aj ked tu je to skutocne clovek z fachu - chronobiologia), no pouziva nevhodne generalizovanie a zovseobecnovanie (vsetci vedci, cela vedecka obec - co je klamstvo)
ano chapem a urcite nerozporujem (a podla mna aj vacsina z tych co su za letny cas),ze svetlo ma vplyv na cloveka, no v suvislosti z uz spominanym civilizacnim obmedzenim (a bude to len horsie) uz sa musime len viac-menej prisposobovat .. vstavat z vychodom slnka sa nam podari len par krat do roka a mozno na dovolenke - inak to bude stale len kompromis

a ak riesime kompromis, tak sa mi zda vhodnejsi ten s letnym casom, ktory znamena iste nepohodlie (tu pocitam rannu tmu, inak je tam “vyhoda” dlhsieho svetla) len pocas jednej stvrtiny roka (december az februar) - oproti “letnemu” casu - ktory prinesie malu a otaznu “vyhodu” vstavania za svitania, ale ani to nie pocas celej zimy, pretoze aj tak december a januar bude vacsina ludi stale vstavat do tmy (aj napriek “zimnemu” casu) ..

inak ak by som implikoval - ked v holandsku uvazuju o letnom case (az tak, ze proti tomu musia pisat takto clanky) tak co potom riesime u nas, ked sme gegraficky posunuty o hodinu (a viac)

mmch .. v clanku je zamerna chyba/nepresnost .. zdoraznuju, ze 4 mesiace bude tma do 8:30 .. pricom v skutocnosti nikdy nezacne svitat neskor ako o 8:22 (Amsterdam) a len 2 a pol mesiaca (posledny novmebrovy tyzden az prvy februarovy tyzden) bude denne svetlo neskor ako o 8:30

To by som ja mohol implikovat, ze ked v Rusku najskor skusili zaviest trvaly letny cas, ale potom sa kvoli zlym skusenostiam vratili k prirodzenemu standardnemu casu, tak naco este robit pokusy na ludoch aj u nas:-) etrend.sk/ekonomika/skuska-stop.html .

Nam najblizsi Cesi uprednostnuju zimny cas: spravy.pravda.sk/svet/clanok/48 … neho-casu/

Ak Ti vadi novinarska manipulacia, tu si mozes pozriet rozhovor s predsednickou ceskej akademie vied: zpravy.idnes.cz/stridani-casu-z … omaci_lesa

cesi su zapadnejsie, “svetlom” su najblizsie madari a poliaci.

rastislav5 - ano v Rusku im to nevyslo, ale zaujimave je, ze Moskva (a hlavne Moskovska oblast) je na rozhrani UTC+2 a UTC+3 (vacsina je v UTC+2 a Petrohrad je v UTC+2 tak ako Bratislava v UTC+1) a oni si zaviedli UTC+3 (uz po uprave) .. my sme v podobnej situacii (na rozhrani UTC+1 a UTC+2) teda podla Ruskeho vzoru by sme si mali vybrat UTC+2 :wink:

a co sa tyka vyskumov - este raz, nikto nerozporuje dobry vplyv slnecneho svitu (a vychodu slnka) na fyziologiu cloveka - k tomu idu aj vyjjadrenia chrobnobiologov, ale to by sme si museli posuvat cas jednak priebezne (napr. kazdy tyzden o 5min) a naviac kazdych 100km dalsich 5minut - co uznas je v sucasnosti nerealne .. preto su nutne kompromisy a zatial som skutocne nenasiel relevantnu studiu/vyskum o jednoznacnej vhodnosti konkretneho UTC+xy (ani v tej sprave pre EK) - len vyjadrenia o vseobecnom pozitivnom dopade slnecneho svetla .. (a pritom aj tak nam to pomoze len cca dva mesiace ) ..

ano aj v lete by to mohlo mat nejaky vplyv - no neviem si predstavit ako sucasny civilizaciou skazeny svet donutis ist do postele okolo 21:00-21:30, aby sa mohol prejavit pozitivny vplyv sumraku (a to tu este nebudem rozmazavat intenzivne umele osvetlenie domacnosti LED osvetlenim s vyraznym podielm modrej, ktore uspesne bude eliminovat akykolvek vplyv sumraku na nas organizmus :wink: )

Mal som na mysli blizkost vazbami. Co sa tyka blizkosti “svetlom”, ano, Madari a Poliaci su nam blizsi, ale su tiez rovnako blizki ako Stredoafricka republika, Cad alebo Kongo, kde maju standardny stredoeuropsky cas (GMT+1 bez striedania)

Porovnavat treba porovnatelne. My lezime na vychodnom okraji nasej casovej zony (CET), takze nas treba porovnavat s vychodnym okrajom casovej zony, kde sa experiment uskutocnil, co je Novaja Zemlja, ktora lezi na 68. poludniku, co je viac ako 3 hodiny od Novej Sedlice (inymi slovami mali by sme UTC+0=GMT)

Ak by sme pripustili, ze doterajsie casove zony zmenia hranice a ze budeme mat iny cas ako Brusel/Nemecko, tak spravodlive je to porovnavat so stredom moskovskej casovej zony, z coho vychadza pre nas UTC+1

:slight_smile: snazis sa ok .. ked uz porovnavas Rusky model, tak tu je par korekcii

• casove pasma v Rusku nie su rodelene standardne - Moskovsky cas roztiahli (asi z administrativnych dovodov) cez 3standardne pasma (UTC+2 az UTC+4 - to je ta tvoje Novaja Zemlja) v podstate celu europsku cast Ruska (po Ural) a pozuivaju UTC+3, nehovoriac o tom , ze si “zabudol” poznamenat, ze takmer cela cast za 50-tym, poludnikom (teda uz v pasme UTC+4) je nad 60-tou rovnobezkou a tym padom ma iste specifika - v lete im takmer slnko nezapada a Novaja Zemlja tam uz cast roka Slnko ani nevychadza - a to este hovorime o populacii, kde z celeho uzemia by si ich prestahoval do Sniny
  • hned za tymto pasmom nasleduje pasmo UTC+5 (teda o dve hodiny viac) a aj to je administrativna oblast (za Uralom) ktora zasahuje od UTC+3 az po UTC+6 - teda znova cez 3 pasma

nehnevaj sa, ale zacinam mat pocit, ze sa snazis velmi ucelovo “argumentovat” a pouzivas neadekvatne udaje, alebo prilis “pritiahnute za vlasy”

jednoducho to v Rusku pri snahe o nejake administrativne zjednodusenie (sposobom ako tu uz bolo povedane “porucime vetru desti..” naviac sposobom prilis Moskovsko-centristicky - co je na vychod nas netrapi) to prilis presvihli .. a spravili korekciu

teda zatial stale ziadne zasadne obmedzenia ktore by hovorili proti tomu aby u nas mohol byt pouzity UTC+2 (osobne preferencie a anomalie su ina kapitola)

pri pohlade na Europu nevidim problem v tom (osobny nazor) aby Nemecko (a vsetko na vychod) nemohli pouzivat UTC+2 (teda “letny” cas a to aj z ohladom na fyziologiu ci chronobiologiu) .. ano, Francuzsko a samozrejme Spanielsko uz je aj podla mna trochu extrem, no napodiv tam sa velka cast vyjadruje tiez za letny cas (nezil som tam, tak netusim co ich k tomu vedie)

Toto tvrdenie praveze plati pre Tvoj argument, ked si vypichol Moskvu/Petrohrad, pricom experiment s posunom do letneho a nasledne s navratom do standardneho casu prebehol aj v mnohych dalsich mestach. Pre neucelove argumentovanie stacilo zobrat nejake mesto viac v strede casovej zony a vysli by Ti ine vysledky (a to uz nehovorim, ze vezmes mesto, ktore lezi na vychode zony ako Slovensko, lebo ak chceme mat rovnake pasmo ako nasi najvacsi obchodni partneri, tak je jasne, ze nebudeme v strede casovej zony, ale na jej vychode).

A ak uz trvas na Moskve, tak ju treba porovnavat napr. s Bruselom, ktory tiez lezi v zapadnej casti svojej casovej zony.

A co sa tyka roztiahnutosti moskovskej zony, tak je podobne roztiahnuta ako europska CET (vyse 40 stupnov od Spanielska po Norsko), takze argumenty ako “porucime vetru desti”, administrativne zjednodusenie atd. sa daju pouzit aj tu.

:slight_smile: ale ano, presne tak ak pises - tym som len chcel poukazat, ze ani “Rusky model” nam neukazuje, ze UTC+2 je pre nas blbost .. kedze od zapadu Ruska az po Moskvu je to viac ako od Nemecka po koniec Slovenska ( a to aj ked to zuzim na oblast Petrohrad - Moskva co mozno tvori drvivu vacsinu ) - a Spanielsko uz aj ja povazujem za trochu ulet
a preco som nevybral nejake mesto viac na vychod v tej Ruskej casti - pretoze podla mna tymto oblastiam to vacdilo menej ak na zapad od Moskvy a samozrejme zapadne casti dalsich siroko roztiahnutych pasiem - nepozrel som si ako vyzerali pasma pred poslednou zmenou, ci suhlasia s aktualnymi, no zda sa ze na zapadnych okrajoch tychto pasiem su vacsie mesta ci koncentracie obyvatelstva (ale to uz len hadam)

doplnenie: - ja pritom nemam problem s osobnou preferenciou kohokolvek, dokonca my niekedy staci aj “argument” lebo sa mi to paci/vyhovuje mi to .. ok, je to osobne a viem akceptovat taky nazor .. ale nastartuje ma, ak niekto svoju osobnu preferenciu zacne povysovat na vseobecnu a jedinu pravdu a vyuzivat/prisposobovat (resp. niekedy az zneuzivat) rozne “akoze argumenty”, “kvazi fakty” ci inak sa snazit manipulovat nazor ostatnych

Odporucam byt viac kritickejsi k sebe a menej k ostatnym, pokial niekoho zacnes obvinovat z manipulovania nazoru ostatnych, lebo taketo ociernovanie sa da zneuzit voci kazdemu vratane Teba. Ja sa snazim drzat faktov, davam odkazy ktore si moze kazdy preverit, takze prosim o korektnu diskusiu.

Ano suhlasim, korektna diskusia je stale prinosom (aj ja viem v ramci serioznej diskusie upravit svoj nazor), ale zatial mi tie tvoje fakty a odkazy nesedia (dva odkazy - holandsko a cesko z pohladu faktov su to len novinarske clanky), ktore sa v podobnych diskusiach zneuzivaju na podlozenie svojho nazoru (pricom o nicom nehovoria, prip. popisuju nieco celkom ine - ale prispevok vyzera hodnoverne, lebo je predsa podlozeny aj odkazmi s “faktami”) - verim, ze toto nebol tvoj ciel.
V niektorych diskusiach som sa stretol dokonca s vyrazne vacsim poctom odkazov na seriozne vedecke studie, ktorymi sa snazili doslova “ubit” protivnika “faktami” - ale po otvoreni tychto studii som zistil, ze pojednavaju o niecom celkom inom, resp. prinajlepsom o skodlivost posunov casu (teda zmenach na letny cas na jar a spat na povodny v jeseni), alebo to boli len novinarske clanky alebo dokonca bloggerske prispevky s “vyjadrenim” od nejakej “kapacity” a podobne.

Preto sa ospravedlnujem ak som vystartoval prilis. Ja som daval zatial jediny odkaz - na overenie si skutocneho svitania oproti prezentovanym casom ci tvrdeniam o hlbokej rannej tme ( co je najcastejsie zneuzivany argument a kazdy si to moze najst/overit).

Dakujem.

Este k tomu Rusku, aby som to zrozumitelnejsie vysvetlil. Urobili tam to, co zrejme urobime aj my v Europe, ak sa bude rozhodovat podla preferencii obyvatelov (co je pri otazkach tykajucich sa zdravia zradne, lebo keby sme sa ludi pytali napr. na obmedzenie cukru v napojoch, tak by asi bola vacsina proti, pritom je to jedna zo znamych pricin obezity), teda zaviedli tam trvaly letny cas, no po staznostiach sa vratili k standardnemu casu. Aj ked rozhodnutie bolo direktivne, neverim, ze by politici chceli skodit svojim volicom. Letny cas uz mali zavedeny, stacilo len pockat, kym si ludia zvyknu a zabudnu, napriek tomu urobili dalsiu jednorazovu zmenu, s ktorou urcite boli spojene nemale naklady a organizacne problemy. Maju tam teda UTC+3.

Posunme tuto moskovsku casovu zonu, kde bol vykonany spominany experiment, na virtualnom globuse o 2 hodiny, tzn. o 30 stupnov na zapad a budeme vidiet, kde by mal byt cas UTC 3-2= UTC+1. Takato posunuta moskovska zona bude mat vychodnu hranicu zacinajucu v Murmansku v Rusku (kam sa namapuje pevnina pod Novou Zemou) a konciacu v Ciernej Hore na Jadrane,(kam sa namapuje pobrezie Kaspickeho mora). Zapadna hranica bude zacinat v Skotsku, kam sa namapuje Petrohrad a koncit bude pod Parizom, kam sa namapuje Krym.

Tzn. pomerne presne dnesna stredoeuropska casova zona.

A podobne je aj klesanie hustoty obyvatelstva smerom na vychod. Najvacsia hustota v Rusku je okolo Moskvy, najvacsia hustota v Europe okolo Bruselu.