štandardný stredoeurópsky čas vs. letný ?

Ak sa sustredime teraz len na “Rusky model”, tak mozme o nom polemizovat ako aj o moznych korelaciach s EU - nemam zasadne pripomienky k takemu konstruktu - mozno by este stala za uvahu korekcia z pohladu zemepisnej sirky - slnecny svit sa meni aj zemepisnou sirkou a uz samotna Moskva je nad vacsinou EU (ano, ano tu mi naburava Svedsko a Norsko .. ) - ale ako vravim, je to na poleminku.

Kazdopadne, podla mna sme trochu odbocili - myslim, ze teraz by sme sa mohli aj na niecom zhodnut :

• z pohladu Slovenska samotneho, nie je podla mna ziadny zasadny problem (ci vyhrada) aby sme mohli aplikovat celorocne GMT+2 (vzhladom na polohu v ramci pasma a civilizacne zvyklosti)
  • druhy problem (ale to je uz skor administrativny) je s kym dalsim chceme byt v rovnakom pasme (napr. Polsko a Madarsko je na tom geograficky podobne ako my - no od Ceska na zapad to uz je otaznejsie a najviac Spanielsko) - v tomto pripade su ale irelevantne akekolvek “argumenty” typu tma, fyziologia a podobne, pretoze budeme riesit administrativny/obchodny problem

Teda otazka podla mna znie nie to ake pasmo je pre nas vhodne (lebo tu podla mna je vyhodnejsie GMT+2), ale ci a na koho sa chceme “naviazat” administrativne s rovnakym casom - resp. zdovodnit ci a aky je prinos rovnakeho casu s danou krajinou (realne obchodne ci ine dovody), alebo to je len “nice to have” - ved oproti Londynu sme o uz teraz o hodinu a mame s tym nejaky problem ?

V podstate suhlasim s vynimkou vhodnosti casu pre Slovensko, kde si myslim, ze je lepsie mat nas stary dobry stredoeuropsky cas, nie vychodoeuropsky cas.
Co sa tyka koordinacie zo susedmi - paci sa mi myslienka jednotneho casu pre celu EU (podobne ako to urobila Cina napriek tomu, ze lezi v 5 casovych pasmach) - s tym ale asi nebudu krajne krajiny (najma UK) suhlasit.
S casovymi hranicami sa da zit, ale je lepsie a jednoduchsie, ked nie su. My nie sme az taki citlivy na iny cas v Londyne, ktory je od nas daleko (aj ked mne osobne sa stalo, ze som si zabudol posunut cas pri navrate z Londyna a meskal som hodinu), ale pri susednych statoch, kde je cula obchodna vymena a turizmus to problem moze byt.
Intenzitou obchodu a turizmom by som sa riadil aj pri rozhodovani, s kym mat rovnake casove pasmo. Pre Slovensko by to bolo Nemecko, Cesko atd.
Ale kedze kazdy ma svojich susedov a obchodnych partnerov, nikto nebude chciet, aby casova hranica isla prave popri nom. Takze si myslim, ze hranice nasej casovej zony zostanu take, ake su v sucasnosti, prip. sa rozsiria. Napr. take Finsko si viem predstavit ze bude chciet mat rovnaky cas ako Svedsko alebo Portugalsko rovnaky cas ako Spanielsko.

UK ale bude v marci mimo EU :smiley: navyse portugalsko je posunute o hodinu aj rumunsko a vadi to niekomu ? navyse pri UK to nebol nikdy problem. vsak nie je to problem ani medzi madarskom a rumunskom.

portugalsko nema teraz rovnaky cas ako spanielsko a nie je problem.

cize zase opakujem, co som povedal na zaciatku. je to ciste politicke rozhodnutie.

Žiaľ. :confused:
P. S. Nórsko nie je, a ktovie či niekedy bude v EÚ. :wink:

Ano, vadi to viacerym. Napr. rumunskemu prezidentovi a druhej najvacsej - Narodnej liberalnej strane.
Original clanok: mediafax.ro/politic/pnl-pro … e-12616272
Preklad: translate.google.com/translate? … t=&act=url

Lenže Rumunsku (v prevažnej polohe) “pasuje” skôr GMT+2. Potom by sa dostali do “stavu”, ako je teraz napríklad F, E a BeNeLux. Ak sa dobre pamätám, tak i v Litve (?) v predvstupovom ošiali posunuli “hodinky” à la Bruxelles, čo neskôr korigovali. :slight_smile: Zase tí premúdrelí opičiaci sa “politici”. :unamused: Kakajú na rozum.

https://www.timeanddate.com/time/map/

socializmus a korporatny kapitalizmus maju vela spolocneho…chovat sa podla vzoru despotickej ciny vobec nie je dobry napad. uz len ramci SK je nejaky rozdiel takze uplne prirodzene EU by urcite nemala maz jednotny cas, mala by mat min 2 casy.

najlepsie na tvojich prispevkoch je ze si totalne odignoroval fakt celoeuropskeho prieskumu aj v ramci neho celoslovenskeho (zvitazil letny cas)…co by mi nevadilo ale kedze PRIESKUM v teme R3 s par ludmi si obhajoval tak mi to pride nekoretkne.

Zaujimave, ze Cinou argumentuje Narodna LIBERALNA Strana translate.google.com/translate? … t=&act=url
Navrhy znizit pocet casovych zon su aj v USA: washingtonexaminer.com/shou … time-zones
alebo tu: qz.com/357823/america-needs-to- … llow-suit/
Takze skor ako o despoticky pohlad tu ide o ekonomicky pohlad.

Neklam. Dal som na forum odkaz na podrobne vysledky prieskumu napr. tu dialnice.info/viewtopic.php … 39#p212539
Na inom mieste pisem: “My sme v europskej ankete uprednostnili letny cas, ale napr. Cesi uprednostnili stredoeuropsky. Takze v obidvoch statoch nemozme vyjst ludom v ustrety, iba ze by sme sa po 100 rokoch Ceskoslovenska zmierili s tym, ze nebudeme mat nielen rovnaku menu, ale ani rovnaky cas.”
dialnice.info/viewtopic.php … 30#p212530
Pred utocenim nabuduce odporucam lepsie citat.

to ze si dal odkaz je pekne ale neriadil by si sa prieskumom, cize by si ho ignoroval. hlavne ze par desiatok hlasov o trase R3 si vytahoval x-krat. :unamused:

co je dnes casto to iste.

Nielen ze som dal odkaz, ale som aj popisal ako hlasovali Cesi a Slovaci, takze prosim nabuduce neklam, ze som “totalne odignoroval fakt celoeuropskeho prieskumu aj v ramci neho celoslovenskeho”.

ale obhajujes zimny cas a ludia hlasovali za letny. hlavne ze hlasovanie 70-80 ludi o juznej R3 si bral uplne vazne a vytahoval si to ako protinazor oproti oficialnym rokovaniam slovenska a madarska kde sa tvoja trasa zrejme vobec neriesi.

Myslim ze vsetci si teraz ten “zimny” cas mozeme uzivat. Jak tento cas schvalia tak sa stahujem :slight_smile:

Česi hlasovali za zimný čas, ale ich najdôležitejší obchodní partneri (Nemci a Slováci) chcú letný čas, takže verím, že sa radi prispôsobia
Maďarsko navštevujem pravidelne v lete a keď si ponechajú striedanie času, nič sa nedeje, lebo v lete budeme mať rovnaký čas :slight_smile:

Kam? A bude tam ešte dosť miesta? :laughing:

No neviem, či navštevovanie postačuje. Poliaci a ich kuzyni Maďari, vlastne ich “politické špičky” dlho broja proti prestavovaniu hodiniek. :wink:

Aj keby som obhajoval jarny alebo mesacny cas, tak ta to neopravnuje klamat o mojich prispevkoch.

Je to jedno, hlavne nech zrušia striedanie a nech máme rovnaký čas ako nemci, česi, poliaci a taliani. Aktivity počas dňa sa dajú posunúť.

no aktivity lubovolne neposunies (teda pokial nie si slobodny mladenec) .. vacsina rodicov je naviazana na deti/skoly - teda na cas kedy ich mam doviezt do skoly, nasledne z toho prichod do prace mi urci mozny odchod (ak mam stastie a aspon nejaku flexibilitu) a s tym spojeny cas mozneho vyzdvihnutia deti zo skoly a az tak nasleduju dalsie potencialne aktivity (kruzky ci pripadne volnocasove aktivity v prirode)

ano, verim, ze v suvislosti s vyssie uvedenym problemom bude este dost ludi z okolia BA (zijucich v rakusku/madarsku) zaujimat lokalny cas susedov (zladenie kazdodenneho dochadzania cez hranice a podobne), ale asi tiez len v suvislosti s detmi - pretoze ak su to slobodny ludia (resp. bez malych deti), moze byt posun casu naopak vyhodny - “triafanie sa” mimo lokalnu spicku v doprave a podobne ..

z tychto dovodov je pre mna podstatne vyhodnejsie GMT+2 (minuly vikend sme napr. uz nestihly dokoncit vylet vdaka tme - ano neuvedomil som si, ze sme mali po obede, vdaka posunu casu, vyrazit vyrazne skor - ale kazdopadne sme stratili, az do marca hodinu casu, ktoru sme mohli stravit vonku pri dennom svetle)

• teda pre mna osobne je ukradnute aky cas budu pouzivat cesi, poliaci a o talianoch a nemcoch ani nehovorim .. pre online pracovne stretnutia nie je problem si nacasovat schodzky korektne pre obe strany (ked to dokazeme s amikmi) a pre cestovanie je to uz celkom jedno (aj tak cesta zaberie par hodin)

Taký dlhý príspevok s v podstate si napísal len to, že nevieš posunúť kedy pošleš deti do školy. Čiže tí, čo majú deti vo veku cca 6-10 rokov tie 4 roky musia deti vodiť do školy, čo je krátka aktivita, ktorú nevedia posunúť. A teda ešte to, že niektorí ľudia si nedokážu prispôsobiť pracovnú dobu, čo je ale úplne normálna vec (aj dnes) keďže práca ich živí a je prirodzené, že ostatné aktivity vystavajú okolo tejto hlavnej aktivity.

teraz celkom nerozumiem, su to aktivity, ktore mi zasadne ovplyvnuju denny rozvrh a teda aj moznost, kedy (ne)mozem s detmi (ci same, so mnou, alebo so starymi rodicmi,..) travit cas pri dennom svetle (take vecerne lyzovanie na osvetlenom svahu tu neratam)