Myslím si, že čas by sa mal definovať podľa slnka, teda ho merať aspoň čiastočne „nezávisle“ a teda by poludnie malo byť v čo najvyššom bode (keďže sa nepoužíva miestny čas, tak aspoň podľa zón). Keď sa tu argumentuje začiatkom školy a ste presvedčený, že by sa malo chodiť o hodinu neskôr, či skôr do školy, nikto nikomu nezakazuje sa spojiť s ostanými rodičmi a požiadať školu o posunutie začiatku vyučovania. Zažil som ešte ako žiak (ešte za minulého režimu) a študent niekoľko kozmetických posunutí z rôznych dôvodov. Verím tomu, že keď je dostatočná objednávka, tak sa dá aj o hodinu.
Ale v princípe mi je úplne jedno aký čas sa bude používať, aj keby sa deň rozdelil na 100 rovnakých častí a nultá hodina by sa začínala pri východe slnka. Prispôsobím sa, len sa to nesmie diať príliš často.
Ja som za letny, radsej o hodinu viac svetla vecer ako rano, navyse aj v sucasnosti mame po vacsinu roka letny cas, teda to bude pre nas mensia zmena.
Ak jedinou nevyhodou GMT+2 ma byt vstavanie deti za tmy, tak sa mozu na prvom stupni ZS upravit rozvrhy tak, aby sa zacinalo druhou hodinou a je to. Ale aj tak to nepovazujem za nejaky problem, vo finsku je v zime tma do desiatej a normalne funguju.
Fíni si zvykli, a sú depresívnejší. Už som pomaly zvieratko s parohami, raz sa riadiť podľa D, potom podľa CZ/H/PL, či podľa S/N/FIN… Ad vhodnosť používania zmien “hodín”, skôr nevhodnosť:
Pripolárne oblasti (“nad” Severnou polárnou kružnicou a “pod” Južnou polárnou kružnicou) a oblasť medzi Obratníkom Kozorožca a Obratníkom Raka. Posunúť “termíny/začiatky” činností (“individuálno-kolektívnych”) sa dá i pri štandardnom SEČ.
Da sa namietat, ze troj-rocne ruske skusenosti s navratom z letneho do standardneho casu po staznostiach obyvatelov etrend.sk/ekonomika/skuska-stop.html nie su pre nas relevantne, lebo Rusko je diktatura, tak uvadzam portugalske skusenosti so zavedenim a opustenim stredoeuropskeho casu. Nielen v Rumunsku, ale aj v Portugalsku ci dokonca Velkej Britanii su skupiny, ktore by radi zjednotili cas v celej Europe, ale nebude jednoduche ist proti prirodzenemu casu, ako ukazuje priklad Portugalska spred cca 20 rokov. V Portugalsku neslo o zrusenie striedania casu, len o posun casu o hodinu vychodnym smerom (z GMT na GMT+1/CET v zime a z GMT+1 na GMT+2/EET v lete). Negativne zistenia sa vsak tykaju hlavne zimy, takze sa daju pouzit ak by napr. Brusel alebo Praha presli na celorocny vychodoeuropsky cas (a oproti sucasnosti by sa posunul len zimny cas). Pokus trval 4 roky, ktore zjavne nestacili, aby si ludia zvykli:
‘The consumption of medication for stress and insomnia increased dramatically. People were not feeling well. Schoolchildren suffered extreme effects – in the winter they were starting school while the stars were still in the sky.
‘They were not sleeping well enough and they were forced out of bed when it was dark.
‘The human body needs sunlight to help it wake up properly. People were driving while sleepy and kids were going to school when they were not ready to start learning.’
‘The number of road accidents increased and retail industry suffered because customers would not shop in the mornings as it was too dark and too cold.
‘The data shows you don’t save money. Electricity consumption increased in the mornings because it was still dark
Viac tu: dailymail.co.uk/news/articl … rophe.html
Obavam sa, ze bezni ludia si pri hlasovani neuvedomuju nasledky, ktore by vznikli, ak by sme presli na vychodoeuropsky cas.
Ak nas nepoucia ruske ani portugalske skusenosti, potom mozme po zavedeni vychodoeuropskeho casu na Slovensku ocakavat podobne negativne reakcie
Portugalsko lezi na minus 8-9 stupni zemepisnej sirky, Slovensko priblizne na 20-tom. To je necelych 30 stupnov rozdiel, teda necele 2 hodiny rozdiel v slnecnom case.
To znamena, ze ak by sme sa aj posunuli o hodinu do GMT+2, dostaneme sa len do rovnakeho stavu, v akom je Portugalsko v sucasnosti. Na to, aby sme dostali podobny stav, aky Portugalsko skusalo v tom pokuse, museli by sme mat GMT+3 v zime a GMT+4 v lete. Takze vobec sa necudujem, ze si to nenechali.
Mozno su depresivnejsi, to neviem, ale ak aj su, tak skor by som povedal, ze to ma suvis s nedostatkom slnecneho svetla pocas zimy a dlhou nocou, nie so samotnou skutocnostou, ze rano je dlhsie tma.
Posunut zaciatky sa samozrejme da, skor som to myslel tak, ze je urcite jednoduchsie mat letny cas a posunut jednu vec (resp. ani nie posunut, len vynechat prvu hodinu pre najmladsie deti) ako mat zimny a posunut otvaracie hodiny vsetkym instituciam, uradom, skolam, pracovne doby vo firmach a fabrikach atd… na to, aby sme dostali rovnaky vysledok.
Rozdiel medzi Lisabonom a Bratislavou vo vychode slnka je zajtra len 21 minut (Lisabon 7:16 GMT, Bratislava 6:55 CET)
A umyselne pisem aj o Bruseli, ktory je od Lisabonu vzdialeny 13 stupnov a o Prahe, kde slnko vychadza v rovnakm case ako v Lisabone.
Ano, lenze zabudas na to, ze Lisabon je juznejsie a teda ma celkovo dlhsi den, rozdiel medzi zapadom slnka v Bratislave a v Lisabone je uz 1 hodina 9 minut. Poludnie je teda posunute o 45 minut (priemer 21 a 1:09), plus Bratislava je na okraji Slovenska a iba v ramci Slovenska sa to lisi aj o viac ako 20 minut.
Najpresnejsie je to porovnavat podla zemepisnej sirky, 15 stupnov je presne 1 hodina.
Staznosti Portugalcanov, ktore som vymenoval, smerovali na neskore svitanie (ktore je v Bratislave a Lisabone podobne), nie na zapad Slnka.
Ano, presne kvoli 15 stupnom som uviedol aj Brusel, ktory je dokonca este blizsie k Lisabonu (13 stupnov) a slnko zajtra tam vyjde o 39 minut neskor ako v Lisabone. Po aplikacii vychodoeuropskeho casu by vychadzalo o 1 hodinu 39 minut neskor ako v Lisabone, resp. o 39 minut neskor ako v Lisabone pred staznostami.
Cim viac na zapad, tym viac nespokojnosti sa da ocakavat, ak stredna Europa prijme trvaly vychodoeuropsky cas.
No ale Portugalci maju z velkej casti preto skor svitanie, pretoze su juznejsie, ak by boli v rovnakej vyske ako my, mali by svitanie v tomto case o 24 minut neskor. S tym nic nenarobime, Slovensko neposunieme viac na juh
Nemozes teda porovnavat len svitanie, to je zavadzajuce, v takom Tromso (rovnaka zemepisna sirka ako my) teraz svita o 9:08, mali by potom oni podla rovnakej logiky mat GMT alebo GMT-1 namiesto GMT+1?
Portugalci na zaklade toho prieskumu, co tu bol uvedeny, si chcu tiez ponechat letny cas (teda stredoeuropsky cas), po aplikacii GMT+2 v Bruseli by to teda stale bol rozdiel len 39 minut. Okrem toho, krajiny na zapad od nas, AT, FR, DE, az na par vynimiek vsetci si chcu ponechat letny cas.
ad svitanie - nemozme sa porovnavat s Portugalskom?Lisabonom a ich negativnymi skusenostami - vdaka tomu, ze su juznejsie maju celkom iny priebeh svitania v pocas roka
zatial co u nas pri letnom case zacina svitat v BA uz o tretej rano, v Lisabone az o piatej ! Preto aj “nocne” vstavanie sa u nich tyka dlhsej casti roka nez u nas. V nasich zemepsinych sirka je to len par mesiacov (typicky december-februar) a aj to nie je nikdy vidno neskor ako o osmej rano! Preto aj posuvanie skoly podla mna nema ziadny zmysel (na dva mesiace a to este su v tom zimne/jarne prazdniny).
Este raz - pre Slovensko nie su skutocne ZIADNE relevantne dovody proti zavedeniu trvaleho GMT+2, teda okrem politickych.
ad Finsko - vdaka svojej polohe maju v zimnom obdobi celkovo menej slnecneho svetla ak u nas - teda s nimi to tiez nemozme celkom porovnavat
ak sa aj riesa problemy severanov (depresivne stavy a podobne) stale je to VZDY v suvislosti s dlzkou denneho (resp. slnecneho) svetla (denna expozicia) a vobec nie o rannom vstavani, naopak pri aplikovanom letnom case by sme mali viac vyuzitelneho denneho svetla, co by prave malo posobit lepsie na psychiku
posunut "terminy/zaciatk"cinnosti - nehnevaj sa ale to je trochu pritiahnute sza vlasy - to sa mame akoze dohadovat v skole aby v zime zacali skolu o hodinu skor ako v lete ? ci ako si to predstavujes ? ci globalne poposuvat zaciatok vsetkych cinnosti (otvaracie hodiny, zaciatky pracovneho casu, posun rannych spojov dopravy, …) o hodinu skor ?!? nie je jednoduchie miesto tohoto mnozstva administrativnych zmien riesit len jednu jedinu ?
co ti prinesie, ze bude na poludnie slnko najvyssie ? a to teraz neriesim, ze aj pocas roka sa to meni ± 20min a kazdych cca 100km je to ine o viac ako 5min - teda pri spolocnom “zimnom” case sa v ramci slovenska bude poludnie (nayvyssia poloha slnka) hybat medzi 11:15-12:00
to nie je dovod zacat skolu o hodinu neskor, pretoze sa tym prave eliminuje ta mozna vyuzitelna hodina svetla naviac - nehovoriac o navaznosti dalsich cinnosti s posunom zaciatku skolu (teraz hovodim o rodicoch)
deti vstavaju za tmy uz aj teraz (pri “zimnom case”), pri aplikovani letneho casu sa to len natiahne z 1,5 mesiaca na cca 3 mesiace - ale VZDY bude uz normalne denne svetlo najneskor o osmej rano, nevidim preto dovod posuvat zaciatok skoly
este jedna pripomienka k Portugalsku - samotne Portugalsko je geograficky v pasme GMT-1 ! a oni riesili problem s posunom do GMT+1/GMT+2 .. teda posun o dve pasma ! … to ako keby na Slovensku by sme chceli zaviest GMT+3
Neviem o tom ze by sa Nemci alebo Francuzi uz rozhodli, podla tohto posledneho prieskumu je 68% Nemcov za standardny stredoeuropsky cas halloherne.de/artikel/knapp … -32456.htm .
A pre vsetkych zastancov posunu casu na vychod: mozno budu nakoniec spokojni aj s kompromisom v podobne stareho dobreho standardneho/zimneho UTC+1 casu, lebo nam hrozi aj posun opacnym (zapadnym) smerom na UTC+0 podla tohto clanku: europskenoviny.sk/2018/11/07/lu … ovany-cas/
Asi si nepochopil celý kontext.
a; Veď som pri FIN (i inde v severskej časti napr. Európy to môže byť, ale inde na Zemi s podobnou zemepisnou polohou - i opačne od rovníka) nepísal o posúvaní, len som spomenul ťažkosti, ktoré môže spôsobiť tma. Aj som pripomenul, že čím bližšie k pólom, S alebo J, tým je výraznejší rozdiel medzi dĺžkou svetla a tmy hlavne v období letného slnovratu a zimného, a tým nemá zmysel posúvanie, ani “neďaleko” rovníka,
b; Čo je pritiahnuté? Len vtedy, ak by sa u nás pri použití SEČ prispôsobili nejaké “termíny”? Ak by sa prispôsobili “termíny” pri používaní LSEČ, tak je to bez žiadneho pritiahnutia???
Možno Zodpovední v D dajú viac na odborníkov, ako u nás.