Štandard je štandard.
[album]41580[/album]
my by sme sa mali rozhodnut podla toho co vyhovuje nam. ani to nie je normalne ze skoro cela europa ma ten isty cas pricom realne medzi BA a Parizom je hodinovy rozdiel.
A ja chcem aby Slovensko malo rovnaký čas, ako Bulharsko, lebo ja tam chodím na dovolenku. A Basta! Irony off.
Čo mate stále s nejakými obchodnými stykmi zo štátmi? Je to hlúposť. Je dobré, ak máme rovnaký čas so severným a južným susedom, ale pokiaľ viem Slovensko nesúsedí ani s Nemeckom ani s Francúzkom. Nič sa nestane, ak napríklad Poliaci budú mať o hodinu menej ako my a Maďari!
presne tak, neviem aky zasadny problem by bol keby mali nemci o hodinu menej ako my, my si musime vybrat cas aky vyhovuje nam a vzhladom na nasu geograficku polohu na vychodnom okraji europy nam bude viac sediet letny cas resp. podla prieskumov a ankiet co som videl to vyhovuje aj vacsine ludi aj ked samozrejme su ludia ktorym by viac vyhovoval zimny cas, lenze za poslednych 40 rokov co funguje striedanie casu sa nasa spolocnost dost vyrazne zmenila a na 6 rano na pole / do fabriky chodi asi tak patina ludi co vtedy…
Vyplýva to z prieskumu 2055 občanov,
to je ako keby sa u nás robil prieskum na vzorke 135 ľudí
USA má 4 časové pásma a funguje, EÚ to zvládne tiež.
Takato umera vobec neplati, odporucam si k tomu pred pisanim nastudovat teoriu:
“Takže aj ak by bolo potenciálnych voličov milión, aj sto miliónov, aj sto miliárd, náhodný výber rozsahu 1000 nám poskytne zakaždým rovnako presný odhad o podiele potenciálnych voličov strán.”
radoslav-harman.blogspot.com/200 … umoch.html
“Pokiaľ vaša vzorka netvorí zároveň veľké percento celkovej populácie (>5%), veľkosť celkovej populácie, z ktorej je vzorka vybratá, nehrá dôležitú úlohu. Takže či už vzorku vyberáte z jednej geografickej lokality alebo z celej krajiny, veľkosť vzorky sa nemení.”
blog.surveyis.cool/vyber-respondentov/
Vzorka 2055 respondentov je naopak velmi slusna s chybou len +/-2% pri intervale spolahlivosti 95%.
prieskumy su jedna vec, geografia je druha.
kedze sa bavime o zruseni letneho casu tak sa rozpravame vlastne o tom ktore casove pasmo si urcime. ci GMT+1 cize nase terajsie casove pasmo alebo GMT+2 cize moskovsky cas.
geografické hranice pasma GMT+1 su od 730´ VGD po 2230´ VGD so stredom 15*.
slovensko siaha od 1650´ po 2234´ tzn. drviva vacsina nasho uzemia leži geograficky v GMT+1.
europa ma uz tri casove pasma. portugalsko ma GMT+0 vacsina europy GMT+1 a pobaltie GMT+2.
nemali by sme sa kukat po tom ze v parizi je slnko o hodinu neskor ako u nas. francuzsko by malo byt v inom casovom pasme a z politickych dovodov sa dalo do GMT+1.
nerobme rovnaku chybu a nechajme si nase casove pasmo ktore nam geograficky patri. v lete si zvyknete.
hej lezime geograficky v GMT+1 ale na jeho uplnom vychodnom okraji, vazne neviem co je “chyba” na tom, ze by sme mali letny cas a v lete tak viac slnka, opakujem sa tu x-ty krat - casy ked sa chodilo na 6 do fabriky a na pole a o 6 vecer boli vsetci zrobeni doma na gauci/v posteli su 50 rokov prec, strelim asi od boka, ale moj odhad je, ze 2/3 pracujucej populacie zacinaju pracovny den 8:00 a neskor
Mala korekcia:
GMT+2 je kijevsky cas. Moskovsky je GMT+3
GMT+2 ma v Europe okrem pobaltia aj Finsko, Bulharsko, Rumunsko a Grecko.
Prave Grecko ma vacsinu svojho uzemnia podobne ako Slovensko zapadne od 22,5, cize by skor malo mat GMT+1. Ale asi to ma historicku suvislost, kedy este pre sto rokmi bolo sucastou Grecka aj zapadne pobrezie Turecka a vtedy by bol cas GMT+2 logicky.

…
nerobme rovnaku chybu a nechajme si nase casove pasmo ktore nam geograficky patri. v lete si zvyknete.
presne tak, nerobme rovnaku chybu a nechajme si nase casove pasmo GMT+2, ktore nam zodpoveda hlavne z pohladu zivotnych zvyklosti a geograficky to tiez nie je tak zle - v zime sme si uz zvykli a v lete by to bolo len lepsie
pri GMT+1 v lete uz zacne svitat o druhej rano a v zime budu deti chodit zo skoly takmer potme - to si ju teda skutocne uziju ( aj ked gulovacka do verejneho osvetlenia asi tiez ma svoje caro, alebo gulovacka naslepo )
geograficky to je zle kedze drviva vacsina uzemia je v inom casovom pasme. len nova sedlica ze vychodnejsie ako 22*30´ do je hranica GMT+1 a GMT+2.
proste len zrusme letny cas a dobre. zivotne zvyklosti su prisposobitelne tak ako ked sa vynaslo radio alebo televizor tak aj teraz. v lete zacne svitat o druhej no a co? ved teraz svita o tretej a spite dalej do nejakej 6tej v pohode.
a vecer tak ci tak bude vidno do cca 10 tej kedy je obyvatelstvo este aktivne. v zime bude tma tak ci tak ci rano ked pojdu deti do skoly alebo vecer ked pojdu zo skoly. a casovym parmom to neovplyvnis len posunies o hodinu co ti aj tak nic neurobi lebo hlavny problem je kratky den nie to ktora cast je kratka.
To by bolo vsetko pekne ale menia sa aj navyky ludi a cas ktory clovek travi v praci. V minulosti vacsina robila 6-14 co je dnes uz pre vacsinu nezmysel. Uplne uzasne je ked ides s prace o 16:00 a komplet tma, hlavne ze rano o 7 bolo svetlo ze?
kde prosim ta bude vidno do 10 pri zimnom case? mozno tak v amsterdame…zivotne zvyklosti sa praveze menia a momentalne sme uz na tom tak ze vacsine ludi vyhovuje neskorsi zapad slnka lebo zacinaju aktivnu cast dna neskor… a ano problem je kratky den ale ten problem vies mininalizovat prave posunutim casu

geograficky to je zle kedze drviva vacsina uzemia je v inom casovom pasme. len nova sedlica ze vychodnejsie ako 22*30´ do je hranica GMT+1 a GMT+2.
proste len zrusme letny cas a dobre. zivotne zvyklosti su prisposobitelne tak ako ked sa vynaslo radio alebo televizor tak aj teraz. v lete zacne svitat o druhej no a co? ved teraz svita o tretej a spite dalej do nejakej 6tej v pohode.
a vecer tak ci tak bude vidno do cca 10 tej kedy je obyvatelstvo este aktivne. v zime bude tma tak ci tak ci rano ked pojdu deti do skoly alebo vecer ked pojdu zo skoly. a casovym parmom to neovplyvnis len posunies o hodinu co ti aj tak nic neurobi lebo hlavny problem je kratky den nie to ktora cast je kratka.
a ja by som prave povedal, proste len zrusme “zimny cas”.
Ak by si zrusil “letny cas”, tak v lete by slnko zapadalo na vychode SR uz pred 20:00, tak do akej 22:00 by si mal svetlo? Vela ludi prave toto nepotrebuje, chcu byt v lete dlhsie von pri svetle.
Dlhšiu dobu už nesledujem “správy” (len občas letmo prebehnem teletext vynechávajúc magoroviny, hlavne tuzemské), možno robím chybu, no načo si kaziť zdravie a úsudok. Asi opäť budú chcieť koncom týždňa znásilňovať čas. Teraz je ideálny čas ponechať štandardný SEČ, elegantne využijúc “naše” pouzamknutie, nielen to nočné (o jeden argument je menej pre “zmenu”/“zmeny”).
Len na jednej nórskej meteostránke som si všimol “zmenu času” východu a západu Slnka, ale to až od pondelka 29. marca [Mandag 29. mars: Soloppgang 06:32 | Solnedgang 19:13], v nedeľu sú ešte prirodzenejšie časy [Søndag 28. mars: Soloppgang 05:34 | Solnedgang 18:11]. [size=77]1575[/size]
Mne by skôr vyhovoval letný čas celoročne.
letny cas je “problem” od dajme tomu zaciatku novembra do konca januara kedy by ludia vstavali a chodili do prace po tme (vratane deti), zimny cas je “problem” od polovice aprila do konca augusta kedy by nezmyselne vychadzalo slnko o 4 rano…vzhladom k tomu ze za poslednych 100 rokov sa ludska existencia vyrazne posunula od obranania poli a starostlivosti o zvierata ku praci v kancelariach (pracovna doba tazkej vacsiny ludi je medzi 7:30 a 17:30) tak nevidim absolutne ziadny zmysel mat u nas zimny cas
Nezmysel je, že prakticky celá Európa je jedno časové pásmo, pričom my sme na tej najvýchodnejšej strane GMT+1 a viac by nám, aj vzhľadom k tomu, čo napísal pohodak, vyhovovalo preradenie do GMT+2 bez zmien letný/zimný čas.
Už takí Česi to majú veľmi na vážkach, ale Nemci, tiež v GMT+1 sú s východmi a západmi slnka v zime tam, kde my v lete ale zase v letnom čase slnko majú posunuté do nezmyselných časov - západ o 22.00, t.j. svetlo pomaly do 23.00. Potom sa človek nečuduje tomu, že takí Španieli ešte viac na západe, začínajú večere žrať po 21.00 hod a je to u nich úplne normálne.
My by sme pri ponechaní zimného času a zostaní v GMT+1 mali v lete východy slnka o 3.30 (brieždenie a svetlo už od 3.00), zato západ by sme si užívali už o 20.00 a tmu najneskôr od 21.00, takže množstvo ľudí by si skoro 1/3 svetelného dňa prespalo, zato by si tesne po robote už mohli užívať západy slnka a tmu.

Dlhšiu dobu už nesledujem “správy” (len občas letmo prebehnem teletext vynechávajúc magoroviny, hlavne tuzemské), možno robím chybu, no načo si kaziť zdravie a úsudok. Asi opäť budú chcieť koncom týždňa znásilňovať čas. Teraz je ideálny čas ponechať štandardný SEČ, elegantne využijúc “naše” pouzamknutie, nielen to nočné (o jeden argument je menej pre “zmenu”/“zmeny”).
Len na jednej nórskej meteostránke som si všimol “zmenu času” východu a západu Slnka, ale to až od pondelka 29. marca [Mandag 29. mars: Soloppgang 06:32 | Solnedgang 19:13], v nedeľu sú ešte prirodzenejšie časy [Søndag 28. mars: Soloppgang 05:34 | Solnedgang 18:11]. [size=77]1575[/size]
Ako “asi opat”? cez vikend sa meni zimny cas na letny. BODKA. A viaceri sme sa tu zhodli, ze nam vyhovuje viac “letny cas” ako ten “zimny”.