Spojenie Bratislava-Košice .. kedy bude ?

tu by som este doplnil, ze ak to ma byt “komplet” D1 BA-KE, resp. BA-PO, tak komplet bude len po dostavani Severnej tunelovej rury Braniska a druheho profilu Beharovce - Branisko, aj ked to vyrazne skrateniu casu cestovania nepomoze, ale zvysi sa bezpecnost a komfort prejazdu :slight_smile:

podla aktualneho planu je tiez naplanovany na rok 2014 a pred zapadnym dialnicnym obchvatom PO.

2 tomas: hej, to nam je tu viacerym jasne, ze SO PO riesi viac ako zapadny … a sokujuco si to na ministerstve za figela vsimli tiez ..
plus bol aj velky posun aspon administrativne co sa tyka snah PSK, SSC a mesto presov ohladne komunikacii v PO, co by tiez hodne pomohlo

no uvidime ..

Pravda, ale pokial sa ma stavat druha rura len z dôvodu spominanej mantry BA-KE, tak je takmer uplne zbytocna. Druha rura by sa mala postavit len v pripade, ze budu velke problemy s prevadzkou sucasnej (uzavretie na uhrnne 1 tyzden za rok za velky problem nepokladam). Inac by sa malo radsej pokracovat za KE a netvarit sa, ze D1 tu konci.

uz mi to nedalo a spocital som dlzku BA-KE po dokonceni dialnice - podla googlemaps jestvujuce casti + nove podla znamych udajov. je to menej ako v sucasnosti, okolo 425 km (zlate piesky-MUK na presovskej) to je 3:32 hod. pri 120 km/h, 3:42 hod pri 115 km/h a 3:52 pri 110 km/h. opakujem pri komplet dialnici teda najskor okolo 2020.

podla googlemaps je to juhom cca 385 km (zlate piesky-MUK na moldavskej), nove useky dlzku v zasade nemenia (az RV-jablonov ju skrati o cca 5 km). vdaka ZV-krivan a zacharovce-figa (+ ZV neresnica) sa cas da stiahnut na 4 hod. este pred 2020. je dobre ze sa opravi 54 km na I/50 aby ludi neodradzal tankodrom. potom su dalsie veci ako bezpecnost, spotreba prip. myto vo vyhlade.

Rozhovor s Ficom

[i]Bývalý minister dopravy Ján Figeľ uznal podiel vašej vlády na výstavbe R1 a boli ste medzi pozvanými na jej otvorení, čím akoby symbolizoval kontinuitu pri napĺňaní tohto cieľa. Budete presadzovať podobnú kontinuitu pri budovaní diaľnic, ktoré začal odchádzajúci kabinet?

Nie je mi celkom jasné, čo začali. Obálok je pootváraných veľa, je veľa vyhlásení o všelijakých tendroch, ale prvé, čo musí urobiť minister dopravy, je inventúra, že čo boli iba vyhlásenia a čo je reálne. Všade tam, kde to bude v poriadku, nadviažeme na to, veď nemôžeme strácať čas.

Podarí sa za vašej vlády spojiť západ a východ krajiny diaľnicou?

Nemáme ešte urobenú inventúru. Zdá sa mi, že sme schopní dosiahnuť východné Slovensko časovo skôr inými trasami, ako cez tunely okolo Žiliny, ale je to finančne a časovo veľmi náročné.[/i]

No čumím. Odkedy sa Fico zbavil hejslovákov Mečiara a Slotu, je z neho normálne rozumný slovenský politik. Okrem toho, že nechce hnať dialničné spojenie V-Z cez Žilinu vrabce čvirikajú aj to, že sa už púšťa do širokorozchodnej. Samé dobré správy.

fico to ma tazke, na jednej strane si nemoze dovolit spustat finančne a časovo veľmi náročné projekty na druhej strane ako spravny predstavitel byvaleho rezimu ma sklon k megalomanii.

Urcite. Prichodom Fica sa zrazu zazracne pohne priprava vsetkych usekov o minimalne 5 rokov dopredu a zo 4-5 rocnej vystavby najnarocnejsich usekov sa stanu 1-2 roky. Ze na to este nikto doteraz neprisiel… :wink:

[/joke]…v tych vetach sa môze skryvat hocico, medzi inym aj to, ze uvazuju konecne nad Korbelkou - cim by skutocne “tunely okolo Ziliny” neboli vsetky este dlhsie hotove.

Síce nepriamo, ale konečne to niekto pomenoval (Andrej); prosím vás, máte niekto čas a podklady urobiť graf, povedzme stĺpcový graf s trendovou krivkou vyjadrený v čase po rokoch, koľko kilometrov diaľníc bolo spustených (myslené nie úradne odovzadných, ale dovolených pre prevádzku áut) od nejakej relevantnej doby existencie SR až po dnešok (alebo 2011); mám totiž pocit (dokonca z nejakého verejne publikovaného článku viac než pocit) , že priemerný trend je nulový a nejaké fantasmagorie “prišiel buldog Fico s mohutnou podporou národa” na tom nič nezmení. Tú predošlú vetu v úvodzovkách nemyslím ironicky, ale v limitoch možného a nemožného… peniaze sú až na prvom mieste…

(Andrej)…v tych vetach sa môze skryvat hocico…ze uvazuju konecne nad Korbelkou;… alebo aj to, že napríklad neuvažuje nad Višňovým, kto vie - sa uvidí. Ináč u tých politikov je to myslím štandartný postup vypustit nejakú ideu do sveta; ak nevidíš do zákulisia tak nevieš čí si len pripravuje podu alebo sa čaká na odozvu štruktúr, ktorých sa to týka a podľa toho sa zvolí postup.

Ked niekto ma cas a chut, moze doplnit tuto tabulku vo wiki :slight_smile: , graf by bol uz len bonus
wiki/index.php/Odovzdan%C3%A9_km_za_jednotliv%C3%A9_roky

poznáte tú situáciu keď sa hanbíte na niečo opýtať lebo si mylíte, že všetci to vedia len vy nie a nechcete byť tým hlupákom, tak ja by som prevzal tú úlohu hlupáka a spýtal by som sa: v tej tabuľke je nula od nuly pošla, je tam chyba alebo tomu nerozumiem?

Nie, jednoducho od r. 1998 nie su udaje vyplnene, taktiez stlpec “Spolu”. Tie nuly su tam skôr rusive, asi by bolo lepsie nechat tam prazdne medzery.

Automobilová lobby tlačí na úseky okolo Žiliny

…Automobilky by privítali aj dostavbu diaľnic. "Katastrofálna situácia je od Strečna na východ," skonštatoval prezident ZAP Jozef Uhrík, podľa ktorého je dostavba diaľnic strategickou otázkou. “Dnes už nie sú sklady vo fabrikách, ale na kolesách,” povedal Uhrík.

“Ak raz robíte Just In Time a zostanú vám kamióny pod Strečnom, v tom momente nie ste schopní dodať diely a výroba vám stojí,” uviedol Hadár. Každé zastavenie výroby pritom pre fabriky predstavuje veľké náklady. Pre automobilky je dôležitá hlavne výstavba D1 a napojenie na sever, na Česko.

“Veríme, že sa o tom nebude už len hovoriť, ale že sa začne aj niečo reálne konať,” skonštatoval hovorca Volkswagenu Machalík. …

prevarená voda sa varí ďalej viewtopic.php?f=35&t=17040

v roku 2010 som napísal v inej téme : “dnešné posadenie na “zadok” je do istej miery úľavou i s hrozivým 2020. A kto vie, 2020 bude možno i s Višňovým”

moja genialita odhadu je samozrejme len varenie prevarenej vody, ale k termínu “kedy?” by možno stačilo odpovedať na moju otázku v inej téme “koľko km sa priemerne ročne otvorilo od roku 1992” a jednoduchou interpoláciou dospejeme k výsledku; a keď tú interpoláciu niekto zhmotní tak možno dospejeme ku konkrétnemu termínu 2020+. Možno uberieme 1 rok v dosledku “mimoriadneho úsilia o zrýchlenie výstavby” :slight_smile:

Moj pocit sa transformoval v presvedčenie, že všetky tie tance “minulá vláda zanedbala to a to, my urýchlime výstavbu atd ap.” boli určené domácemu i zahraničnému publiku vždy k vyvolaniu dojmu, že “už naozaj”; až dnešná realita mení konečne aj rétoriku “politických” reprezentácií, ale zbabelosť tzv. vládnych elít im nedovolí rozprávať ovorene.

Jediný Palčák v tom príspevku povedal niečo rozumné (volne interpretované): nechajme termín termínom a poďme stavať čo sa dá stavať

Dnešné interview Počiatka by som hodnotil ako konečne realistické vo vzťahu k termínom na D1. Je možné, že Európska komisia povie STOP na Turany-Hubová okolo Kraľovian, čo by som si osobne želal, a radšej sa bude treba vrátiť ku starému variantu s tunelom Korbeľka a navyše je tu zatiaľ dosť podceňovaný obchvat Prešova. Samozrejme ešte chýba aj tunel Višňové, ale ten hádam po pár obštrukciách, čo nás veľmi pravdepodobne čakajú, snáď začneme stavať v r. 2013-2014

…a ked sa bavime o naozaj uplnom dokonceni D1 BA-KE, medzi stavby treba zaratat aj druhy profil Braniska (podobne ako obchvat Presova momentalne v biednom stadiu pripravy)…

Vyzerá to, že som v hlasovaní celkom dobre tipoval: 2019-2020. :slight_smile:

A ked sa uz bavime o dokonceni D1 v dnesnej podobe, kolko budu este trvat useky na Ukrajinu? :slight_smile:

Ja by som do kompletnosti počítal len ten obchvat Prešova. Druhá rúra Braniska asi ešte roky nebude nikomu chýbať. Ak tam vôbec niekedy budú intenzity… :smiley:

A co si myslis ze v presovskom tunely D1 budu nejake vyssie intenzity? Az sa budu krcovite drzat toho ze treba spojit cim skor BA-KE [ uz s tim sermuju 20 rokov] tak ano, ale inac ten tunel nebude nejak vytazeny, ani ked ho budu otvarat povedzme v r. 2020.