Spojenie Bratislava-Košice .. kedy bude ?

Andrej, ked nie je rozdiel, preco tu piseme o degradacii? Ak nie je rozdiel, preco uz nepostavit vyhladovo nieco lepsie, co vydrzi dlhsie (vdaka terenu by predsa polprofil R-ky nebol na spominanych usekoch “omnoho” drahsi.
Ale tak snad uz len to, aby sa predislo chybam z minulosti, ked sa na Slovensku stavali napriklad dialnice, ktore potrebovali resp. potrebuju po 20 - 30 rokoch komplet prestavbu vratane mostov ponad nich len kvoli tomu, ze pred 30 rokmi niekto neratal s niecim takym, ako je narast intenzit vozidiel.
Pre sucasnost nepoviem, nech sa stavaju C 11,5, ak by tie cesty boli dokoncene povedzme do 2 - 3 rokov…ale…v tomto pripade sa bavime o stavbach po roku 2020…
vieme dnes, kde bude ukrajina o 10 rokov, v akom vztahu budeme s vychodom, kde bude schengenska hranica, ako sa kvoli tomu zmenia intenzity?

cize, rozdiel pre vodica v sucasnosti a blizkej buducnosti medzi 1/2 R-ky a C 11,5 pri jazde okolo MPR by bol par minut…rozdiel pre vodica medzi tymito komunikaciami o 20 rokov by bol v obmedzeniach pri prestavbe…a to nepisem o peniazoch, ktore vlastne nepriamo plati kazdy vodic za tieto prestavby… :slight_smile:

skoda len, ze ziadna R9 nie je ani v plane, skoda, ze je len tuzbou…najradsej by som ju vnimal az po Ublu…ale kedze je to hudba buducnosti, tak preto vysnivana :slight_smile:

Aj C 11,5 sa da rozsirit o dalsi polprofil, takze tam nie je problem. Kebyze bol v danom useku koridor, tak som za to, aby sa stavala R. Ale mimo koridorov nestavaju D a RC ani Rakusania ci Svajciari.
Ako pisal k tejto teme Dialniciar, R9 by v tomto pripade odlozila akekolvek riesenie v tejto oblasti o dalsich 10-20 rokov.

kazda krajina buduje cesty kvoli svojim vlastnym regionom a co najlepsej situacii v nich, ci uz je to riesenie bezpecnosti, preplnenych ciest alebo skratenie casu cestovania, atd…to iste robia aj rakusania ci svajciari (tam by som sa ale nepozeral, maju vybudovane hlavne vetvy, dlhodobo maju odsledovane intenzity a podla toho vedia vybudovat cesty mimo koridorov na dlhe roky (u nas sa to neda, mozme len tipovat)…v tychto krajinach je aj jazda mimo dialnic a rychlostnych ciest pozitok (vozovky su v zakrutach klopene do spravnych stran, netreba sa vyhybat dieram, v obciach su bezpecnostne opatrenia na najvyssej urovni na svete, ich dialnice sa pocitali v tis. km, ked u nas ich bolo jednosto, atd…)
pozrel by som sa ale na kpl Slovensko…budujeme, resp. chceme budovat D24,5 a vyssie v usekoch, kde su komunikacie vedene estakadami, rekordnymi mostami, uzinovymi variantami, NP, atd…na opacnom konci chceme budovat R22,5 a nizsie kategorie v usekoch s jednoduchym terenom…preco?..lebo “par eurko” navyse, co treba na polprofil R-ky (po dostavani na full s MPR 130km/h) namiesto C11,5, nebude lebo tie eurka pojdu na spominane D24,5 a vyssie…

Tvoje uvazovanie je na prvy pohlad logicky, ale v praxi luxusne parametre len oddialuju vystavbu. A cesta sirky 9,5m s rezervou na C22,5 vydrzi naveky, doslova.

Kanky, ja plne chapem tvoje zmyslanie. Len podobne ako i15 uz roky sledujem dialnicnu vystavbu u nas aj v zahranici a viem, ze akykolvek vyssi parameter ako C iba oddiali vystavbu. Preto sa parameter D a R stavia u nas iba na europskych trasach - na hlavnych D, na vedlajsich R. Ine by bolo, keby sa E50 pretrasovala na usek PO-VT-MI (co myslim nie je realne ani ziaduce).
Tiez si myslim, ze napriek tomu, ze mas najazdene mozno miliony km po europe, tak mas skresleny obraz o novo vybudovanych cestach v parametri C22,5 u nas - ako priklad môze sluzit R1 v useku ZH-ZV, ktora ma sice trosku ostrejsie zakruty, avsak na regionalnu premavku, nie tranzitnu - t.j. trasa R9 - by plne postacoval. Detto R2 Novaky-PD, privadzac PP-KK…
K tej D3 - keby to nebol koridor TEN-T (t.j. nie len E-trasa), tiez by som bol za riesenie, ake tam navrhuje devil - iba rozsirenie na C 22,5 (aj ked usek Svrcinovec-Skalite by sa musel tak ci tak postavit a aj pri parametri C by tam boli mosty a tunely).

hp-ll, tur-hub a SO PO sa len pripravuje, ll-ds sa tendruje ale nie je iste. na D3 sa vacsina usekov len pripravuje. intenzity vyzeraju tak ze cez 20.000 aut je akurat na vjazde do ZA od MT resp. KM vdaka denne dochadzajucim.

to ze na postavenych usekoch D ZA-PO bude uspech ak intenzity dosiahnu ± 20.000 aut do 2015/2020 je asi kazdemu jasne. pochybuje niekto ze by nestacila RC ? intenzity ktore suce nato aby sa pre ne stavala dialnica su npr. na trase brno-ostrava v cesku alebo na miskolc, pritom tieto regiony su ramci cz/hu nie prave najbohatsie ale intenzity tam predsa su aj bez toho aby sa manipulovali studie ako u nas.

rozumieme sa spravne…komunikacia s parametrom C, z ktorej sa neskor stane R-ka je ok, len s poriadnou pripravou pre MUKy…na R8 ci R9 (po SV) by dokonca nehrozili ani take ostre zakruty ako na R1 ZH-ZV…novo vybudovane C 22,5 u nas, to je tiez dobra tema, kedze z vymenovanych novovybudovanych je snad len PP privadzac, aj ten sa nestaval jednoducho a vsetci vieme, ze nedostatky su tam este na dalsie roky…dialsia vec by bola aj dlzka tej ktorej cesty…

Opät chytas za slovicka. Stavia sa 42 km D1, 39 km je v tendri, z eurofondov od r. 2014 môze ist zvysnych 35 km (v pripade Korbelky 32 km). Na vjazde do ZA su uz dnes intenzity vyse 35 000. Ale ty sa opät budes vraciat k tomu istemu dokola…

ty zase v kazdom druhom prispevku opakujes ako dobre vsetko bezi. spustilo sa par tendrov na par desiatok km dialnice, fakt brutalny uspech. faktom je ze ziadne extra zdroje do ciest neprisli a stavaju sa jednoduchsie useky + hub-iva. to co sa usetrilo sa minie na svr-ska. to ze sa opravuju cesty ide na ukor RC lebo aj figel zanedbal pripravu niektorych usekov aby sa mohol vyhovorit ze sa neda stavat. si velky optimista len preto lebo bolo par tendrov na jednoduchsich usekov ktore dobre dopadli.

od otazky ktora ti je neprijemna utekas. to ze bude neviem kolko mld. navyse od 2014 su vylevy sdku pred volbami. faktom je tiez ze len nedobudovane casti D (ano v parametri D26,5) budu stat cca 2 mld. a D3 cez 0,5 mld. co by zhtlo aj to pripadne a nicim nepotrvrdene navysenie a potom je tu este megatunel v BA.

viewtopic.php?f=35&t=16949

opat prevarena voda o terminoch dokoncenia D1, ale aspon ze sa konecne nezabudlo na Presov

Je po volbach, cize opät sa môze chvilu rozpravat obcanom pravda na plnu hubu. Konecne sa okrem Presova spomenul tiez problemovy usek Turany-Hubova. Uvidime, ako sa s nim vysporiada Pociatek, zatial si na nom vylamali zuby uz 2 ministri. Presov by nemusel byt problemom - do r. 2014, odkedy môzeme cerpat nove eurofondy by mohol byt kompletne pripraveny na vystavbu. Cize limitujucimi usekmi budu HP-DS a Turany-Hubova, pricom nic katastrofalne by sa nestalo, pokial by ten druhy usek v r. 2017 nebol postaveny.

No a okrem ineho, odkedy sa na SME objavil aj nakres R2 po Kosice, samoregulovani novinari uz o D1 hovoria ako o “hlavnej dialnici Bratislava-Kosice”. Fajn, ze si uvedomili, ze to nebude ani zdaleka jedina dialnica BA-KE. Som zvedavy, ako nazvu (D1+)R1+R2… mozno “normalna dialnica Bratislava-Kosice”, alebo “priamo-blizsie dialnica Bratislava-Kosice” ? :slight_smile: Spojenie, BA-BP-KE potom mozu nazyvat “existujuca dialnica BA-KE”…

Keby slo len o spojenie Bratislavy s Kosicami, tak sa moze vtedy rozostavat, ale odborne argumenty skor uprednostnia severny obchvat PO, ktory ma navyse mierny naskok v priprave. A neverim ze by v roku 2014 rozostavali oba obchvaty PO

youtube.com/watch?v=7Mb6CBOB … re=related

takto sa bude otvarat D1.

Podľa mňa by sa spojenie (D1+)R1+R2 mohlo pokojne volať Rýchlostná cesta Bratislava-Košice (nakoniec v plánoch do budúcnosti je aj odbočka zo súčasnej R1 ako úsek Most pri Bratislave - Vlčkovce). Pri troche snahy by sa z eurofondov dali postaviť úseky ZV-východ - Kriváň a možno z ďalšieho programovacieho obdobia eurofondov (2014-) aj niečo medzi Ožďanmi-východ a Figa-západ a tiež
JV obchvat Košíc (R2/R4) na Košické Oľšany. Potom by medzi KE a RS zostala problematická len Soroška. D1 do KE aj tak nebude hotová ani v 2018. Ale to tu, predpokladám, väčšina ani nečakala.

Uz dlhsie sa hovori o precislovani dialnicnej siete, v ktorom by dnesna R1+R2 bola cela oznacena ako R1, co by bolo len logicke pri jej vyzname, obzvlast pri predlzeni az do Bratislavy.

Suvisla RC ZV-KE sa do konca desatrocia urcite ani nerozostavia, ale pri troche snahy je mozne vyriesit z eurofondov vsetky problematicke body a skratit dobu jazdy medzi BA a KE stabilne pod 4 hodiny. Najproblemovejsie bude zrejme financovanie Sorosky, kedze pokial sa nemylim, tak dlhy tunel sa podla europskych smernic musi stavat na plny profil, hoci na Soroske by zrejme natrvalo stacila 1 rura (+ pripadna unikova).

ono aj v programe vystavby dialnic na roku 2011 az 2014 bolo zadefinovane ze v 2014 ma ist najprv do vystavby severny obchvat PO ..

nejakym zazrakom to v PO nie je az take kriticke, a ked sa dokonci poriadne usek svinia - PO zapad a nabrezna komunikacia, tak to este chvilku PO ustoji

co si myslim, ze by bolo aj rozumnejsie urobit severny obchvat a nehnat sa bez rozmyslov za mantrou D1 bratislava - kosice , v tomto to figel fakt dobre zadefinoval, spojenie “nadradenou infrastrukturuou”

Presne tak. Keby sa Vazny a Fico tak neponahlali za modlou BA-KE, davno mohlo byt rozostavane Visnove, DS-Turany, Hubova-Ivachnova ci Janovce-Jablonov.

Pred obchvatom PO na D1 by som inac uprednostnil Budimir-Bidovce.

Nie je to kriticke lebo MHD. MUK PO zapad nepomoze Presovu nijak, je to defacto mimo mesta. Pomoze to len rychlejsiemu najazdu na D1 von z mesta. To je len memento neschopnosti riesenia dopravnych problemov v PO.
Nabrezna riesi najmenej problematicky tah PP-KE.
Presovu by najviac pomohlo odklonenie dopravy z centra mesta, teda smer VT-PP, ci SB-VT. A to riesi SO PO.
Po dobudovani SO PO ale vyzera, ze Presov si bude musiet zacat riesit svoju situaciu sam, kedze vela problemov je uz lokalnych.