tu ta musim opravit … priebezny system bude tvorit dalej okolo 50% (aj ked mozno nie objemom vyplatenych dochodkov), kedze stale aj ti, ktori sporia v druhom pilieri odvadzaju polovicu do priebezneho na svoje osobne ucty… takisto sa moze niekto rozhodnut (ak prejde Ficov navrh, ktory nie je uplne nerozumny podla mna), ze nevstupi do druheho piliera … takze bude dostavat dochodok iba od statu… samozrejme tych variant je niekolko, pravdepodobne kym my (okolo 30r) budeme dostavat dochodky, system sa este niekolkokrat upravi…
Ja som skor chcel reagovat na to, ze plusovy rozpocet je blbost podla mna, treba investovat peniaze … ci uz do splatok dlhu alebo inych projektov, ktore maju pozitivny prinos, napriklad dialnic a RC (aby sme zostali pri teme)
Cital som to v dakej drobnej sprave k prerokovavaniu rozpoctu.
Ten prebytkovy rozpocet ma byt na splacanie verejneho dlhu.
Predpokladam, ze naklady na dochodky budu vyvolane tym, ze bude mensi prisun penazi od obyvatelstva (povinny II. pilier a mensi pocet platiacich ludi) a zaroven potreba platit viacerym dochodcom (dlhsi vek, viac dochodcov ako takych).
Na Slovensku nebude prebytkový rozpočet, pretože jednoducho po týchto niekoľkoročných škrtoch prijde schodok vo výške viac ako 100 mld. SKK. Nik nebude nahrádzať štát … dostavba Mochoviec možno ano cez Enel, ale za cenu vyššej el. energie, ale riešenie diaľničnej siete, oprava bytov, modernizácia železníc, … investície v zdravotníctve, školstve, … toto všetko treba. A v prípade ľavicovej vláde ešte aj sociálny systém.
Ak tu bude ľavicová vláda vládnuť, t.j. nebude “len” vo vláde, tak schodok vo výške 100 mld. SKK sa dá očákavať, ale možno, že bude max. 99 mld. SKK, aj keď ťažko predpovedať, pretože schodok sa dá očakávať na úrovni 5% HDP, možno aj 7-8% 1-2 roky, potom by mal schodok klesnúť.
Ak sa podarí, tak v r. 2008 bude D1 kompletná po ZA.
Ale úseky od ZA po RK a od PO po KE budú buď rozostavané alebo sa práve začnú stavať a ja som presvedčený o tom, že ani na 1/2 profil nebudú min. 2 úseky v dĺžke cca. 40 km. Je to nereálne.
Horšie je, že napr. región Michalovce bude odrezaný od BA ešte veľmi dlho, min. do r. 2015-2020. Pretože do r. 2010 sa neplánuje veľa úsekov stavať na D1 od KE po MI a aj keď bude existovať RK R4 KE-Milhosť bude do r. 2010 postavená, tak Maďarsko nepostaví do r. 2010 napojenie od Miskolca po SR. Plán je až v r. 2015.
Navrh statneho rozpoctu otvorene hovori o 2013 a rocne by sa na D1 malo odovzdavat 10-20 km okrem roku 2008, tam by to malo byt vyse 40 km. Na buduci rok 14 km (zrejme Vrtizer-HP).
Doležitý bol r. 2006 pre D1 v ZA, to sa nesplnilo a teraz SR dosť aktívne jedná s KIA na náhradných riešeniach. Sankcie hrozili aj hrozia, ale podľa mňa sa uplatňovať nebudú.
Takze dialnica D1 uz je financovana az na uroven 72%, nie na max. 70%. 60% bolo vzdy nerealne a nebolo to odporucane, ale 72% - uz ked sa ma davat viac, tak nech sa dava 75%. Inak sa k tomu potom pristupuje vo svete v ramci priorit, takto sa to musi vzdy dlho a zlozito vysvetlovat.
Tu som si vsimol, ze uz sa takmer vyrovnava R1 a R2 po 14%. To je tiez zaujimave, tam je zrejme deformacia v ramci zastaveneho useku ZC-Sasovske Podhradie, alebo nie, ale je to dost zarazujaca sprava.
Co sa tabuliek tyka - tak to je cisty amaterizmus, to “graficky” nie je pekne, hlavne ta info o pocte pruhov. Nie je to detail, pretoze toto je dolezita sprava a s tou by si mal dat niekto aj pracu.
Usek PO-Svinia, IV. kvartal r. 2005. Mal to byt III. kvartal, nenasiel som tam takuto info, to je tiez potom dost vysoka nepresnost. Preco niekto nad tym nerozmysla - ved svet ma k dispozici aj starsie a predchadzajuce spravy, tak si porovna.
Velmi pozitivne sa da vnimat navysenie penazi v r. 2005, ale je to dost neskoro oproti planom na r. 2004 uz malo byt navysenie. Nevadi.
V ramci PPP (P3) sa da ocenit, ze uz sa pocita aj s usekom Janovce-Studenec. Avsak celkovo tam chybaju ine/nove info k PPP, kedze uz sa tym zaobera SR dost hlbsie nez len takato jedna veta. Ved uz sa chystaju konkretne podmienky. O co mi ide - o to, ze toto sa dava na jednanie k clenom vlady, ti sa pytaju, ale verejnost z tohto nevie nic.
Viac sa mi to skumat nechce. Netvrdil by som aquila, ze sprava tvrdi, ze vsetko je na 120%, pretoze napriklad sa tam jasne tvrdi, ze: “Na urýchlenie prípravy výstavby diaľničných úsekov Sverepec – Vrtižer a Hričovské Podhradie – Žilina (Strážov) boli prijaté tieto opatrenia:”, co znamena, ze tam problemy su. Atd.
Zrejme, kým budú voľby, minister bude stále obhajovať svoj dátum dokončenia D1 BA-KE. Dal totiž sľub a stále sa ráta na úsekoch HP-RK a Jánovce - Studenec s PPP. Tuor to napísal veľmi dobre - nie je ľahké odvolať tento termín.
Strana Smer už tento termín spochybnila a som si istý, že aj keby SDKÚ ostalo vo vláde, po voľbách vyhlási, že to bude r. 2013. MF Mikloš to už zopárkrát aj naznačil… Takže je to asi už len politický ťah