Spojenie Bratislava-Košice .. kedy bude ?

Je rok 2005. Je čas 5 rokov na spojenie BA-KE. A chýbajú 10-tky km, hornatých a náročných úsekov. “Trápime sa” so spojením BA-ZA do r. 2008 a RK-PP do r. 2008. Možno stihneme aj PP-PO do r. 2010. Ale nestihneme ZA-RK a keď ano, tak za vysokú cenu rýchlej výstavby (tá tiež nie je lacná) a mnohé úseky budú 1-profiové. Budú to asi len tunely. Lenže to “asi” je to najhoršie. Tie tunely to neunesú, tam je už teraz iná intenzita než teraz napr. na Branisku. 1 rúra stojí 10-15 mld.sk, takže to spojenie BA-KE ak bude, tak na úkor celého Slovenska (možno okrem R1, ale tá sa bude stavať len pri žiarskom lieviku) a mnohé úseky budú 1-profilové.

A dodatok: Pán minister dlho (celý rok 2004) hovoril, že do r. 2010 sa postaví celá D1. Teraz (asi ho niekto upozornil) hovorí, že sa postaví celá D1 do KE. Asi zistil, že D1 v KE nekončí podľa plánov. Vtip? Ja si myslím, že tragédia.

Tento text pochádza zo starého fóra, je ešte od Diaľničiara, Pondelok 10. 01. 2005

Osobne si myslím, že rok 2005 je nereálnym.

Teoreticky, ak by bolo PPP na úsekoch od ZA po RK, tak tieto by sa dali postaviť od r. 2006. Ale nesmel by to stavať štát. A problémom je, že sa má pod PPP stavať zatiaľ len po MT.

A potom je problémom aj spojenie od PP po PO, kde ešte nie sú na viacerých miestach vyriešené ani pozemky.

Takže ak, tak je reálnym termínom dnes r. 2012 ako najskorší dátum pre otvorenie D1 BA-KE.

Ak budú nejaké problémy, tak aj neskôr, ale nemyslím si, že to bude r. 2015, ak tu bude snaha, tak v r. 2015 by mohla byť D1 v Michalovciach.

Asi najlepsie bude pockat po volbach, ich vysledok najlepsie upresni termin..

Vychadzajuc z dnesnych urovni pokrocenia D1 smerom ku Kosiciam to bude asi najskor ten 2015

Môžem vás uistiť, že D1 v r. 2010 hotová nebude ani v 1-profile. Aj keby dal štát tých 80 mld.sk len na D1 aj prostredníctvom súkromného kapitálu.

Tento text pochádza zo starého fóra, je ešte od Diaľničiara, Nedeľa 05. 12. 2004

Diaľničiar mal pravdu. Je to nereálne, aj keby mal štát dostatok peňazí. Už to totiž nie je len o peniazoch, ale predovšetkým aj o územných rozhodnutiach, stavebných povoleniach, vyhlásení tendra … celý legislatívny proces. Predtým ešte majetko-právne vysporiadanie pozemkov, čo je tiež často problematické.

Takže je to nereálne. Ja považujem najskorším termínom r. 2015. Stále na ňom trvám. V r. 2012-13 bude D1 max. po PP, súvislá. Aj to len za predpokladu PPP a začatia výstavby v r. 2006 na viac ako 50% úsekoch, ktoré chýbajú. :sunglasses:

Pri takych dlhych casovych horizontoch je termin realnost relativna. Podla mna je to otazka priorit a mnozstva penazi. Prednedavnom som cital statistiku, ze Francuzi postavili za 4 roky tolko dialnic, kolko ma Slovensko celu planovanu dialnicnu siet aj s RK (plus minus autobus). Ak pominiem penazny problem, vystavba sa urychlit neda, ale moze sa robit paralelne - t.j. zacnu sa robit naraz vsetky mosty, tunely, cesty atd. Toto by som povazoval za minimalnu realnu dobu. A zvysok je otazka priorit a penazi - dalsia vlada moze mat ine priority (ved napr. kedysi isty pan minister dopravy hovoril, ze BA-KE do roku 2005)

Najprv k tejto otázke. Nie je dosť dobre zadaná, pretože ak už niečo minister sľúbil, tak by to chcel určite aj dodržať a teda by to aj mal dodržať.

V praxi je však jasné, že D1 BA-KE v r. 2010 nebude, aj keby bolo dostatok finančných zdrojov. Je otázne, či by sa dalo postaviť spojenie ZA-RK za 4 roky, plynule bez problémov, ak sa má ešte robiť aj trasovanie. Takže to je síce aj otázka peňazí, ale hlavne času.

Úseky od PP by nemuseli byť také náročné, ale záleží predovšetkým od vlády v r. 2006, aký zvolí postup, pretože tu ešte nie sú doriešené ani všetky pozemky, o trase ani nehovoriac.

Takže ja to vidím tak: Reálnych termínov už tu bolo veľa. Diaľničná výstavba je najmä o politických rozhodnutiach. Takže skôr to vidím, že vysoko optimistickým variantom, čiastočne aj stihnuteľným by mohol byť r. 2012. Tým reálnejším, ak vezmeme do úvah najmä politický vývoj v tejto oblasti ako aj reálne možnosti štátu pri financovaní, keď aj PPP ak bude, tak najprv len na 50%, tak by som videl skôr obdobie okolo r. 2014-2016.

Podľa Návrhu Rozvojového programu priorít verejných prác na roky 2005 až 2007 schváleného vládou SR dňa 18. augusta 2004 (je to na www.highways.sk), tam je mnoho usekov, ktore sa maju ukoncit 2012 (Lietavská Lúčka - Višňové, Dubná Skala - Turany, Turany - Hubová, Hubová - Ivachnová, Jánovce - Jablonov).
Otazka je, ci tieto terminy buduca vlada skrati, resp. predlzi…

niektore strany sa uz dneska vyhrazaju ze spomalia rychlost vystavby dialnic (ba dokonca zastavia)… preco lebo to nieje prosocialne a na dialnice idu rocne desiatky mld.SKK (priamo i nepriamo) … je ibba smutne ze prave taketo strany maju najlepsie preferencie … a teda aj najvacsiu sancu vytvorit novu vladu … ak sa to stane je takmer 100% iste ze sa vsetko po.se.re a BA-KE budu spojene najskor v 2050:( a to nie severnym ale juznym tahom stat pride o 100mld. SKK z industrialneho rozvoja a turistyky … vychod ostane tam kde je teraz (v ri.ti ak by nahodou niekto nevedel) a na severe sa budu denne tlacit v kolonach 10-tky tis. aut. … no ale nech vyhra ten schopnejsi … a len dufam ze to nebude rana pod pas… ako je napriklad terajsi minister MDaT a spol.

random. mozes dat nejaky link ? :wink: ako hold neviem preco u nas takto sa kazda nova vlada sprava k dialnicnemu programu … :unamused:

Po voľbách sa na dialnice bude dávať o 5-20 mld ročne viac ako doteraz. To rozmedzie je závisle od strany ktorá zostaví vládu. Pravicová menej .. ľavicová viac a aj za cenu oddialenia prijatia eura.

najlepsie preferencie ma smer a neviem o tom, zeby take nieco chystal. Fico sa rad predvadza a aj ked si nemyslim ze bude davat o 20 mld. naviac tak nejake navysenie urcite bude. Hdp rastie a infrastruktura je najdolezitejsia hned za skolstvom. takze bude z coho davat, len nech neprezenie uvery.

k nasledujucim volbam mozem povedat iba tolko … pojdem k nim …odvolim a ako kedysi hovorila jedna peresanka vo svojej relacii :slight_smile:))) este neviem kto to bude … do poslednej chvilky nesom rozhodnuty ktora strana … jedna ec je ista ze to nebude strana ktora bude chciet marit rzvoj tohto statu ci uz svojou minulostou alebo svojimi vyhlaseniami ci prgramom …

OT: random, tak to mas problem, lebo podla tej tvojej vety by si nemohol volit nikoho :laughing:

ano mas pravdu … :slight_smile: ale volit budem mam na to pravo tak ho vyuzijem ale velmi si rozmyslim koho

Nech vyhrá ktorákoľvek strana, tak diaľnica D1 nebude postavená v KE do r. 2010. To je fakt.

Môže tu byť nádej na vyššiu sumu peňazí (Smer-SD, ĽS-HZDS, …) než z iných strán, ktoré sú orientované viac na zavedenie EURA alebo majú iné ciele. Väčšinou sú to pravicové strany, no nie vždy.

Tu ja však vidím riziko. Môže byť dobrá vláda, ktorá dá na výstavbu viac peňazí po celé 4 roky. No potom tu bude vysoká rozostavanosť, vysoké pracovné tempo, vysoké náklady, veľa nových otvorených úsekov, veľa úsekov pred otvorení, veľa pripravených tendrov, … a prídu ďalšie voľby, kde sa môže stať to, čo v r. 1998. Zastavenie výstavby, komplexne celej.

Treba väčšiu spoluprácu ľavice-pravice, koalície-opozície. Ako napr. v Chorvátsku, kde jedna vláda začala a druhá dokončila, pričom sa vymenili hlavné vládne strany. Je jedno, aké sú tam dane/podpora stavebníctvu, ceny atď., ale jedno je dôležité - politická kontinuita pri diaľničnej výstavbe, pretože diaľnice sa nestavajú za 4 roky, ale majú program na 5-10-20 rokov a ten treba aspoň na 80% plniť bez ohľadu na to, aká je strana pri moci. Alebo ho aj zmeniť, no ponechať “peniaze v obehu” a nerušiť všetko, pretože nakoniec aj tak všetci prerábame. :sunglasses:

Vcera som cital Miklosovu viziu. Od r. 2010 mat prebytkovy rozpocet, do roku 2020 vymazat verejny dlh a od roku 2020 sa zacat zadlzovat kvoli vyrovnavaniu nakladov dochodkovej reformy. No, uvidime, ako budu postupovat dalsi ministri financii a ich pohlad na financovanie infrastruktury.

ono co sa tyka miklosa, tak jeho refermy nie su sice to najlepsie co svetlo tohto sveta uzrelo, ale plus minus to ide a pomaly sa utriasaju a prinasaju skor osoh.. co sa o inych ministerstvach ani moc neda hovorit .. aj ked s tym prebytkovym rozpoctom by som to videl velmi biedne … ono je aj ekonomicky dokazane ze prebytkovy rozpocet nemusi byt vzdy to najlepsie .. skor postupne znizovat celkove zadlzenie ..

Kde si to cital? Skor mi to pride, ze nie prebytkovy rozpocet, ale znizovanie zadlzenia … s tou dochodkovou reformou je to fajn, je pekne mat vysoke dochodky a preto sa oplati zadlzit, aby sa ludia mali dobre aj na dochodku…

mel: to zadlzovanie suvysi s dobehom stareho systemu, v ktorom su ludia co maju teraz 40-50 rokov, ktory nie su v druhom piliery a ktory v tom obdobi pojdu do dochodku .. po tejto faze uz sa stat uplne zbavi zodpovednosti za ludi :wink: