Nno, stále som optimista, ale už povedzme trojštvrtinový ![]()
HP-LL, Turany-Ivachnová, Jánovce-Studenec, Fričovce-Svinia, PO západ-PO juh- tieto úseky by sa mali začať stavať najneskôr v 2008, Fričovce - Svinia možno v 2009.
Preklep update by B;
Nno, stále som optimista, ale už povedzme trojštvrtinový ![]()
HP-LL, Turany-Ivachnová, Jánovce-Studenec, Fričovce-Svinia, PO západ-PO juh- tieto úseky by sa mali začať stavať najneskôr v 2008, Fričovce - Svinia možno v 2009.
Preklep update by B;
myslim, ze toto je vcelku dobry napad => dopredu vykupovat pozemky …
aby ked budu peniaze na vystavbu nebol problem. dufam, ze to dotiahnu aj dobre ku koncu ![]()
no aquila, ja ti neviem …
ak ma projekt robit koncesionar … co ked nebude chciet stavat prave na tych pozemkoch … zavana to korupciou
To som nepochopil - kde tu hrozi korupcia? ![]()
Teraz neviem, ako to myslis Adoas,
ale naco niekto kupuje pozemky, ked tam ma byt koncesia a podla materialov o PPP ma navrh trasovania robit koncesionar. Teda ked sa koncesionar rozhodne, ze ine trasovanie je lepsie, tak tie pozemky budu NDS na vies co… by ma zaujimalo, kto tie pozemky vlastni, alebo ako sa budu vykupovat
… Bud teda koncesionar nebude rozhodovat o trase a bude stavat na pozemkoch, ktore mu da NDS alebo tie pozemky skutocne budu nanic … ale to sa len moze stat, ale aj nemusi … ale aj tak mi to zavana ked nie korupciou, tak minimalne nejakym kseftom za statne…
Aha. Hmmmm.
Tak to neviem posudit.
Ale je dost mozne, ze to bude zalezitost obchodu - ved je priblizne znama trasa. Projekt a pozemok je nieco ine. A toto je D1, tu sa kupia pozemky sirsie nez len na dialnicu. Projekt si urci PPP, sam si ho vypracuje, ale to nemusi spolu suvisiet s trasou - projekt sa da spravit akokolvek, chapes? Dlhy tunel, alebo radsej tunel skratit na minimum a k nemu radsej nejake estakady. Dalej menej dlhych estakad, viac kratkych a ked dlha, tak nech uz poriadne atd. … Uz som pochopil, toto je tak na 50% vo svete, projekt nesuvisi s trasou mel, … to by sa potom este rok vykupovali pozemky. To s tym nic nema.
Je tu to 50% riziko, ze PPP by chcelo inu trasu, ale na to je zase zmluva - stat uz vykupil pozemky, takze sa prisposobi aj PPP. Tunel je priblizne znamy aj trasa - tam nie je moc na vyber, kadial sa ma stavat. Okrem toho je tam prieskumna stolna, … ![]()
Projektant naprojektuje - na znamej trase. Ja ti mozem dat spravit projekt ze na nizine s dobrym podlozim budes mat naklady 800 mil. SKK na 1 km bez vyvolanych investici atd. Ale mozem ti dat spravit projekt s cenou 200 mil. SKK na 1 km. A ver tomu, ze si obhajim obidva “po vasom - az do krvi”. ![]()
Adoas, keby slo len o visnove, tak OK, ale tam sa spomina v podstate cela D1, az po Ivachnovu a potom Studenec - Janovce takisto … a tam sa mi to az take OK nezda … ale moze byt pravda aj to co pises, ze proste trasa je jasna, len realizacia na tej trase moze byt ina…
Podla mna toto je tak 50/50 co sa tyka rizik. Na vsetko je ale zmluva.
PPP nemoze vykupovat pozemky, nie je to take jednoduche. Pre koho by to vykupoval? Pre stat? To je zbytocne zlozite.
PPP naprojektuje, postavi a bude udrziavat 20-30 rokov. Ale to, kadial pojde trasa - to urci a stanovi stat vsade na svete (s vynimkou prilis zaostalych statov, ktore nemaju ani len prehlad o tom, ako ma dialnica vyzerat) - stat vie, co chce rozvijat, kadial chce mat dopravnu tepnu a PPP postavi. Takto to je vsade vo svete.
A je 50% riziko, ze PPP bude mat nejake vyhrady, ale ja pochybujem o tom, ze by to bol nejaky zasadny problem - na to je zmluva. ![]()
Koncesionar asi nebude mat moznost moc menit trasovanie dialnice. Pred dvoma tyzdnami som bol na exkurzii na podrobnom geologickom prieskume pre usek Hubova-Ivachnova. Vrtaju sa tam geologicke vrty pre kazdy konkretny projektovany pilier estakady, z ktorych sa robia nakladne laboratorne skusky. V mieste portalov tunelu Cebrat sa taktiez vrta. Postup bude asi taky, ze pri sutazi na koncesionara bude tento prieskum podkladom na predkladanie sutaznych ponuk. Je asi malo pravdepodobne, ze by koncesionar projekt vyrazne menil, a investoval do noveho prieskumu inej trasy, pravdepodobne bude budovat navrhnutu trasu mozno s mensimi korekciami.
Detailne to už zhrnul Adoas, ja mám len dve poznámky:
D3 HP-ZA je podľa správy SITA a NDS plánovaná na ukončenie do konca roku 2006: dialnice.info/viewtopic.php?t=1618, podľa vládneho materiálu až v 2007?
Ďalej Svinia-PO západ: už aspoň dva mesiace je “mediálne ticho”. Môj dojem je, že termín IV. stvrťrok je iba ďalším “naťahovaním termínov”. Ak sa stavba nezačne v priebehu niekoľkých týždňov, čo už len v zime stihnú postaviť?
Sviania-PO začne realně někdy v polovině příštího roku. Odhaduji
Termín ukončenia je 3 roky po začatí, je to 8 km úsek a nie náročný. Lenny, neviem, čo tam chcú robiť tri roky.
Spolu s Mengusovce-Jánovce 1. úsek a obchvatom PB sú to najviac zdržiavané úseky.
Tam su problemy s pozemkami az som spravne informovany a este sa tam nezacalo stavat. ![]()
Mengusovce problémy s vývěrovým řízením. Obchvat PB a Svinia-Po odpor města a občanů proti dálnici. Termíny, které zveřejňuje NDS jsou při optimálnim průběhu přípravy (nejrychleší možné zahájení stavby), tj. nikdo se neodvolává, nikdo nic nenamítá atd. Proto je rozdíl mezi skutečností a plánem. ![]()
Optimální doba výstavby je tři roky, ať už kvůli sedání náspu, tak i výstavbě mostů. jeden rok se dělají zemní prace, pak konstrukční vrstvy tělesa a třetí sepokládá finální povrch a dokončují se mosty. Jde stavět rychleji, jako například D11 u Hradce, ale nikdo nedokáže odhadnout jestli to nebude na úkor kvality. ![]()
Tam su problemy s pozemkami az som spravne informovany a este sa tam nezacalo stavat.
V správe o plnení Programu výstavby diaľníc je termín začatia IV. štvrťrok (t.j. ostáva ešte cca. 1,5 mesiaca do začatia výstavby). Mám dojem, že vládny prgram je konzervatívnejší a výhľadovo viac pesimistický, ako materiály NDS. A vyvlastňovanie pozemkov na Svinia-PO ostávajúcich asi ôsmich vlastníkov prebiehalo už pred polrokom a malo by byť už ukončené…
Preklep update by B;
A proběhla soutěž na dodavatele?
Mengusovce problémy s vývěrovým řízením. Obchvat PB a Svinia-Po odpor města a občanů proti dálnici. Termíny, které zveřejňuje NDS jsou při optimálnim průběhu přípravy (nejrychleší možné zahájení stavby), tj. nikdo se neodvolává, nikdo nic nenamítá atd. Proto je rozdíl mezi skutečností a plánem.
Optimální doba výstavby je tři roky, ať už kvůli sedání náspu, tak i výstavbě mostů. jeden rok se dělají zemní prace, pak konstrukční vrstvy tělesa a třetí sepokládá finální povrch a dokončují se mosty. Jde stavět rychleji, jako například D11 u Hradce, ale nikdo nedokáže odhadnout jestli to nebude na úkor kvality.
Lenny, to je všetko v poriadku, ale zaráža ma (v tom príjemnom slova zmysle) termín výstavby Hričovské Podhradie-Žilina. Tam je náročný, asi 6 km úsek, prakticky samá estakáda a jeho ukončenie je do 1 roka. Svinia-Prešov je podľa môjho skromného odhadu ani spolovice tak náročný, ako HP-ZA. T.j., keď je dobrá príprava, ide to aj v kratšom čase.
HP-Žilina je vládní priorita, otevřít přiští rok by šel tak maximálně poloviční profil, celý se nestihne. Rychlejší výstavba je taky sražší. Svinia-Prešov zase tak prioritní pro vládu není. Asi tak bych to viděl.
A proběhla soutěž na dodavatele?
Pokiaľ viem, dodávateľ je už nejaký ten rok - aspoň 18 mesiacov, známy. Neviem však, kto má byť zhotoviteľom.