Naco na benzinke ked sa da online a este lacnejsie
1.11.2021 cas 4:32 KE-BA cez H (z centra Mlynska/do sirsieho centra v BA na Tovarenskej), ale v tom je zapocitane aj tankovanie ked cakal na 15-20 ludi ktori si kupovali hotdogy (cca 15-20 min) ale to neodpocital z casu cesty, cize realne 4:10 a vyzera ze siel cez obchvat BP
Tak isto, ako nekupuješ hrnce od šmejdov na autobusových zájazdoch, tak isto nekupuj svinstvo váľajúce sa v bahne internetu od rovnako naladených šmejdov.
IDV: Tak to si asi stretol inych Madarov ako ja. Ja mam naopak skusenost, ze su to nacionalisti ako repa, ziaden iny jazyk ako madarcina. Nanajvys, ked vidia, ze sa velmi trapis, nic im nerozumies a ani oni tebe, zacnu sa pokusat o nemcinu, a to teda velmi neobratne. Dokonca taky Aggtelek, co je vlastne Domica z druhej strany (teda asi 2-3 km za hranicou), nic ine. Ziadne ako u nas, ze dvojjazycne nazvy, akceptacia mensin. Nevies - nevybavis. Este tak ta teta za okienkom, co predava listky do jaskyne dajme tomu, ale ti, co tam predavaju vetes, su blonkovi. Detto Balaton a okolie, Budapest, este som sa s pomerne zlou anglictinou stretol na Budapestianskom letisku a tym to skoncilo. Dost mi to pripomina Aziu z tohto hladiska.
Tak skutocne spojenie BA-KE (nie hejslovacke) sa zas priblizi realite. Uvidime, ci fakt do 2024… Na R2 Kriváň – Mýtna vydali stavebné povolenie (cele)
super .. este Ozdany-Figa a bude to vyrazne vylepsenie (rychlost aj bezpecnost) na tejto trase ..
Otázka na adminov: Má ešte zmysel uvádzať výsledky dotazovania, kedy bude prepojenie BA-KE na tomto vlákne, keď de fakto už je?
dobry point. ale je to dost mrazive, ze 11 rokov sa toho moc nezmenilo..
Nie som admin, ale nemá.
Zmysel to nemá hlavne preto, že už od začiatku roka (resp. od možno 2017) bolo jasné, ktorá možnosť je správna. Navyše z praktického hľadiska je mne ako častému záujemcovi o prejazd BA-KE trasa cez Budapest platná ako mŕtvemu zimník – kým nevybuchne Poľana a na Žilinu nepadne asteroid, cez Maďarsko jazdiť nebudem.
Stačilo by to aktualizovať (pridať +12 rokov ku každej možnosti), alebo rovno môžeme začať uzatvárať stávky, kto najbližšie trafí deň sprejazdnenia (v troch kategóriách “bez Braniska”, “s Braniskom” a “R2”).
stačí upraviť názov - Spojenie Bratislava-Košice cez SR .. kedy bude ? …a bude to aktuálne vlákno ešte 20 rokov
Celkom dobry prieskum
Z Košíc do Bratislavy cez Budapešť? Starostka to stihla za tri hodiny 45 minút
No neviem, ked si tu trasu nahodim na Googli, pise 4 hodiny 41 minut. Ako sa mohlo stat, ze to starostka zvladla za 3:45, ak neporusila predpisy? Google inak defaultnu trasu teraz kresli cez Certovicu. Je o celych 48 km kratsia (a aj to povazujem za zachadzku, ked sa mam trepat niekde na sever a potom naspat do stredu a na juh) a o 12 minut rychlejsia. Ten, kto napisal takyto clanok, by sa mal radsej vzdat pisania cohokolvek verejne. Potom sa divime, ze tu mame blaznov na cestach, ked ludia, co pisu taketo “senzacie” nedomyslia dosledky. Mozno sa da ist tych 130 celu trasu, ale ono je to poriadna okluka. Naproti tomu, ak by sa podarilo dokoncit juzne spojenie hoci aj v roznych polprofiloch, pod 4 hodiny by bol uplny standard, bez nahanania sa a aj s rezervou pre kamiony na Soroske.
Lostrail, nie je to vobec ziadna zahada - a uz sa to tu rozoberalo. Google odhaduje na novootvorenom useku ovela pomalsiu priemerku, nez je normalna. Napr. aktualne
google.com/maps/dir/48.5268 … m2!4m1!3e0 rata na 55.4 km 32 min, cize 104kmh. Ja tipujem, ze je to kvoli tomu, ze lokalni madari tam jazdia medzi dedinami stale 90kou. Ale ta cesta je prazdna a uplne v pohode tam mozes ist vzdy 135kmh. Napr. Bing Maps navrhne tuto trasu ako jednu z alternativ vzdy.
Inak s tebou plne suhlasim: dokoncit juzne spojenie je jedine rozumne riesenie tejto situacie.
Mam taku skusenost, ze odhadovany cas na Googli “predbehnem” o 10-15 minut na cca. 230km vtedy, ked idem priemerne o 20km/h viac ako MPR. Ergo, Google na zaklade mojich skusenosti pocita priemerku na urovni MPR podla GPS, cize napr. na dialnici tachometrovych 145 km/h.
Nie prave predpisovo som zvladol juznu trasu z magnezitky v Bociari na Trnavske Myto s asi 5 minutovou zastavkou vo Zvolene (ratam len dobu statia, nie zdrzania pri vjazde a vyjazde, ktore by som nemal pokracujuc stale priamo) presne za 4 hodiny. Ta trasa jednoznacne zmysel ma (hodne dlhe rovne useky po rovine, na ktorych pekne vidno a nemusia mat 4 pruhy, lebo sa da pekne predbiehat, pricom doprava najma pri Turni a na Soroske (tu by stacilo od Kosic trochu rozsirit, lebo ta cesta v stupani je tam dost nebezpecna) sa dost preriedila po dokonceni usekov D1 na vychode), aj ked svoje opodstatnenie ma aj suvisla dialnica severom (hlavne kvoli vyznamnym centram). Mala by existovat podobne kvalitna moznost vyuzit alternativnu trasu, ked na jednej z nich bude zle pocasie, ci nehody. Zeleznice tomuto terminu hovoria transverzala a prave juzny tah takou transverzalou je, aj ked na dlhych usekoch jednokolajny (analogia: polovicny profil), ci bez elektrifikacie.
Od Lucenca dalej fakt staci vyriesit par blbych klukatych usekov, zrusit ten nezmysel s obmedzenim 100 km/h pri polovicnych profiloch (hoci ho zvysit aj na 120 km/h, spravidla ti, ktori to obmedzenie dodrziavaju, ostatnych len brzdia) a luxus vybaveny.
Na M30 od hranice po Miskolc ti tento vzorec zjavne nesedi. Na tych 55km pri 145km by mal odhadovat 22-23min, nie 32. Ak si nezachytil, tu mas aj konkretne video toho, ako sa to v ophode za 3h45 da Dopravný lievik pribudne aj v Žiline :
Madarsko - Hungary
Odoslaťod ondrej100 » 03. Nov 2021 00:00
Timelapse video z diaľnice Košice Bratislava s výsledkom testu na konci
Verzia 28 minút:
youtu.be/jnX12–tGkw
Verzia 8 minút
youtu.be/XhyICmMaNWc
Aj keby ten cas bol pravdivy (pri sucasnom dodrziavani predpisov, comu neverim), stale to nie je ziadne terno v porovnani s vnutrostatnymi tahmi, ked do nich vrazime pomerne male peniaze. Ten clanok stale dohromady nic nedokazuje. Aj dnes, ak by clovek siel predpisovo aktualnym juznym tahom, stihol by to bez zastavok za tie 4 hodky bez problemov (max. 4:10 - ja som mal zastavku, bez nej by som to v pohode zvladol za tolko, co sa udajne da po tej madarskej dialnici, samozrejme uz nie predpisovo), co je velmi slusne, ked si taky clovek prepocita, ze nemusi platit madarsku dialnicnu znamku. Holt, stale je to zachadzka. Juzny tah je este kratsi ako husenkova draha cez Certovicu (405 vs. 438km), cize tam sa ten rozdiel nafukuje este viac (aj ked Certovicu vyhodnotilo ako najrychlejsi usek kvoli vyssiemu podielu dialnic).
MPR±5kmh je u mna dodrziavanie predpisov. Mozes si z toho videa zobrat akykolvek kus, a skontrolovat za aky cas presiel kolko km, a teda ci dodrziaval MPR. Proste, siel v case ked bola M1 relativne prazdna. A vtedy sa to da za kazdych okolnosti.
A praveze ten clanok nic dokazat nechce. Ak si to precitas, tak su tam aj ludia co chodia severom, aj juhom, aj cez Madarsko. Cize praveze ten clanok zhrna situaciu celkom dobre. To by sa nam ale najprv muselo chciet citat, nie len impulzivne reagovat na zaklade titulku.
Toto bude dobre fungovať v kombinácii s kamiónmi? Koľkokrát idem okolo Tornale, zvládam 100-105 po prvý kamión a potom ho už obvykle obísť v rámci úseku nestihnem. Ak by protiidúce autá išli ešte o 20 km/h rýchlejšie, bude to ešte o niečo horšie.
Tak to pravdaze zavisi od toho, aky mas vykon motora a ako rychlo dokaze nadobudnut rychlost potrebnu na bezpecne predchadzanie. Navyse, ak by si mal dodrzat MPR pri predbiehani, potom je to podla mna dost jedno, lebo cisto z teroetickeho hladiska, ak auta oproti tebe idu 100 km/h a ty predbiehas 100 km/h, resp. ked idu 120 km/h a ty predbiehas 120 km/h, ten efekt sa vzajomne vyrusi - oni sa sice priblizuju rychlejsie, ale aj ty sa stihnes rychlejsie zaradit naspat. Staci vediet odhadovat vzdialenosti vo vztahu k rychlosti. Uhol pohladu.