Myslim, že k tomuto už netreba dodať konkrétne nič.
Nechápem aroganciu bratislavčanov, ktorí tvrdia, že prioritne sa mala stavať diaľnica ako spojnica BA/KE. Diaľnica má spájať Slovensko a nie len dve mestá.
Nechcem vyvolavat flame, len mi hned nejako padla do oka ta logicka chybicka…
Tých košičanov som spomenul lebo oni z východu najviac kričia za južnú trasu… iným z východu je jedno, ktorá trasu bude hotová, len aby bola.
Južnou trasou chodím 50x častejšie ako severnou a nepíšem, že potrebujem diaľnicu do svojej “garáže”.
Tradicne hejslovacke klapky na ociach a podsuvanie veci, ktore som nikdy nepovedal. Takze este raz:
- ja som nikdy nepovedal, ze sa ma KE-BA jazdit cez BP, ale ze CELY VYCHOD-ZAPAD Slovenska je najlepsie spojeny juhom, a ze sa maju peniaze delit 60:40 sever-juh.
- ak by to bolo tak, ako pises “iným z východu je jedno, ktorá trasu bude hotová, len aby bola,” tak vsetci by mali byt za juh, lebo ten mohol byt uz 10 rokov hotovy, zatialco severne tunely este 10 rokov hotove nebudu. cize nie, pachovia ako ty su este aj proti tomu, aby sa na juh dalo coilen 40% penazi. ak nejde vsetko na zilinu, tak su to proti(hej)slovacke skutky, kotrymi pomahame madarom
.
Vlado, tu nejde vobec o to, ze placeme, ze chceme dialnicu do svojej garaze. Sme v teme, kedy bude dialnicne spojenie BA-KE, ak teda dovolis. Myslim, ze podotknut, ze to spojenie stale nie je kvoli tomu, ze sa jednoducho stavia uplne nerozumne.
Je to preto, že čo stavba to “tunel”, čo vláda to nová koncepcia, je prázdny zásobník projektov, čo nový papaláš to zadanie na novú R-ku… Už dávno mohlo byť severné spojenie 2+2 v kombinácii 1+1 a aktuálne by sa stavali už južné úseky 1+1 Bátka, RS, Soroška…
Nie, je to preto, ze sa nedodrzal princip 60:40. Ak by sa dodrzal, dnes by juhom spojenie uz bolo, a napr. v RS by nebola 35% nezamestnanost.
A co sa tyka pripravy projektov, tak aj tam sa ignoroval len juh. Na severe mame vysnivany tunel Visnove pripraveny A DOKONCA AJ VO VYSTAVBE uz 15 rokov
. Na juhu, ked sa pripravene useky R1 presunuli na PPP2, tak zrazu uz nebolo co stavat, lebo na pripravu R2 sa kaslalo a kasle - ciste politicky, a to jak za Fica tak za Figela.
Prazdnejsie vyhlasenie nez "Už dávno mohlo byť severné spojenie 2+2 v kombinácii 1+1 " som uz dlho nevidel. Vsetko “malo uz davno byt”. Jednoducho tu korupcia je, ale aj pri tej plati, ze ak je 3x predrazene nieco lacne (ako Rka na juhu), tak sa to este financne utiahnut da, ale ked je 3x predrazeny miliardovy tunel na severe, tak to uz hrozi statu krach. Sak preto aj Ficko pustil do gati, a PPP3 uz len tak natahoval kym prehra volby a Figel to zrusi, miesto toho ten najvacsi tunel a definitivny krach Slovenska podpisal.
kľudne prilož, kto šteká nehryzie
keby tušil, že druhý stan mám v KE, tak by si ma tam našiel a v noci pravidelne vypúšťal aj rezervu ![]()
tento príspevok môže admin zmazať.
ANDi ten paskvil cez Donovaly je jedno z klucovych spojeni na Slovensku.
- BA - NZ - ZV - KE - UA
- V-Z Smer Zilina - Presov - UA
- ZA - BA
- RK - BB - ZV - HU
- PO - KE
Vsetky trasy myslim od hranice republiky po hranicu.
Trasa cez Martin je paskvil, necha obrovsku cast Sk od Martina po Presov bez severojuzneho spojenia
D1 viac ako rozsirenie na 3 pruhy potrebovala paralelnu cestu 2+2 rovnakej dolezitosti BA - Sered. Tato cesta by skratila cestu BA - NR a aj BA - KE o 10km. Spolocna kapacita by bola dostatocna na vyriesenie problemov na D1 na dlhe roky.
Jedine s cim nesuhlasim je napajanie tejto cesty iba na D4 a nie do mesta (Galvaniho)
Este chvilu porozmyslaj Vlados, lebo nejako neviem pochopit co si chcel vlastne povedat. Keby sa D1 presunula cez Krakow, este len to by sme mali pokryty pocet ludi, ze?
Aj spojnica ktoru si spominal ty Trnava - Presov prechadza Zvolenom co je cast juznej trasy.
Nie Slovensko nie je len Bratislava a Kosice, preto som tam nahodil Sninu ako Severo Vychodny cip Slovenska, aby bolo jasne, ze aj pre “Severo” je vyhodnejsia cesta juhom.
A v podstate som hovoril, ze pre cely Presovsky kraj je vyhodnejsia cesta juhom, aj ked pre cast Presovskeho kraja uz zacina byt vyhodnejsia Certovica a Donovaly.
Realita je taka, ze si vezmes kraje pre ktore je vyhodnejsia D1 a pre ktore R1(R7)+R2:
D1: Trenciansky a Zilinsky, - 1,28 mil. ludi
R1+R2+D1 PO: Trnavsky, Nitriansky, Banskobystricky, Kosicky, Presovsky. 3,51 mil. ludi
Bratislavsky Kraj som narocky neratal, tam to je jedno.
Tieto pocty su doslova obludne. Dialnica juhom po Presov by obsluzila takmer 3 nasobok ludi ako D1. Pritom mohla byt za mozno za 2/3 naklady oproti D1 a hotova pred 10 rokmi.
Predlzenie R1 smerom na BA je momentalne navrhnute ako paskvil. Jednak ako si spomenul, napojenie len na D4. A zmysel v skrateni trasy a lepsej obsluznosti uzemia to ma, ak sa odpoji hned za Vahom a pojde popri Galante.
Na Donovaly staci z obidvoch stran dobudovat kvalitnu cestu prvej triedy 2+1. Tranzit medzi BB a RK je zanedbatelny. Trasa E77 sa kludne moze presunut na R3 cez Turciansku kotlinu a na rovinu okolo Levic. Kde ma ovela vacsiu obsluznost uzemia, ako cez uzke udolia medzi ZV a Sahmi, kde okrem Krupiny nic nie je a cez kopce medzi BB a RK, kde vobec nic nie je.
Sam tu argumentujes, ze spojenie BA-KE juhom by bolo lacnejsie ako severom. A tu ti zrazu vyrazne narocnejsi teren neprekaza?
Jedna poznamka:
pocitate kraje. Cize spocitam cely Presovsky kraj a potom vsetkych tych ludi umiestnim do Presova. Rovanko Kosicky kraj a Kosice. Ale toto pocitanie je z podstaty chybne. Presovsky kraj zacina uz pred Popradom a teda cely okres Presov, Levoca si posun o cca 50km na vychod. Dalej Spiska nova ves by chcela mat privadzac na D1 a ale pocitas ich do KE a na R2. Silne pochybujem ze nejaky novovestan pojde do BA cez Roznavu namiesto Certovice. Cize jedine spravne porovnanie je cez okresy. Ked to tak spravis tak ti dostanes troche ine cisla viewtopic.php?f=10&t=15223&p=156255#p156086.
Keď chcete byť vo výpočtoch dôslední, tak tam musíte pridať viac čísel a faktorov, než len počty obyvateľov. Napr. percento nezamestnanosti - v mieste, kde pracuje viac ľudí, sa viac cestuje, ľudia viac nakupujú, to je viac dodávok a kamiónov. Množstvo a charakter podnikov/priemyslu, atď. Myslím, že po zohľadnení všetkých faktorov vplývajúcich na potrebu kapacitného spojenia, bude najjednoduchšie sa pozrieť na mapu intenzít dopravy. Tam to za vás už niekto spočítal a vyjadruje to asi najlepšie, kde a čo je potrebné.
ok, ratajte si lubovolne faktory, fakt niekedy je az na zamyslenie, co vsetko su ludia schopni vytiahnut. akurat potom nehovorte o spojnici BA-KE ale o vseobsluznejpriemyselspajajucejestakadobetonotunelovejdopravnejroduverneobyvatelstvopretinajucejturistickej slucke.
minule isli zo zahorskej bystrice spred TV M tak asi tam mali teraz ciel. musel prejst celu BA cize + 30 min. + spominane zdrzania npr. 15 min + standartnych 4:15 a dostaneme vysledok, kt. +/- sedi. zaujimave je aj minule aj teraz boli nehody a drzania na juhu na dialnici. cize ako stale pisem, ani suvisla dialnica nie je garancia plynulej jazdy.
Jonathan, spravne, treba porovnavat okresy. a potom to vychadza mierne v prospech severu uz len preto lebo na dlhsej trase je toho viac. lenze v realnom case (nie v 2020) bolo mozne dialnicu dotiahnut po ZA tak mozes pocitat okresy po ZA a kludne prirataj aj blizke okolie, KM, CA, MT (keby som bol v MT a chcel isto do BA/TT tak si zapnem dopravny servis a pokial nehlasia nehodu tak sa mi stale oplati ist cez strecno lebo potom mam 200 km dialnice…ale to som uz mimo temy)…spominate tu nizsie intenzity aj nizsiu hustotu obyvatelov co je ale argument v PROSPECH juznej trasy, neda sa ocakavat extremny narast intenzity od RS po Moldavu kde by stacil poloprofil (vratane sorosky) a tam kde je sucasna cesta 11,5 m (co je dost vela km) tak jej uprava. a mas vybavenych skoro 100 km. 200 km sa vyriesilo beztak takze malo sa postavit este 100 km = realne spodna trasa mohla byt takymto sposobom hotova o 10-15 rokov skor ako severna a prinasat uzitok.
tak teda kde zije viac obyvatelov, kde sa tvori viac hdp, na BA-ZA-MT/CA alebo na BA-ZV/BB-KE/PO ? myslim ze je to jasne.
nicim nepodlozene, irelevantne. 3 automobilky maju taku polohu ze na ceste do ceska/nemecka D1 prakticky nepotrebuju. tok tovaru z okresov KE/KS podla mna zase prekryje cely PO kraj. a jedine dialnicne spojenia do ceska/nemecka mas cez BA cize na juhu.
hubova-ivachnova je asi jediny tunel kt. vysiel dobre. uz aj 1 km tunel borik vysiel 45 mil. eur. na juhu nemas tolko usekov za 20-30 ci viac mil. na km ako na severe. a nie su to len tunely, vid estakada v PB. tak o com?
a turiec/liptov/spis boli tiez odjakziva priemyselne ?
a severe aj aj viac estakad a celkovo mostov. npr. na R1 pri NR sa vytahuju nejake 2 vacsie estakady ale na celom useku tvoria tusim 7%. pritom na beztunelovych usekoch na severe je to 20-30%. daval som to tu ked sa chvalovalo PPP, bola tam pekna tabulka.
ved R1 nie je dialnica a ani nebude. komu by to malo vadit ? to ze D1 bola z velkej casti vybudovana je sice pekne lenze chybali najdrahsie casti a vacsina z nich nebola zacata. vidis to teraz na tych testoch ze sever vychadza najhorsie aj ked je uz pomaly 3/4 dialnice hotova. a nemas pravdu, studie na R1 boli takisto sa v tom case nepozadovala kompletna EIA na kratsie useky ako bodove zavady - niektore sa aj pripravili. ale pamatame si ze zlatomoravecka primatorka stanovala pred uradom vlady lebo R1 kt. nakoniec isla cez PPP sa vtedy nehybala a pamatame si ze od ZV na vychod sa zacala robit EIA az v 2003 pocas 2. vlady MD tu spravu o hodnoteni mam odlozenu…a to ze uzemne konanie pre ZC-sasovske p. sa do*** za dzuridnu je tiez zname. cize nebyt ingoracie modrej reformnej vlady by sme nemali PPP na R1.
Jonathan, pozrel som tie tvoje vypocty okresov a jasne PO je zaradeny k D1 aj ked som vyssie jasne povedal, ze tam nepatri, pretoze vzdusna ciara PO - BA ide prakticky po juznej trase.
Chyba ti tam napriklad okres Bardejov - BJ, takze cely ten vypocet tvojich okresov ma nulovu vypovednu hodnotu.
Napisal som, ze casti PO kraja je vyhodnejsie ist Certovicou, alebo Donovalmi, ale nie D1 ako tvrdis ty.Takze stale zostavaju 2/3 PO kraja ktorym je vyhodnejsie ist juhom a 1/3 ktorym je vyhodnejsie ist inou cestou ako D1.
Takze si dalej trvam na svojom, akakolvek juzna trasa po Presov by pokryla 3,5 miliona ludi, namiesto 1,5 milion D1, za 2/3 ceny D1 a o 10 rokov skor.
Pri sucastnych trasach je rozdiel 200ludi/km v prospech juhu, ked zapocitam uspory pri Strecne je to narovnako. Cize hustoty su rovnake. Preco je potom na celom severe vacsia intenzita ako na juhu?
To je jasne, ze ked mam intenzitu 5000 za den tak cesta prvej triedy zvladne aj 200%-tny narast. Ale ked mas niekde 15000 (a to bolo pod Strecnom uz v roku 2000) tak tam je kazdy narast dopravy uz komplikovany. Ked spravim 100km cesty pre 5000 aut, tak v principe je to to iste ako ked spravim 20km pre 25000. Efekt je rovnaky.
Z kazdej debaty vyplyva, ze pre vsetkych na vychod od spojnice PO-KE su obidve trasy neutralne. Preto Bardejov nebol zapocitany. Zapocitane boli vsetky okresy do 15km od prislusnej trasy. Ale najma neboli cele kraje stiahnute do jedneho bodu ako v tvojom vypocte.
Ta 1/3 je pri momentalnom usporiadani. Po dostavani obchvatu Martina bude zase D1 vyhodnejsia oproti Donovalom.
Ty si neskutocne stupidny clovek.
Z PP, KK,SNV, LE,SL do BA po R2?
Napr. SL bude po D1 do BA okolo 375 km, ale cez PO, Kosicke Olsany po R2 a R1 do BA okolo 520 km. Kym pre take MI bude rozdiel po D1 a po R2+R1 do BA okolo 20 km.
Zda sa Ti, ze 1000-krat opakovana loz sa stane pravdou?