Spojenie Bratislava-Košice .. kedy bude ?

Takže na 100 percent je iste že od započatia po ukončenie to bude určite viac ako 50 rokov! Rozhodne do roku 2022 nebude plný profil z BA do KE realitou, skôr to ako optimista vidím až najskôr po roku 2032! Aspon v niečom sme svetový!

± 50 rokov nie je nic vynimocne ani vo vyspelych krajinach. Vystavba rakuskej A2 sa zacala v r. 1959, otvorenie suvisleho tahu v r. 1999, v plnom profile od 12/2007, pricom dlhe roky chybali prave niektore dolezite useky. Dlzka tunelov bola pritom mensia ako na nasej D1.
sk.wikipedia.org/wiki/Dia%C4%BEn … k%C3%BAsko

A kto by chcel expresnu prepravu tam, kde este chyba infrastruktura, od r. 2018 bude moct pouzit novy Slovensky vynalez :slight_smile:
aeromobil.com/

rakusko ale stavalo aj X dalsich dialnicnych a modernizovalo Y dalsich cestnych tahov.

Ano, tak ako aj SR, ktora pocas vystavby D1 uz postavila komplet D2 a R1 (spolu 250 km) plus casti D3, D4, R2, R3, R4. Dalsie casti sa stavaju v sucasnosti, napr. R2 33,5 km, D3 20 km atd.

Rozdiel oproti Rakusku je ten, ze u nas sa vlady doteraz vyhybali dolezitym tunelovym usekom ako cert krizu. V Reichu sa stavali stovky km tunelov uz v 70. rokoch, casto medzi prvymi usekmi celej dialnice.

Rozdiel oproti Rakusku je ten, ze zatialco v Rakusku sa urcite casti bez tunelov prepojit nedaju (a aj dnes este su casti, ktore su dialnicou prepojene len cez Nemecko), u nas sa bez tunelov dalo prepojit prakticky vsetko. Jediny potrebny tunel je Soroska, inak, ak by bola postavena R1 TT-BB, R2 ZV-KE, R3 Ziar-Martin, D1 Martin-Poprad, D1 PO-KE-MI, a D1 BA-ZA tak mame celu republiku poprepajanu. To by ale tunelari prisli o vela roboty a hejslovaci o 30 rokov snivania o skvelom naokolo blizsie.

A z Martina do Žiliny by sa šlo cez Žiar n/Hronom. To by nebolo “naokolo bližšie”?

Martin-Zilina je lokalny problem, vyborne vyrieseny dnesnou cestou “naokolo” cez meander.

Fajn, tak to rozpíšem, nech to pochopia všetci. ZA-RK, ZA-LM, ZA-PP, Kysuce-Liptov, Kysuce-Turiec, Liptáci do svojho krajského mesta … atď.

Vsetko lokalne zalezitosti, dolezite asi tak ako Humenne-Vranov-PO alebo BB-RK. Ak by si ti liptovcania, ruzombercania, kysucania (resp ich krajske/miestne rozpocty) mali za tie tunely platit, tak ich v zivote ani nenapadne, ze by tam dake tuneli mali byt. Sak preto museli hejslovaci vyhlasili ZA-MT za prepojenie BA-KE a uz 30 rokov blokovat dostavbu normalnych prepojeni, aby sme sa im na nich museli poskladat vsetci a tym skrtit prirodzeny rozvoj hromady inych krajov.

to ked uz postavim tie useky ako si spominal tak Zilina - Martin cez tunel visnove je postavit malina…vsak uz by vlastne vsetko stalo. :smiley: len ten tunel by na SVK chybal :slight_smile: ono sa to vlastne tak aj stavia ako si pisal ale ide o to ze sa to stavia pomaly pretoze treba kradnut, hadat sa o tom kto komu co ukradol, a este neviem co…

V porovnani s cim je “postavit Zilina - Martin cez tunel visnove malina”? Praveze este aj dnes je postavit Ziar-Martin malina v porovnani s tunelom Visnove + tunelom Zilina + tunel Ovcarisko.

PS: Odbornici z UDu ma urcite opravia, ak sa mylim, ale nie je to tak, ze ZA-MT sa cez Visnove aj tak povacsine jazdit nebude, lebo to bude v porovnani s I/50 naokolo blizsie? :slight_smile:

a myslis ze kolko bude stat tunel Soroska? myslim ze pri tom 4 km tuneli sa tiez nedostanes pod cenu 300 mega a R3 do ziaru ma zmysel iba v subehu s R2 skoda pokazit kremnicke vrchy. visnove ma zmysel pretoze je lepsie ist 80km/h v kuse o 3 km viac ako brzda plyn brzda naokolo meander… inak od dubnej skaly po zilinu vonkajsi okruh vypadovka MT je to 19 km po I/18. Po D1 to bude 13,5 km + 6,5km na vypadovku MT (ked idem z MT do ZA) ked ma pocty neklamu dokopy je to 20 km tak tie 3 kila som este prestrelil. ale tebe to budem darmo vysvetlovat ty strecno neuvidis ani na obrazku. mozno by ti bodol vylet do ziliny cez martin v piatok :slight_smile: nie ze by som ti prial zle :smiley:

Jazdit ZA-MT po I/50, tak to je fakt vopruz. Ver mi, cez Visnove to budes mat fakt lepsie. Uz vo vystavbe…

A tie kvantá českých ŠPZ ktoré tak často stretávam na severe a východe SR, dostávajúce sa do SR severne od I/50 TN, cez hranice po I/49 + I/18 + I/11 majú pri ceste na východ použiť kľukatú, a úzku I/50 na PD? Strečno bude vždy vyžadovať skapacitnenie, či už ako 7,5km tunel alebo betón.monumenty-estakády á la D3 Hrič.Podhradie-Strážov-Brodno, tunel Soroška je potrebný detto.

Jedine co je potrebne na Strecne je rozsirit existujucu cestu, a pre maximalny komfort mozno nejaky 200m tunel na obidenie meandra. Vsetko ostatne je len megalomanstvo a tunelarstvo za miliardy, nateraz nastastie povacsine z EU (PPP3 by bolo byvalo za nase).

Kazdopadne, jedine realne (tj, take, kde budu suvislo 4 prudy dialnice) dialnicne spojenie KE-BA podla vsetkeho bude hotove do r. 2020: dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=19801 . Celkom sranda, ze slovenske ministerstvo dopravy a media o tom nejak neinformuju. Asi maju z hejslovackej zeme zakaz :slight_smile:

DrX takze ak ti spravne rozumiem ty by si prioritne staval dialnicu, respective R-ku ktora prepoji 4 z 10 najvacsich slovenskych miest (BA, KE, TT, NR) pred dialnicou ktora prepoji 7 z 10 najvacsich slovenskych miest ( BA, KE, TT, TN, ZA, MT, PO) len preto aby par ludi co ide Na trase BA-KE usetrilo pol hodinu? To mi pride proti zdravemu rozumu.. A ak nazycas kysuce a cesty pod strecnom lokalkou, tak niektori niektori severania su asi padnuti na hlavu ze si na cestu do prace very kamion…

Neda mi sa ti neozvat, ked citam takuto demagogiu.
Ano dal by som prednost spojeniu ktore spoji BA, TT, NR, ZV, BB, KE, PO, MI a mohlo byt kompletne pred 5 rokmi, pred spojenim BA, TT, TN, ZA, MT, PP, PO, KE, ktore hotove nie je a do 6 rokov ani nebude.
A to pochadzam z Okresu SB…A radsej by som sa trepal do BA trochu oklukou cez PO, KE po dostavanej dialinici ako po nedostavanej cez ZA.

No lenze dialnice nie su iba Na to aby spajali mesta, dialnice su okrem ineho na to aby po nich jazdili auta a odbremenili mesta a once od tranzitu, teda kamionov a podobne a tych mozem zarucit je viacej na severnej trase. Len Tak mimochodom, ja som z okresu PN a tiez by bolo pre mna kratsie a vyhodnejsie ist juhom na vychod, ale fakt podla mna nemá vyznam stavat prioritne R-ku pre menej ako 10000 vozidiel za den, ked Tu Mame useky kde ich je cez 20000. Ale tak niektoreiludia by asi stavali radsej dialnici pre srnky a hore a na povazi Nech si ludia cakaju v zapchach aj hodinu pred kazdym mestom, vsak predsa dole je ta dialnica potrebnejsia.

Takze vy by ste uprednostnili svoj komfort a pohodlnu cestu do BA pre par ludi a nechali by ste kazdy den kolabovat Povazsku, Strecno, Ruzomberok.