to ze druhe najvacie mesto ma len takyto podiel svedci len o tom ze sme vidiecka krajina. to potom uved prvu krizovatku na uzemi vychodneho Sk a nemusis ist az po kosicke olsany. ale je pekne vidiet ako ti je zrazu kazdy kilometer dobry na zmiernenie blizsie naokolo.
nikto kto nemusi nebude chodit blizsienaokolo, tak ako som minule pisal aj pri polskej hranici a E77. a hlavne niektori co ste najvacsi zastancovia slobodneho trhu nemate problem uzatvarat trasy len preto aby odklonili auta tam kde sa vam to paci a pytat oslobodenie od poplatkov, pomaly celu dialnicu zadara (neber to na seba, pisem vseobecne).
nech sa zavedie myto aj do 3,5 tonu a potom uvidime kolko aut bude jazdit tie kratke vzdialenosti a obsluhovat uzemie ked denne usetri len zopar minut a za mesiac minie 5-10% platu. ten co pojde daleko bud chodi malokedy a raz za cas si to zaplati lebo usetri desiatky min az hodiny a ten kto dlhe trasy jazdi casto ten to potrebuje k zivobytiu…
ako pisem na SV je kratsie severom ale na JV je kratsie juhom a juzna trasa ani nepotrebuje byt cela dostavana a stale bude konkurovat staci poloprofil mytna, bakta-batka a soroska.
Pomaly končí rozpačitý rok [size=135]2014[/size]. Tak trocha “histórie” a “nášho snívania”, ad stránka č. 1 tejto obsiahlej diskusie.
Vopred sa ospravedlňujem citovaným, nebolo to v zlom úmysle.
Ale tešme sa, veď už máme akési cestné spojenie BA - KE, . A teraz sa handrkujeme napríklad o kilometrážach, či o “značkách”/návestiach. Len si skáčeme zbytočne do vlasov, a slovíčkarime. Aj ja by som bol radšej, keby bola D1 hotová od KE do BA a späť!, hoci mi je od ruky (mne by pasovala: R7-R2 vo hviezdach, či R1-R2 bližšia k zemi). I ja som sníval: viewtopic.php?f=10&t=31&start=2225#p159163 . Len dúfam, že sa rozbehne výstavba R2 od ZV na KE, hlavne keď už bude hotová D1, v rýchlejšom tempe. A bude sa stavať úsek za úsekom, aby za sebou súvisle nadväzovali, a nie ako doteraz, že je treba striedavo schádzať z D/R na cesty nižšej triedy, aby sa na ne (D/R) opäť dalo ísť. Aj keď pripúšťam, že niekedy je potrebné vyriešiť prednostne nejaké súrnejšie miesto na trase.
VYDRŽAŤ. Nič nám iné nezostáva… P. S. možno i trocha O. T.: Cestovnú trasu, napríklad KN - LE, sa dá vybrať predom a ešte ju i upraviť na maps.google.sk/maps?saddr=Kom%C … ls&t=m&z=8 .
Toto je momentalny skutocny stav po 20 rokoch budovania a investovania desiatok miliard korun a miliard Eur prednostne do D1. A to este podotknem, ze na tej mape ani nie je cesta cez Donovaly ktora je 4 najvyhodnejsia…
Z mapy vidno, ze D1 je vyhodna a pouzitelna len pre Trencin, Zilinu, Ruzomberok, Martin a Oravu. gallery/image_page.php?album_id=174&image_id=21940
Keď si porovnáme situáciu pred 20 rokmi na severnom ťahu a južnom, tak severný ťah bol podstatne viac využívaný. Keď sa robili plány do budúcnosti, už sa samostatného Slovenska, tak bolo jasné, že je potrebné vybudovať severojužné a západovýchodné spojenie. Zobrazili sa do úvahy intenzity (aktuálne a odhadované), postavené úseky diaľníc, spádové oblasti a jednoznačne sa potvrdilo, že je najekonomickejšie pokračovať v trasovaní diaľníc z minulosti - trasa považím, cez spiš smerom na PO a východ + doplniť diaľnicu cez Kysuce. Diaľničnú sieť mali dopĺňať cesty 2+2 I. triedy I/50, I/51, I/65.
Ak by si niekto už za ČSSR myslel, že je správne budovať D1 z Trenčína cez Zvolen, Sorošku, Košice do ZSSR, tak by D1 viedla tadiaľ.
Ešte zareagujem k demagógiam ohľadne výpočtu trasy BA - východ. Ak bude cieľ KE, tak VŽDY vám to bude vychádzať južnou trasou, hlavne pre zápchy pod strečnom (lebo po ceste 1+1 chodí podstatne viac vozidiel ako napr. pri Kriváni).
D1 nestávame pre prepojenie miest BA s KE a opäčne. Čo by na to povedalo 80% obyvateľov Slovenska?
ze su kosice relativne male mesto a ze sme vidiecka krajina su dva nesuvisiace fakty. napr. druhe najvacsie mesto Belgicka, ktore ma urban population rate 97,5%, tvori cca 2,2% obyvatelstva.
Vlados:
este raz si poriadne pozri obrazok ktory som ti poslal. Cesta BA-KE a jej alternativy ti pokryvaju asi 80% Slovenska. Nie D1. Su to cesty ktore su:
casovo rychlejsie
kratsie
lacnejsie, kedze vystavba spojnice vychod-zapad by bola lacnejsia juhom
Pre cele uzemie pokryte tymito cestami je D1 nevyhodna. A to su tam mesta ako Poprad a Presov ktorymi tu argumentujes ty.
A tiez neargumentuj Strecnom, to malo byt davno vyriesene obycajnou cestou 2+2 za zlomkove sumy co sli do D1.
Pisal som tu uz velakrat, ze pre cele Slovensko od Popradu na vychod je D1 brzdou, kedze spojenie juhom uz mohlo byt 10 rokov hotove. Je to len slub, ktory realne brzdi ekonomiku. Realita je taka, ze este minimalne 6 rokov D1 nebude hotova.
A pokial sa jedna o plany CSSR na stavbu dialnice tak si pozri napr. toto: sk.m.wikipedia.org/wiki/Dejiny_výstavby_diaľnic_a_rýchlostných_ciest_na_Slovensku#/image/Súbor:Národní_silnice_Plzeň-Košice.svg
KN.SK, uvedomuješ si vôbec, akí boli Branco,Aquila, Scotty vo febr.-apríli 2005 uletení fantasti? V tom čase ešte sme nevedeli v podstate, čo sú to eurofondy. Tie sme mohli začať využívať až v období od r. 2007. A prístup k nim? Na Slovensku najprv sa na to šťastie opijeme. Potom na to pozrieme ako prváčik z ľudovej školy, keď pred neho položia sústavu lineárnych difenciálnych rovníc. Ničomu nerozumieme a všetko sa treba expresne rýchlo naučiť!
Ináč toto obdobie, čo žijeme teraz je pre dialnice a RC kľúčové. Prijmanie nových pomerne slabých členov do EÚ zbíja nadol priemer výkonu EÚ, tým sa zbíja nadol aj pravdepodobnosť, že v ďalšom období /keď ešte EÚ bude/ bude Slovensko čistým poberateľom príspevkov /eurofondov/ z EÚ.
A časom treba počítať, že Slovensko bude sa musieť so svojimi slabými príjmami obyvateľstva podieľať na veľmi drahej mašinérii EÚ. Či ostanú nejaké peniaze na cesty a ostatné dopravné cesty?
Uz na buduci rok ak sa podari dokoncit co sa ma 2014/2015 na D1 dokoncit budu trasy BA-ZA-Bidovce, BA-BB-Certovica-Bidovce a BA-ZV-Bidovce mimo spicky casovo velmi podobne. Na D1 by mala byt nova uspora okolo 25 minut.
Momentalne
BA-ZA-Bidovce 4:46
BA-BB-Certovica-Bidovce 4:40
BA-ZV-Bidovce 4:30
Tym mam na mysli aj vsetkych co momentalne jazdia po I/50 pri Bidovciach, napr. MI. google.sk/maps/dir/48.19088 … m2!4m1!3e0
Ked uz teraz je pre vacsinu obyvatelov byvaleho Vychodoslovenskeho kraja na ceste do BA vyhodnejsia severna D1, tak od buduceho roka bude casovo vyhodnejsia alebo aspon casovo velmi podobna pre dalsiu cast obyvatelov vychodneho Slovenska.
Tak ako budu pribudat dalsie useky D1, trasa sa bude skracovat a naproti tomu niektore pripravovane useky R2 budu trasu predlzovat.
Pani - robit zavery na zaklade google maps - trochu znasilnene… D1 ide ako ide a ide takto nie nejaky rok,. Ze momentalne nie je najrychlejsia? o rok mame az na Branisko komplet tah RK - PO pricom minimalne obchvat Levoce bude poriadna uspora. Dalsie najproblematickejsie useky su Strecno, Vrutky, PO - prve dve su zazmluvnene/ stavaju sa, druhy sa snad rozostavia na dalsi rok. Ze nie je najkratsia ? pozrite ako ide ta ceska - aj ona ide tak aby spajala nie 2 ale 3 najvecsie mesta (mimochodom slovenska D1 z nasich najvecsich nespaja len BB, NR, PD) Co by spajala D juhom okrem KE a vlastne kadial by sla? R1 plus R2 ? to nie je obkluka? ci R7 plus R2 ktorej obsluznost je hlavne medzi Levicami a LC mierne povedane miziva? a PK - ws mi prosim ta povedat ako by si ti riesil Streco na 2 plus 2 za zlomkove sumy ? Ze spojenie juhom mohlo byt pred 10 rokmi hotove - zaujimave ze vtedy este ani len vecsina trasy juzneho tahu nebola stanovena… A dlasia vec - ak je D1 na vychod od PP brzdou pre cele SVK, co je ptm D3, R7, nastastie zrusena filialka… ???
Myslíš tú cestu cez Čertovicu áno tou chodím na SV SK, žiaľ neviem si ani predstaviť dĺžku tunela aký by tam musel byť postavený a či by to prežila EIA. Aj pri nej mach pochybnosť o 80% obyvateľov Slovenska.
Áno, Strečno malo by byť dávno vyriešené diaľničnou cestou 2+2. Výhrada vo svedomí bola podstatná… a potom fuj fuj nejaké PPP. Slovensku nepostačuje iba jedna hlavná trasa, preto máme aj RC. Tie majú byť doplnkom, kde nie je predpokladaná taká intenzita. Ak by každá vláda nemenila koncepciu, aby mohla zakryť svoju neschopnosť, politici presuny D/RC cez svoju rodnú hrudu, tak už mohlo byť hotové: D1 BA-PP 2+2, PP-Široké 1+1, Široké-Ďurďošík 2+2 (okrem tunela PO), R1 TT- BB 2+2, R2 TN-BN 1+1, ZV-Podkriváň 1+1 a Ožďany-Tornaľa 1+1, niečo viac na Kysuciach aj Orave 1+1… mohli sme si písať ako pekne razia Sorošku.
Politici oje…jú obyvateľov, že nejaká diaľnica ich spasí. Žiaľ bude to veľké sklamanie. Ak bude hotová (a bolo by jedno či severom alebo juhom), tak by bolo ešte viac pracovných miest vznikalo v BA, hlavne tých lepšie platených a nepriemyselných, t.j. ešte väčší prepad východného Slovenska. Takto aspoň niečo skončilo v KE.
Co ti pripada na Google Maps znasilnene? Je to momentalne najdostupnejsia statistika realnych rychlosti na cestach. Narocky som to pozeral mimo spiciek aby sa nemohlo namietat, ze je to sposobene kolonami na Strecne a pri Ziline.
Tieto trasy je sucasna REALITA.
Argumentovat ze R1 sucasnu cestu predlzi to je tiez take ohybanie reality. Vzdusna cesta BA-KE je 310km, postavit rychlostnu cestu ktora cestu predlzi o 20% ok, to je akceptovatelne, ale obhajovat to, ze sa este predlzi sucasnych 390km to je neobhajitelne.
Strecno na 2+2? Ak uz nijako inac tak postavit nad sucasnou cestou druhe poschodie. Jedna sa realne asi o 5-6km cesty cez Strecno, zbytok by sa dal riesit klasicky.
Naklady na zimnu udrzbu tohto extremne na udrzbu nakladneho useku by klesli prakticky na polovicu, bezpecnost stupla X nasobne aj vdaka celorocne suchej ceste.
A neskusaj mi tvrdit, ze sa to neda. Ukotvit poschodie cesty v pevnom skalnatom podlozi a svahu. Denne pozeram na Bay Bridge od San Francisca do Oaklandu ktory ma 5+5 pruhov a premavku vedenu poschodovo.
Toto by bol v podstate 1+1 most v narocnom terene. A nevrav mi, ze to vyriesi dialnica, kedze aj po spusteni dialnice bude tento usek vyuzivany a pravdepodobne pretazeny.
ŽIAĽ , ako je to tu Vladosom opísané, takto to i bude vyzerať s veľkou pravdepodobnosťou po dobudovaní S- i J-prepojenia oboch metropol.
Príklad: Mesto (i okres) KN upadá, hoci má roky za humnami diaľnicu, aj keď maďarskú M1. DS i NZ sú neporovnateľne na tom lepšie i bez blízkosti D alebo R. Závisí i od regionálnych “politikov” a ich skutočných schopností, a nielen natŕčať ruky, či hlavne otŕčať svoje ‘temer’ bezodné vrecká! A nevyhovárať sa na niečiu “neprajnosť”.
Stále mi zuní v ušiach “výčitka” spolužiačky-Bratislavčanky: “Prečo sa všetci trepeme do Bratislavy?” Tak som jej odpovedal: “Lebo i Výskumný ústav Makyty Púchov má sídlo v Bratislave.” To bolo ešte za “socializmu” a pragocentrizmu. A rodil sa nový *-centrizmus.
[size=25]Neveselý stý príspevok.[/size]Ale aj tak budem rád keď bude hotovo. Severom a potom i juhom. Ide i o bezpečnosť dopravy.
tym myslis co, ze ked na branisku bolo 6.000 aut tak na soroske 4.000 aut…tak to je skutocne relevantny rozdiel pre dlhodobe planovanie.
ze federacia zanikla si niektori nevsimli ale ked DrX spomina trasu cez BP tak su vsetci na noze…dialnicne napojenie na europu mame cez D2/D4 a to uplne staci.
pre hp-ds sa vacsinou udava cas 30 min. a priem 70-ku, juhom je to rychlejsie o vyse polhodinu aj ked je strecno plne prejazdne. a aj tam mas useky so priem. 70-kou aj napriek tomu ze tam jazdi podstatne menej aut.
nie som sice z NZ ale je zname ze do centra BA su vlaky uplne konkurencieschopne a hojne vyuzivane…, inac nepoznam zasluhy NZ radnice. to skor LV by si mohol uviest. alebo potom preco nespomenut samsung v GA ktora je na skok od R1. v KN nemate normalne pripojenie na M1 a kazda vacsia investicia ostane na druhom brehu, pozemky dnes ponukne kazdy ale vyhra ten kto ponukne aj nieco navyse a to uz nie je v silach samosprav. naozaj by ma zaujimal priklad kde nie je spojenie, nie je ziadna velka statna investicna pomoc, ani kopa statnych institucii (cize krajske mesta nepocitame) a maju sa dobre…a nie relativne dobre ale naozaj dobre.
ja neviem co belgicka statistika povazuje za vidiek, aj my mame tuto hodnotu vyse 50% ale pri vsetkej ucte 5-10 tisic obyv. za urbanizovane, naozaj mestke prostredie nepokladam a takych “miest” je kopa. Andrej tu nieco pisal o 4% obyvatelov lebo proste nevedel normalne reagovat ze aj po dokonceni D1 to bude dlhsia o vyse 35 km a zabudol v akej sme teme…tie kosicke olsany su tak reprezentativne ako krizovatka R2xR4 alebo rovno kechnec.
Postavena R1 je dlzkovo pomerne neutralna k ceste I.triedy.
Asi si si nevsimol, ze Slovensko nie je siro sira rovina, to plati aj o R1 a R2. A obchvaty su niekedy dlhsie ako existujuca cesta I.triedy.
Ta skala nie je pevna ale sa to rozsypa. S istotou mozem tvrdit, ze postavit to korytom rieky by bolo lacnejsie. Stratil by sa zasadny efekt, ze dialnica usetri 8 km a dopravu by si zase len voviedol do Ziliny, ktora sa tvari, ze tranzit stiha previest, ale prave tento pokriveny pristup robi problemy obyvatelom mesta.
Branisko okrem vyssej intenzity je ako horsky priechod narocnejsi ako Soroska.
Martin.
Krizovatka Kosicke Olsany je reprezentativna pre okresy, ktore su odtial vychodne. Takmer cely PO kraj a cast KE kraja to bude mat casovo aj vzdialenostou kratsie do BA po D1, teda vacsina obyvatelov vychodneho Slovenska.
Juzna cast Slovenska z 50% rovina je a z 50% mierne zvlneny teren neporovnatelny s horami na severe. Napriek tomu na severe dialnica cestu skrati a na juhu rychlostna cesta cestu predlzi.
Terajsia cesta je I. triedy pri Strecne je postavena z velkej casti na pylonoch, je ich pekne vidno z vlaku, ktory ide popod. Ak sa tam dala postavit takym sposobom zeleznica a 2 pruhy cesty, znieslo by to aj dalsie 2 pruhy. Nie je to o nemoznosti, len o dimenzovani.
Veď som písal o natŕčaní a otŕčaní. Fíni sem mali prísť, ale “mesto” to akosi tou pahltnosťou niektorých jeho zástupcov/podnikavcov prepískli a až potom oni zašli na druhý breh. Pozemky chceli predať za nehorázne ceny. I do Komáromu nie je lepšie pripojenie od M1, len o pár kilometrov menej (presnejšie o 2 km).
Rovina je tak popri Dunaji. Ak by bola južná trasa taká výhodná a vzdialenosť Praha-KE juhom aj severom je ~600km, tak mi vysvetli prečo vtedy nebola zvolená pre D1 južná trasa? (Porovnávanie iba vzdialenosti BA-KE nie je objektívne, nakoľko diaľnica nemá prepájať iba dve mestá…)
no prave pri jednotkach bolo napojenie na prahu juhom aj severom rovnocenne, kedze v trencine sa dalo ist rovnako dolom aj horom. no a pre dialnicu davalo vyznam ist severom, lebo pre Praha-Kosice je to rovnako dobre ako juhom, ale napr. pre Praha-Presov by to uz bolo dlhsie, takze celkovo je logicke, ze z Prahy (ktora je severne od KE), sa do KE ide severom a PO je po ceste. Ale z BA, ktora je juzne od KE, je logicke dorazit do KE z juhu a KE su na ceste do PO. (no a netreba zabudat na to, ze ceski bratia sa potrebovali hlavne “dostat do tater”)
Celkom by ma zajimalo, ci aliasom p. Havrilu na tomto fore je Andrej, Jano1, alebo iny naslovovzaty kuzelnik, ktoremu vzdy vyjde, ze najlacnejsia vec na svete ja stavat predrazene tunely do Ziliny… viewtopic.php?f=35&t=19736&p=160101#p160101