Význam diaľnice výrazne vzrástol po páde železnej opony a v súčasnosti patrí medzi najvyťaženejšie v krajine. Priemerná denná hustota dopravy na M1 sa pri Budapešti pohybuje okolo 100 tisíc vozidiel, pri Győre je to približne 30 tisíc vozidiel
A nieco podrobnejsie som nasiel: wegenwiki.nl/M1_%28Hongarije%29
"De verkeersintensiteiten[1] liggen op 166.000 voertuigen vanuit Budapest, wat daalt naar 51.000 voertuigen na de aftakking van de M7, en na de M0 weer stijgt naar 64.000 voertuigen. Na Tatabanya dalen de intensiteiten naar 57.000 voertuigen en 46.000 voertuigen voor Győr. Langs de zuidkant van Győr rijden 53.000 voertuigen dalend naar 43.000 voertuigen bij Mosonmagyaróvár. 34.000 voertuigen rijden door tot de grens met Oostenrijk. "
Google translator preklad:
“Intenzita dopravy [1] je 166.000 vozidiel z Budapešti, ktorý klesne na 51.000 vozidiel po vetve M7 a po M0 opäť vzrastie na 64.000 vozidiel. Po Tatabanya intenzít na 57.000 vozidiel a 46.000 vozidiel Győr klesá. Pozdĺž južnej strane Győr riadiť 53.000 vozidiel, ktoré spadajú do 43000 vozidiel v Mosonmagyaróvár. 34000 vozidiel prechádzať hranice s Rakúskom.”
Takze napr. Tatabanya co je ako keby Trnava pri Bratislave. (Tatabanya ma 70 tisic obyvatelov a priblizne rovnako vzdialena od BP ako Trnava od BA). Tak tam je intezita vraj 57 000.
V Mosonmagyaróvár co je asi 150 km od BP je intezita stale vysoka - 43 000. Dalo by sa povedat ze takmer na celej dlzke M1 je intezita o mnoho vecsia ako na D1.
Podobna intezita u nas je medzi BA a TN (50 000). Ale oproti M1 je tam troj pruh. Od krizovatky D1xR1 je intezita pod 30 000.
i15 ma pravdu, po slovenskej dialnici je ovela nebezpecnejsie a nepohodlnejsie ist 120km/h ako 135km/h. Mam to odskusane za vela rokov cestovania z BA an vychod. Parkrat som skusal ist na spotrebu 120km/h, ale velmi rychlo ma to preslo, neustale som bol stlacany medzi kamiony iduce 90km/h a auta prichadzajuce zozadu 135km/h.
ty si zabrdol do toho, ze na M1 nie su ovela vacsie intenztity…len si sa troska sekol…nakolko pred Budapestou neznamena v Budapesti, ale znamena to, ze 60 000 a dnes uz aj viac, je na 2+2 M1 mimo mesta…
pred Bratislavou je dialnica 3+3 mimo mesta…
a ak by si chcel porovnat nejaku dialnicu v meste Budapest s dialnicou v meste BA, tak opat sa dostavame na 2 a viac nasobne intenzity v Budapesti…
tiez pekne napisane
ale devila tazko presvedcis, on ma svoje nepodlozene tvrdenia
no pokial viem trojpruh je po TT a nie po TN. intenzita medzi BA, zlate piesky a TT je 70-50.000. medzi tatabanyou a BP je to 50-60.000. cize porovnatelne resp. mierne viac u nas. dalej je to az po krizovatku s M15 pri mosoni okolo 40.000, lokalne na obchvate gyoru 47.000, u nas je to po TN okolo 30.000, miestami 34.000. cize viac v madarsku.
Kanky, veruze rozdiel 10.000 na dialnici sirokej 26,5 metra nevmimam ako velky. dialnica pred ZA s 22.000 a dialnica pri NM s vyse 30.000 intenzitou mi rovnako pripadaju poloprazdne.
devil, este raz ti to zopakujem…
samozrejme, ze tam je maly preklep, ekis myslel krizovatku D1 x R1 lebo podla scitania, je za TT smerom na sever max int. na D1 okolo 30 000, nech je to 35 000, cize toho TN sa nechytaj, ked sam dobre vies, ze kolko je int. medzi TT a TN…
na M1 je na 2+2 medzi BP a TB viac ako 60 000..
cize, int. je dvojnasobna oproti D1 2+2 kdekolvek mimo BA…
nakladnych aut je na M1 min. 2-3 nasobne viac…
ked ti pripada D1 2+2 s 30 000 poloprazdna, tak potom matematicky a logicky je M1 2+2 s viac ako 60 000 plna…je to proste dvojnasobok s mnoho kamionmi…
sam dobre vies, ze 60 000, to je uz sakra dovod na rozsirenie dialnice lebo je uz ohrozena bezpecnost…
Štátna spoločnosť Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. v roku 2010 vyhlásila verejné obstarávanie na rozšírenie diaľnice M1 na tri jazdné pruhy v oboch smeroch na úseku medzi križovatkou s M7 (12. km) a výjazdom do mesta Tata (67. km)
to nie je pravda. je to 50.000-60.000 a je to menej ako na BA-TT.
vacsina M1 ma intenzitu okolo 40.000 teda plna nie je. ja sa len cudujem ze preco places. 40.000 je normalna intenzita a prinasa viac zisku ako poloprazdna s 30.000 a taka pachodialnica pod tatrami s 15.000 intenzitou -takej hovorim skoroprazdna- su scasti umrtvene investicie. ja viem ze sa nej jazdi pohodlnejsie ale ekonomika nepusti.
Ok, takze odteraz pouzivam tvoj argument - R1 od NR na vychod a akekolvek useky R2 su vlastne umrtvene investicie, kedze maju intenzity okolo 15 tisic. A podla tejto logiky by sa ako jedine useky na nasej dialnicnej sieti malo stavat Visnove a D4, pripadne cast R7.
tuto otazku som samozrejme cakal lenze 2 pruhy tam nestacia, ako teda vyriesis potrebu 4 pruhov bez toho aby staval zbytocne. odpoved je ze setris na parametroch. cize npr. stavias RC namiesto dialnice…ake jednoduche. a ano, u nas dialnice treba len malokde…
chces niekoho presvedcit, ze to nebol preklep a ze medzi TT a TN je 50 000 ??? to by si neurobil ani ty predsa, to by bolo chrapunstvo…
zasa pre teba jedna opakovacka…po M0 opäť vzrastie na 64.000 vozidiel. Po Tatabanya intenzít na 57.000 vozidiel…cize je to od 57 000 do 64 000…
a to je min 2 nasobok nasej D1 2+2…
medzi TT a SC na 3+3 je 50 000, cize aj v tomto porovnani je na M1 2+2 viac
devil, ale na co je mne zisk v madarsku? ja potrebujem pre rychly a bezpecny presun a co najprazdnejsiu dialnicu…ved tu nejde o zisk, ale o to, ze v madarsku je plna dialnica lebo nie ako pises, ze 40, ale o par tisic viac je uz od Gyoru smerom na BP a to su tiez int., ktore u nas na 2+2 mimo BA nie su…nehovoriac o mnozstve nakladnej dopravy
M0 ano, ale my sme sa predsa zacali bavit o M1 kvoli ktorej si tu vyplakaval. a medzi SC a BA je 71.000 intenzita, to je este tiez mimo BA. to ja mozem vyplakavat kvoli tej nasej 3+3 dialnici ktora nema ani len krajnicu nieto este odstavny pruh a jazdne pruhy su uzsie takze mozno je tam vacsia kapacita ale komfort lepsi urcite nie je.
a co mna po tvojej potrebe prazdnej dialnice? danovy poplatnik chce mat co najlepsie investovane dane.
devil, to je vybrane z textu a znamena to, ze je to M1 od M0 (po krizovatke s M0)…asi si to nepochopil, stale piseme len o M1…
bavime sa tu o spojeni BA - KE a ked sa chcem takto presunut, tak hladam co najbezpecnejsi, teda najprazdnejsi, najdialnicnejsi variant…o tom to je…
to akoze danovy poplatnik na SK ma mat co najlepsie investovane dane v madarsku? si sa trosku zamotal, nie ??? ja hovorim, ze madarska dialnica je plna, nie slovenska…
ale ja to pozeram priamo na mape na M1 nevidim takuto intenzitu. za krizovatkou s M0 v smere do BP intenzita klesa z 59 tisic na 48 tisic.
tak potom neviem na com sa hadame, ja tvrdim len tolko ze tvoja trasa je viac dotovana ako by mala byt…tvrdim ze madarska dialnica prinasa madarsku viac zisku ako slovenska dialnica slovensku.
to je intenzita od krizovatky s M0 ale smer na Gyor…
nehadame sa, nejde ani o dotaciu, ani o zisky, ale o to, ze M1 je natolko plna, ze kvoli bezpecnosti potrebuje rozsirit (min. medzi BP a TB), co je jasne vsetkym…taketo rozsirenie nie je potrebne nikde na D1, nakolko BA - TT uz je, ako je, ale je to mudrejsie ako 2+2 s odstavnymi…
mne to jasne nie je, aj BA-TT sa toho casu rozsirovala lebo niektori miestni ‘lokalpatrioti’ namiesto dobre izolovanej izby dostali auta…dnes objektivne treba 6 pruhov po senec podotykam normalne rozsirenie nie take provizorium…rozsirenie je investicia do buducnosti ale 40-50.000 musia zvladnut aj 4 pruhy. takze darmo places M1 je normalna dialnica
ale ved pisem ze tam je 59.000 a za ‘bicske’ klesa intenzita pod 50.000, to je vzdialenostou ako BA-SC.
nikdy som nepisal, ze M1 nie je normalna…je normalna ale plna…ale dobre, nechajme tam tvojich 59 000, co su podla inych 60 - 70 tis…skoda, ze nemame nakladne, ale tak to je tiez vsetkym, co tadial jazdia, jasne, ze je to min. 2krat tolko ako medzi BA a TT…cize, ked si das dokopy 2+2 dialnicu so 60 tis. a min. 20 tis. nakladnymi, tak je to jasne… a ak ty jediny tvrdis, ze takato dialnica nepotrebuje 3+3, tak ostavas stale motat o 40 - 50 tis., ktore nepotrebuju rozsirit, ale realita je ina …
pises Štátna spoločnosť Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. v roku 2010 vyhlásila verejné obstarávanie na rozšírenie diaľnice M1 na tri jazdné pruhy v oboch smeroch na úseku medzi križovatkou s M7 (12. km) a výjazdom do mesta Tata (67. km) tak preco este nie je rozsirena a ani sa tom nepracuje ? ten tender nebol nahodou pre nejaku studiu alebo EIA ?
Chodim pravidelne BA->Za po dialnici, a par krat som isiel aj BA->BP po M1. Rozdiel premavky bol citelny. Dokonca raz som isiel do Gyoru po kamosa o 22:00 a pravy pruh dialnice bol obsadeny prevazne kamionmy (smer Rakusko). Napriek tomu ja netvrdim resp. mne sa nestalo ze by som sa rychlostne obmedzoval. Isiel som prevazne 160 km/h. Lenze som sa musel viacej sustredit na cestu, lebo bolo tam viac aut.
Problem cesty BA->KE cez BP je avizovana M0 (osobne som po nej nesiel po celej dlzke, takze neviem posudit) alebo cesta cez centrum BP. Naposledy ked som tadial isiel tak tam opravovali most, cakal som niekolko minut (asi 15). Ok most opravia. Ale nabuduce bude iny dovod preco sa zdrzim 15 min v centre tejto metropoly Na dialnici tych dovodov je podsttne menej
neviem ti presne povedat, toto som sa docital na wiki, zrejme nieco spekuluju, az tak podrobne to nesledujem, mozno by nam to mohol povedat niekto, kto sleduje madarske fora, ja viem po madarsky tesik, kesenem, furdo, soproni a borsodi a potom este spat a jest