Spojenie Bratislava-Košice .. kedy bude ?

peterle: no, tu severnu D1 nakrelil Bata hadam v 30tych rokoch… Podla mna je premarnena sanca to, ze sa zaciatkom 90tych rokov, ked bol fliacik na Liptove a D61 este vtedy tak po Piestany, nespravil rozumny koncept spojenia BA-KE spodkom, ruku na srdce, mohlo to uz davno stat. Moj odhad motivov, preco to bol zvolene tak, ako pise simonsson75, iracionalne, som popisal vyssie. Cena PPP je uz ina tema, nerozoberajme to radsej :slight_smile:

Nemas pravdu, Bata kreslil dialnicu este Pohronim, aj ked pocas prvej CSR sa zacala stavat trasa Povazim, zial, iba na uzemi CR. A v 40-tych, 60-tych a 90-tych rokoch sa trasa Povazim len potvrdila. V 90-tych rokoch ju dokonca podporili uplne rozdielni premieri - od Carnogurskeho cez Meciara az po Dzurindu. A prve seriozne technicke studie R2 sa zacali vypracovavat az v r. 1999.

Andrej, Pohroním išiel návrh ČSRU z 1935, Baťa to v r. 1937 už viedol Považím. Tak aspoň tvrdí stránka NDS http://www.ndsas.sk/historia/10809s

Mas pravdu, tym sa ospravedlnujem sorgovi. Batov navrh mame aj vo forogalerii
gallery/image_page.php?image_id=2012

Na stránkach NDS to robil nejaký lajdák, tú diaľnicu nenavrhoval Tomáš Baťa zakladateľ, ktorý bol v roku 1937 po havárii jeho lietadla už 4 roky po smrti, ale jeho pokračovateľ Jan Antonín Baťa.

Jeho myšlienkou bolo spojiť celú republiku vtedajšiu ČSR od západu po jej východný okraj diaľnicou. Nebolo to o spojení 2 najväčších miest, dokonca obchádzala Prahu, mala spájať republiku.

Aj názov tejto témy by mal byť Spojenie Západ-Východ, veď D1 nekončí v Košiciach. Už som to navrhoval kedysi, ale “neprešlo to” :confused:

Presne tak, bol to vizionár Jan Antonín Baťa. Jeho knihu “Budujeme Stát pro 40.000.000 lidí” z r.1937 niekde mám, v elektronickej podobe je možné ju stiahnuť aj na internete. Malo by to byť tu, ale neviem to teraz overiť, načítanie tej stránky mi zablokoval server: http://bsp40m.czechian.net/001.php

tu aj varianta mapy pre vodu, zeleznice, cesty:
gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=14343

no neviem co tu riesite. co kreslil Bata pre Ceskoslovensko v r 1937 bolo uz vtedy totalne scifi, a je uz 20 rokov je to absolutne nerelevantne. Nikto normalny pri zdravych zmysloch nevymysli KE-BA naokolo blizsie. Len prazski dopravni inzinieri v Ziline. uvidime, co urobia teraz, ked nam Brusel odmietne preplatit polku tych tunelarskych stavieb. Prve co by mal stat cim skor vypovedat, je Poorovsky tunel na trenciansku zeleznicu. Lebo tam bo bolo jasne nelegalne.

PS: Ked uz spominame, napadla ma taka paralela, ze v rovnakych dnoch, ako Brusel stopol preplacanie zeleznice pri Trencine, Poorova aerolinka Danube Wings bez predosleho ohlasenia zastavila predaj leteniek na totalne stratovej linke Ostrava-Vieden. Suvislost ciste nahodna??? planecrazy.sk/index.php/en/n … ava-vieden

ZA-PB, ZA-KNM je v podstate na rovine v dostatocne sirokych udoliach riek a nebol technicky problem tam stavat 4-prudovky prevazne v trase existujucich ciest. Teren rovnejsi ako vacsina terenu napr. na R1 PR1BINA. Za socializmu sa namiesto napr. 20 km pri Ziline a 20 km pri Banskej Bystrici postavilo 40 km pri BB a 2 km pri ZA.

Po dostavani rozostavanych usekov bude v roku 2015 chybat na D1 BA-KE 60 km. Ak by sa podarilo realizovat D1 LL-DS za zhruba 340 mil.E a Hubova - Ivachnova za zhruba 210 mil.E, budu chybat 3 useky v celkovej dlzke okolo 30 km. Pricom po vybudovani Nabreznej komunikacie v PO bude vazny problem iba chybajuci 11,4 km usek HP-LL, ktory sa momentalne uz tendruje.
Ak Doprastav dostane ine tendrovane useky, prestane blokovat D1 LL-DS a uz o 5 rokov moze na D1 BA-KE chybat iba okolo 20 km.

Zas sa nam tu “vytvoril” nejaky “novy nezavisly” uzivatel. Ani by som sa nedivil, ak by sedel pri tom istom stole vo VUD hned vedla Andreja :slight_smile:

Kazdopadne, na D1 chybaju najtazsie rizikove tunelove useky. Na R2 chyba cca 180km relativne lahkych usekov + Soroska, ktora je v priprave na zaciatok stavby v r 2015 (naviac v r 2015 ma byt dostavanych 20km Zvolen-Krivan). Ak sa veci dobre pripravia, nie je problem mat celu R2 do 5 rokov hotovu, za cenu rovnaku ako tie chybajuce rizikove tunely na D1.

Treba stavat pre 4,5 tisic voz./24h ako mame na R2 pri Tornali alebo pre vyse 23 tisic v./24h ako mame na D3 pri Ziline?

Aj R2 treba, ale navratnost polprofilu R2, kde su intenzity 5-8 tisic v./24h, bude podobna ako navratnost plneho profilu s tunelmi na D1, kde su intenzity na I/18 20-30 tisic v./24h. Taky usek DS-Turany mal byt uz davno postaveny. Urcite je lepsie navratny ako R2 Tornala obchvat, ci R2 Ozdany obchvat.

Fakt si pozri spat par prispevkov. Na tieto argumenty je tisic protiargumentov. Velmi strucne:

• Ak je pri ZA 5x vyssia intenzita, ale cesta stoji 10x viac, tak najprv treba postavit tu lacnu, lebo na to treba menej penazi. Preco by mal byt jeden vodic v ZA vacsou prioritou ako jeden vodic v Tornali?
  • dnesne intenzity okolo ZA (aj na R2) su vysledkom 20 rokov protezovania povazia a totalnej STATNEJ ignoracie juhovychodu.
  • ked chces porovnavat ZA, tak porovnavaj aspon s KE - napr. intenzity KE-Saca-Moldava tam spravia ovela vyssiu navratnost pri 5milEUR/km nez kdekolvek na D1/D3. A nestavia sa nic. Tornalu porovnavaj s tym, kde bola/je napr. Levoca. A prave narast intenzit medzi PO-PP jasne ukazuje, ze tie dnesne su len vysledkom protezovania severu (kedze pred takym 10 rokmi boli uplne rovnake), takze cim skor to treba napravit.
  • na tunely na severe jednoducho nemame
  • mame 3. najvyssie regionalne rozdiely v EU, a to hlavne vdaka nerovnomernej infrastrukture, na ktoru najviac doplaca Gemer a Novohrad. Ak sa R2 postavi, je potencial dramatickeho znizenia nezamestnanosti, novych investorov, vysokych intenzit. To ma byt cielom Kohezneho fondu a ERDF, nie nadajat vsetko do BA a povazia, ako sa deje na Slovensku
  • od zaciatku bola dohoda, ze financie sa budu delit 60:40 (sever-juh). Ak sa k tomu vratime (a ak sa dorovna to, o co bol juh poslednych 20 rokov okradany), mozu si zilincania riesit, na ktory tunel tu cast penazi, co im prinalezi, daju. Ale nie zhrabavat vsetky!!!
    Nasim prvoradym cielom by malo byt prepojenie V-Z, a to sa v rozumnom case (v pohode do 5rokov) a za rozumne peniaze da este aj dnes spravit len juhom. EU nam kvoli tunelarskemu naokolo blizsie stopla financovanie OPD. Tak sa treba zacat spravat normalne.

Chlapi, nikdy som si nemyslel, ze ja skor budem pracovat v Kalifornii v Silicon Valley ako sa na Slovensku dostavia jedna dialnica. Je mi len smutno ked pozeram co sa doma deje, ako po Figelovi, ktory na chvilku doniesol nadej a zacalo sa nieco staviat normalne a za normalne ceny, terajsia vlada prakticky stopla vystavbu.
Vzdy som tvrdil, Slovensko potrebuje 2 hlavne tahy V-Z a 3 hlavne tahy S-J, tieto by mali byt nadradene vsetkym narodnym parkom a podobnym veciam. Je to o aboslutne zakladnej potrebe ludi a infrastrukture na prezitie a konkurenciu Slovenska.
Tak ako nas ucili na skole pri testoch, najpr. sprav to co je jednoduchsie a rychlejsie, ak neskor narazis na tazky problem aby si neostal s prazdnou pisomkou… Toto sa teraz deje uz 10r na Slovensku. R1 BA-KE uz mala stat 10 rokov. V roku 2003 som cital dovody preco sa protezuje sever, aky je dolezity ako bude dostavany coskoro, ako sa uz vlastne neoplati dat maximalnu prioritu na R1. Teraz po 10 rokoch je situacia rovnaka. Este stale sa oplati vrhnut vsetky sily na R1 a moze byt dokoncena skor ako D11!
Nechapem preco napriklad D1 nemohla byt navrhnuta v parametroch R, priepustnost rovnaka, bezpecnost prakticky rovnaka, cena 2x nizsia. V kopcovitom terene od Ziliny po RK by sa usetrila kopa penazi a hlavne by uz stala.
Nechapem preco si ziaden politik doteraz neuvedomil kolko kreditu by ziskal tym, ze by dokoncil trasu BA-KE po R1, da sa to prakticky aj v jednom volebnom obdobi, tych 160km ktore ostavaju je 40km rocne rychlostnej cesty, po 240 mil. Eur rocne. Dokonca by aj zvysilo aj na ine dialnice, co pamatam Figel dal vyse 500 mil. rocne na cesty.
2021 je pre mna neakceptovatelny termin, v 2001 som s nadejou ako 24 rocny pozeral kedy sa dialnica dokonci, aby mi cesta z BA k rodicom na vychode netrvala 6h. Teraz v 2013 sa uz realne obavam, ze skor budem na dochodku a rodicia po smrti ako bude nejaka cesta dokoncena.
Treba stavat co je najlacnejsie, najrychlejsie, ale hlavne stavat a vela. Aj ked uznavam kym bude pri moci tato vlada, je to beznadejne.

Myslím, že sa už oplatí len vrhnúť všetky sily na to, aby sa už KONEČNE uzavreli tendre.
Medzi RK a PO všetko buď realizované alebo v realizácii (ak pomlčíme o druhej rúre Braniska a taktiež obchvate PO, ktorý dočasne kompenzuje NK).
A medzi ZA a RK je to o čosi zložitejšie. 3 úseky v tendri z toho dva sa riešia kvôli odvolaniam. Jeden úsek v realizácii. A na Turany-Hubová ešte príprava potrvá.

Ťažko môže byť niečo skôr postavené, keď nie je medzi prioritami. Inak na stránke NDS som si všimol, že všetko po Figu je na úrovni stavebného konania. A napriek tomu predpokladaný rok začatia výstavby 2016 -2018 až na jednu výnimku(a to tie roky asi nebudú konečné). A napríklad obchvat KE je na tom v príprave podľa stránky horšie ale rok výstavby 2015. A zrazu neakceptovateľný termín(možno ani ten nebude) budeme musieť akceptovať. A to sa prosím bavíme len o tom, kedy budú spojené len BA a KE, ako keby za týmito mestami Slovensko končilo.

Prapac, ale tvoj argument neberiem. Rovnake argumenty pouzivali zastancovia D1 v rokoch 2006, vtedy som suhlasil, akurat vtedy sa hovorilo, ze uz neostava nic ine len dokoncit D1 do 2010, pretoze sustredit sa na R1 sa uz neoplati.
Preto vravim dost, D1 svoju sancu mala, momentalny termin dokoncenia je 2021. Nech mi nikto nevravi, ze sa to postavi skor… V roku 2018 nebude Visnove ani zacate a novy termin dostavby bude 2025 alebo podobne.
Ze R1 nie je priorita je mi jasne, ved vravim, ze to prioritou spravit treba. Rok na pripravu, 4 roky vystavba, v 2018 mozme ist do Presova, Popradu juhom kompletne po dialnici. A nehovor mi, ze takym Michalovciam a okoliu by to nepomohlo viac ako dostavanie D1 na povazi…

Jarino este dodam, nevravim, ze stopnut prace na D1, ale spravit absolutnu prioritu z R1. Moja predstava je nejaka takato, rozpocet na dialnice 500 mil. Eur, (starych 15 miliard korun rocne) nic nerealne, pokial si pamatam Figel mal az do 600 mil. Eur rocne. 320 mil. rocne na R1 pri cene 5 mil./km je to 64km R1 rocne. Takze za 3 roky je R1 hotova. Mozno Soroska by to nestihla kvoli dlhsej dobe vystavby, nie peniazom, ale 4 roky aj na tunel su realne.
pritom ti rocne zostava stale 180 mil. Eur na ine dialnice, napriklad D1. Ak by sa tieto peniaze pouzili na spolufinancovanie Eurofondami, tak by to mohla byt 20% ciastka a dalsich 80% z EU. To by znamenalo, ze peniaze na D1 by vobec nemuseli chybat a cas dokoncenia vobec posuvat.
Ale cela vystavba dialnic na Slovensku je o hre zaujmovych skupin, o drzani si penazovodov a vobec nie o dokoncovani ciest.

asi tak, ved uz v podstate chyba len Turany-Hubova a je mi osobne jedno, ci bude hotovy v roku 2017, alebo 2021

tych 6 hodin moze vychadzat aj tak ze treba 20 min dostat sa von z BA. po dokonceni jan-jab bude trvat BA-PO nieco cez 3,5 hod. cez donovaly. vyrazne lepsi cas uz nebude ani ked bude dialnica dokoncena komplet v plnom profile.

pri intenzitach 20-30.000 tisic aut mas podla GPS Pistu z VT ktore tu prezentoval usporu casu okolo 10 min. na usekoch dlzky cca. 15 km. na zacharovce-figa a roznava-jablonov mas usporu 5 min vzdy ale ani pre usporu 10 min. netreba pocitat s kolonami, staci jeden otravny kamion. takze cesta pre 5-8 tisic aut moze bezne robit taku usporu ako cesta pre 20-30.000 aut.

usek ds-turany mohol byt davno postaveny keby sa npr. ladce-sveperec staval s mensimi estakadami alebo sa nekradlo na branisku. ozdany za to nemozu. a vsetky tunely si koniec-koncov mohol zaplatit ZA kraj ktory produkuje neuveritelnych 11 % hdp SR. alebo sa mylim ?

na relativne bezpecnu a rychlu trasu juhom treba postavit asi 60 km R2. casova uspora 20-25 min tj dostaneme sa tiez pod 4 hod. z toho sa vsak tendruje len zvo-kri a priprava zvysku je otazna. pre ten isty efekt smerom na PO cez donovaly treba len dokoncit jan-jab a fric-svi tak ako som uviedol vyssie.

a aky zazrak by to prinieslo ? pre ilustraciu ekonomickeho efektu D1 - pri LM na D1 a kutoch na D2 su intenzity okolo 16.000 aut. pri LM je podiel kamionov cez 20 % ale pri kutoch cez 40%. efekt mostov a tunelov cez fatry je teda otazny. efekt pre medzinarodnu dopravy je jasny – je to nula.

Ministerstvo dopravy má ešte vo svojom archíve z doby úradovania Vážneho keď sa R1 BB-RK venovala maximálna pozornosť (2006) že dobudovanie plnoprofilovej R1 do RK nie je možné skorej ako v roku 2020 a to ani pri úplnej prioritizácii projektu - pričom išlo vlastne o povrchový variant ktorý obsahoval vela tunelov … pri terajšej verzii je to už len prechodné tunelovým variantom s 12-15 km bázickým tunelom popd Donovaly + dalšie tunely od Donovál k RK. Stačí sa pozrieť na 8 km Višňové ktoré nevedia postaviť už cca 15 rokov a kde vedia podrobne aká je geologia. Odhadom papierovčky, súdy o trasu, naťahovanie s EU 8-10 ( a to máš iba právoplatné papiere v ruke ) cca 2 roky výkup a cca 7-10 rokov stavba .. a to je mierne optimistiský variant pri pesimistickom +100% času alebo nikdy. Pre ilustráciu ti uvádzam českú D8 cez české stredohorie tam to trvalo 25 rok kým to dostavajú a to sa komunisti ešte dalších 20 rokov tým zaoberali - a podotýkam že na tomto úseku má únia čr a nemci veľký záujem .. na R1 únia záujem nemá dokonca je skorej proti.
.
Samozrejme potom máš ešte verziu ala Adolf Hitler ked sa nakreslila trasa a kto nesúhlasil šup do koncentračného tábora .. vtedy by to bolo do cca 6-7 rokov
.
PS: neber to že na teba útočím .. ale takáto je realita :slight_smile:
PS2: aj Nemci majú dodnes niektoré trasy “rozostavané” 30 rokov