Slovenské letiská

Konzorcium TwoOne protestuje proti novým podmienam privatizácie letísk v BA a KE. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2643

Je to zaujimavy vyvoj. V kazdom pripade ja by som predaval len letisko v BA, bez KE. Lebo cena za KE je dost nizka na to aby sa oplatilo ho predavat - malo sa pockat.

Malo sa predavat letisko v BA, kludne aj 80% (po 10% by mala mat samosprava a stat) a mal vyhrat na 1. krat ten kto dal najvacsiu cenu - alebo sa malo dopredu urcit ze bude aj 2. kolo - lebo toto bolo necakane a je to dost neobvykly postup a su tu vyhrady od vsetkych konzorci na tento zvoleny postup. To nie je o mediach alebo o nejakych strategiach - toto len znamena, ze priebeh tejto privatizacie je skutocne realne zmeneny podla politiky/vlady a nie podla realnych potrieb. Mozno to prinesie vacsiu cenu, ale mozno aj nie. :wink:

Privatizacia slovenskych letisk v BA a v KE uz je mimoriadne zaujimava. Ja som spravil prehlad toho co sa deje:

Letiská: Dodatočné finančné ponuky do piatku poludnia. Členovia privatizačnej komisie vyhoveli odporúčaniu koaličnej rady, podľa ktorého zvíťazí v tendri ten z dvoch uchádzačov, ktorý ponúkne v tomto druhom kole vyššiu dodatočnú sumu. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2655

Moje doplnenie: Stat necakane chce ziskat cas na zavazne rozhodnutie.

Bratislavské letisko otvorilo nový terminál. Výstavba nového terminálu vrátane detekčného vybavenia a celkového zariadenia si vyžiadala investície vo výške približne 16 mil. Sk. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2656

Moje doplnenie: SR jednoducho nema peniaze na vyrazne investicie do tohoto letiska ktore to ale potrebuje lebo inak strati realne vyznam.

Predaj letísk je podľa Prokopoviča nutný kvôli investíciám. Finančné ponuky záujemcov o letiská potvrdzujú podľa ministra dopravy správnosť rozhodnutia o privatizácii. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2658

Moje doplnenie: Treba investicie ale hlavne ked sa predava aj letisko v KE tak treba si aj peniaze do statneho rozpoctu podobne ako Madarsko a predaj ich letiska v Budapesti.

Pravidlá druhého kola podľa TwoOne uprednostňujú Abertis. Konzorcium TwoOne preskúma možnosť právnych krokov a na ďalšom kole rokovania sa zúčastní len s protestom. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2659

Moje doplnenie: Toto uz su “len” medialne hry.

… tak v piatok sa ukaze ci to malo vyznam …

Je to až neuveriteľné, ale predsa len: Letecká doprava SR v roku 2004 s najvyšším rastom v EÚ. Ako vyplýva z najnovšej správy štatistického úradu Európskej únie Eurostat, na Slovensku sa počet letecky prepravených osôb zvýšil v roku 2004 o 72,7 % na 1,081 mil. osôb. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2682

Takže aj preto taký záujem o slovenské letisko v BA. :laughing:

Dy: ono z mala sa rychlo rastie :wink:

rast z 10 na 20 je 100% rast, ale rast zo 100 na 120 je len 20% :wink: pricom v absolutnych cislach je to vacsie :wink:

tento rok to bude sice tiez vyrazne, ale zrejme uz nie tak.

bratislavske letisko ma rast, ale potrebuje nutne aj investicie, a to ako sol. ak sa nesprivatizuju a nebude tam investovane, tak tam moze byt aj pokles :wink:

A Ryanair sa zaviazal dodat dalsich cestujucich a nove linky:
dialnice.info/viewtopic.php?t=2675

dialnice.info/viewtopic.php?t=2696

ak som to ozaj spravne pochopil, tak TwoOne prihodilo k 6 miliardami $$$ este 4,5 miliardy korun, co by bol mega-obchod :wink:

ale ak to bude len to ze v druhom kole TwoOne da namiesto 6 miliard len 4,5 miliardy tak je to flop az to pekne nie je.

inak taketo dvojkolove privatizacie sa mali tusim robit od zaciatku :slight_smile:

no ja som to zo sprav tiez pochopil, ze prihodili - v radiu to uz vychvalovali, aka super privatizacia

Tiez som teraz cital, ze TwoOne ponuka viac ako 11 mld. SKK za letisko v BA. Otazkou este zostava kolko chce investovat (zaviazanie sa ohladom preinvestovania penazi) :question:

Konkurencia (J&T) oznacila ponuku TwoOne za nadhodnotenu. :unamused: :unamused:

Moje hodnotenie: TwoOne ponuka peniaze preto, lebo na to ma dost zdrojov a je to skor dokazom, ze tu bude rozvoj aj ked vznikne monopol - tak len ako silna konkurencia malych aj velkych prepravcov pre Prahu a Budapest. :wink:

Viac: dialnice.info/viewtopic.php?t=2699

adoas, investicie ak sa nemylim su asi 8 miliard korun.

celkovo sa jedna o predaj v horizonte 45-50 nasobok EBIDTA, cize pre po financnej stranke je to nenormalny uspesna privatizacia.

ad J&T: museli nieco splechnut do eteru :slight_smile:

o rozvoj BTS by som sa neobaval :slight_smile: VIE BTS nutne potrebuje :slight_smile:

Ak TwoOne schváli vláda a protimonopolné úrady tak TwoOne na Slovensko príde s cca. 500 mil. EURO. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2730

Konzorcium ISAP bude ďalej bojovať o letiská. A to až na európskej úrovni cez EK. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2762

Inak neviem čo je horšie, či to že Smer-SD bude chcieť prehodnotiť privatizáciu (ak bude vo vláde mať hlavné slovo) alebo takto druhá neúspešná firma. :confused:

Dy, ta firma mozebojovat ako chce, minimalne v jednej podmienke nesplnala ani podmienky ucasti tendra a mala v plane skryte financovanie kupy letiska. cize ak nebudu na slovenskej strane vyslovene zly pravnici, tak nie je sanca aby ISAP uspel

EK sa nebude zaoberať privatizáciou letísk. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2790

Čo je v zmluve s Austrian Airlines. Rezort dopravy napokon zverejnil dohodu s rakúskymi aerolíniami. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2816

Cez Schwechat vlani prešlo 15,8 milióna cestujúcich. Najväčší podiel na raste dopravy do západnej Európy majú nízkotarifní dopravcovia. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2817

Nesouvisí to sice se slovenskými letiští.

V Brně staví nový odbovovací terminál.
:arrow_right:
konstrukce.cz/index.php?clanek=581

V BA takmer dvojnásobný nárast cestujúcich oproti minulému roku /za prvé tri mesiace/: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=3525.

Som tiež zvedavý na plány nového terminálu, ktorý sa zaviazalo TwoOne vybudovať.

Bratislavské letisko chce stavať nový terminál v máji 2007

V tomto roku očakáva letisko až do 2 mil. cestujúcich, v júli a auguste predpokladá 250 tis. pasažierov mesačne. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3892