Konzorcium TwoOne protestuje proti novým podmienam privatizácie letísk v BA a KE.
Je to zaujimavy vyvoj. V kazdom pripade ja by som predaval len letisko v BA, bez KE. Lebo cena za KE je dost nizka na to aby sa oplatilo ho predavat - malo sa pockat.
Malo sa predavat letisko v BA, kludne aj 80% (po 10% by mala mat samosprava a stat) a mal vyhrat na 1. krat ten kto dal najvacsiu cenu - alebo sa malo dopredu urcit ze bude aj 2. kolo - lebo toto bolo necakane a je to dost neobvykly postup a su tu vyhrady od vsetkych konzorci na tento zvoleny postup. To nie je o mediach alebo o nejakych strategiach - toto len znamena, ze priebeh tejto privatizacie je skutocne realne zmeneny podla politiky/vlady a nie podla realnych potrieb. Mozno to prinesie vacsiu cenu, ale mozno aj nie.
Privatizacia slovenskych letisk v BA a v KE uz je mimoriadne zaujimava. Ja som spravil prehlad toho co sa deje:
Letiská: Dodatočné finančné ponuky do piatku poludnia. Členovia privatizačnej komisie vyhoveli odporúčaniu koaličnej rady, podľa ktorého zvíťazí v tendri ten z dvoch uchádzačov, ktorý ponúkne v tomto druhom kole vyššiu dodatočnú sumu.
dialnice.info/viewtopic.php?t=2655
Moje doplnenie: Stat necakane chce ziskat cas na zavazne rozhodnutie.
Bratislavské letisko otvorilo nový terminál. Výstavba nového terminálu vrátane detekčného vybavenia a celkového zariadenia si vyžiadala investície vo výške približne 16 mil. Sk.
dialnice.info/viewtopic.php?t=2656
Moje doplnenie: SR jednoducho nema peniaze na vyrazne investicie do tohoto letiska ktore to ale potrebuje lebo inak strati realne vyznam.
Predaj letísk je podľa Prokopoviča nutný kvôli investíciám. Finančné ponuky záujemcov o letiská potvrdzujú podľa ministra dopravy správnosť rozhodnutia o privatizácii.
dialnice.info/viewtopic.php?t=2658
Moje doplnenie: Treba investicie ale hlavne ked sa predava aj letisko v KE tak treba si aj peniaze do statneho rozpoctu podobne ako Madarsko a predaj ich letiska v Budapesti.
Pravidlá druhého kola podľa TwoOne uprednostňujú Abertis. Konzorcium TwoOne preskúma možnosť právnych krokov a na ďalšom kole rokovania sa zúčastní len s protestom.
dialnice.info/viewtopic.php?t=2659
Moje doplnenie: Toto uz su “len” medialne hry.
… tak v piatok sa ukaze ci to malo vyznam …
Je to až neuveriteľné, ale predsa len: Letecká doprava SR v roku 2004 s najvyšším rastom v EÚ. Ako vyplýva z najnovšej správy štatistického úradu Európskej únie Eurostat, na Slovensku sa počet letecky prepravených osôb zvýšil v roku 2004 o 72,7 % na 1,081 mil. osôb.
dialnice.info/viewtopic.php?t=2682
Takže aj preto taký záujem o slovenské letisko v BA.
Dy: ono z mala sa rychlo rastie
rast z 10 na 20 je 100% rast, ale rast zo 100 na 120 je len 20% pricom v absolutnych cislach je to vacsie
tento rok to bude sice tiez vyrazne, ale zrejme uz nie tak.
bratislavske letisko ma rast, ale potrebuje nutne aj investicie, a to ako sol. ak sa nesprivatizuju a nebude tam investovane, tak tam moze byt aj pokles
A Ryanair sa zaviazal dodat dalsich cestujucich a nove linky:
dialnice.info/viewtopic.php?t=2675
dialnice.info/viewtopic.php?t=2696
ak som to ozaj spravne pochopil, tak TwoOne prihodilo k 6 miliardami $$$ este 4,5 miliardy korun, co by bol mega-obchod
ale ak to bude len to ze v druhom kole TwoOne da namiesto 6 miliard len 4,5 miliardy tak je to flop az to pekne nie je.
inak taketo dvojkolove privatizacie sa mali tusim robit od zaciatku
no ja som to zo sprav tiez pochopil, ze prihodili - v radiu to uz vychvalovali, aka super privatizacia
Tiez som teraz cital, ze TwoOne ponuka viac ako 11 mld. SKK za letisko v BA. Otazkou este zostava kolko chce investovat (zaviazanie sa ohladom preinvestovania penazi)
Konkurencia (J&T) oznacila ponuku TwoOne za nadhodnotenu.
Moje hodnotenie: TwoOne ponuka peniaze preto, lebo na to ma dost zdrojov a je to skor dokazom, ze tu bude rozvoj aj ked vznikne monopol - tak len ako silna konkurencia malych aj velkych prepravcov pre Prahu a Budapest.
adoas, investicie ak sa nemylim su asi 8 miliard korun.
celkovo sa jedna o predaj v horizonte 45-50 nasobok EBIDTA, cize pre po financnej stranke je to nenormalny uspesna privatizacia.
ad J&T: museli nieco splechnut do eteru
o rozvoj BTS by som sa neobaval VIE BTS nutne potrebuje
Ak TwoOne schváli vláda a protimonopolné úrady tak TwoOne na Slovensko príde s cca. 500 mil. EURO.
Konzorcium ISAP bude ďalej bojovať o letiská. A to až na európskej úrovni cez EK.
Inak neviem čo je horšie, či to že Smer-SD bude chcieť prehodnotiť privatizáciu (ak bude vo vláde mať hlavné slovo) alebo takto druhá neúspešná firma.
Dy, ta firma mozebojovat ako chce, minimalne v jednej podmienke nesplnala ani podmienky ucasti tendra a mala v plane skryte financovanie kupy letiska. cize ak nebudu na slovenskej strane vyslovene zly pravnici, tak nie je sanca aby ISAP uspel
EK sa nebude zaoberať privatizáciou letísk.
Čo je v zmluve s Austrian Airlines. Rezort dopravy napokon zverejnil dohodu s rakúskymi aerolíniami.
dialnice.info/viewtopic.php?t=2816
Cez Schwechat vlani prešlo 15,8 milióna cestujúcich. Najväčší podiel na raste dopravy do západnej Európy majú nízkotarifní dopravcovia.
Nesouvisí to sice se slovenskými letiští.
V Brně staví nový odbovovací terminál.
konstrukce.cz/index.php?clanek=581
V BA takmer dvojnásobný nárast cestujúcich oproti minulému roku /za prvé tri mesiace/: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=3525.
Som tiež zvedavý na plány nového terminálu, ktorý sa zaviazalo TwoOne vybudovať.
Bratislavské letisko chce stavať nový terminál v máji 2007
V tomto roku očakáva letisko až do 2 mil. cestujúcich, v júli a auguste predpokladá 250 tis. pasažierov mesačne.