Detto mas aj vo Viedni na Schwechate.
B; az tak uplne to iste to nie je v BA su letecke koridory priamo nad slovnaftom
vo schwechate je to popri
Z hladiska bezpecnostnej hrozby je to to iste.
Startovacia draha mina asi o 5 stupnov (uhol) rafineriu.
Lieta sa kolko: 500 m vedla?
Drahy na Ba letisku nesmeruju tak tesne na Slovnaft.
jedine ak by ste mysleli preletovy koridor, ale ten by som ja osobne nedaval do blizkosti letiska.
Zdroj:
Schwechat:
http://maps.google.com/maps?q=vienna&ll=48.128403,16.532536&spn=0.053227,0.163078&t=k&hl=en
BA
http://maps.google.com/maps?q=vienna&ll=48.140318,17.188969&spn=0.053215,0.163078&t=k&hl=en
Nemyslim si ze je tu nejaka hrozba prave kvoli Slovnaftu v BA alebo kvoli OMV vo Viedni.
Takychto prikladov je v celom svete velmi vela - aky utok by to musel byt, aby sa toto dalo spravit? Raketa by musela byt vystrelena, inak by to mohla sposobit len nehoda - ale to sa kazdy pilot snazi dostat niekde inde. … Terorista ak ma tu moc nad lietadlom, tak chce znicit symbol politicky alebo obchodny - nie ekonomicky. … Ekonomicky nesposobi tolko skody ako nejaky symbol - znicenie symbolu zasiahne aj politiku aj ekonomiku cez akcie atd.
Ja pridam dve poznamky:
Vieden/Schwechat
Rafineria je tak blizko vzletoveho koridoru, ze je velka pravdepodobnost, ze sa tam lietadlo trafi - ci uz umyselne, alebo iba technickou chybou.
Slovnaft/OMV
Ich poskodenie, ci skor by som tipol po pade natankovaneho lietadla znicenie dost
ochromi celu ekonomiku → PHM.
Mozes pridat aj 100 poznamok, takato situacia je vsade vo svete.
SR a Slovnaft - to nesposobi problemy pre celu EU. Nesposobi to chaos. Podobne ani Vieden nie.
Letove koridory dnes nie je jednoduche usmernit - ale nelieta sa nad rizikovymi oblastami.
Nespochybnujem nasledky a dopady keby sa nieco taketo stalo, ale je to normalne. Dnes je ovela tazsie kontrolovat napriklad zasobniky pitnej vody, zdroje vody atd.
Ponuky uchadzacov o slovenske letiska su zname. Maximalna ponuknuta cena za letisko v BA je 6 mld. SKK. V pripade letiska v KE je max. ponuknuta cena 0,9 mld. SKK. Obe vitazne ponuky dalo konzorcium TwoOne. Toto vsetko a este ovela viac najdete tu:
dialnice.info/viewtopic.php?t=2257
A este ponukam aj dalsi clanok na porovnanie. Letisko (75%) v Budapesti bolo predane za takmer 70 mld. SKK. Je to v sucasnosti cena 4x vacsia ako je dnes trhova hodnota letiska a zaroven tato suma tvori 50% deficitu statneho rozpoctu v Madarsku.
Zverejnenie ponúkaných cien za letiská prekvapilo. Ale nie vladu, ale poradcu pre jedneho zaujemcu, ktory stihol vyhlasit, ze dane konzorcium ponuklo ovela viac penazi nez uz bolo zverejnene v jednom mediu na Slovensku. Kde je pravda? Viac o tejto situaci:
Prinasam viac clankov k privatizaci slovenskych letisk v BA a v KE.
Iniciatívny poradca letiskového poradcu (Britská spoločnosť SH&E odporučila letiskovej privatizačnej komisii Abertis a J&T):
dialnice.info/viewtopic.php?t=2339
Komisia by mala Prokopovičovi navrhnúť investora pre letiská do piatku (Ako však minister dopravy Pavol Prokopovič dodal, bude to len odporúčanie pre neho a neznamená to, že komisia vybrala víťaza):
dialnice.info/viewtopic.php?t=2353
Penta odmieta akékoľvek prepojenie s Meinl Bank (Medializované informácie považuje Penta za účelovú snahu o manipuláciu súťaže na výber investora pre letiská v Bratislave a v Košiciach):
dialnice.info/viewtopic.php?t=2355
Možno to už pochopil (Komentár) - Privatizácia letísk môže potopiť najdlhšie slúžiaceho ministra dopravy:
predaj letisk do rakuskych ruk bude jedna z najvacsich privatizacnych chyb tejto vlady. tot moj nazor ..
Aj moj …
Ja si naopak myslim, ze sa nic vyrazne diat nebude. Investovalo sa a peniaze sa budu chciet vratit naspat. Takze rozvoj tu bude a rakuske letisko je spravnym prikladom ako ma vyzerat letisko.
Len je vysoka pravdepodobnost, ze ked sa rozhodne vlada pre Rakusanov, tak to skonci na EU pre vytvorenie mozneho monopolu.
Ale v tomto ja mam jasny nazor aj v otazke leteckych spolocnosti:
Raz sa snad dozijem toho, ako budu Europske aerolinky - zlozene zo vsetkych statnych aeroliniek EU.
Je to veľmi komplikované - jedna pasáž správy poradcu hovorí že je 90% pravdepodobnosť že bratislavské letisko skončí do 5 rokov ( nech ho teraz predajú hocikomu ) v rukách rakušanov - len s tým že zisk zhrabne niekto iný.
Ťažké rozhodnutie.
Dôležitejšie je za akých podmienok sa schváli ten predaj. Mimo iné Viedeň potrebuje low-cost letisko ako soľ pochybujem žeby chceli zlikvidovať Bratislavu - oni potrebujú zarábať aj na nízkonákladových aerolinkách ale nechcú ich pustiť na Viedeň, aby si nekazili cenu.
johhan: ja myslim, skor z dlhodobeho hladiska (povedzme 50 rokov). nez bude mat VIE vybudovany a dobudovany master plan, tak sa jej BTS nenormalne hodi a verim, ze napumpuju do BTS docela dost penazi a zatlacia na rakusku vladu, co uz koniec koncov urobili a mali by sa projekty na ostbahn posunut o 3-5 rokov dopredu. budu lobovat aj za filialku a napojenie letiska.
na BMVIT sa nechali pocut, ze ciel je BTS - VIE do 30 minut rychlovlakom na styl CAT.
ale co po roku 2015/2020 ?
myslim, ze s inym operatorom (nie financnou skupinou) mala BA sancu sa stat druhym stanstenom…
Nie je pozitivne ak strana Smer-SD vyhlasuje, ze zrusi privatizaciu slovenskych letisk v BA a v KE (alebo len v BA) a zaroven takto postupuje aj pri 100% ZSSK Cargo.
Nie je to dobry signal do zahranicia - bolo by to de facto znarodnenie a kde je zaruka ze sa to skonci pri tychto podnikoch …
Mozu pokracovat Slovenske Elektrarne, SPP, Slovenske Telekomunikacie atd.
Ja nevidim problem v tom, ze by tu vznikol monopol BA-Vieden - to je problemom pre EU, nie pre Rakusko alebo SR. Tu sa bude investovat, tu sa budu chciet vratit zisky, tu sa bude rozvijat dialnica, zeleznica, vodna cesta - tu nehrozi scenar ze za 10-15 mld. SKK sa letisko v BA “uspi”.
Ak TwoOne investuje do letísk, očakáva návratnosť investícií
Okrem letísk v BA a v KE sú na Slovensku ešte 4 strategické letiská:
Sliač (aj záujem NATO mimochodom), Poprad, Žilina, Piešťany.
dialnice.info/viewtopic.php?t=2561
Takže je to jasné, žiadne južné a východné Slovensko ako zvykne feroslav všade písať, takže aj toto mu dáva za pravdu.
Privatizacia slovenskych letisk v BA v KE bude mat aj 2. kolo a to je uz velmi dobry postu, pretoze tu bude cisty boj dvoch najsilnejsich.
ja tento pocin vitam. aspon sa odstranil “odpad” (ISAP & turci) a zostali realne projekty. zaroven bolo umoznene Abertisu navysit $$$ za BTS snad sa tej sance chopia
Ale Abertis už neplánoval zvyšovať ponuku. Alebo je to len taký mediálny chyták.